NK Čelik Zenica

Moderator/ica: GracanicaAA

Celicni
Kontakt:

Re: NK Čelik Zenica

Post Postao/la Celicni » 05 dec 2023, 15:44

Samo lagano dizati se,samo ici stepenicu po stepenicu,a tako i sa pojačanjima.Lakse ti je finansijski pojačavati se postepeno, a možda imamo igrača vec sad nekog juniora koji nam igra za seniore, kojeg mozda i mozemo prodati ali jednostavno ne moze da se pokaže nema s kim da igra jer vidimo kakvi su nam igrači i da je ruku na srce ovo nista s nicim na terenu.Kasnije ako uradis kao Sloboda dovedes komplet novi tim igrača kvalitetnih, mozes onda zaboraviti na juniore jer nece imati mjesta u ekipi i ove od kojih si ocekivao nesto i izlazni transfer neki tipa Međuseljca na kojeg i uprava računa da ga eventualno proda.Zato kazem moras polahko graditi ekipu da vidis sa cim raspolazes i uvijek imati 2-3 juniora i polahko ih ubacivati.A ne da ti na terenu igra 5 juniora tek stesali u seniore ili trebaju, nemaju iskustva, nemaju kvaliteta, na to uzmes 2 igrača iz omladinskog koji razvaljuju u juniorima pokazuju se i treba sad da se dokazu u seniorima onda na kraju ispadnu talašika, jer u ekpi nema ko da igra fudbal.Ti trebas sad da imas na terenu 8-9 iskusnijih igraca, ne deda , da bih mogao nesto očekivati od 2-3 juniora na kojima je fokus.Tebi ako su na terenu kostur ekipe igrači tipa Smajic,Žuna,Mehic,Šarić,Arnautović,Karalić,Durmiš nema od toga ništa da ti mogu juniori nešto napraviti ma da igraju ko Ronaldo.Nemas ti tu skim igrati.Prvo ovi što su u seniorima su mladi nikad nisu igrali fudbal na profesionalnom nivou i okusili pravi fudbal, a drugo što ni oni nisu imali s kim da igraju.Sivac je nesto pokazao samo na osnovu prodora i sto ima brzinu ostalo nista, a to je isto pokazao Arnautovic pa su bili najbolji igraci samo sto Arnautovica mozak j.ebe.Ubaci Međuseljca sa nekim s kim ima igrat u sredini, Ubaci Mašića sa nekim da mu ima ko proturiti loptu.Tek na kraju polusezone 2-3 kola je dobio par finih lopti, od početka polusezone nije dobio poštene lopte do 12. kola zato mu i ne zamjerim nesto toliko.Tako mozes onda zakljucit kakav ti je igrač i dai vrijedi dalje ulagati u njega, a ovde sad ne mozes nikakav zakljucak donosit kad vise od pola ekipe igra za sebe samo fudbal.

habuba
Kontakt:

Post Postao/la habuba » 05 dec 2023, 20:05

Sve je to suplja..samo jak covjek treba.

convict35
Kontakt:

Post Postao/la convict35 » 05 dec 2023, 22:02

Jos bolje 5 jaki ljudi

DaDi88
Kontakt:

Post Postao/la DaDi88 » 05 dec 2023, 22:10

habuba je napisao/la:
05 dec 2023, 20:05
Sve je to suplja..samo jak covjek treba.
Politika lahko s*ebe jednog covjeka, koliko god da je jak, a 1000+ ne moze tako lahko.
Bilo je i Mušija i Azmira i 100 primjera pa gdje su.
Ili politika ili 1000+ kolektiv.
Ponosni smogovac!

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 05 dec 2023, 23:05

Truhlo je napisao/la:
05 dec 2023, 13:41
@steelman ne postavljam potcjenjivački nego realno i objektivno. Klub je koliko me sjećanje služi naplatio u 2022 jedan dio sponzorskog ugovora sa bh telecom, odnosno pretpostavljam da ide faktura na polugodišnjem nivou. Kašnjenje je bilo početkom 2023 za drugu polovinu 2022, tako da svakako ne bi ušlo u tu godinu, a isto se desilo i na ljeto ove godine. To je dobar primjer poslovanja u drugoj ligi centar, ali ima više pozitivnih primjera i akvizicija koji su se desile ulaskom u viši rang. I da, ugovor sa bh telekomom je 60k godišnje i ističe zaključno sa ovom godinom.

Već si naveo primjer makrona i koliko god to bile privatne konekcije, vrlo teško bi se ostvarilo u trećem rangu. Po izvještaju prošle godine, povećan je iznos calsberga za ovu godinu, došao je biss tours kao tehnički sponzor, dosta je sponzora povećalo i proširilo saradnju, ovo pišem na osnovu vijesti iz kluba koje su zvanično objavljenje. Primjer, target je bio 12ti igrač, od ove sezone je sponzor i više će se naplatiti nego prošle. Još je masa firmi koje nisu oficijalni sponzori, a reklamiraju se putem led panela. Sad zamisli koliko realno bi bilo privući pravna lica da se reklamiraju putem led panela dok igraš utakmice bez prijenosa na my tv protiv Koline i Ilijaša?

Klub je isto tako zamjenio mozzart sa bet ole koji će izdvajati više za reklamu nego mozzart u trećem rangu. Sve su to pozitivni primjeri koji su donjeli rast sponzorstva zahvaljujući dobrom radu i višem rangu.

Uglavnom možemo sačekati zvanični godišnji izvještaj pa uporediti brojke. Što se mene tiče, dovoljno mi je što je direktor na presu iznio da je klub od vlastitih prihoda u ovoj godini isplatio oko 170k na dugovanja, što je jasan pokazatelj da je klub uspio igrati viši rang i sanirati dugovanja na istom nivou kao u kantonu i drugoj ligi centar.

Ja uopšte ne skidam naglasak sa dugovanja, nego diskutujem i jako sam sretan jer je klub uspio nastaviti taj put vraćanja dugovanja i u višem rangu. Ako si upratio, nedavno sam pisao da bi bilo dobro zadržati istu ekipu i vratiti Bašića i Ibrakovića sa posudbe, kako bi se troškovi ekipe još smanjili i da sav fokus narednih 6, 7 mjeseci bude riješavanje lica koja nisu stavila blokade na račun i duga prema UiO. To dok klub ne riješi, odnosno dok ne očisti sva kratkoročna dugovanja iz prošlosti, da ostanu samo dugoročni dug prema viku i poreznoj, nema smisla napadati PL. Ako bude trebalo provesti još jednu sezonu u ovoj ligi, nikakav problem, a vidim da većina forumaša to i potencira, osim onog jednog koji se zalaže za mutljavinu i jake ljude pod cijenu igranja PL.
Po izvjestajima kluba zakljucno s krajem 2022. godine ili pocetkom 2023., nisu nista naplatili od BH Telecoma u 2022. godini. Kolika je tacna cifra za taj ugovor, nekad sam imao neku informaciju, ali mi je isparila. Meni se cini nakon poreza mozda oko 80k. Ti kazes 60k, ali koliko god, samo kazem da je samo ta stavka primjer akumulacije rada. Ima tu vjerovatno i drugih stavki koje bi se dale analizirati, ali opet sve se to moze samo kad imamo uvid. Sve ostalo je spekulisanje i licitiranje brojkama. Trenutno ti i ja kao clanovi kluba nemamo taj uvid kad se uzmu u obzir podaci koji su izasli u eter iz kluba. Sad sto redbull govori o podacima, ne znam o kojim podacima govori. Imamo podatke o posjeti, novim sponzorima, ali trenutno kao clan kluba, navijac ili simpatizer nemas dovoljno podataka za poredjenje.

Realnost je ta da kad tek probijas led i kreces s radom kao te prve sezone u 2. ligi Centar nemas nikakvu pozadinu i akumulirani rad da to tad naplatis, dok u 2023. ipak imas dosta rada iza sebe koji dolazi na naplatu. Uzmi u obzir da je godina u kantonu bila borba kluba za sredstva od Grada, tek pokretanje akcija i akviziranje par sponzora. U 2021. se grudva zakotrljala i potcjenjivacki jest kad kazes da je bilo poslovanje na nivou sahovskog kluba. Tad je klub imao svoj najtezi period poslovanja. Samo poredjenje, da poslujes u 2021. i 2023. iz Druge lige Centar mogao bi ocekivati 2 razlicita prihoda zbog akumuliranog rada i to je cinjenica. Vjerovatno bi prihod bio nesto manji nego u FL, ali isto tako bi bio dosta iznad razine te prve godine u DLC. To je realno glediste.

Macron mimo Zrinjskog nije ni s kim saradjivao od premijerligasa. Ne bi ni sad sa Čelikom da je cak i premijerligas, a da nije tih konekcija i zato treba skinuti kapu UO sto su to iskoristili i uspostavili saradnju. Visi rang moze biti zgodan momenat, ali daleko od presudne stvari da postanu sponzori. Da je liga bila mjerilo, Macron ne bi otvorio klupski fan shop nego bi sigurno birao premijerligasa u trenutno boljoj poziciji. Ipak, poznanstvo i sva prica oko kluba su bili od presudnog znacaja. I respekt za Macron i ljude koji su pristali saradjivati s klubom, kao i ljudima iz kluba koji su to dogovorili, jer su digli rad na visi nivo. Medjutim, da je liga bila presudni faktor, nije.

Slazem se da je nekim sponzorima igrao ulogu visi rang da placaju vise. Ne sporim da nema toga. Led paneli su marketinski dobra stvar da klub uzima tu svoj procenat, takodje predstavljaju i dizanje nivoa rada. To jesu prednosti viseg ranga kao odredjene olaksice. Sad je samo pitanje balansa sta je u svemu tome vise odgovaralo, veci prihodi ili manji troskovi.

Ono sto je moje misljenje da bi se uz vecu posvecenost kluba u smislu naglasavanja prioriteta i organizacijskog napretka vise gradila svijest navijaca i simpatizera, te tako ojacavala kriticna masa. Makar i u nizem rangu kojem prednost jesu nizi troskovi. Mozda ne bi prihodi bili isti, ali uz tu posvecenost takvoj prici kao sto je bilo dizanje hypa na osnovu viseg ranga vjerujem da bi to bilo daleko od poslovanja, kako si to nazvao, sa prihodima sahovskog kluba. I vjerujem da bi bili pristojni prihodi, te da bi se moglo vratiti cak i vise sredstava za dugove, ali i ojacati kriticnu masu. Takodje, sportski segment bi imao priliku da se drugacije oblikuje. Medjutim, klub je imao drugaciju viziju te situacije, napravili su odluku i stali iza toga. Vjerovatno je i bolje sto su stali iza neceg u sta su sami vise vjerovali. Sigurno je da svaki rezultat u kojem su oslobodili klub odredjenog tereta dugovanja je pozitivan rezultat i kad je tako onda zasluzuju podrsku. Mi mozemo diskutovati, nadovezao sam se na allgunsblazing i na vase ostale argumente, ali sad je jasno kojim putem klub ide. Nema vise izbora, a posebno nema nazad. Medjutim, publika ima izbor, a to je da i kad rezultati na terenu nisu u skladu sa zeljama da i dalje dolaze na svaku tekmu. Sve dok klub zdravo radi, ovu lijepu pricu u gradu, koji nazalost sve vise tone, vrijedi podrzavati, jer tom istom gradu daje tracak nade u neka bolja vremena. JonSnow je to fino objasnio, nema Zenice bez Čelika i obratno.

I za kraj, nadovezat cu se na allgunsa. Klub ipak ne moze cekati da napada Premijer ligu dok ne napravi neki teren. Previse je to neizvjesnosti, te vjerovatno zahtijeva i previse vremena. Kao opravdan cilj bi napad na Premijer ligu trebao biti cim se dugovi koji i dalje opterecuju tekuce poslovanje rijese. Infrastrukturu ce klub morati rjesavati u tom hodu, pa kako bude moguce. Ljudi u klubu sigurno jesu istroseni. Iz navijackog i simpatizerskog ugla, svako ko imalo iskreno voli klub ce zeljeti da nastave ono sto su zapoceli i zato je najbolji vid motivacije da ostanu tu gdje jesu da ih crno-crvena zajednica konkretno podrzava u tim naporima. Sigurno je da iz tog izvlace veliku energiju kad osjete takve momente. Ipak, oni najbolje znaju sta im je ciniti. Inace, Truhlo je nedavno pisao o tim dugovima i slazem se s tim - dugovi prema UINO, pa dugovi prema povjeriocima koji nisu tuzili dug, zatim i dug prema VIK-u itd. To su i dalje prioriteti. Postepeno, korak po korak. Drzati kurs zdravog rada, oporavka, a s tim i napretka.
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

Cod
Kontakt:

Post Postao/la Cod » 06 dec 2023, 00:50

Truhlo brate ja bih volio da živimo u nekom drugom svijetu i da Celik ima 100 miliona ,da je firma i da stvara novce. Nažalost živimo u države gdje je kriminal,korupcija,nacionalni,politički ključ bitniji od svega drugoga. Ja nigdje nisam rekao da Celik mora po svaku cijenu ući u PL,ali da se bojim da kako vrijeme bude odmicalo da nam PL bude sve više nedostižna iz X razloga. U ovoj državi moraš biti politički podoban da dobiješ bilo šta. Mislim da ćemo sljaku dobiti kad budemo politički podobni,ili kad politika mogne od nas nešto dobiti,tako mislim i da će se dug prema VIKu riješiti.

Truhlo
Kontakt:

Post Postao/la Truhlo » 06 dec 2023, 01:45

Steelman je napisao/la:
05 dec 2023, 23:05
Truhlo je napisao/la:
05 dec 2023, 13:41
@steelman ne postavljam potcjenjivački nego realno i objektivno. Klub je koliko me sjećanje služi naplatio u 2022 jedan dio sponzorskog ugovora sa bh telecom, odnosno pretpostavljam da ide faktura na polugodišnjem nivou. Kašnjenje je bilo početkom 2023 za drugu polovinu 2022, tako da svakako ne bi ušlo u tu godinu, a isto se desilo i na ljeto ove godine. To je dobar primjer poslovanja u drugoj ligi centar, ali ima više pozitivnih primjera i akvizicija koji su se desile ulaskom u viši rang. I da, ugovor sa bh telekomom je 60k godišnje i ističe zaključno sa ovom godinom.

Već si naveo primjer makrona i koliko god to bile privatne konekcije, vrlo teško bi se ostvarilo u trećem rangu. Po izvještaju prošle godine, povećan je iznos calsberga za ovu godinu, došao je biss tours kao tehnički sponzor, dosta je sponzora povećalo i proširilo saradnju, ovo pišem na osnovu vijesti iz kluba koje su zvanično objavljenje. Primjer, target je bio 12ti igrač, od ove sezone je sponzor i više će se naplatiti nego prošle. Još je masa firmi koje nisu oficijalni sponzori, a reklamiraju se putem led panela. Sad zamisli koliko realno bi bilo privući pravna lica da se reklamiraju putem led panela dok igraš utakmice bez prijenosa na my tv protiv Koline i Ilijaša?

Klub je isto tako zamjenio mozzart sa bet ole koji će izdvajati više za reklamu nego mozzart u trećem rangu. Sve su to pozitivni primjeri koji su donjeli rast sponzorstva zahvaljujući dobrom radu i višem rangu.

Uglavnom možemo sačekati zvanični godišnji izvještaj pa uporediti brojke. Što se mene tiče, dovoljno mi je što je direktor na presu iznio da je klub od vlastitih prihoda u ovoj godini isplatio oko 170k na dugovanja, što je jasan pokazatelj da je klub uspio igrati viši rang i sanirati dugovanja na istom nivou kao u kantonu i drugoj ligi centar.

Ja uopšte ne skidam naglasak sa dugovanja, nego diskutujem i jako sam sretan jer je klub uspio nastaviti taj put vraćanja dugovanja i u višem rangu. Ako si upratio, nedavno sam pisao da bi bilo dobro zadržati istu ekipu i vratiti Bašića i Ibrakovića sa posudbe, kako bi se troškovi ekipe još smanjili i da sav fokus narednih 6, 7 mjeseci bude riješavanje lica koja nisu stavila blokade na račun i duga prema UiO. To dok klub ne riješi, odnosno dok ne očisti sva kratkoročna dugovanja iz prošlosti, da ostanu samo dugoročni dug prema viku i poreznoj, nema smisla napadati PL. Ako bude trebalo provesti još jednu sezonu u ovoj ligi, nikakav problem, a vidim da većina forumaša to i potencira, osim onog jednog koji se zalaže za mutljavinu i jake ljude pod cijenu igranja PL.
Po izvjestajima kluba zakljucno s krajem 2022. godine ili pocetkom 2023., nisu nista naplatili od BH Telecoma u 2022. godini. Kolika je tacna cifra za taj ugovor, nekad sam imao neku informaciju, ali mi je isparila. Meni se cini nakon poreza mozda oko 80k. Ti kazes 60k, ali koliko god, samo kazem da je samo ta stavka primjer akumulacije rada. Ima tu vjerovatno i drugih stavki koje bi se dale analizirati, ali opet sve se to moze samo kad imamo uvid. Sve ostalo je spekulisanje i licitiranje brojkama. Trenutno ti i ja kao clanovi kluba nemamo taj uvid kad se uzmu u obzir podaci koji su izasli u eter iz kluba. Sad sto redbull govori o podacima, ne znam o kojim podacima govori. Imamo podatke o posjeti, novim sponzorima, ali trenutno kao clan kluba, navijac ili simpatizer nemas dovoljno podataka za poredjenje.

Realnost je ta da kad tek probijas led i kreces s radom kao te prve sezone u 2. ligi Centar nemas nikakvu pozadinu i akumulirani rad da to tad naplatis, dok u 2023. ipak imas dosta rada iza sebe koji dolazi na naplatu. Uzmi u obzir da je godina u kantonu bila borba kluba za sredstva od Grada, tek pokretanje akcija i akviziranje par sponzora. U 2021. se grudva zakotrljala i potcjenjivacki jest kad kazes da je bilo poslovanje na nivou sahovskog kluba. Tad je klub imao svoj najtezi period poslovanja. Samo poredjenje, da poslujes u 2021. i 2023. iz Druge lige Centar mogao bi ocekivati 2 razlicita prihoda zbog akumuliranog rada i to je cinjenica. Vjerovatno bi prihod bio nesto manji nego u FL, ali isto tako bi bio dosta iznad razine te prve godine u DLC. To je realno glediste.

Macron mimo Zrinjskog nije ni s kim saradjivao od premijerligasa. Ne bi ni sad sa Čelikom da je cak i premijerligas, a da nije tih konekcija i zato treba skinuti kapu UO sto su to iskoristili i uspostavili saradnju. Visi rang moze biti zgodan momenat, ali daleko od presudne stvari da postanu sponzori. Da je liga bila mjerilo, Macron ne bi otvorio klupski fan shop nego bi sigurno birao premijerligasa u trenutno boljoj poziciji. Ipak, poznanstvo i sva prica oko kluba su bili od presudnog znacaja. I respekt za Macron i ljude koji su pristali saradjivati s klubom, kao i ljudima iz kluba koji su to dogovorili, jer su digli rad na visi nivo. Medjutim, da je liga bila presudni faktor, nije.

Slazem se da je nekim sponzorima igrao ulogu visi rang da placaju vise. Ne sporim da nema toga. Led paneli su marketinski dobra stvar da klub uzima tu svoj procenat, takodje predstavljaju i dizanje nivoa rada. To jesu prednosti viseg ranga kao odredjene olaksice. Sad je samo pitanje balansa sta je u svemu tome vise odgovaralo, veci prihodi ili manji troskovi.

Ono sto je moje misljenje da bi se uz vecu posvecenost kluba u smislu naglasavanja prioriteta i organizacijskog napretka vise gradila svijest navijaca i simpatizera, te tako ojacavala kriticna masa. Makar i u nizem rangu kojem prednost jesu nizi troskovi. Mozda ne bi prihodi bili isti, ali uz tu posvecenost takvoj prici kao sto je bilo dizanje hypa na osnovu viseg ranga vjerujem da bi to bilo daleko od poslovanja, kako si to nazvao, sa prihodima sahovskog kluba. I vjerujem da bi bili pristojni prihodi, te da bi se moglo vratiti cak i vise sredstava za dugove, ali i ojacati kriticnu masu. Takodje, sportski segment bi imao priliku da se drugacije oblikuje. Medjutim, klub je imao drugaciju viziju te situacije, napravili su odluku i stali iza toga. Vjerovatno je i bolje sto su stali iza neceg u sta su sami vise vjerovali. Sigurno je da svaki rezultat u kojem su oslobodili klub odredjenog tereta dugovanja je pozitivan rezultat i kad je tako onda zasluzuju podrsku. Mi mozemo diskutovati, nadovezao sam se na allgunsblazing i na vase ostale argumente, ali sad je jasno kojim putem klub ide. Nema vise izbora, a posebno nema nazad. Medjutim, publika ima izbor, a to je da i kad rezultati na terenu nisu u skladu sa zeljama da i dalje dolaze na svaku tekmu. Sve dok klub zdravo radi, ovu lijepu pricu u gradu, koji nazalost sve vise tone, vrijedi podrzavati, jer tom istom gradu daje tracak nade u neka bolja vremena. JonSnow je to fino objasnio, nema Zenice bez Čelika i obratno.

I za kraj, nadovezat cu se na allgunsa. Klub ipak ne moze cekati da napada Premijer ligu dok ne napravi neki teren. Previse je to neizvjesnosti, te vjerovatno zahtijeva i previse vremena. Kao opravdan cilj bi napad na Premijer ligu trebao biti cim se dugovi koji i dalje opterecuju tekuce poslovanje rijese. Infrastrukturu ce klub morati rjesavati u tom hodu, pa kako bude moguce. Ljudi u klubu sigurno jesu istroseni. Iz navijackog i simpatizerskog ugla, svako ko imalo iskreno voli klub ce zeljeti da nastave ono sto su zapoceli i zato je najbolji vid motivacije da ostanu tu gdje jesu da ih crno-crvena zajednica konkretno podrzava u tim naporima. Sigurno je da iz tog izvlace veliku energiju kad osjete takve momente. Ipak, oni najbolje znaju sta im je ciniti. Inace, Truhlo je nedavno pisao o tim dugovima i slazem se s tim - dugovi prema UINO, pa dugovi prema povjeriocima koji nisu tuzili dug, zatim i dug prema VIK-u itd. To su i dalje prioriteti. Postepeno, korak po korak. Drzati kurs zdravog rada, oporavka, a s tim i napretka.
Samo da razjasnimo poređenje, da me pogrešno ne bi shvatio. Kad kažem nivo poslovanja šahovskog kluba, to je poređenje u odnosu na ovu godinu, bez ikakvog omaložavanja truda i rada koji se napravio u toj godini preklapanja kantona i druge lige centar. Možda sam grubu riječ upotrebio, ali htio sam da naglasim koliko je klub odskočio i narastao da je ta godina neuporediva sa ovom. Još klub igra i dva ranga više i opet je vraćanje duga na nivou kao u toj prvoj godini kantona.

Jasno je da je bilo kašnjenja sa telekomom i da se neke stvari prebace u izvještaju za narednu kalendarsku godinu, pa kao takve znaju zamaskirati priču. Pišem ti o stavki rentanja stadiona, koja se npr desila prošle godine, a ove to nije slučaj. I opet kada uzmeš to u obzir, klub je nadomjestio ta sredstva u ovoj godini, bez obzira na telekom. Strašan je to rast da bude zamaskiran nekim godišnjim iznosom od 60k koji se prebacio u narednu godinu.

Na kraju krajeva nije ni bitno. Slažem se s tobom oko ovog dijela da su momci stali uz svoj plan i da ga guraju i skidam im kapu. Sjećam se prošle godine se baš vodila diskusija hoće li moći klub igrati viši rang i momci su se potrudili i prezentovali na skupštini zašto i kako to ostvariti. Ovo je čista demonstracija da nikakva druga liga nije bila u opticaju iz više razloga. Možemo mi palamuditi do sutra ovdje, ali činjenica je da oni u klubu znaju najbolje puls publike, sponzora i šta je realno ostvarivo i šta nije. Izvještaj koliko god detaljan bio ne oslikava realno stanje u smislu angažmana oko sponzora, posla koji je na tanjiru tih ljudi. Pročitamo brojke, a iza tih brojki stotine sati pregovora, lobiranja, trošenja živaca i čega sve ne.

Tako da neki moj zaključak je da izvještaj dok god ispunjava strateške ciljeve oporavka kluba je beton pa koju god ligu igrali. Ako klub može igrati PL neka igra, a to najbolje znaju oni koji troše svoje vrijeme na stadionu i u klubu.

Slažem se za ovaj zadnji dio oko napada na PL. Iskreno volio bih da ako imaju još želje i volje da dobiju još jedan mandat u kojem ćemo više svi uživati, bez utega i tereta iz prošlosti, pa da momci naplate sve stresove koje su pregurali u zadnje 3 i po godine. Infrastruktura svakako ide paralelno, nedavno smo diskutovali u vezi plandila i to je svakako proces koji će potrajati godinama prije nego što se mogne zabiti lopata u zemlju.

@cod ako je cijena ulaska u PL da klub bude politički podoban poserem se na tu ligu, nećemo ni ulaziti :bih:
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.

Cod
Kontakt:

Post Postao/la Cod » 06 dec 2023, 07:45

Druže ne mislim da sad klub nosi slogane određene politike,ali će itekako biti pokušaja na račun Celika da se stagod usicari. Ja mislim da ako bi Fudo(ne znam ima li većinu u GV) dao sljaku i koristio tu u izborne svrhe tipa dali smo Celiku pare,zemlju i to prenosio na izbornim skupovima. Da li treba u tom slučaju reci hvala mi nećemo sljaku? Da li ako bi SDA sa kantona dala milion kao što je dotični obecao(da koristi u izbornim slupovima),jel i to treba vratiti? Ja mislim da u izbornim godinama treba biti mudar i sve što se može ugrabiti da ugrabimo. Nešto kao što je Tito bio,ni na istok ni na zapad,a svakoga koristio.

Celicni
Kontakt:

Post Postao/la Celicni » 06 dec 2023, 12:12

Cod je napisao/la:
06 dec 2023, 07:45
Druže ne mislim da sad klub nosi slogane određene politike,ali će itekako biti pokušaja na račun Celika da se stagod usicari. Ja mislim da ako bi Fudo(ne znam ima li većinu u GV) dao sljaku i koristio tu u izborne svrhe tipa dali smo Celiku pare,zemlju i to prenosio na izbornim skupovima. Da li treba u tom slučaju reci hvala mi nećemo sljaku? Da li ako bi SDA sa kantona dala milion kao što je dotični obecao(da koristi u izbornim slupovima),jel i to treba vratiti? Ja mislim da u izbornim godinama treba biti mudar i sve što se može ugrabiti da ugrabimo. Nešto kao što je Tito bio,ni na istok ni na zapad,a svakoga koristio.
To sam davno pisao, kada je trebao ugovor da se mjenja oko poslovnih prostora i kad je fudo popustio.Uprava samo mudro da igra, da gleda šta može iščupatini i to je to.Treba da nas boli kar hoće li koristiti u politicke skupove Čelik, uzmes keš uzmeš Plandilo, pa neka koristi a on ce biti svakako prošlost za par godina niko ga se nece ni sjecati.Onda kanton SDA i oni na politicke skupove hoće koristit ime, neka koriste, ali neka keš legne na račun.Okoristiš se i od jedne i od druge, a oni nek se tamo svađaju, dosta su se oni godinama i jedni i drugi koristili od Čelik, vrijeme je da mi istu stvar njima napravimo, uostalom to je sve naš novac.Nama će grad još trebati, po meni jedno od najvažnijih pitanja kluba u historiji, a to je izgradnja akademije.Zato kažem mudro i sa svima dobar.

dinodino2019
Kontakt:

Post Postao/la dinodino2019 » 06 dec 2023, 13:20

Naredna godina mogla bi donijeti mnogo toga dobroga za klub:

-Odbokiran račun

-Sredstva od Grada i Kantona na osnovu javnog poziva

-Izmirivanje duga prema onima koji nisu tuzili i dug za UIO

-Potpisivanje ugovora o dodjeli šljake NK Čelik za narednih 50 godina :D

-Novac pred izbore :D

-Unaprijeđenje rada kluba, zapošljavanje novih ljudi, riješavanje pitanja sportskog aspekta...
Živim za dan kada će KF otići iz našeg grada

habuba
Kontakt:

Post Postao/la habuba » 06 dec 2023, 20:17

Cod je napisao/la:
06 dec 2023, 07:45
Malo setas sa teme na temu koje su djelomicno kontradiktorne. Pozivas se na jakog covjeka a u sustini u nasoj ligi i sa ovakvim zakonom o sportu ti ne mozes imati jakog covjeka. Sarajevo je za dlaku izbjeglo katastrofu kada je onaj Azijat digao ruke i da nije ovaj Mirvic ponovo uletio ganjali bi loptu po kantonalnoj ligi kao i mi. To je rezultat "jakog" covjeka u ovim uslovima koje mi imamo. Tuzla City se bavi kriminalom i ne prijavljuje radnike/igrace osim na minimalac. Da se nadje polu svjestan tuzilac mogao bi Husica strpati u zatvor na 20 godina bez da se oznoji, a TZ City od koje je vec napola digao ruke bi otisla u zaborav (opet jak covjek), itd.itd... U svim ostalim klubovima i oko njih su "jaki" ljudi na isti kalup na koji su bili u i oko Celika do nedavno. Stranka na vlasti nalozi "jakim" ljudima da se ukljuce u klub, pozajme ili doniraju sredstva, a zauzvrat ce biti nagradjeni tenderima i razno raznim ugovorima. Znaci nema jakog covjeka u nasem fudbalu jer za to nema uslova. Kada se klub bude mogao u potpunosti privatizovati i kada neko lupi kes za njega i kada mu bude povrat novca i zarada zavisili od poslovanja i uspjeha kluba, onda se moze praviti teza i argument za jakog covjeka koji bi mogao podici klub na veci nivo. Sve ispod toga je petljanje politike u rad kluba i kopanja grobnice samom sebi jer nece sigurno (kao sto i nije do sada) ici na nesto bolje.

Sad sto se tice sicarenja, niko nema nista protiv toga. Celik nije trazio od bilo kojeg politickog subjekta ili nivoa vlasti da uradi nesto nelegalno. Pa i ova prica koja se svako malo poteze kako je grad dao ovo ili ono, ni tu nista nije sporno. Cak sta vise, grad samo placa dug koji je grad napravio, mozda ne de fakto, ali sigurno de jure kroz svoje petljanje u rad kluba. To je citavo vrijeme i bio argument kluba, da grad treba da plati za stetu koju je izmedju ostalog i Kasumovic napravio forsiranim dovodjenjem covjeka koji je ostavio minimalno dva miliona maraka duga. I sva sredstva koja su "dobijena" od grada su iskoristena upravo za sanaciju tih dugova. Svaka ostala pomoc koju neko obeca i zeli da izvrsi vise je nego dobrodosla. Sto opet ne znaci da mogu kako hoce da koriste klub u svoje svrhe. SDA moze sutra da uplati obecanih milion maraka klubu i da nakon toga kaze da su ispunili izborno obecanje, ali za mene i pored toga nebi bilo uredu i treba stati u kraj da se politicari (bilo koji), slikaju u obiljezijima kluba na promotivnim skupovima ili na stadionu. Jedno je kada obecas nesto samovoljno za sto mislis da ti moze koristiti, pa ispunis to obecanje, a nesto sasvim drugo da aktivno koristis obiljezja kluba i javno dobro poput stadiona na se promoviras u tu svrhu. Isto tako i Kasumovic sutra moze odluciti da izdvaja pola miliona iz budjeta za Celik i da svake cetri godine dodje i kaze izdvojio sam dva miliona u ovom izbornom ciklusu za Celik i tako pomogao rad kluba. Nista sporno u tome. Sporno je ono sto je radio do Olguna, petljao se u rad kluba i nametao svoju volju, ne transparetno vrsio transakcije itd...mislim da shvatas razliku.

Lawer_88
Kontakt:

Post Postao/la Lawer_88 » 08 dec 2023, 15:08

Kako upratih, danas na sjednici GV usvojeno sljedeće, a što se tiče Kluba:

- Nacrt Budžeta za 2024. godinu - čini mi se predviđen isti iznos za sport 750.000 KM, rok 8 dana za prijedloge od strane zainteresovanih strana, a za izradu prijedlog budžeta za 2024. godinu. Odmah je reagirano od strane ove vijećnice čini mi se da je iz njegove stranke, da se Čelik treba voditi kao posebna stavka u budžetu (mimo ovih 750.000,00 KM) zbog svih ovih stvari oko (ne)funkcinisanja ostalih sprtskih kolektiva, trenažnog procesa u Areni i sl. Međutim, standardna priča KFa, da se Čelik bori za ulazak u viši rang, već sada bi za budžet 2024. godine bilo predviđeno 1 mil. za Čelik (kako da ne).

- Usvojena Inicijativa za izradu Akcionog plana za razvoj sporta za period 2024-2027. godine. Imenovat će se Komisija za izradu Akcionog plana od strane predstavnika GU i sportskih klubova/asocijacija i sl. Navedeni Akcioni plan će biti osnov za izradu budžeta u pogledu sporta za svaku budžetsku godinu do 2027., pa samim time i za 2024. godinu, jer je rok za izradu Akcionog plana 45 dana, dakle januar 2024. godine.

- Dalje, kako sam upratio, postoji inicijativa za izradu Strategije razvoja sporta Grada Zenice za razdoblje 2024.-2030. godine, na kojoj treba da se radi u skorijem periodu.

Nadam se da su momci u Klubu kontaktirani od strane inicijatora gore navedenog, jer je od izuzetne važnosti da u Komisiji (naročito ovoj prvoj za Akcioni plan) budu predstavnici Kluba. Od izuzetne važnosti je da Klub u navedenim dokumentima bude prepoznat sa "statusom kluba od posebnog značaja za Grad Zenicu" i da na temelju ovih dokumenata bude prepoznat kao posebna stavka u budžetu Grada za svaku pojedinu godinu, sve do momenta potpune stabilizacije.
#samoČelik

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 08 dec 2023, 15:31

Nevezano za Čelik direktno ali jedna činjenica.
2012 budzet grada 32 miliona
za sport izdvojeno 1.5 miliona-
Sve ekipe premijerligaši od fudbala, rukometa, kosarke itd.

2024 godina budzet grada 90 miliona
za sport izdvojeno 750 000 KM
Nula ekipa u najvecem rangu.

Kada bi se vrijednost tadašnjeg izdvajanja pretvorila u današnji budzet za sport, on bi iznosio 4.5 miliona KM
a ne 750 000 KM.

Mislim da je cifra za sport u Zenici od 750 000 sramotna i da je cifra 4.5 miliona na 90 miliona budzeta realna. Ali eto gradonačelnika ubicu ovog grada sport ne zanima i daje samo ono sto je dovoljno da se jedva preživi u amaterskim rangovima.

Mada se slažem da je hitno potrebna strategija i da se jasno zna u svakom sportu koji je klub od posebnog značaja i da se tu prave profesionalni klubovi sa jakom finansijskom podrskom.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Truhlo
Kontakt:

Post Postao/la Truhlo » 08 dec 2023, 16:15

Apsolutno sam protiv finansiranja profesionalnog sporta kroz gradski budžet. Grad treba pružati podršku klubovima kroz infrastrukturu, redovno održavanje stadiona, pomoćnih terena, dvorana, subvencije trenažnog procesa i ostalo.

Grad je prema sporazumu dužan obezbjediti klubu minimalno 150k pored reprograma i to je jedina stavka koju podržavam zbog odgovornosti grada za napravljena dugovanja i kompenzacija za izgubljene poslovne prostore.

Međutim problem sa K.F je što nije sposoban ni da održava ono što ima, da se stadion Bilino polje ne raspada, da nisu u stanju izdvojiti 400k da se zamjeni onaj kancer od umjetne podloge na B terenu, da se ne mogu bez problema subvencionirati sportski kolektivi koji koriste arenu itd.
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.

Truhlo
Kontakt:

Post Postao/la Truhlo » 08 dec 2023, 16:18

2024. godina a politika pravi neke akcione planove i rukovodi klubovima :urnebes: Sjeverna Koreja i Kuba se ne bi postidile ovog načina upravljanja.

Recimo u Hrvatskoj je to super regulisano, lokalne zajednice nemaju pravo finansirati klubove direktno , samo infrastruktura i eventualno neke subvencije omladinskog pogona i amaterskog sporta.

habuba
Kontakt:

Post Postao/la habuba » 08 dec 2023, 16:51

Slazem se s tobom 100%. Drzava zbog svoje nesposobnosti bjezi od zakona o sportu koji bi to regulisao, a i ne odgovara mi jer kontrolisu ljude i putem sporta. Ne treba se izmisljati topla voda. Zakon o sportu se bukvalno moze prepisati od drugih zemalja i u velikoj mjeri bi se rijesilo pitanje sporta i finansiranje sporta, ali bi se i dala mogucnost vecem razvoju istog kroz privatne investicije.

Sve dok se to ne uredi kako treba vlast je duzna da pravi akcione planove i da finansira klubove i sport generalno.

Truhlo
Kontakt:

Post Postao/la Truhlo » 08 dec 2023, 17:03

habuba je napisao/la:
08 dec 2023, 16:51
Slazem se s tobom 100%. Drzava zbog svoje nesposobnosti bjezi od zakona o sportu koji bi to regulisao, a i ne odgovara mi jer kontrolisu ljude i putem sporta. Ne treba se izmisljati topla voda. Zakon o sportu se bukvalno moze prepisati od drugih zemalja i u velikoj mjeri bi se rijesilo pitanje sporta i finansiranje sporta, ali bi se i dala mogucnost vecem razvoju istog kroz privatne investicije.

Sve dok se to ne uredi kako treba vlast je duzna da pravi akcione planove i da finansira klubove i sport generalno.
Baš sam nedavno na tu temu čitao oko NK Zadar, iako grad zadar ima neki udio u klubu u vidu dionica, mogli su max izdvojiti čini mi se oko 200k eura za troškove omladinske škole, subvencije putovanja omladinskih selekcija, nabavka opreme itd.

To je put kojim država mora ići. Međutim u našoj situaciji, kad bi svi bili u državi kao KF, bilo bi pošteno. Ne može se Čelik takmičiti sa konkurencijom koja dobija stotine hiljada iz budžeta kao Sloboda ili recimo Gošk koji je od Čapljine, HNK i federalnog bufžeta povukao 600k prošle godine, ma stotine primjera. Da ne pričamo o Veležu i Želji, Slogi Doboj, Borac 2M od vlade RS i kako da se klub takmiči sa takvom konkurencijom?

Opet zdrav razum mi neda mira, nikad ne bih podržao da npr OKK Čelik dobije 500k da bi neki amerikanac pucao trojke u premijer ligi, a dok se mi vozimo po lokvama i rupama po gradu, a ni bilo koji drugi profesionalni klub.

Amaterski sport da, omladinske škole da, infrastruktura da.

Lawer_88
Kontakt:

Post Postao/la Lawer_88 » 08 dec 2023, 17:46

Dokle god se ne formiraju pretpostavke za profesionalizaciju sporta i sportskih klubova, do tada nam je traziti podrsku Grada sto direktno sa budzeta sto infrastrukturno.
Ove pretpostavke se formiraju na visim instancama vlasti kroz donosenje zakona na nivou drzave ili entiteta, adekvatnog Zakona o sportu i sportskim klubovima, koji ce omoguciti transformaciju postojecih sportskih klubova iz UG u privredna drustva.
Nazalost do tada ce jos puno Bosne Zenicom proteci, i nazalost ovisiti nam je od Grada u mnogim segmentima i dalje.
Zato u postojecim okvirima i trenutnoj situaciju valja se boriti da Klub u svim aktima i dokumentima Grada, a koji se ticu sporta, bude prepoznat imenom i prezimenom sto se kaze, i to sve do potpune stabilizacije Kluba i njegove samoodrzivosti.
...
Apsolutno, u normalnim okolnostima profesionalni sport treba biti odvojen od budzetskih sredstava gradjana bilo koje jedinice vlasti. Medjutim, kod nas, generalno u Bosni, kada se, i ako se ikada krene tim putem, trebat ce godina tranzicije da se klubovi odvoje od pomoci jedinica lokalne samouprave.
Na nasem primjeru to znaci da cemo morati sa Gradom rijesiti pitanje vlasnistva stadiona BP, a da ne pricam eventulano pitanje trening kampa/akademije ili kako god se zvalo.
#samoČelik

convict35
Kontakt:

Post Postao/la convict35 » 08 dec 2023, 19:58

Truhlo je napisao/la:
08 dec 2023, 16:15
Apsolutno sam protiv finansiranja profesionalnog sporta kroz gradski budžet. Grad treba pružati podršku klubovima kroz infrastrukturu, redovno održavanje stadiona, pomoćnih terena, dvorana, subvencije trenažnog procesa i ostalo.

Grad je prema sporazumu dužan obezbjediti klubu minimalno 150k pored reprograma i to je jedina stavka koju podržavam zbog odgovornosti grada za napravljena dugovanja i kompenzacija za izgubljene poslovne prostore.

Međutim problem sa K.F je što nije sposoban ni da održava ono što ima, da se stadion Bilino polje ne raspada, da nisu u stanju izdvojiti 400k da se zamjeni onaj kancer od umjetne podloge na B terenu, da se ne mogu bez problema subvencionirati sportski kolektivi koji koriste arenu itd.
Nemoj tako mi imamo klub mi odlucujemo,a pare su dobrodosle od bilo koga u ovoj situaciji.
Pogledaj ev gledam Veleza uzima pare sa svi nivoa vlasti ,milione plus grade stadion boli ga briga od koga su pare radi se dobro napreduju na svim poljima.

Venom
Kontakt:

Post Postao/la Venom » 08 dec 2023, 20:25

Da li ikog od forumasa trenutna situacija u Zeljeznicaru podsjeca na Celik u vremenu neposredno prije dolaska Turaka i dok su bili tu. Grcanje u dugovima, losa ekipa, netransparentnost, neke price o investitorima, ko fol sve stvara neka euforija a sve mirise na veliku ublehu. Ekspreimentisanje sa trenerima, isto kako smo i mi gledali one turske neznalice tipa Umit Ozat i Ornek, tako i oni sad gledaju ovog Arapa kako stazira kod njih. Prica se o nekim pojacanjima, a ono igrac iz trece lige u Hrvatskoj. Po meni ima previse slicnosti, jos im samo neki fudo u prici fali pa da cirkus bude kompletan. I DA NAGLASIM DA BI RADIJE GLEDAO CELIK U PRVOJ FEDERALNOJ 10 GODINA NEGO U PLBIH OVO STO ONI GLEDAJU.
Srce, čast i ponos!

Odgovori

Natrag na “Prva liga FBiH”

Trenutno korisnika/ca: Google Adsense [Bot], pomocniDJUBRE i 6 gostiju.