ASD je napisao/la: ↑25 dec 2023, 17:06
soko je napisao/la: ↑25 dec 2023, 17:02
ArtVandelay je napisao/la: ↑25 dec 2023, 12:35
Ne znam, ne vjerujem da bi mogao zivjeti u toj Americi.
Sve mi je nekako toliko ekstremno na jednu ili na drugu stranu, cini mi se da nema neke sredine. Postoji li uopste tamo srednja klasa koja moze zivjeti sasvim pristojno bez astronomskih primanja?
Pratim Petera Santenella na youtubu, koji ima dosta zanimljiv kanal na kojem prikazuje kako razliciti slojevi drustva zive.
Amerika je zeznuta zemlja. Nema sociajale kao u dosta europski zemalja. Uzdaj se u se i u svoje kljuse.
Ja sam dosao ovdje 98. Prvo na fakultet, BA masinstva. Dobio posao u aerospace industriji, oboje komercijalna i vojna industrija.
Zavriso onda masters jedan pa kreno drugi i doktorat. Al mi se nije svidilo predvanje, onda zena djete pa sam prestao.
Sto se tice moje raje, svi su se dobro snasli. Od inzinjera, apotekara. Zena mi magistar financije i biznis.
Ja sam u midwestu, zivio sam u Iowi, chicagu.
Politiku ne volim, pogotovo konzervartivce. Bidena ne volim, a ni Trumpa. Ljudi ko ljudi, ima sredina samo raja gleda svoje.
Koliko je to godina škole?
Baš me interesuje da li se u Americi može upisati doktorat samo sa jednim masterom i jesi li mogao raditi dok si išao na to (vjerovatno manje sati).
Sve je po credit hours, nrp trebas uzimati neke predmete, svaki od njih je 3-5 kredita, i sad je to tebe koliko brzo hoces i mozes. Za BS ti treba, meni se cini, 128 kredita. Za masters 30.
Ja sam radio full time za masters. Trebalo mi je preko dvije godine.
Za phd mozes sa jednim, normalno moras imati jake ocjene ili zavrsiti sa honours. Ja sam uzeo dva predmeta, radio sam, te zavrsio i prestao. Poslije kad radis tesis i predavanja onda nema sanse da radis drugi posao.
I jos sto je interesantno, ne moras uci u program da bi mogao uzimati classes, amerika, samo nek neko plati moze se sve

Moj masters, jedan class kostao 5000 dolara, to je bilo 2010, sve je firma placala.