alemsa je napisao/la: ↑12 dec 2023, 19:12
ASD je napisao/la: ↑12 dec 2023, 18:52
Ja mogu početi s poslom kad hoću. Firmi bitno samo da odradim svoje, kad u toku dana je potpuno svjedno. Opet nema šanse da dođem poslije 8.
Ma isto, mogu otic kad hocu ili ne otic, uzet slobodno kad hocu. Ali mora postojati
task koji trebas zavrsiti/uraditi i to je to. U 6 sam naviko, a i dosta posla uradim.
Early bird gets the warm
Čitam ove komentare u vezi sa radom i "neradom" pa se odlučim citirati alema..Pod broj jedan, drugi je drive kad radiš za sebe a drugi kad radiš za drugog i to se automatski ne može porediti. Ali ima "par stvari" u čemu se u potpunosti slažem sa njim i sa ostalom ekipom koja voli raditi (i sam sam takav): prva je da radom osjećaš neku ispunjenost, da negdje doprinosiš društvu ili nekom pojedincu kojem trebaš (u slučaju alema, napraviš stepenice čovjeku on sav sretan, a zavisi od tebe na nekin način) i to te onda usrećuje. Takav drive ne mogu osjetiti pojedinci koji rade na radnim mjestima koja su mrska narodu tipa: šalteruša u opštini, stručni saradnik u javnom preduzeću itd itd tj.realno 50-70% zaposlenih u javnom sektoru. I takvima se taj osjećaj ne može približiti i oni nas ne razumiju. Drugo u čemu se slažem jeste da ponekad radeći posao, odgovorno, brzo, jako, ostajanjem duže na poslu i/ili dolaženjem ranije i vikendima na isti čovjek ostaje u vinklu. Sad neko ko je imao hajd da kažem normalan život se pita kako u vinklu, a mi svi koji smo na neki način oštećeni u tome tražimo spas, tj. repetitivno ponavljanje obične radnje kako bi kući isto mogao sebi uraditi. Ti ako kasniš na posao,kasniš i sa društvom,kasniš platit račune i sve ostalo, pa ti isključe net ili struju. Ja znam dva druga koji su imali takvu situaciju, 30 im godina,tek živjeti odvojeno od roditelja, lik ne zna da kad kasniš sa plaćanjem ljudi gase tj.zna on to,ali radeći vremenski neograničavajući posao on misli da tako možeš i u životu. Ustaneš loš samo napišeš mail nmg na posao ili još bolje,doći ću kasnije odraditi 8 h bez sankcije od tebe na neki način pravi "invalida".
Imatoga još more ali meni jako zanimljiva tema,nisam se stigao "uključiti pa evo da podijelim iskustvo sa forumskim pučem