redbull93 je napisao/la: ↑28 dec 2023, 14:09
alemsa je napisao/la: ↑28 dec 2023, 13:15
numanumaye22 je napisao/la: ↑28 dec 2023, 13:11
Na stranu viza, da bi kupio nekretninu u Njemackoj i dobio kredit moras 20 % ucesca dat, na stan od 400k eura to nije mala cifra.
Cuj 20%? Pa vas bas tjeraju da budete podstanari
U Usa 3-5% ucesca
Istina, ja bio u banci da se raspitam. Ukoliko hocu stambeni kredit kod njih 15-20% ucesca ja moram donijeti. I to naravno da imas neogranicenu vizu, na koju stices pravo sa 5 godina zivota u Njemackoj. Trenutno nije vrijeme za nekretnine, kamate su bas visoke, prije si mogao uzeti kredit za 1-2% kamate.
Naravno, ne daju ti sve pare na racun, pa ti upravljas sa njima. Za sve sto se radi predracun ili racun, da odobre sredstva. Pa nasi ljudi se snalaze, pisu lazne racune, a ovamo sami odrade ili na crno nadju nase da im posao zavrse. Ma ima tu svega i raznih caka, kako da ustedis, moras se boriti i znati sistem.
Meni da hoce dati 5 miliona, ja bi sad bez razmisljanja uzeo i znao bi kako uloziti. Al qurac, bez ucesca nema nista.
Nikakav problem, 60 % nijemaca su pod kirijom, oni i imaju pare da kupe, ali to im je bacanje novca, jer onda moraju zivjeti u tom gradu gdje su kupili stan vezani su, a to mrze biti. Ovdje su mogucnosti za promjenu posla i napredovanje velike, tako da ako si danas u Minhenu, ne mora znacit da neces sutra bit u Kelnu i slicno.
Ali naravno da imaju svoj posjed, kuce, stanove, vikendice, ima i takvih i to puno.
Mada licno, velika je dilema to, s obzirom kako rastu kirije i koliko nema stanova, mozda je i bolje da ti je rata 1000 eura na 20-30 godina nego da to placas a nije tvoj stan, ne znam.