Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

chily-rz
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la chily-rz » 04 dec 2023, 19:03

Robust je napisao/la:
04 dec 2023, 18:56

pa normalno kad je pas veci insan od nekih ljudi, odrastao sam sa psom u stanu i aBd ponovno cu ga nabaviti kad za to dodje vakat, jer ko nije imao psa ne zna koja je to povezanost
Ma nabavi buraz i žirafu što se mene tiče, nemam ja problem s tim štaš ti u svojoj kući držat.

Objasni mi povezanost?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 04 dec 2023, 19:04

Traznje smisla postojanja je utkano u covjeka od njegovih pocetaka kao drustvenog i uopste civilizovanog bica. Smisao je da obratis paznju i na druga bica. Korist nije samo nesto materijalno vec sreca koja je stub psihickog zdravlja.

Pas je jedna ranih pripitomljenih vrsta i kroz istoriju se pokazao kao vjeran, gdje ga onda vezu za pojam prijateljstva.

Gledajuci srz islama, ono sto odstupa od moralnih nacela je zabranjeno, kao npr. da nekom cinis stetu na bilo koji nacin. Pas kao ljubimac nije stetocina kada ga drzis van kuce te u okruzenju koje nije rizicno po druge.

Plus sto si pametnoj zivotinji koju je moguce izdresirat, pruzio dom te osigurao egzistenciju.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 dec 2023, 19:11

Kajzer10 je napisao/la:
04 dec 2023, 18:30
alemsa je napisao/la:
04 dec 2023, 18:09
Kajzer10 je napisao/la:
04 dec 2023, 17:17
Drzi se on budalastina.
Pa po tom idiotu bolje ces na onom svijetu proci ako nevinog covjeka ubijes nego ako psa kao ljubimca drzis. Bas sam je jednom zainteresirao sta pise o zivotinjima i poslao sam ga u pm.
Eto vidis brate ne mos tako, pa ce neko pomisliti da mu je zabranjeno imati psa. Koliko znam mozes imati psa ako ti ima svrhu, nesto da ti cuva, ili tebe i porodicu, ili ovcar, lov i sta vec, i da ga drzis napolju. Eo svaki Amerikanac ima po 2-3 u kuci, i brate dlake su svugdje, i smrdi realno, ima svoj smek jednostavno. Nemam nista protiv drzi slona u kuci ako zelis, ono tvoja kuca radi sta hoces ali iz te perspektive ima smisla
Eto puno bolje. Dozvoljen ako ima svrhu.
Jebote zivot. Imam haskija koji i nema neku svrhu koja je trazena vjerskim propisima. Ovaca nemam, a i nije pretjerano pametan da cuva ovce. Pas cuvar pogotovo nije. Ne gine mi dzehenem.

Zasto se jednostavno taj dio nije mogao zanemariti. Nego ni manje ni vise - ZABRANJENO i ko bude bespotrebno drzao psa svaki dan ce mu se umanjivati dobra djela, ili sta sam vec upravo izguglao.

Hajd jednostavno da ne trazimo smisao u bukvalno svim stvarima koje su pisane prije ceteres hiljada godina.
Ne znam iz mog licnog svatanja, ne uzimaj me na rijec jer nije podupreno nicim osim osobnog misljenja. Podrazumjeva se da se klanja u toj kuci, a pas se linja, plus smrdi svaki kupaj ga koliko hos, i zna imati "nesrecu" nuzde, posebno mokrace. Kontas

@van i @robust drzo sam ih i u Bosni i ovdje napolju, volio svakako, ali da sam ga ravnjo sa ljudskim bicem ne, no svako ima svoju dozviljaj svega i svaceg. Da ne mogu imati djece, gledo bi da usvojim dijete, jes da je to procedura svugdje i bas se dugo ceka, ali iz moje perspektive pas mi ne bi mogao zamjeniti dijete, no svakom svacije.

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 04 dec 2023, 19:27

Vidim da je bilo nekih reakcija na moju poruku, pa ću iskoristiti priliku da ljubazno odgovorim na njih. Iako nisam planirao pisati o islamskim temama na sportskom forumu, smatram važnim da argumentovano razmjenjujemo stavove.
redbull93 je napisao/la:
04 dec 2023, 14:28
PikachuSA je napisao/la:
04 dec 2023, 14:27
E čuj Pezić govori o islamu onakav kakav jeste :rol: :rol: :rol:
Pitaj ga na tiktoku, je li u islamu ispravno ovakav retardiran potpis imati? Ko da sam na bookingu, a ne na sportskom forumu.
Ne vidim razlog zašto bi moj potpis imao ikakve veze s ovim što sam napisao. Vjerovatno i nije baš najkreativniji, ali da je retardiran, nije.
Želio bih dodati i da nemam TikTok, niti ga namjeravam imati. To što sam rođen u postratnom periodu, ne znači po automatizmu da imam TikTok. ;)
Veliki pozdrav za Zenicu i nadam se da će se FK Čelik ubrzo vratiti tamo gdje klub takvog renomea pripada, u PL Bosne i Hercegovine. :bih:
ArtemisFowl je napisao/la:
04 dec 2023, 14:29
PikachuSA je napisao/la:
04 dec 2023, 14:27
E čuj Pezić govori o islamu onakav kakav jeste :rol: :rol: :rol:
Navedi jednu stvar da je pogriješio o Islamu?
Prije svega, s obzirom na to da pišeš islam sa velikim slovom i (vjerovatno iz ljubavi i poštovanja), pretpostavit ću da si musliman i ovom prilikom ću te pozdraviti sa Esselamu alejkum. Drago mi je što si pitao, vrlo rado ću argumentovati svoj prethodno izrečeni stav i pri tome odgovoriti i na postavljeno pitanje, a Allah dž.š. najbolje zna da li mi argumentacija stoji ili ne.

Elvedin Pezić je osoba koja predstavlja ozbiljan autoritet određenom broju osoba, uključujući i nekoliko mojih dragih prijatelja plus još nekoliko mojih poznanika, tako da sam poprilično upućen u tematiku njegovih predavanja. Neke stvari koje priča zaista i stoje i niko ne osporava njegovo znanje i kompetentnost da drži predavanja na te teme. Njegov način predavanja nekome možda odgovara, nekome ne, ali je to u suštini stvar ličnog ukusa.

Ono što baca sjenu na njegov rad jesu određeni stavovi o temama koje su i dan-danas tema rasprava uleme širom svijeta, stavovi koji su na tragu stavova većeg dijela saudijske uleme, koji su poprilično kontroverzni, konzervativni, rigidni, obojeni saudijskom narodnom tradicijom i nastali u okruženju koje je religijski homogeno. Neke od tema imaju marginalnu važnost za život jednog muslimana (dužina pantalona npr), dok neke mogu imati ozbiljne reperkusije na čitav ummet (globalnu zajednicu muslimana).

Prvi primjer koji bih naveo su sufije i sufizam. Ko imalo poznaje historiju dolaska islama na ove prostore, zna da su sufije imale bitnu ulogu u NENASILNOM širenju islama na ovim prostorima, kao i da su mnogi veliki alimi sa ovih prostora bili i sufije (primjer hadži hafiz Halid ef. Hadžimulić rahmetli). Sufizam je neraskidivo vezan za islam na ovim prostorima.
Jedne prilike sam naišao na Pezićevo predavanje u kojem ismijava sufije i njihov način činjenja zikra. Razumijem da se on možda s tim ne slaže, nije problem ni to što javno iznosi svoj stav, ali nema potrebe da brutalno ismijava sufizam i tako širi netrpeljivost među muslimane. Islam ima samo dva fundamentalna postulata: da priznaješ jednog Boga kao Gospodara i da je Muhammed s.a.v.s. njegov posljednji poslanik. Svako ko se drži ova dva postulata je za mene musliman, a neka mu za ostala djela sudi Bog (i naravno ovosvjetski sudovi ako je prekršio zakon neke države).

Drugi primjer koji bih naveo je muzika. Da se razumijemo, globalna ulema se po ovome pitanju značajno razilazi. Pezić ima pravo na svoj stav o tome, ali da muziku stavlja u isti koš sa alkoholom, kockom, lopovlukom... I ne ide baš. Izjednačavanje ilahija, klasične muzike, pop muzike, rock muzike i danas u našem društvu nažalost dominantnog pseudo-trapa sa elementima turbofolka je apsurd. Na stranici Preporoda ima odličan članak o muzici, evo i link koga interesuje:
https://www.preporod.com/index.php/duho ... a-u-islamu

Nekoliko forumaša je navelo još neke stvari, kao što je udaranje žena, ograničavanje samostalne vožnje sarajevskim ženama do Kaknja i slično, ali ja ne bih dalje, i ovako će post biti "kilometarski".

Summa summarum, Elvedin Pezić (svjesno ili ne, ne želim prejudicirati) svojim pojedinim stavovima može izazvati nesuglasice i netrpeljivost među muslimanima, a da ne pominjem i sa pripadnicima drugih religija. Moj stav je da Pezić posvećuje preveliku pažnju nekim stvarima kojima ne bi trebao, a neke fundamentalne stvari koje su rješenje gorućih problema u našem društvu (obrazovanje npr.) ne pominje dovoljno.

Nadam se da sam odgovorio na tvoje pitanje, a Allah najbolje zna...
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 04 dec 2023, 19:37

@pikachu Ali fakat ko je to ohalalio muziku? Zanima me.

Sa ostalim se manje vise slazem.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 04 dec 2023, 19:41

Robust je napisao/la:
04 dec 2023, 16:52
nerkolfc je napisao/la:
04 dec 2023, 16:05
Ne pratim ga pa ne znam, ali čim mi nije nigdje ni naletilo da je pricao mora da je tih po tom pitanju.
zato sve daije se ubise pricom kako je muzika haram a u kolijevci islama Metallica ima koncert :lolno: :lolno:
LITTLE BLACK DRESS Sofia Vergara, 51, goes braless as she squeezes into dangerously low strapless dress at film festival in Saudi Arabia
slika

:ljepota: :opaopa:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 04 dec 2023, 19:44

Arvid je napisao/la:
04 dec 2023, 19:41
Robust je napisao/la:
04 dec 2023, 16:52
nerkolfc je napisao/la:
04 dec 2023, 16:05
Ne pratim ga pa ne znam, ali čim mi nije nigdje ni naletilo da je pricao mora da je tih po tom pitanju.
zato sve daije se ubise pricom kako je muzika haram a u kolijevci islama Metallica ima koncert :lolno: :lolno:
LITTLE BLACK DRESS Sofia Vergara, 51, goes braless as she squeezes into dangerously low strapless dress at film festival in Saudi Arabia
slika

:ljepota: :opaopa:
Samo halal habibi moj :opaopa: :opaopa: , ovo je halal njima a nama propovijedaju da umotam zenu u paravan :urnebes:

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 04 dec 2023, 19:47

Šta očekivati od ljudi koji su od Mekke napravili light verziju Lad Vegasa :D

Amerikanac im doveo kurve, drogu, alkohol, muziku i Arapi pukli načisto :rol:

Još kad bude SP u fudbalu, kad pijani englezi počnu se kreveljiti :bow:
Zadnja izmjena: avenija, dana/u 04 dec 2023, 19:48, ukupno mijenjano 1 put.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 04 dec 2023, 19:47

Arvid je napisao/la:
04 dec 2023, 19:41
slika
Slatki grijeh :ljepota:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Davidoffgold
Kontakt:

Post Postao/la Davidoffgold » 04 dec 2023, 19:49

Ovi arapi su haman najgora stoka. Isto se ponasaju kao kad bi seljaka sa planine neke koji je zeljan svega spustio u NYC i dao mu neograniceno mnogo love
Une vie honorable est une vie éternelle

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 04 dec 2023, 19:54

avenija je napisao/la:
04 dec 2023, 19:47

Od saudijaca samo veca stoka su iz UAE, a najveca arapska mentalna fukara je iz Omana to kao cerge Roma budu :zzz: , kuvajcani normala, al najveca gospoda dole Bahrein, Jordan, i Lebanon kakve su njihove zene :bow: :bow:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 04 dec 2023, 19:58

Upoznao sam jednu Libanku jednog ljeta, još me srce boli <\3
I found freedom. Losing all hope was freedom.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 04 dec 2023, 20:01

Samo srednji put i sve će biti OK.

A vazda ista, glupa, rasprava.

Ako klanjas ker će ti prljati kuću (sto alem kaze) i nećeš ga držati u kući. Ako ne klanjas, svejedno ti je, pa ga i ne smatraš prljavim.

Oko muzike se pretjeruje, npr. imaš ples tango gdje se trljas od nekoga (haman simuliranje sexa), logicno da to po vjeri nije ok, a imaš normala muziku koja te opusta, uz koju uzivas, koja čak nekoga može i potaknuti da se okrene vjeri.

Sve je stvar nijeta ;)
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 04 dec 2023, 20:08

nerkolfc je napisao/la:
04 dec 2023, 19:37

Esselamu alejkum @nerkolfc, evo link na jedan članak iz Preporoda o muzici:

U ovom tekstu je navedeno koji su argumenti za njenu zabranu, kao i zašto se dovodi u pitanje validnost istih.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 04 dec 2023, 20:09

kraljttbvb je napisao/la:
04 dec 2023, 20:01
Samo srednji put i sve će biti OK.

A vazda ista, glupa, rasprava.

Ako klanjas ker će ti prljati kuću (sto alem kaze) i nećeš ga držati u kući. Ako ne klanjas, svejedno ti je, pa ga i ne smatraš prljavim.

Oko muzike se pretjeruje, npr. imaš ples tango gdje se trljas od nekoga (haman simuliranje sexa), logicno da to po vjeri nije ok, a imaš normala muziku koja te opusta, uz koju uzivas, koja čak nekoga može i potaknuti da se okrene vjeri.

Sve je stvar nijeta ;)
+1

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 04 dec 2023, 20:21

Robust je napisao/la:
04 dec 2023, 19:54
avenija je napisao/la:
04 dec 2023, 19:47

Od saudijaca samo veca stoka su iz UAE, a najveca arapska mentalna fukara je iz Omana to kao cerge Roma budu :zzz: , kuvajcani normala, al najveca gospoda dole Bahrein, Jordan, i Lebanon kakve su njihove zene :bow: :bow:
Libanon i Jordan su teška sirotinja.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 04 dec 2023, 20:24

PikachuSA je napisao/la:
04 dec 2023, 20:08
nerkolfc je napisao/la:
04 dec 2023, 19:37

Esselamu alejkum @nerkolfc, evo link na jedan članak iz Preporoda o muzici:

U ovom tekstu je navedeno koji su argumenti za njenu zabranu, kao i zašto se dovodi u pitanje validnost istih.
U današnjem vremenu, većina muzike je ipak zabranjena ili pokuđena. Tako je zabranjeno slušati muziku ukoliko ona razbuktava strasti, podstiče na grijeh i nemoral, oštećuje sluh, uznemirava druge, otupljuje osjećaj za namaz, a pokuđeno je slušati onu muziku koja traći mnogo vremena i sl. Također, zabranjeno je slušati muziku i pjesme pjevača koji su se odali griješnom i nemoralnom životu, kao i bilo kakvu pjesmu čiji tekst nije u skladu sa Šerijatom. Muzika koja je uobičajena u povodu svadbe ili nekog drugog veselja i povoda nije zabranjena, pod uslovom da ne vodi nekoj od gorespomenutih zabrana.
Alejkumu selam.

Isti taj tekst, a uopste ovaj pisac radi idztihad ovdje I ne uzima se kao validno.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 04 dec 2023, 20:30

U prethodnom postu o Pezicu sam zaboravio reci da su veci debili od njega samo ljudi koji idu na njegova predavanja, hvala i prijatno.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 04 dec 2023, 20:31

nerkolfc je napisao/la:
04 dec 2023, 17:46
ArtemisFowl je napisao/la:
04 dec 2023, 17:40
Nije problem u Peziću već u vama što mislite da slušanje muzike i čupanje obrva nije haram.
To su neke od stvari koje apsolutno nikog ne doticu osim onog koji ih se drzi a izgleda to najvise smeta ćafirima
Donekle si u pravu. Ja sam i postao "ćafir" jer je to zaista zabranjeno u islamu.

Da ne bude zabune, nije samo to ali eto to je tema trenutno.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 04 dec 2023, 20:44

nerkolfc je napisao/la:
04 dec 2023, 20:24
Tako je zabranjeno slušati muziku ukoliko ona razbuktava strasti, podstiče na grijeh i nemoral, oštećuje sluh, uznemirava druge, otupljuje osjećaj za namaz, a pokuđeno je slušati onu muziku koja traći mnogo vremena i sl. Također, zabranjeno je slušati muziku i pjesme pjevača koji su se odali griješnom i nemoralnom životu, kao i bilo kakvu pjesmu čiji tekst nije u skladu sa Šerijatom. Muzika koja je uobičajena u povodu svadbe ili nekog drugog veselja i povoda nije zabranjena, pod uslovom da ne vodi nekoj od gorespomenutih zabrana.
Ovo sam ti ja gore napisao, samo u jednoj rečenici.

Gdje je loše da lik na bini uci ilahiju gdje se uči salavat ili sehadet, a par hiljada ljudi ponavlja za njim...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: rio_Ferdy88 i 35 gostiju.