AshburtonG je napisao/la: ↑31 dec 2023, 23:43
ljevak je napisao/la: ↑31 dec 2023, 23:28
Izjednacio je RS i FBIH tako sto je gledao neoporezivi dio. Mislim da mu je na tome bio fokus.
Naravno da mu racunica ne valja (iako je i to u 100 maraka razlike, uz uslov da federalci ne idu preko neoporezivog praga) jer je izostavio spomenuti par stvari u RS-u.
Privatni sektor ce u RSu imat 900 minimalnu platu, dok je u F ona 596KM. Osim ako nije donesen ispod stola neki zakon, na koji se on ovdje poziva sa ovim "minimalno primanje" ili misli iskljucivo na javni sektor.
Najniža plaća u Republici Srpskoj iznosit će 900 KM od 1. siječnja 2024. godine. Inače, minimalac u RS-u trenutno iznosi 700 KM.
"Nije uračunat topli obrok i prijevoz u najnižu plaću", poručio je Danijel Egić, ministar rada Republike Srpske.
@Mortem
Hvala brate. Mnogo zdravlja i lijepih trenutaka na svim poljima u 2024.
Sumnjam da misli na javni sektor. Nije toliko panglu.
Minimalno primanje u RS je 900+oporezivi topli (8,97x21, odnosno 14,70x21)-privatni sektor.
Minimalno primanje u FBIH je 596, realno to je 596+21x12(meni bio u aprili, sad je i veci)+prijevoz.
Moj primjer, da sam prihvatio posao imao bih 600 maraka (neoporezivog dijela) na platu. I eto mene preko milje kad bih imao 596 platu.
Stavi sebe u poziciju gazde, koji bi ti nacin izabrao?