Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Marsal » 12 jan 2024, 23:09

feniksptica je napisao/la:
12 jan 2024, 22:55
Niksic je najgori s kim god da ga usporedis.
I Fuad Kasumović je ubjedljivo najgori gradonačelnik Zenice ikada.

Da li će me to spriječiti da opet glasam za njega?
Naravno da ne.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 12 jan 2024, 23:11

Problem i jest sto mozda i najvazniju funkciju ne biraju gradjani....nigdje veze.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 12 jan 2024, 23:16

AlanSmith14 je napisao/la:
12 jan 2024, 19:37

Vodim 17 ljudi koji imaju prosječnu neto platu 1890 KM.
Minimalna plata je 1500 neto, to imaju dvojica. Maksimalna je 2500 KM neto i to imaju dvojica radnika.

Imaju regres i praznike plaćene. Na ime toga su dobili u decembru 700 KM regresa i 350KM praznika plaćenih.

Plata je fiksna svima svih 12 mjeseci u godini. Pa tako i ovih dana kada niko ne radi zbog vremenskih uslova. Bolovanje svima plaćeno 100% ma koliko trajalo.

U februaru dobiju bonus u visini 1 plate ukoliko je poslovanje firme za prethodnu godinu bilo zadovoljavajuće nakon zvaničnog izvještaja.

Za 15 godina firme izašli na 2 tendera. Od toga jedan dobili, jedan nismo. Oba bila prije 5-6 godina i odustali od te vrste poslova. Dakle, sa državom nemam ništa. Sve ostalo čisti realni sektor i privatni investitori.
Nikšić jeste užasan lik, ali brate to hvaljanje Novalića mi nikad neće biti jasno. Eto kažeš radnici koje vodiš imaju velik prosjek plate i sve ostalo, ali hajde mi molim te reci kakve veze Novalić i njegova politika imaju sa time. Niti jednu bitnu reformu nije uradio koja bi poboljšala položaj radnika ili omogućio on da radnicima raste plata. Taj rast plata nema veze sa Novalićem. Na rast plata u BIH su uticala 2 faktora, ogromna posljupljenja i inflacija a drugi faktor jeste odlazak radn snage u EU, gdje su poslodavci prinuđeni davati veće plate ne bi li zadržali radnu snagu. Dakle, niti jedan faktor nema veze sa Novalićem. Lik je bio 8 godina premijer, i imao je dovoljno vremena da uradi nešto, a u realnosti osim šuplje priče ništa konkretno nije uradio, da ne govorim da niti jedan infrastrukturni projekat nije uradio, da nam je gorivo poskupilo jer nam je on lično obećao od takse na naftne derivate završiti autoput. Podsjećam na njegovu izjavu od 17.11.2016. godine: "S akcizama ćemo završiti autoput za 6-7 godina". Prođe od tada 14 bajrama ali dilfa nije završio autoput. Da ne govorim od katastrofalno vođenom projektu izgradnje Termobloka 7. Opet kažem i Nikšić je užas, i ta kadrovska politika će sdp koštati.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 12 jan 2024, 23:21

Centre forward je napisao/la:
12 jan 2024, 21:41
Sama ideja autoputa je promašena. Mi smo trebali gradit' brze ceste, jer autoput nema ko da plati. Ljudi u Francuskoj a posebno u Španiji "bježe" s autoputa, pa nije teško zaključit' gdje smo tu mi.

Druga svinjarija je kako su rasporedjeni, pa je privredno najvažniji grad, ili preciznije regija Tuzle zaobidjena da bi se autoput gradio po kojekakvim selendrama i vukojebinama.

Veliki javni radovi su Meka za pljačku, bilo je toga kroz historiju, recimo obnova Pariza, izgradnja željeznice u SAD-u itd. Zamislite kako to izgleda u našem sistemu ili recimo u Srbiji koji je identičan našem. Pitaj Boga koliko se tu lopuža nakačilo na narodske pare iz kredita koji neće imat' ko da vrati, al' to je već druga priča.
apsolutno se slažem. Autoput je za nas u ovoj situaciji baš veliki zalogaj. Do sada smo mogli komotno i bez većih problema uraditi treću traku za Tuzlu i Bihać. Sarajevo - Tuzla autoput bi nas koštao kao i Muskov let na Mars. Umjesto toga uradiš trću traku ubrzaš saobraćaj i riješio si problem. Novca je bilo jer smo i prije ove takse od 30kf kolko su namtnuli, imali taksu od 20kf.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 12 jan 2024, 23:23

6 povecanja najugrozenijoj kategoriji za 12 mjeseci, Niksic i ublehaska vlada trojke sa HDZ stoje jos uvijek na istoj brojci. Da ne idemo dalje sa fijaskom i minimalnom platom od 1000 KM na cemu su izgradili kampanju i levatili sirotinju na minimalcu sve do 3 dana prije nove godine pa se supacki usutili.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 12 jan 2024, 23:34

Komparacije sa polovinom (dobro, malo manje) vlastite države i Srbijom koja je najveća fukara u Mliječnom Putu.

:tokralju: :tokralju:
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 12 jan 2024, 23:34

Ja odbijam povjerovati da postoje ljudi koji iz nekog ideala i bez zrna koristi brane lik i djelo bilo kojeg političara u ovoj državi.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 12 jan 2024, 23:43

Arvid je napisao/la:
12 jan 2024, 23:34
Ja odbijam povjerovati da postoje ljudi koji iz nekog ideala i bez zrna koristi brane lik i djelo bilo kojeg političara u ovoj državi.
Jos covjeka koji se utalio da kupi ventilatore koji ubijaju.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 12 jan 2024, 23:49

avenija je napisao/la:
12 jan 2024, 23:23

6 povecanja najugrozenijoj kategoriji za 12 mjeseci, Niksic i ublehaska vlada trojke sa HDZ stoje jos uvijek na istoj brojci. Da ne idemo dalje sa fijaskom i minimalnom platom od 1000 KM na cemu su izgradili kampanju i levatili sirotinju na minimalcu sve do 3 dana prije nove godine pa se supacki usutili.
a hajde nam reci koliko je tim najugroženim kategorijama povećao cijenu hljeba, brašna, ulja, drva i svega ostalog što im je nužno za život. Računica je jednostavna, od poskupljenja koja bi bila 2-3 puta, uzela je država 2-3 puta više PDV-a, a pošto nisu znali šta će sa toliko više novca, bili su bukvalno prinuđeni dio vratiti penzionerima.
Ovakvih tabela ima i Vučić koliko hoćeš, skoro sam gledao po njegovim tabelama samo Estonija u Evropi ima bolje cifre od Srbije.
Da ti nacrtam 100 KM u vrijeme početka Fadilovog mandata i 100 KM na kraju njegovog mandata je nebo i zemlja razlika, tako da su ova povećanja samo mrvice ljudima.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 13 jan 2024, 00:02

Ako je firma normalna onda radnici te firme nece zavisiti od Novaliceve i Niksiceve sadake. Recimo ako je normalna firma ima i trianaestu platu, regres, rade se ocjene rada i uskladjivanja plata, prica se o inflaciji i radi procentualno povecanje plata.
Sadaka od ovih svakako dodje kada je ono bas nepodnosljivo. Ako su firme lose kao ove sto ih drze Tesanjski robovlasnici onda nece ni ta minimalna plata od 1000 KM pomoci jer ce doci kada bude trebalo 1500.

Cijena kvadrata u Tuzli je od 2019. do danas rasla sa 1900 na 3600 u povoljnijim zgradama sto je recimo rast od 1700KM po kvadratu. Sumnjam sada da ce premijer pomoci sa minimalncem od 1000 KM nekom ko hoce da se stambeno rijesi jer ako je firma losa onda ce plate biti povecane samo radnicima koji su imali ispod 1000 KM.
A tesko da je nekom plata porasla za 1500 KM u 4 godine pa da mu bude isto lako kao prije. Znaci i pored povecanja plata u dosta firmi ti je opet teze i ljudi su opet nezadovoljni.

U biti zavisite od svoje procjene. Procjenite jel vam dobro gdje jeste ako nije trazite bolje, ako odete na gore opet ste sami krivi. Ako imate ispod 1000 gdje jeste onda ste sami krivi sto cekate pomoc premijera. To je vasa losa procjena i sami ste potpisali ugovor.

Ja bih volio da cak imamo svi slobodu za uplate penzionog i zdravstvenog i da sam biras da li zelis u tu solidarnost ili zelis da stedis/trosis taj novac. Recimo u situaciji gdje sam penzioner koji je uplatio X novca do penzije moze mi se isplatiti ako budem zivio 90 godina, a mogu i ne docekati penziju. Fino mi daj da upravljam svojim parama i kasnije sam kriv za svoju sudbinu i necu cekati sadaku od 100 KM kada mi bude trebalo povecanje bar 500 KM da prezivim.
Isto i za zdravstveno, platis sve i onda recimo u mom slucaju kada trebam hematologu kazu otisao je u privatnu, a jedini taj zna posao i odem kod njega platim. Trebam komplet pregled kod ocnog kazu to mozes uraditi u privatnoj oni imaju sve aparate. I to sto odem 2 puta u godini nemam nista za uzvrat. Bolje da stedim te pare za nedaj Boze operacije i bolesti.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 13 jan 2024, 08:59

U BiH zaposlenost 39%. Nezaposlenost preko 10%. Svaki cetvrti radnik je u javnom sektoru. Uvoz duplo veci od izvoza.
Investicije nesigurne. Investitori srbi, hrvati i kinezi.

Ekonomski gledano je BiH rupa bez dna. Nek je prosjek 2000 maraka BiH je u debelom qurcu, jer ljudi ce i dalje napustati BiH, a naseljavati vecinom azijska sirotinja. Nije prva ni posljednja zemlja u svijetu koja je izmjenila genetski kod zbog migracija.

Glupim ljudima pripisivati djela, koja sama nisu postigla, ce uvijek izazivati bjes kod mene.

Novalicu je zarada prevarom u epidemiji mjera, a Niksicu je Ramo mjera.

Nijedan spasiti Bosnu nece. Niti bi je branio pod njihovom upravom.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 13 jan 2024, 09:06

Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 13 jan 2024, 09:09

avenija je napisao/la:
12 jan 2024, 23:23

E čuj upoređuje se sa propalom Srbijom 🤣

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 13 jan 2024, 09:18

Haj sa Srbijom, ali mene bi bilo stid porediti bilo šta sa RSom. :rol:
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 13 jan 2024, 09:22

Za izgradnju Koridora 5c BiH je dobila preko 550 miliona eura bespovratnih sredstava. Onda dostupni su i povoljni krediti itd.

FBiH ima cca 135 km autoputa dok RS blizu 110 km.

U preko dvije decenije od pocetka radova, samo su Crna Gora i Kosovo iza, koje ima tek 50ak km manje.

Ozbiljne zemlje na ovu povrsinu zavrse pricu max za 10 godina.

Svi odgovorni su podbacili, a isticati bilo koje ime u pozitivnim smislu je bogohuljenje i za lomacu.

Hrvatska je od 2000. do ulaska u EU izgradila preko 400 kilometara autoputa.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 13 jan 2024, 10:14

Asteriks je napisao/la:
13 jan 2024, 09:22
Za izgradnju Koridora 5c BiH je dobila preko 550 miliona eura bespovratnih sredstava. Onda dostupni su i povoljni krediti itd.

FBiH ima cca 135 km autoputa dok RS blizu 110 km.

U preko dvije decenije od pocetka radova, samo su Crna Gora i Kosovo iza, koje ima tek 50ak km manje.

Ozbiljne zemlje na ovu povrsinu zavrse pricu max za 10 godina.

Svi odgovorni su podbacili, a isticati bilo koje ime u pozitivnim smislu je bogohuljenje i za lomacu.

Hrvatska je od 2000. do ulaska u EU izgradila preko 400 kilometara autoputa.
Upravo tako, ne vidim svrhu u poređenju dva idiota. O čemu diskutujemo, ko je gori? :mrgreen:
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 13 jan 2024, 10:22

samoposmatram je napisao/la:
13 jan 2024, 08:59
U BiH zaposlenost 39%. Nezaposlenost preko 10%. Svaki cetvrti radnik je u javnom sektoru. Uvoz duplo veci od izvoza.

Ekonomski gledano je BiH rupa bez dna. Nek je prosjek 2000 maraka BiH je u debelom qurcu, jer ljudi ce i dalje napustati BiH, a naseljavati vecinom azijska sirotinja. Nije prva ni posljednja zemlja u svijetu koja je izmjenila genetski kod zbog migracija.

Glupim ljudima pripisivati djela, koja sama nisu postigla, ce uvijek izazivati bjes kod mene.

Cuj nezaposlenost u Bejha 10 % :rol:

Realno bar 60 % ljudi ne radi, ili cak nije ni na birou pa se i ne vodi ko nezaposlen.

Rupa bez dna jeste ali ne iseljavaju ljudi samo zbog toga. Iseljavaju jer su im bogatije zemlje otvorile vrata, sto prije nije bio slucaj.

Jer podsjetimo SDA je vladala i 2002 pa se nije selilo toliko, jednostavno jer do Njemacke tesko da si mogao i turisticki, kamoli da jednom Mehi iz Varesa daju da konobari i da mu otvore svoje radno trziste.

Da Njemacka sad otvori vrata Indiji kao nama, imao bi 100M zahtjeva pred Njemackom ambasadom u Indiji.

Na svijetu imas 15ak bogatih zemalja protiv kojih se 160 ostalih jednostavno u tom smislu ne mogu izborit.

Jedna medicinska sestra u SBK i dalje radi za 800 km, i onda dobije ponudu da radi za 5000 KM i to pocetnu platu, kako se moze siromasnija zemlja s tim izborit? To je nemoguce matchovat.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 13 jan 2024, 10:37

Stvarno ljudi nisu normalni , zbog lajka na antidruštvenim mrežama rizikuju svoje živote .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 13 jan 2024, 10:39

numanumaye22 je napisao/la:
13 jan 2024, 10:22
samoposmatram je napisao/la:
13 jan 2024, 08:59

Cuj nezaposlenost u Bejha 10 % :rol:

Realno bar 60 % ljudi ne radi, ili cak nije ni na birou pa se i ne vodi ko nezaposlen.

Rupa bez dna jeste ali ne iseljavaju ljudi samo zbog toga. Iseljavaju jer su im bogatije zemlje otvorile vrata, sto prije nije bio slucaj.

Jer podsjetimo SDA je vladala i 2002 pa se nije selilo toliko, jednostavno jer do Njemacke tesko da si mogao i turisticki, kamoli da jednom Mehi iz Varesa daju da konobari i da mu otvore svoje radno trziste.

Da Njemacka sad otvori vrata Indiji kao nama, imao bi 100M zahtjeva pred Njemackom ambasadom u Indiji.

Na svijetu imas 15ak bogatih zemalja protiv kojih se 160 ostalih jednostavno u tom smislu ne mogu izborit.

Jedna medicinska sestra u SBK i dalje radi za 800 km, i onda dobije ponudu da radi za 5000 KM i to pocetnu platu, kako se moze siromasnija zemlja s tim izborit? To je nemoguce matchovat.
Brojevi o nezaposlenosti i zaposlenosti su kod nas farsa. To vise niko ne uzima za ozbiljno. Pola ih na birou ima stalni posao ili su vlasnici firmi. Znam bezbroj primjera, barem u mom kraju.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.