Prva stvar Slaveni su najveća grupa naroda u Evropi. Postoji više grupa Slavena koji su nastali njihovim osvajanjem Evrope ali generalno kao matična država Slavena uzima se Ukrajina tj. današnji prostor Ukrajine i Rusije. Kada govorimo striktno o nama mi spadamo u grupu Južnih Slavena tj. dio Slavenskog naroda koji je doselio na Balkan nakon velike seobe Slavena. Kada pogledaš malo taj slsvenski period i korijene našeg identiteta mnogo mnogo sličnih stvari ima sa Istočnim Slavenima. Naravno Turska je bila ove 300-400 godina tako da se dosta toga izgubiloStroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 11:53Ne znam zašto se ovdje ljudi identifikuju sa Slavenima tamo toliko kad je to totalno druga sorta ljudi za razliku od nas u BiH recimo!? Osim što pričamo Slavenski jezik koji je preko 60% drugačiji od Poljskog, Ukrajinskog ili Češkog recimo, ništa nemamo zajedničko sa njima. Mentalitet, ponašanje, priča, osobine, komunikacija, tradicija, kultura, gestikulacija, izgled, sve je drugačije. Možda poveznica sistemu starom. Pa bliži smo Italijanima i Turcima u svemu, nego Ukrajincima, Poljacima ili Rusima, ali pravim ne manjini njihovoj tamo nekoj. Ovo oko pokreta Slavenskog postoje organizacije neke u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj već odavno, postoji i ideja, tzv. Velika Slavenija konfederacija Slavenskih zemalja. Glupost neviđena, to nama iz BiH apsolutno nije mjesto. Postoji to kao mini verzija zove se Visegrad grupa. HR i SLO su dobile pozivnice da pristupe nakon pridruživanje EU, ali su odbili. Ona služi kao komercijalni a i politicki blok, kontra EU. I btw. niko od njih da ih pitaš ne podržava iskreno Bošnjake i zna se što.
Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Rekao bih onda je do tebe. Evo primjera radi, 90ih ili 2000ih u Minhenu se nisu nasi druzili sa Cesima, Poaljcima, Rusima ili Ukrima nego sa Albancima, Turcima, Balkance necu ni spominjati. Jest ljudi su u Sofiji ili Skoplju su pljunuti onima u Smolensku ili Poznanu ili Ostravi. Ja radim i radio sa Italijanima i opet su nama 10 puta slicni ili mi njima nego Poljaci ili Rusi. Radim i sa Turcima ovdje u firmi pa ima dosta slicnosti.Jabroni je napisao/la: ↑17 jan 2024, 14:46Rekao bih da je to do tebe.
Radio sam i ja s Turcima pa nisam upoznao dva s kojim sam imao poveznicu (što je do mene) a ti si je recimo našao.
Dok sam se s Poljacima i Bugarima lakše povezao.
I onda praviti globalne zaključke u odnosu na subjektivna iskustva je besmisleno
Pricas o dalekoj historji, postoji i historija prije dolaska Slavena i poslije. Ovdje su zivjeli Iliri, Slaveni se mijesali sa njima. Mnogo je naroda proslo kroz Balkan i ne mozes bas reci da smo Slaveni kad prema istrazvianju 35 do 45% ljudi u BiH ima Slavenskog porijekla. Bubnut cu i 60%, mada je i to pretjerano. Sta je sa ostalih 40% ili vise?FoSte95 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 14:58
Prva stvar Slaveni su najveća grupa naroda u Evropi. Postoji više grupa Slavena koji su nastali njihovim osvajanjem Evrope ali generalno kao matična država Slavena uzima se Ukrajina tj. današnji prostor Ukrajine i Rusije. Kada govorimo striktno o nama mi spadamo u grupu Južnih Slavena tj. dio Slavenskog naroda koji je doselio na Balkan nakon velike seobe Slavena. Kada pogledaš malo taj slsvenski period i korijene našeg identiteta mnogo mnogo sličnih stvari ima sa Istočnim Slavenima. Naravno Turska je bila ove 300-400 godina tako da se dosta toga izgubilo
Kako bolan nemas nista zajednicko?Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 13:48Ne trebas se povezivati s njima ali ni sa ovima jer nemamo nista zajednicko. Opet kazem da smo mentalitetom blizi Italijanima nego Rusima ili Poljacima. Totalno druga sorta ljudi od nas. Turcima smo blizi htjeli to priznati ili ne, ali to je cinjenica. Volio ne volio, tako je. Nisam ni ja pobornik njih, ali je tako jbga.Evander je napisao/la: ↑17 jan 2024, 13:03Ma ja, trebamo se povezivati sa Turcima i ArapimaStroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 11:53Ne znam zašto se ovdje ljudi identifikuju sa Slavenima tamo toliko kad je to totalno druga sorta ljudi za razliku od nas u BiH recimo!? Osim što pričamo Slavenski jezik koji je preko 60% drugačiji od Poljskog, Ukrajinskog ili Češkog recimo, ništa nemamo zajedničko sa njima. Mentalitet, ponašanje, priča, osobine, komunikacija, tradicija, kultura, gestikulacija, izgled, sve je drugačije. Možda poveznica sistemu starom. Pa bliži smo Italijanima i Turcima u svemu, nego Ukrajincima, Poljacima ili Rusima, ali pravim ne manjini njihovoj tamo nekoj. Ovo oko pokreta Slavenskog postoje organizacije neke u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj već odavno, postoji i ideja, tzv. Velika Slavenija konfederacija Slavenskih zemalja. Glupost neviđena, to nama iz BiH apsolutno nije mjesto. Postoji to kao mini verzija zove se Visegrad grupa. HR i SLO su dobile pozivnice da pristupe nakon pridruživanje EU, ali su odbili. Ona služi kao komercijalni a i politicki blok, kontra EU. I btw. niko od njih da ih pitaš ne podržava iskreno Bošnjake i zna se što.![]()
![]()
![]()
Pa evo ja zivim 6 godina u Pragu skoro, radim sa Ukrima, Rusima, Cesima, Poljacima. Iskreno nigdje poveznice nije bilo osim ako se prica o komunizmu.DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑17 jan 2024, 13:48Ja kad sam bio na exchangeu, Ukrajinac se zalijepio za mene, jel do mene ili smo imali slavenačkih tema.
Jedino sta ti je razlicito, je religija.
Ne bi s tobom o ovome. Nisi ti bas pogodan za ovu tematiku.Evander je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:09Kako bolan nemas nista zajednicko?Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 13:48Ne trebas se povezivati s njima ali ni sa ovima jer nemamo nista zajednicko. Opet kazem da smo mentalitetom blizi Italijanima nego Rusima ili Poljacima. Totalno druga sorta ljudi od nas. Turcima smo blizi htjeli to priznati ili ne, ali to je cinjenica. Volio ne volio, tako je. Nisam ni ja pobornik njih, ali je tako jbga.
Pa evo ja zivim 6 godina u Pragu skoro, radim sa Ukrima, Rusima, Cesima, Poljacima. Iskreno nigdje poveznice nije bilo osim ako se prica o komunizmu.DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑17 jan 2024, 13:48Ja kad sam bio na exchangeu, Ukrajinac se zalijepio za mene, jel do mene ili smo imali slavenačkih tema.
Opet praviš istu generalizaciju. Znam i ja masu ljudi vani što zaobilaze turke u širokom luku a druže se sa svakakvim slovenima.Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:03Rekao bih onda je do tebe. Evo primjera radi, 90ih ili 2000ih u Minhenu se nisu nasi druzili sa Cesima, Poaljcima, Rusima ili Ukrima nego sa Albancima, Turcima, Balkance necu ni spominjati. Jest ljudi su u Sofiji ili Skoplju su pljunuti onima u Smolensku ili Poznanu ili Ostravi. Ja radim i radio sa Italijanima i opet su nama 10 puta slicni ili mi njima nego Poljaci ili Rusi. Radim i sa Turcima ovdje u firmi pa ima dosta slicnosti.
Balkance ne pikam jer tu je besmisleno pričati o nekim razlikama
E vidim koliko si ti pogodan i kompetentan. Mjesas pripadnost nekome, sa obicajima necijim, kreiranim kroz 500 godina okupacije. Jos jedan klasocni primjer nekoga ko se stidi sto su nam preci bili krscani i ko odbacuje svoju istpriju, zarad religijskih glupoati.Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:11Ne bi s tobom o ovome. Nisi ti bas pogodan za ovu tematiku.Evander je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:09Kako bolan nemas nista zajednicko?Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 13:48
Ne trebas se povezivati s njima ali ni sa ovima jer nemamo nista zajednicko. Opet kazem da smo mentalitetom blizi Italijanima nego Rusima ili Poljacima. Totalno druga sorta ljudi od nas. Turcima smo blizi htjeli to priznati ili ne, ali to je cinjenica. Volio ne volio, tako je. Nisam ni ja pobornik njih, ali je tako jbga.
Pa evo ja zivim 6 godina u Pragu skoro, radim sa Ukrima, Rusima, Cesima, Poljacima. Iskreno nigdje poveznice nije bilo osim ako se prica o komunizmu.
Reci da nemamo nista zajednicko sa Slavenskim narodima, moze samo neko totalno glup i neobrazovan.
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Ne bi reko da pravim generalizaciju istu. Obisao sam dosta istocne evrope da bi imao neku realnu sliku o svemu tome. A i nisam ja mlad. Zivio sam u razlictim zemljama. Sto se Turaka tice oni su do odredjene mjere kompatibilni sa ostalima, ali se nikad i nigjde ne integrisu do kraja. Takav im je mentalni slop. Previse su ponosni kao narod jbga.Jabroni je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:13Opet praviš istu generalizaciju. Znam i ja masu ljudi vani što zaobilaze turke u širokom luku a druže se sa svakakvim slovenima.Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:03Rekao bih onda je do tebe. Evo primjera radi, 90ih ili 2000ih u Minhenu se nisu nasi druzili sa Cesima, Poaljcima, Rusima ili Ukrima nego sa Albancima, Turcima, Balkance necu ni spominjati. Jest ljudi su u Sofiji ili Skoplju su pljunuti onima u Smolensku ili Poznanu ili Ostravi. Ja radim i radio sa Italijanima i opet su nama 10 puta slicni ili mi njima nego Poljaci ili Rusi. Radim i sa Turcima ovdje u firmi pa ima dosta slicnosti.
Balkance ne pikam jer tu je besmisleno pričati o nekim razlikama
Rekao bih ja da ti ne znaš šta znači generalizacija s obzirom da opisuješ istu dok kažeš da je ne praviš.
Pasha naporan si i tezak sa svojim debilzmima, smaras me debilu. Boli me kharina za tvoje misljenje jer si nerelavntan kao osoba. I prestani se ljepit za moje komentare levatu.Evander je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:17E vidim koliko si ti pogodan i kompetentan. Mjesas pripadnost nekome, sa obicajima necijim, kreiranim kroz 500 godina okupacije. Jos jedan klasocni primjer nekoga ko se stidi sto su nam preci bili krscani i ko odbacuje svoju istpriju, zarad religijskih glupoati.
Reci da nemamo nista zajednicko sa Slavenskim narodima, moze samo neko totalno glup i neobrazovan.
Uredu je
Glupane, jedini ko smara si ti svojim debilizmima kako mi nemamo nista zajednicko sa Slavenima. Je li realno da ima budala koja ovakvo sto izjavi?Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:25Pasha naporan si i tezak sa svojim debilzmima, smaras me debilu. Boli me kharina za tvoje misljenje jer si nerelavntan kao osoba. I prestani se ljepit za moje komentare levatu.Evander je napisao/la: ↑17 jan 2024, 15:17E vidim koliko si ti pogodan i kompetentan. Mjesas pripadnost nekome, sa obicajima necijim, kreiranim kroz 500 godina okupacije. Jos jedan klasocni primjer nekoga ko se stidi sto su nam preci bili krscani i ko odbacuje svoju istpriju, zarad religijskih glupoati.
Uredu je
Da, kuhinja nam je razlicita npr. Sto li? Slaveni jedu svinjetinu, a mi pitu. O razlikama o kojima ti pricas, naci ces izmedju nekoga u Bihacu i Gorazdu. Meni su biscani ljudi sa kojika ja nemam nista zajednicko. Da li je zaista tako?
Svoje debilizme brani drugim metodama, ne nekoga ko je Ajnstajn za tebe, pokusavati poklopiti svojim primitivizmom i neznanjem. Imbecilu.
- BosniaBoston
- Kontakt:
Nismo pretjerano slični ni jednima ni drugima ali svakako da smo sličniji istočnim slavenima zbog jezika, pisma, prezimena, komunizma, sličnih gradova(commie blocks)…
#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
Nisi slican po obicaju i tradiciji, u pravu je @evander. Isto da Poljak preseli u Spaniju, nakon 2-3 generacije, nece pricat Poljski niti ce imati neke slicnosti, ali je porijeklom Poljak (taj potomak). Tu @stroj pravi gresku "slicnosti i povezanosti". I ja kad upoznam bilo kojeg Evropljanina imamo automatski tu povezanost da smo Evropljani, ili Arapa povezanosti religije ali nemam neke slicnosti u smislu obicaja, mentaliteta i to, ja volim cevap on kebab. Tako i @stroj u istocnoj Evropi, nea neke slicnosti s njima, u smislu djes zemljace, osim izgleda, pa tu vise ima slicnosti mozda s Turcima, vjerovatno zbog religije. Ali to ne mijenja porijeklo SlavenskoBosniaBoston je napisao/la: ↑17 jan 2024, 16:34Nismo pretjerano slični ni jednima ni drugima ali svakako da smo sličniji istočnim slavenima zbog jezika, pisma, prezimena, komunizma, sličnih gradova(commie blocks)…
Slovenija 

Ništa dodati i oduzeti.Profesor ljudskih prava iz Japana: Gaza će biti kraj svjetskog poretka koji predvodi Zapad.
Zapad je izgubio svaki kredibilitet za sva vremena.
Hajde da genocid pred svjetskim kamerama uzivo javno podržava, finansira, neka divlja država poput Indije, Nigerije pa i Kine ali Amerika, Njemačka, Velika Britanija, svjetski policajci. Kao što rece Japanac nakon Gaze potpuno drugacija slika svijeta i poredak.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
Modern Warfare na ulicama Gaze iz perspektive IDF vojnika.
Na 7:40 počinje face-to-face okršaj judena i hamasovca
Na 7:40 počinje face-to-face okršaj judena i hamasovca

it's football day
Obojica su upravo, nema potrebe za prepirkom, jedino ste ostali nedorečeni.
Europu možemo podijeliti na 4 dijela sjevernu, južnu, istočnu i zapadnu.
Što se tiče južne Europe mi južnjaci (Portugal, Španija, Italija, Balkan) smo veseli i volimo zabavu više nego posao i učenje što je recimo slučaj kod ljudi sa sjevera. Naravno da i ovi sa sjevera vole zabavu ali imaju svoj krug ljudi i druže se sa njima ali prvo mjesto stavljaju karijeru itd. Mi daleko lakše ostvarujemo prijateljstva od njih sa sjevera, kod njih ide teže.
Sad naša povezanost sa istokom je u genima, većina ljudi su Slaveni i naravno da ćemo biti slični njima, po mom mišljenju sada smo manje slični nego prije 1000 godina recimo. Historija je imala veliku ulogu, dosta je se genika izmješala zbog okupacija, migracija itd. Recimo ja bih lakše stupio u kontakt s nekim Italijanom nego Rusem (ako je neka ruskinja u pitanju onda se poredak mijenja
).
Veću povezanost osjetim sa Italijanom nego Rusem, zbog mentaliteta i svega. Naravno ovo je sve na našem mišljenju, na većem nivou može biti drugačije od mog stava.
Europu možemo podijeliti na 4 dijela sjevernu, južnu, istočnu i zapadnu.
Što se tiče južne Europe mi južnjaci (Portugal, Španija, Italija, Balkan) smo veseli i volimo zabavu više nego posao i učenje što je recimo slučaj kod ljudi sa sjevera. Naravno da i ovi sa sjevera vole zabavu ali imaju svoj krug ljudi i druže se sa njima ali prvo mjesto stavljaju karijeru itd. Mi daleko lakše ostvarujemo prijateljstva od njih sa sjevera, kod njih ide teže.
Sad naša povezanost sa istokom je u genima, većina ljudi su Slaveni i naravno da ćemo biti slični njima, po mom mišljenju sada smo manje slični nego prije 1000 godina recimo. Historija je imala veliku ulogu, dosta je se genika izmješala zbog okupacija, migracija itd. Recimo ja bih lakše stupio u kontakt s nekim Italijanom nego Rusem (ako je neka ruskinja u pitanju onda se poredak mijenja

Veću povezanost osjetim sa Italijanom nego Rusem, zbog mentaliteta i svega. Naravno ovo je sve na našem mišljenju, na većem nivou može biti drugačije od mog stava.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
Kad treba napasti Izrael Iran samo prijeti ali kad treba napasti Pakistan odmah lansira rakete i dronove. Umjesto da pomognu palestincima Iran otvara još jedan front
I onda ovdje se satraše pisajući o licemjerstvu Zapada

I onda ovdje se satraše pisajući o licemjerstvu Zapada

A ono jedina Mala razlika, ona nebitna je ta da je Pakistan napao Iran I ubio 9 ljudi u Iranu.
Poljaci i mi od dva brata djeca.Stroj1946 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 11:53Ne znam zašto se ovdje ljudi identifikuju sa Slavenima tamo toliko kad je to totalno druga sorta ljudi za razliku od nas u BiH recimo!? Osim što pričamo Slavenski jezik koji je preko 60% drugačiji od Poljskog, Ukrajinskog ili Češkog recimo, ništa nemamo zajedničko sa njima. Mentalitet, ponašanje, priča, osobine, komunikacija, tradicija, kultura, gestikulacija, izgled, sve je drugačije. Možda poveznica sistemu starom. Pa bliži smo Italijanima i Turcima u svemu, nego Ukrajincima, Poljacima ili Rusima, ali pravim ne manjini njihovoj tamo nekoj. Ovo oko pokreta Slavenskog postoje organizacije neke u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj već odavno, postoji i ideja, tzv. Velika Slavenija konfederacija Slavenskih zemalja. Glupost neviđena, to nama iz BiH apsolutno nije mjesto. Postoji to kao mini verzija zove se Visegrad grupa. HR i SLO su dobile pozivnice da pristupe nakon pridruživanje EU, ali su odbili. Ona služi kao komercijalni a i politicki blok, kontra EU. I btw. niko od njih da ih pitaš ne podržava iskreno Bošnjake i zna se što.
Sutra da preselim u Krakow osjećao bih se k'o kod kuće.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 13 gostiju.