Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 25 dec 2023, 14:02

rio_Ferdy88 je napisao/la:
25 dec 2023, 13:56

Zato ti kao gazda angažuješ njih i dobar i ti i oni :mrgreen:
Angazujem nekad, mada izbjegavam, kod mene sve mora biti legalno :kafa:

A i gore ti zaboravi dodati, napravi koje dijete i uzima taxu na kraju godine, 2.5k ima po dijetetu. Znao sam jednog Pedro, i on i zena ilegalni ali 5o djece lagano nagruho, i svake godine preko cenera u padje.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 25 dec 2023, 14:07

alemsa je napisao/la:
25 dec 2023, 12:41
ArtVandelay je napisao/la:
25 dec 2023, 12:35
Ne znam, ne vjerujem da bi mogao zivjeti u toj Americi.

Sve mi je nekako toliko ekstremno na jednu ili na drugu stranu, cini mi se da nema neke sredine. Postoji li uopste tamo srednja klasa koja moze zivjeti sasvim pristojno bez astronomskih primanja?

Pratim Petera Santenella na youtubu, koji ima dosta zanimljiv kanal na kojem prikazuje kako razliciti slojevi drustva zive.
Ma ljudi su vise ka centru realno, barem u mom okruzenju, samo sto trenutno nemas takvih predstavnika.

Ne postoji sad pod senilcem (to za srednju klasu), treba porodici 70k da zivi ok, a to ok da ne zivi striktno od plate do plate.
U Americi se zivi sasvim okej, imas veca primanja i to je to. Isto je i u Svicarskoj, pa plata od 10k franaka i ne izgleda toliko impresivno ako si u centru Ciriha vec si negdje na sasvim okej zivotu, nikakav luksuz ali mozes priustit sebi sve sto normalan covjek pozeli. Prosjecna godisnja plata u Cirihu je 100k franaka ali je isto tako komadic Lindt cokolade pored muzeja 5 eura pa ti vidi. Problem u Americi je zdravstvo, tu im treba kompletna reforma, tuga je sto Obama to nije zavrsio.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 dec 2023, 14:14

Bez Bloka 7 Federacija će ostati bez struje?

Odluka da se ne gradi Blok 7 Termoelektrane Tuzla je isključivo politička, a posljedica te odluke biće drastičan pad proizvodnje električne energije i uvoz po tržišnim cijenama, jer obnovljivi izvori energije u Federaciji BiH ne mogu zamijeniti termoelektrane.
To tvrdi stručnjak za energetiku Amer Jerlagić.

– Sa starim dotrajalim blokovima, ako se ništa ne bi desilo i kada se oni ugase za šest ili sedam godina jer se ne mogu rekonstruisati, mi ćemo se dekarbonizirati prije Njemačke i Poljske i 2030. godine bit ćemo karbonski neutralni. Tada će ‘Elektroprivreda BiH’ biti u situaciji da će ostati bez ogromne količine energije, a onda nam ostaje da uvozimo struju jer obnovljivi izvori ne mogu tako lako nadoknaditi ono što proizvedu termoelektrane – rekao je Jerlagić za Nezavisne novine.

Kakva je energetska slika Bosne i Hercegovine, tačnije Federacije BiH u svjetlu termoelektrana, najbolje pokazuje podatak da je u ovom trenutku odnos proizvodnje električne energije iz uglja u odnosu na obnovljive izvore energije 82 na prema 18 posto.
Inče, bruto proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini u 2022. godini iznosi 16384 GWh, od čega je u hidroelektranama proizvedeno 4739 GWh ili 28,93%, u
termoelektranama 10706 GWh ili 65,34%, a u industrijskim energanama i ostalim (vjetro i solarnim elektranama) je proizvedeno 939 GWh tj. 5,73%
.

Što se samo FBiH tiče,
Bruto proizvodnja električne energije u FBiH u 2022. godini iznosila je 8.442 GWh, od čega je u termoelektranama proizvedeno 5.110 GWh ili 60,5%, u hidroelektranama 2.501 GWh ili 29,6%, u industrijskim energanama 353 GWh ili 4,2%, proizvodnja u vjetroelektranama iznosi 391 GWh ili 4,6%, dok proizvodnja solarne energije iznosi 87
GWh ili 1,1%.
Sopstvena potrošnja u elektranama iznosila je 698 GWh.
U finalnoj potrošnji električne energije u 2022. godini, domaćinstva učestvuju sa 48,6%, industrijski sektor učestvuje sa 25,0%, a ostali potrošači, uključujući gradjevinarstvo, prijevoz i poljoprivredu, učestvuju
sa 26,3%.
Će da bude ogromnih problema.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 25 dec 2023, 14:17

25 dec 2023, 14:02

Mozes li nam reci nesto vise o tome kakva je situacija sa drogom, s posebnim osvrtom na fentanyl? Koliko je rasprostranjeno van velikih gradova poput recimo San Francisco? Svi smo svjedoci satora u centru tog grada. Koliko znam, Kentucky/West Virginia su jako pogodeni tim problemima sa tim painkiller-pilulama. Ima li toga kod nasih? Kako su se generalno nasi tamo uklopili, mozda varira od savezne drzave do savezne drzave? Ima li naseg naroda tu gdje si ti? Ima li naseg naroda u svakoj saveznoj drzavi? Koja je savezna drzava najslicnija Bosni po prirodi i po mentalitetu? Je li to duboki jug?

Imam neku rodbinu gore na sjeveroistoku Amerike (Connectictut) i cini mi se da su se sasvim ok uklopili, imaju dvoje djece, zive pristojno...
Tennessee ti je isti Bosna bukvalno preslikan, shume, brda, krivine itd. Bio sam u Knoxville, prelijepo. San Francisco je prelijep bio sam i tamo, samo ono sasvim normalno je da vidis da se muskarci ljube, ili kad pricas s nekim random naglasi ti ili ti naglasis da ima curu/zenu da ne bi pomislio da je derpe. Odes u onaj park pun raje vazda, vidis cijeli grad, trava se pushi k'o cigare, imaju problem sa beskucnicima i ljudskim gov.nima po ulicama, jer im nedaju da koriste WC-ove objekata, sve je pod kljucem, a sta ce moraju vrsti nuzde. Droge ima, puca se raja.

Vecina nasih su se snasli, zive ljudi normalno, kad hoce raditi. Houston je bio prije aktivniji sto se tice nasih, restoran i par kafica vazda dolazili ovi pjevaci i to, sad je to slabije.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 25 dec 2023, 14:23

25 dec 2023, 12:39
numanumaye22 je napisao/la:
25 dec 2023, 12:34
25 dec 2023, 11:18

Tako je. Nas narod mrcvarili tim duldungom. Ljudi se snasli, naucili jezik i radili. Djeca krenula u kindergarten i skolu, savrseno savladali jezik i uklopili se u drustvo.

A 2015 primili i kuso i repato, od 2012/2013 i nase ponovo. Eto im sad.
Primili nas 500k 92’, logicno ko izbjeglice i na duldungu, a dosta na azilu, pa nece ti dat radnu vizu :rol:

Ko sto su primili i sirijce prije 8-9 godina jer je rat.

Bukvalno vecina ostala, ove azilante na teretu drzave vratili 97e u Bejha jer je rat prosao a s time i opasnost po zivot, logicno. I to po ugovoru sa Bejha. Dakle sve legalno.

Kasnije si iz Njemacke mogao pokazati na karti gdje zelis, jel to Svica, Amerika, Australija ili deseta drzava, oni ti platili putne troskove i to je to. Sasvim korektno.

Kasnije zatvorili vrata neuredjenoj zemlji, ko sto su zatvorili svima van EU skoro do 2015. Pa kod nas si 96 mogao otvoriti svoj biznis i do 2001 negdje ne platit nikakv porez, RAK nije postojao, ljudi pustali crtane s Cartoon Networka na nasim kanalima i sl :rol:

Ne znam sta su uradile druge zemlje? Isto bukvalno napravila Svedska, Norveska u manjoj mjeri i sl.
Vecina nasih ljudi koji su dosli devetdesetih su se snasli, radili su, djeca naucila jezik. Nisu uopste bili nikakav teret drzavi. Velika je nepravda ucinjena prema tim ljudima. A vec 10+ godina primili i koga treba i koga ne treba. Neradanje etnickih Nijemaca ih je do toga dovelo i sada zanju ono sto su im politicke elite posijale. Polako se bude i oni, kasno, ali ipak.
Nije to bas tako. Dosta je sterotipa. 20M u Njemackoj su auslenderi, znaci da je nijemaca oko 60 miliona sto nije mala cifra. Odi u manje gradove vecinom nijemci rade na kasama, taksiraju, u restoranima nose tacne i slicno. Suplja je da oni biraju samo bolje poslove, upoznao sam nijemce koji bukvalno zive u garsonjeri, imaju 30-40 godina i rade u Aldiju, Rewe i sl marketima koje rade i stranci. Zabluda je da su svi nijemci uspjesni i ambiciozni.

Kazem ti, jesu nase vratili jer su sklopili ugovor sa Bejha i po tom ugovoru su ih sutnuli nazad. Isto je sad sa Sirijom, cak ljudi koji dobiju Niederlassungserlaubnis (stalna viza) im na toj boravisnoj dozvoli pise "Flüchtling" (ili izbjeglica), sto znaci kad rat zavrsi, opasnost se smanji, dosta ce ih vratit nazad i meni je to totalno okej jer isti ti azilanti koji kad dodju tako, dobiju taj azilantski pasos i rade nesmetano, mijenjaju poslove, imaju neogranicenu radnu dozvolu a mi NEMAMO vec moras 2 godine ili manje raditi u bransi ili hrbat da bi skinuo Zustimmung.

ArtVandelay
Kontakt:

Post Postao/la ArtVandelay » 25 dec 2023, 15:16

Numanaga otisao u Minken rintati i sada misli da je pokupio svu pamet svijeta...
Zar ćeš vjeru i naciju
pogazit k’o staru modu,
zar ćeš rađat’ tamo negdje
dušmanine svome rodu?

Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
nemoj gledat’ kratkoročno
razmišljaj na duge staze!

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 25 dec 2023, 17:02

Sve mi je nekako toliko ekstremno na jednu ili na drugu stranu, cini mi se da nema neke sredine. Postoji li uopste tamo srednja klasa koja moze zivjeti sasvim pristojno bez astronomskih primanja?

Pratim Petera Santenella na youtubu, koji ima dosta zanimljiv kanal na kojem prikazuje kako razliciti slojevi drustva zive.
Amerika je zeznuta zemlja. Nema sociajale kao u dosta europski zemalja. Uzdaj se u se i u svoje kljuse.
Ja sam dosao ovdje 98. Prvo na fakultet, BA masinstva. Dobio posao u aerospace industriji, oboje komercijalna i vojna industrija.
Zavriso onda masters jedan pa kreno drugi i doktorat. Al mi se nije svidilo predvanje, onda zena djete pa sam prestao.
Sto se tice moje raje, svi su se dobro snasli. Od inzinjera, apotekara. Zena mi magistar financije i biznis.
Ja sam u midwestu, zivio sam u Iowi, chicagu.
Politiku ne volim, pogotovo konzervartivce. Bidena ne volim, a ni Trumpa. Ljudi ko ljudi, ima sredina samo raja gleda svoje.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 25 dec 2023, 17:06

soko je napisao/la:
25 dec 2023, 17:02

Amerika je zeznuta zemlja. Nema sociajale kao u dosta europski zemalja. Uzdaj se u se i u svoje kljuse.
Ja sam dosao ovdje 98. Prvo na fakultet, BA masinstva. Dobio posao u aerospace industriji, oboje komercijalna i vojna industrija.
Zavriso onda masters jedan pa kreno drugi i doktorat. Al mi se nije svidilo predvanje, onda zena djete pa sam prestao.
Sto se tice moje raje, svi su se dobro snasli. Od inzinjera, apotekara. Zena mi magistar financije i biznis.
Politiku ne volim, pogotovo konzervartivce. Bidena ne volim, a ni Trumpa. Ljudi ko ljudi, ima sredina samo raja gleda svoje.
Koliko je to godina škole?
Baš me interesuje da li se u Americi može upisati doktorat samo sa jednim masterom i jesi li mogao raditi dok si išao na to (vjerovatno manje sati).

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 25 dec 2023, 17:14

Asteriks je napisao/la:
25 dec 2023, 14:14

Odluka da se ne gradi Blok 7 Termoelektrane Tuzla je isključivo politička, a posljedica te odluke biće drastičan pad proizvodnje električne energije i uvoz po tržišnim cijenama, jer obnovljivi izvori energije u Federaciji BiH ne mogu zamijeniti termoelektrane.

– Sa starim dotrajalim blokovima, ako se ništa ne bi desilo i kada se oni ugase za šest ili sedam godina jer se ne mogu rekonstruisati, mi ćemo se dekarbonizirati prije Njemačke i Poljske i 2030. godine bit ćemo karbonski neutralni. Tada će ‘Elektroprivreda BiH’ biti u situaciji da će ostati bez ogromne količine energije, a onda nam ostaje da uvozimo struju jer obnovljivi izvori ne mogu tako lako nadoknaditi ono što proizvedu termoelektrane – rekao je Jerlagić za Nezavisne novine.

Kakva je energetska slika Bosne i Hercegovine, tačnije Federacije BiH u svjetlu termoelektrana, najbolje pokazuje podatak da je u ovom trenutku odnos proizvodnje električne energije iz uglja u odnosu na obnovljive izvore energije 82 na prema 18 posto.
Inče, bruto proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini u 2022. godini iznosi 16384 GWh, od čega je u hidroelektranama proizvedeno 4739 GWh ili 28,93%, u
termoelektranama 10706 GWh ili 65,34%, a u industrijskim energanama i ostalim (vjetro i solarnim elektranama) je proizvedeno 939 GWh tj. 5,73%
.

Što se samo FBiH tiče,
Bruto proizvodnja električne energije u FBiH u 2022. godini iznosila je 8.442 GWh, od čega je u termoelektranama proizvedeno 5.110 GWh ili 60,5%, u hidroelektranama 2.501 GWh ili 29,6%, u industrijskim energanama 353 GWh ili 4,2%, proizvodnja u vjetroelektranama iznosi 391 GWh ili 4,6%, dok proizvodnja solarne energije iznosi 87
GWh ili 1,1%.
U finalnoj potrošnji električne energije u 2022. godini, domaćinstva učestvuju sa 48,6%, industrijski sektor učestvuje sa 25,0%, a ostali potrošači, uključujući gradjevinarstvo, prijevoz i poljoprivredu, učestvuju
sa 26,3%.

I treba da placamo 200% vecu cijenu struje. E onda nek idu na koncert dubioze kad rudari budu trazili vecu platu za manje rada, nek govore da je novalic strucnjak, nek im trojka bude promjena na bolje.
samo sirotinju po dzepu, kad ne znaju bolje.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 25 dec 2023, 17:29

ASD je napisao/la:
25 dec 2023, 17:06
soko je napisao/la:

Koliko je to godina škole?
Baš me interesuje da li se u Americi može upisati doktorat samo sa jednim masterom i jesi li mogao raditi dok si išao na to (vjerovatno manje sati).
Sve je po credit hours, nrp trebas uzimati neke predmete, svaki od njih je 3-5 kredita, i sad je to tebe koliko brzo hoces i mozes. Za BS ti treba, meni se cini, 128 kredita. Za masters 30.
Ja sam radio full time za masters. Trebalo mi je preko dvije godine.
Za phd mozes sa jednim, normalno moras imati jake ocjene ili zavrsiti sa honours. Ja sam uzeo dva predmeta, radio sam, te zavrsio i prestao. Poslije kad radis tesis i predavanja onda nema sanse da radis drugi posao.
I jos sto je interesantno, ne moras uci u program da bi mogao uzimati classes, amerika, samo nek neko plati moze se sve ;)
Moj masters, jedan class kostao 5000 dolara, to je bilo 2010, sve je firma placala.
Zadnja izmjena: soko, dana/u 25 dec 2023, 17:52, ukupno mijenjano 1 put.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 25 dec 2023, 17:31

ljevak je napisao/la:
25 dec 2023, 17:14
Asteriks je napisao/la:

.

Što se samo FBiH tiče,
GWh ili 1,1%.
sa 26,3%.

I treba da placamo 200% vecu cijenu struje. E onda nek idu na koncert dubioze kad rudari budu trazili vecu platu za manje rada, nek govore da je novalic strucnjak, nek im trojka bude promjena na bolje.
Ispade ovdje Fadil heroj od neki dan.

Sto bi rek'o Fadil, sirotiLJo i Bogu si teska. Samo naprijed. :rol: :opaopa:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 25 dec 2023, 17:49

soko je napisao/la:
24 dec 2023, 21:08

Ko im je kriv, nisu regulisali kako treba. Nase izbjeglice 90tih su bile na duldungu godinama. Svi radili, doprinosili drustvu. Nas su sutnuli, pa smo otisli za Ameriku.
Tako je. Nas narod mrcvarili tim duldungom. Ljudi se snasli, naucili jezik i radili. Djeca krenula u kindergarten i skolu, savrseno savladali jezik i uklopili se u drustvo.

Primili nas 500k 92’, logicno ko izbjeglice i na duldungu, a dosta na azilu, pa nece ti dat radnu vizu :rol:

Bukvalno vecina ostala, ove azilante na teretu drzave vratili 97e u Bejha jer je rat prosao a s time i opasnost po zivot, logicno. I to po ugovoru sa Bejha. Dakle sve legalno.

Kasnije si iz Njemacke mogao pokazati na karti gdje zelis, jel to Svica, Amerika, Australija ili deseta drzava, oni ti platili putne troskove i to je to. Sasvim korektno.

Kasnije zatvorili vrata neuredjenoj zemlji, ko sto su zatvorili svima van EU skoro do 2015. Pa kod nas si 96 mogao otvoriti svoj biznis i do 2001 negdje ne platit nikakv porez, RAK nije postojao, ljudi pustali crtane s Cartoon Networka na nasim kanalima i sl :rol:

Ne znam sta su uradile druge zemlje? Isto bukvalno napravila Svedska, Norveska u manjoj mjeri i sl.
Ko je platio putne troskove?
Ja sam zivio u njemackoj do 98. Zavrsio tamo za kfz mehanicara, citava familija radila. Svaki 6 mjeseci duldung, 96-97 pocela prica kako ce nas vecinu izbaciti iz njemacke..Mi preko tetke aplicirali za ameriku, sve o nasem trosku. Te putne je amerika platila al si morao potpisati da ces vratiti pare kad nadjes posao.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 25 dec 2023, 17:53

soko je napisao/la:
25 dec 2023, 17:49

Ko je platio putne troskove?
Ja sam zivio u njemackoj do 98. Zavrsio tamo za kfz mehanicara, citava familija radila. Svaki 6 mjeseci duldung, 96-97 pocela prica kako ce nas vecinu izbaciti iz njemacke..Mi preko tetke aplicirali za ameriku, sve o nasem trosku. Te putne je amerika platila al si morao potpisati da ces vratiti pare kad nadjes posao.
Licno nama platili putne troskove, ali smo otisli ranije, pocetkom 96 jos.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 25 dec 2023, 17:59

Prvi put cujem. Ja koga god znam sto je otisao za Ameriku sve sami morali..masovno smo poceli ici 96-97.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 25 dec 2023, 18:06

soko je napisao/la:

Amerika je zeznuta zemlja. Nema sociajale kao u dosta europski zemalja. Uzdaj se u se i u svoje kljuse
.
Najpostenije

Sto ne volis konzervartivce? Mit je to da ne vole strance. Jesi'l se ikad druzio sa rednecks, bas rega ljudi :kafa:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 25 dec 2023, 18:06

soko je napisao/la:
25 dec 2023, 17:59
Prvi put cujem. Ja koga god znam sto je otisao za Ameriku sve sami morali..masovno smo poceli ici 96-97.
Ne govorim samo za Ameriku i ne kazem da je svaki slucaj bio isti. Dosta ljudi je odbilo to i vratilo se kuci jer nisu htjeli da prolaze ponovo ono sta su prolazili kao izbjeglice, spavajuci kad dodjes tek po kampovima, kasarnama, dok ti drzava i crkva nije dodijelila neki smjestaj normalan, jednostavno se ljudima nije dalo ponovo prolaziti isto to i u sljedecoj drzavi dok je porodica bila kuci, pa su se mnogi vratili u BiH. To nije kriva Njemacka, iz nje si mogao bilo gdje da si htio, a probaj ti danas otici bez vize iz Bejha gdje hoces i zelis. Otices, aha. :kafa:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 dec 2023, 18:16

ljevak je napisao/la:
E onda nek idu na koncert dubioze
Ako ovim mislis na opravdanost gradnje MHE, onda se ne slazemo. Ostalo stoji. :mrgreen:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 25 dec 2023, 18:36

Ma Amerika je čudo, ne postoji država na svijetu gdje možeš više uspjet, a i više propast. :mrgreen: Ne gleda ti u ime ko u većini evropskih zemalja već hoćeš li radit i koliko dobro ćeš radit. Ljudi što znam da su vani zaradili dobre pare, većina ih je u Americi.

Kad bih morao ići iz Bosne, Njemačka bi mi bila zadnja opcija u životu.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 25 dec 2023, 18:46

Asteriks je napisao/la:
25 dec 2023, 18:16
ljevak je napisao/la:
E onda nek idu na koncert dubioze
Ako ovim mislis na opravdanost gradnje MHE, onda se ne slazemo. Ostalo stoji. :mrgreen:
Ma mislim na ono kad su pjevali ispred energoinvesta. Kad je lopina Sinan Husic vodio bunu. Mislim da nije imalo veze sa MHE, ne sjecam se dobro.

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 25 dec 2023, 18:48

25 dec 2023, 17:31
ljevak je napisao/la:
Asteriks je napisao/la:

.

Što se samo FBiH tiče,

Ispade ovdje Fadil heroj od neki dan.

Sto bi rek'o Fadil, sirotiLJo i Bogu si teska. Samo naprijed. :rol: :opaopa:
Fadil je kurcina koja je kupovala socijalni mir preko grbace elektroprivrede, kurcem nije mrdno za blok 7. E sad kad je opozicija poceo pricati sto je trebao raditi u svom mandatu.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo i 5 gostiju.