Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Ma čini mi se da se i u Bosni kao doktor može fino zaraditi, posao, profesor, malo šta privatno i na konju.
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Mora se ginuti, brzo prodje mjesec, a rata kredita za auto nikad ne kasni he heSheyi je napisao/la: ↑28 dec 2023, 09:11Ide kucna intenziva zivotomPereira je napisao/la: ↑28 dec 2023, 07:51I na sve to jos jedan poslic i eto 5 milja u padzePensioner26 je napisao/la: ↑27 dec 2023, 23:53Pflegedienst sa nebenjobom može se izgurati na 4.2-4.5 netto. Odlične plate ali kao što kolege napisaše posao nije za svakog, puno stresa, monotonije, nezdravog životnog bioritma.![]()
deset dvajscetvorki i eto te skoro na 5 neto...zalosno mi bude kad slusam ove nase nesretnike kako su sretni u starackim domovima, pa tipa dobili funkciju vodja odjela ili polozio za Praxisanleitera i sl.
![]()

Stone hands👊
U javnim zdravstvenim ustanovama doktori ne mogu zaraditi posebno dobre pare. Iz tog razloga se prave ti ustupci gdje im se dopušta da rade "privatno" čak i za vrijeme kad bi trebali biti u toj ustanovi, kako bi došli do određene količine novca koja bi bila zadovoljavajuća.
https://www.youtube.com/watch?v=5Gprcg0jUdU
Ako Njemačka želi postepeno izbaciti ugalj već 2030. godine, u nadolazećim godinama trebalo bi izgraditi 30 velikih plinskih elektrana na hidrogen, kaže Philipp Artur Kienscherf s Instituta za energetsku ekonomiju Univerziteta u Kölnu. “Prema trenutnim troškovima izgradnje, to bi moglo koštati oko 20 milijardi eura.” Drugi stručnjaci čak govore o još više novih elektrana koje treba izgraditi.
Manuel Frondel iz essenskog instituta za ekonomska istraživanja RWI predlaže drugačiji pristup. Prema njegovom mišljenju, bilo bi dovoljno zadržati postojeće elektrane na ugalj kao rezervu. Nakon što se obnovljivi izvori energije prošire, ionako će biti samo vrlo niske emisije CO2 - "šala u usporedbi s onim što emitiramo sada", kaže Frondel. Klimatsku neutralnost tada se još uvijek može postići u ravnoteži s energijom iz ugljena, primjerice pošumljavanjem. Izgradnja plinskih elektrana s pogonom na hidrogen preskupa je, smatra ekonomist, pogotovo jer država mora plaćati visoke subvencije u vrijeme skučenih proračuna . Osim toga, "zeleni" vodik će i dalje biti rijedak u budućnosti. „Potreban nam je vodik za druge svrhe mnogo hitnije, na primjer za kemijsku industriju, za proizvodnju čelika ili za velike kamione i zrakoplove", rekao je Frondel. Politički, međutim, postupno ukidanje ugljena već je odlučeno. Službeno je dogovoreno od 2038., ali bi savezni ministar gospodarstva Habeck želio to pomaknuti do 2030. godine. Međutim, ako se Savezna vlada uskoro ne dogovori o strategiji elektrana, postoji rizik od nenamjernog produljenja vijeka trajanja elektrana na ugljen.
Takva ekonomija pa zaglibila u ozbiljnim problemima glede tranzicije. Što se infrastrukture u pogledu elektrifikacije autoindustrije tiče, tu su negdje na 100k stanica za punjenje, od čega većinom one do 55 kW.
Bilo kakve sirovine, plin itd., koje se prevoze ogromnim taknerima preko svjetskih okeana kvare sliku i usporavaju progres tranzicije, jer ti tankeri idu na dizel i ogromni su zagađivači. A znamo koliko se svjetske trgovine obavlja pomorskim rutama.
Manuel Frondel iz essenskog instituta za ekonomska istraživanja RWI predlaže drugačiji pristup. Prema njegovom mišljenju, bilo bi dovoljno zadržati postojeće elektrane na ugalj kao rezervu. Nakon što se obnovljivi izvori energije prošire, ionako će biti samo vrlo niske emisije CO2 - "šala u usporedbi s onim što emitiramo sada", kaže Frondel. Klimatsku neutralnost tada se još uvijek može postići u ravnoteži s energijom iz ugljena, primjerice pošumljavanjem. Izgradnja plinskih elektrana s pogonom na hidrogen preskupa je, smatra ekonomist, pogotovo jer država mora plaćati visoke subvencije u vrijeme skučenih proračuna . Osim toga, "zeleni" vodik će i dalje biti rijedak u budućnosti. „Potreban nam je vodik za druge svrhe mnogo hitnije, na primjer za kemijsku industriju, za proizvodnju čelika ili za velike kamione i zrakoplove", rekao je Frondel. Politički, međutim, postupno ukidanje ugljena već je odlučeno. Službeno je dogovoreno od 2038., ali bi savezni ministar gospodarstva Habeck želio to pomaknuti do 2030. godine. Međutim, ako se Savezna vlada uskoro ne dogovori o strategiji elektrana, postoji rizik od nenamjernog produljenja vijeka trajanja elektrana na ugljen.
Takva ekonomija pa zaglibila u ozbiljnim problemima glede tranzicije. Što se infrastrukture u pogledu elektrifikacije autoindustrije tiče, tu su negdje na 100k stanica za punjenje, od čega većinom one do 55 kW.
Bilo kakve sirovine, plin itd., koje se prevoze ogromnim taknerima preko svjetskih okeana kvare sliku i usporavaju progres tranzicije, jer ti tankeri idu na dizel i ogromni su zagađivači. A znamo koliko se svjetske trgovine obavlja pomorskim rutama.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 28 dec 2023, 11:48, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Kako ne mogu, sta su to uopste dobre pare? Sa dezurama specijalist u klinickom centru može izaći i na 4000 mjesečno a gdje su tek sve koverte i pokloni koje dobije ispod ruke. Još kad pogledaš da su to uglavnom bračni parovi koji rade skupa pa kasnije zaposle i djecu u istoj bolnici odu desetine hiljada maraka u jednu dinastiju svaki mjesec.SonVolt je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:18U javnim zdravstvenim ustanovama doktori ne mogu zaraditi posebno dobre pare. Iz tog razloga se prave ti ustupci gdje im se dopušta da rade "privatno" čak i za vrijeme kad bi trebali biti u toj ustanovi, kako bi došli do određene količine novca koja bi bila zadovoljavajuća.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Nisu dizali pompu kao Nikšić i Vlada FBIH mater svoju ****Vlada Republike Srpske donijela je odluku o minimalnoj plati za narednu godinu. Na sjednici je odlučeno da taj iznos bude 900 KM, saopštio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Najveći problem su specijalizacije, tj nebriga rokovodećeg kadra o tome, jer svi se žale kako nedostaje specijalista a neće da raspisuju i daju specijalizacije koje nedostaju što u bolnici što u domu zdravlja (svi bi već gotove specijaliste a takvi već imaju poslove), evo sad iz glave znam minimalno 5 doktora specijalista koji su napustili svoje ustanove i otišli na klinički, ili u vojnu, iako su ugovorom bili vezani isplatiti naknadu ako odu prije roka od 10 god iz te bolnice, a ionako već imaju manjak kadra, plus što su i plate neujednačene, dvije bolnice udaljene 20ak kilometara jedna od druge i nisu ni blizu slične plate za specijalistu, o domovima zdravlja da ne govorim.StevieG8 je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:44Kako ne mogu, sta su to uopste dobre pare? Sa dezurama specijalist u klinickom centru može izaći i na 4000 mjesečno a gdje su tek sve koverte i pokloni koje dobije ispod ruke. Još kad pogledaš da su to uglavnom bračni parovi koji rade skupa pa kasnije zaposle i djecu u istoj bolnici odu desetine hiljada maraka u jednu dinastiju svaki mjesec.SonVolt je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:18U javnim zdravstvenim ustanovama doktori ne mogu zaraditi posebno dobre pare. Iz tog razloga se prave ti ustupci gdje im se dopušta da rade "privatno" čak i za vrijeme kad bi trebali biti u toj ustanovi, kako bi došli do određene količine novca koja bi bila zadovoljavajuća.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Ne znam zasto se jako mali broj nasih ljudi ne odluci investirati u nekretnine, umjesto lupanja rata za auto kako bi se pokazali nekome, ako vec imas nesto kapitala za prvi kredit, bolje da tebi drugi vracaju kredit kroz kiriju za tvoj stan gdje ces za 10 godina imati vrijednu nekretninu nego bezvrijedno auto, al hajd etoPereira je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:17Mora se ginuti, brzo prodje mjesec, a rata kredita za auto nikad ne kasni he he![]()
- AshburtonG
- Kontakt:
Zato sto ne mozes dobit velik kredit bez neogranicene vize i ugovora, a 90% nasih u prvim godinama imaju uglavnom oboje ili makar jedno od to dvoje. Pogotovo se to odnosi na samce. Meni s plavom kartom i ugovorom na neodredjeno ne daju, iako nakon manje od dvije godine mogu dobit stalni boravak ali boli ih kitumbas.Sheyi je napisao/la: ↑28 dec 2023, 12:59Ne znam zasto se jako mali broj nasih ljudi ne odluci investirati u nekretnine, umjesto lupanja rata za auto kako bi se pokazali nekome, ako vec imas nesto kapitala za prvi kredit, bolje da tebi drugi vracaju kredit kroz kiriju za tvoj stan gdje ces za 10 godina imati vrijednu nekretninu nego bezvrijedno auto, al hajd eto
Doduse, ja sam zelim nekretninu u Istri, ne bih da pustam korijenje u Svabiji.
- numanumaye22
- Kontakt:
Na stranu viza, da bi kupio nekretninu u Njemackoj i dobio kredit moras 20 % ucesca dat, na stan od 400k eura to nije mala cifra.
Gluho bilo, neće zar minimalac u RSu biti veći nego u Federaciji?avenija je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:46Nisu dizali pompu kao Nikšić i Vlada FBIH mater svoju ****Vlada Republike Srpske donijela je odluku o minimalnoj plati za narednu godinu. Na sjednici je odlučeno da taj iznos bude 900 KM, saopštio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Ceri mi se u facu a ja njega pitam!
Od danas jeste i to znacajno. U FBiH je bitno da trojka vlada **** rezultate.Judd je napisao/la: ↑28 dec 2023, 13:12Gluho bilo, neće zar minimalac u RSu biti veći nego u Federaciji?avenija je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:46Nisu dizali pompu kao Nikšić i Vlada FBIH mater svoju ****Vlada Republike Srpske donijela je odluku o minimalnoj plati za narednu godinu. Na sjednici je odlučeno da taj iznos bude 900 KM, saopštio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.![]()
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
Cuj 20%? Pa vas bas tjeraju da budete podstanarinumanumaye22 je napisao/la: ↑28 dec 2023, 13:11Na stranu viza, da bi kupio nekretninu u Njemackoj i dobio kredit moras 20 % ucesca dat, na stan od 400k eura to nije mala cifra.

U Usa 3-5% ucesca
Sta kaze leo, kolika je dnevnica sefu rostilja u McD? Jos kad radis praznike i nedjelje, eto te na 3 milje lagano
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Moje znanje o tom problemu je anegdotalnog karaktera, tj znam samo što su mi prijatelji koji su u toj struci ispričali.StevieG8 je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:44Kako ne mogu, sta su to uopste dobre pare? Sa dezurama specijalist u klinickom centru može izaći i na 4000 mjesečno a gdje su tek sve koverte i pokloni koje dobije ispod ruke. Još kad pogledaš da su to uglavnom bračni parovi koji rade skupa pa kasnije zaposle i djecu u istoj bolnici odu desetine hiljada maraka u jednu dinastiju svaki mjesec.SonVolt je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:18U javnim zdravstvenim ustanovama doktori ne mogu zaraditi posebno dobre pare. Iz tog razloga se prave ti ustupci gdje im se dopušta da rade "privatno" čak i za vrijeme kad bi trebali biti u toj ustanovi, kako bi došli do određene količine novca koja bi bila zadovoljavajuća.
Sigurno zavisi od specijalizacije, same ustanove i sl. ali cifre koje su mi spominjali su oko 3000 km. Za to zanimanje, trud i znanje koje iziskuje, to je premalo. Baš premalo.
Danas običan komercijalista može uzeti 2000-2500 KM.
Koverte i poklone ne možeš računati kao platu, to ide na čast onome koji će ih uzeti ili ne.
Ne tvrdim sa sigurnoću da je tačna ova cifra koju sam napisao. Izvor je priča uz kafu

https://www.youtube.com/watch?v=5Gprcg0jUdU
Gavrankapetanović novi direktor KCUSA

La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
- bavariapivo
- Kontakt:
I autobusom za novu godinu u Fojnicu

- Pensioner26
- Kontakt:
Sve dok ti ne utiče na psihofizičko zdravlje dobro je.Pereira je napisao/la: ↑28 dec 2023, 07:51I na sve to jos jedan poslic i eto 5 milja u padzePensioner26 je napisao/la: ↑27 dec 2023, 23:53Pflegedienst sa nebenjobom može se izgurati na 4.2-4.5 netto. Odlične plate ali kao što kolege napisaše posao nije za svakog, puno stresa, monotonije, nezdravog životnog bioritma.![]()
- Slatinash_7
- Kontakt:
Šta je ba premalo, pa preko 50% doktora ti danas primi oko 5 pacijenata dnevno..Usluga katastrofa, znanje mizerno, to što su dugo studirali i što par predmeta polažeš gdje moraš znati svaki odgovor na pitanje je onako, upitnog karaktera. Od tih 6 godina,pola godine dobiješ staža,možeš državni odma polagati, u kojoj drugoj to branši imaš? 250 KM dežura na UKC Tuzla običnom doktoru, specijalista mislim 400 KM..gdje je vikend dežura, gdje je dežura za praznik, pa dobiješ za prvi maj skoro milju maraka a ne da ne rade,nego lade daMu svaki dan povazdan..Među najomraženijim su ljudima u društvu kad se o njima iskreno priča, to ti sve govori o nivou nerada tih ljudi..Ljekar specijalista na dobar mjesec dežura izađe na oko 4000 KM, obični oko 3000 KM, kome je to malo nek dođe radit kod privatnika za keš, isto sa fakultetom teškim..SonVolt je napisao/la: ↑28 dec 2023, 13:21Moje znanje o tom problemu je anegdotalnog karaktera, tj znam samo što su mi prijatelji koji su u toj struci ispričali.StevieG8 je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:44Kako ne mogu, sta su to uopste dobre pare? Sa dezurama specijalist u klinickom centru može izaći i na 4000 mjesečno a gdje su tek sve koverte i pokloni koje dobije ispod ruke. Još kad pogledaš da su to uglavnom bračni parovi koji rade skupa pa kasnije zaposle i djecu u istoj bolnici odu desetine hiljada maraka u jednu dinastiju svaki mjesec.SonVolt je napisao/la: ↑28 dec 2023, 11:18U javnim zdravstvenim ustanovama doktori ne mogu zaraditi posebno dobre pare. Iz tog razloga se prave ti ustupci gdje im se dopušta da rade "privatno" čak i za vrijeme kad bi trebali biti u toj ustanovi, kako bi došli do određene količine novca koja bi bila zadovoljavajuća.
Sigurno zavisi od specijalizacije, same ustanove i sl. ali cifre koje su mi spominjali su oko 3000 km. Za to zanimanje, trud i znanje koje iziskuje, to je premalo. Baš premalo.
Danas običan komercijalista može uzeti 2000-2500 KM.
Koverte i poklone ne možeš računati kao platu, to ide na čast onome koji će ih uzeti ili ne.
Ne tvrdim sa sigurnoću da je tačna ova cifra koju sam napisao. Izvor je priča uz kafu![]()
Slatina Bog i batina
Fukare Slatina i Modra blatina
Fukare Slatina i Modra blatina
Trenutno korisnika/ca: Jabroni, kraljttbvb, tiketoke i 26 gostiju.