Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

bavariapivo
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la bavariapivo » 23 dec 2023, 12:50

Wanderson je napisao/la:
23 dec 2023, 12:45
bavariapivo je napisao/la:
23 dec 2023, 12:41
Ovaj wnada me je los manager em nema pojma kako ljudi po zapadu ostvaruju sve, sto nisu mogli kod kuće…
Ostvaruju u Svici i Skandinaviji.
U mene u djeda od osam unuka, sedmero na zapadu, lafinu mozete prosipati drugima.
To sto tvoji nisu uspjeli na zapadu, nije mjerilo sto se stvarno dešava…

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 23 dec 2023, 12:50

Wanderson je napisao/la:
23 dec 2023, 12:39
Pa eto sam potvrdjujes ono o cemu pricam, skini 3,4 stoje za nase sto dolaze i izadje ono o cemu ja pricam.

S tim parama mozes samo prst u usta i vikendom traziti nebenjob.
Ne kontas ti. Teoretski je nemoguce imat 400€ manju platu, jer je minimalna satnica 12€ bruto.
Osim toga, 90% nasih bez skole pocnu u posti, koja ima 15€ satnicu, pa sam izracunaj. Ovi sa skolom su vec na 2500+ netto, sto je vec solidna plata za njemacke standarde. Neces kupit stan ako jedino ti radis, ali uvijek mozes kupit stan u BiH i nervirat takve kao sto si ti. 😅

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 23 dec 2023, 12:51

GG3 je napisao/la:
23 dec 2023, 10:19
Lakoste je napisao/la:
23 dec 2023, 09:26
Zna li neko kakva je procedura da drzavljanin BIH kupi nekretninu u Hrvatskoj, i je li izvodljivo to uopste.
Ja mislim da je ne izvodljivo haman
Ne, izvodljivo je, trebas traziti odobrenje od Ministarstva pravosudja R Hrvatske, uz prilozen ugovor o kupoprodaji, to se malo ceka, ako hoces da ubrzas onda angazujes agenciju i platis i to je to.

https://mpu.gov.hr/informacije-o-uzajam ... acije/6186
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 23 dec 2023, 12:54

Sage je napisao/la:
23 dec 2023, 12:47
scholsey je napisao/la:
23 dec 2023, 12:36
Jabroni je napisao/la:
23 dec 2023, 12:30
Kad smo kod toga, koja je prosječna mjesečna neto plata u Švabiji/Austriji?
slika
Mada lažu, al eto.. :kafa:
Da...ali ovo je prosječna plata. Teško da neko iz BiH ima onu najveću koja pravi ovu prosječnu.
Statistika sa googlea. Jasno da zavisi od grada i regije.

Lično stvarno ne pratim visinu minimalne ili prosječne plate. Znam sigurno da nije 1700€.
The saddest thing in life is wasted talent.

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 23 dec 2023, 13:00

AshburtonG je napisao/la:
23 dec 2023, 12:50
Wanderson je napisao/la:
Pa eto sam potvrdjujes ono o cemu pricam, skini 3,4 stoje za nase sto dolaze i izadje ono o cemu ja pricam.

Ne kontas ti. Teoretski je nemoguce imat 400€ manju platu, jer je minimalna satnica 12€ bruto.
Osim toga, 90% nasih bez skole pocnu u posti, koja ima 15€ satnicu, pa sam izracunaj. Ovi sa skolom su vec na 2500+ netto, sto je vec solidna plata za njemacke standarde. Neces kupit stan ako jedino ti radis, ali uvijek mozes kupit stan u BiH i nervirat takve kao sto si ti. 😅
:rol: :rol: :rol:

Smijesan si druze, koga boli qrac koliko je bruto?
Sto se mene tice ja imam 2 miliona KM nekretnina u BiH 5 stanova, poslovni prostor u centru grada, zemljiste pored mag. puta Tuzla-Orasje (zila kucavica) gdje kad kupim jos jedan komad zemlje, za par godina cu samo to moci prodati za milion KM. 10 dunuma zemlje ispod kule u Srebreniku, auto od 70000KM koje sam platio u kesu i sta mene ima ko nervirati sa kupovinom stana, auta, putovanjem ili sl?

Ja se druze zayebavam u zivotu nemam nikakve brige, uzimam nekad mikro kredite cisto da ne dajem kes i ulazem u firmu i bukvalno nemam brigu nikakvu u zivotu.

I opet u mom gradu od 45000 stanovnika ima stotine uspjesnijih od mene u biznisu, a to jedino vas nervira sto u BiH ima takvih ljudi, koji ne robuju propalim drustvima kao sto je Njemacka.

Opet kazem ima svugdje uspjesnih, ali ovi sto trenutno idu i otisli su nedavno idu da robuju, ne da zive.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 23 dec 2023, 13:02

😅😅😅

Fadile jesi li to ti?

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 23 dec 2023, 13:11

Jordan Belfort iz Srebrenika
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 23 dec 2023, 13:18

GG3 je napisao/la:
23 dec 2023, 10:19
Lakoste je napisao/la:
23 dec 2023, 09:26
Zna li neko kakva je procedura da drzavljanin BIH kupi nekretninu u Hrvatskoj, i je li izvodljivo to uopste.
Ja mislim da je ne izvodljivo haman
izvodljivo samo spora im je procedura .. drug prosle god kupio zemlju hoce da gradi kucu al im je administracija takodjer u k…. takodjer znam par ljudi apartman sto su uzeli tucepi,makarska itd koja je procedura jbga lad vec ima kes otidji u neku agenciju sto reklamira apartmane pa se raspitaj ili neku advoka. firmu u hr sto se bavi nekretninama i slicno pa angazuj i slicno da zavrse i da ti objasne …

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 23 dec 2023, 13:22

harden je napisao/la:
23 dec 2023, 13:11
Jordan Belfort iz Srebrenika
Vjerovatno neki od gazda koji je frustriran sto mora povecavati plate ovim sto su ostali jer ne moze vise naci ljude da mu robuju za 300 KM a on da kupuje auta od 70k :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 23 dec 2023, 13:27

Leorey baci bombu , ostali se prime i vazda isto . :mrgreen:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 23 dec 2023, 13:28

VensanKasel je napisao/la:
23 dec 2023, 13:27
Leorey baci bombu , ostali se prime i vazda isto . :mrgreen:
:urnebes: :thumbup:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 23 dec 2023, 13:40

Šta kae "robuju propalim društvima kao što je Njemačka" :rol:

Sve dok se takvi i biološki ne ugase nema nama hajra.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 23 dec 2023, 13:43

Kažu da je dom tamo gdje je porodica, svako sebi nafaku traži tamo gdje misli da je najbolje za njega. Činjenica je da bez toga balansa dijaspore i ovih što su ostali ova država bi bila nepodnošljiva i ekonomski mrtva.

Što se mene lično tiče imam tih ljudi u životu s kojima jedna kafa i razgovor vrijede više nego kamioni eura.

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 23 dec 2023, 13:54

U proslom sistemu nije bilo tolike fascinacije novcem kao krajnjim ciljem i mjerilom stvari i zato su mogli postojati ljudi od znanja i integriteta na cijim ledjima su stajali drugi i od kojih su svi profitirali i gradili drustvo koje se obogacivalo i raslo. Ovaj sistem vrijednosti gdje svako zaviruje u tudji dzep pa na osnovu toga rangira drugoga i odredjuje njegovu vriednost je nivo razumjevanja plemenskog drustva.
To je opasno stanje svijesti jer je to klima u kojoj mocnici lako mogu doci po sume rijeke i zrak, sve je na prodaju i sve je opravdano.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 23 dec 2023, 14:14

Nije baš ni to, fascinacija materijalizmom je utkana u samog čovjeka, bez obzira u kojem sistemu živi.

Razlika izmedju dva sistema je što je onaj prije nešto kreirao i gradio. Politika je u vrhu, i to je svagdje tako, ali struka nije morala da bude. Ono, mog'o si da budeš tehnički direktor Sodaso u Tuzli ili Energoinvesta, bez da imaš knjižicu.

Danas, da se ne lažemo, ne možeš da budeš čistačica u Domu Zdravlja ako nisi funkcioner stranke i siguran bunar glasova. Ja gled'o svojim očima, niko mi nije prič'o.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 dec 2023, 14:25

huupmil je napisao/la:
23 dec 2023, 13:54
U proslom sistemu nije bilo tolike fascinacije novcem kao krajnjim ciljem i mjerilom stvari i zato su mogli postojati ljudi od znanja i integriteta na cijim ledjima su stajali drugi i od kojih su svi profitirali i gradili drustvo koje se obogacivalo i raslo. Ovaj sistem vrijednosti gdje svako zaviruje u tudji dzep pa na osnovu toga rangira drugoga i odredjuje njegovu vriednost je nivo razumjevanja plemenskog drustva.
To je opasno stanje svijesti jer je to klima u kojoj mocnici lako mogu doci po sume rijeke i zrak, sve je na prodaju i sve je opravdano.
Ma diskutabilno, oni rodjeni prije 60-e, nisu imali 8 razreda skole, ovi 60ih i 70ih srednja i Brega im prodo rolling stonese pod bubrege :mrgreen: . Danas sramota ako ne pricas jos jedan jezik, i vecina se zna makar sporazumjeti dole. Pametnije su ove generacije 80ih i 90ih, samo sto su oni imali Titu, koji kakav god da je bio, gledo/guro je da narod radi jebga, i da moze prezivjeti od rada, dok je ove zapo politicki kartel.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 23 dec 2023, 14:39

Do Spačve gužva za ulaz u Srbiju, kol'ko je to, 15ak kilometara? :shock:

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 23 dec 2023, 14:45

Jabroni je napisao/la:
23 dec 2023, 14:39
Do Spačve gužva za ulaz u Srbiju, kol'ko je to, 15ak kilometara? :shock:
Na Bajakovu ti je minimum 6,7h cekanje u ovo vrijeme i vrijeme kad Turci i Bugari idu.
Zna se cekati i po 12h.

Imas Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Ljuba, Erdut.
Sve u par minuta i manje su guzve, pogotov Ilok 2, Principovac i Ljuba jer malo ljudi zna za te prelaze.

Evo Blic objavio na Bajakovu 14h cekanje, Tovarnik i Ilok po 7h.
Principovac i Ljuba po 1h malo ljudi zna, a slabo su i oznaceni i Erdut je 2h, ali je najsjeverniji i izdangubis jos 1h 30min dok se vratis na autoput BG-ZG.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 23 dec 2023, 14:58

Wanderson je napisao/la:
23 dec 2023, 13:00
AshburtonG je napisao/la:
23 dec 2023, 12:50
Wanderson je napisao/la:

:rol: :rol: :rol:

Smijesan si druze, koga boli qrac koliko je bruto?
Sto se mene tice ja imam 2 miliona KM nekretnina u BiH 5 stanova, poslovni prostor u centru grada, zemljiste pored mag. puta Tuzla-Orasje (zila kucavica) gdje kad kupim jos jedan komad zemlje, za par godina cu samo to moci prodati za milion KM. 10 dunuma zemlje ispod kule u Srebreniku, auto od 70000KM koje sam platio u kesu i sta mene ima ko nervirati sa kupovinom stana, auta, putovanjem ili sl?

Ja se druze zayebavam u zivotu nemam nikakve brige, uzimam nekad mikro kredite cisto da ne dajem kes i ulazem u firmu i bukvalno nemam brigu nikakvu u zivotu.

I opet u mom gradu od 45000 stanovnika ima stotine uspjesnijih od mene u biznisu, a to jedino vas nervira sto u BiH ima takvih ljudi, koji ne robuju propalim drustvima kao sto je Njemacka.

Opet kazem ima svugdje uspjesnih, ali ovi sto trenutno idu i otisli su nedavno idu da robuju, ne da zive.
Al najjaci fazon mi je da se u Bosni naslijedi stan, poslovni prostor, ono ima se svoj stan a vani nema. Bosanski izum naslijedit stan. :rol:

Dakle da elaboriramo, naslijedis stan, vikendicu, kucu. Naslijedis od koga? Od najblizih, roditelja, sto znaci trebas da cekas do neke svoje 40-50-60te godine da roditelji umru da bi ti eto naslijedio stan i rijesio svoj stambeni problem. I to ako si jedinac, sta ako je tu jos brace i sestara.

Onda dodjemo do drugog pitanja, koji k ti radis? Koju novu vrijednost si stvorio, sta si ti doprinijeo drustvu? Jer fakticki trosis ono sto je prethodna generacija stvorila (dobila od drzave). Prostom logikom, ti bi ili trebao da imas (nakon naslijedja), dva ili tri stana, naslijedjeno plus sto si ti stvorio.
Ili da zivis zivot u kome si naslijedio stan a ovamo ti je u garazi bijesno auto, za ljetni odmor si na Maldivima, zimis skijas na Tirolu i slicno. Sad da se vratimo u realu, koliko od ovoga vidimo.

Nasljedivanje stana/imovine je beneficija koju bi trebala da vidi tek treca generacija (unuci) a ne druga generacija. I ja cu naslijedit kucu i dva stana s garazama, pa koji ce mi k to u 60 godini?

Kao da se stanovi ne nasljeduju u Austriji, Njemackoj, Svici. :rol:

Hajmo realno, koliko bi ti trebalo godina u Bejha da radis da bi kupio stan od 100k eura? Evo da sve ostavljas sa strane, da ne zderes. Koliko? Prosle generacije dobijale stanove za papire i cekove, firme davale, pa zato sve sljedece otplacuju. To je fakt.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 23 dec 2023, 15:05

@leorey je donekle rek'o istinu o jednom društvenom fenomenu koji je prisutan samo kod nas. Imaš stan od 100 kvadrata u centru grada, a nemaš para da platiš grijanje za isti.

Dugotrajne društvene turbelencije kreiraju takvo nešto i onda nemaš uvid u pravo stanje stvari. I tako imaš situaciju da neko sa minimalnom penzijom, ima 10 šlepera stečenih ko zna kako, je za državu socijalni slučaj, a recimo penzionisana medicinska sestra koja ima veću od te minimalne penzije, nije.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 7 gostiju.