Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la numanumaye22 » 02 dec 2023, 16:00

Asteriks je napisao/la:
02 dec 2023, 15:44
numanumaye22 je napisao/la:
02 dec 2023, 15:36
Pa ja u Njemackoj slabo sta kesom placam. Svi podrzavaju Apple Pay bukvalno. Racune placas isto aplikacijom. Bilo gdje da odes u biro za strance ili drugu instituciju, nema nista davati pare u ruke, vec imas automate na kojima platis uslugu, i tu onda logicno mozes kes ubacit al vecinom ide kartica.
Evo naletio sam na jedan zanimljiv isječak (Handelsblatt). Istrazivanje ovog EHI instituta mi djeluje ozbiljno. Tamo, između ostalog stoji...

Potrošači u Njemačkoj i dalje radije plaćaju gotovinom. Gotovinom je namireno 60 % svih transakcija na blagajni/kasama prošle godine. To proizlazi iz istraživanja tržišta koje je proveo EHI, institut za maloprodaju i savjetovanje. U 2021. godini udio gotovine iznosio je 60,9 %.
To je tacno istrazivanje jer nijemci vjeruju vecinom kesu, ali cinjenica je da uopste nije potreban, sve mozes platit karticom i mobitelom.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 02 dec 2023, 16:04

VensanKasel je napisao/la:
02 dec 2023, 15:36
Pa bićete i vi nekad penzioneri yebo vas grob , i kartice i telefoni ...
Ja ba, možeš misliti šta će biti za 50 godina :mrgreen:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 dec 2023, 16:15

VensanKasel je napisao/la:
02 dec 2023, 15:37
jasmin10 je napisao/la:
02 dec 2023, 12:53
alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 12:45

Prakticnije i lakse, a i ako izgubis novcanik nisi izgubio pare. Plus kod vas hrpa gvozda a i 100km k'o cigla, veca od svakog novcanika.
Nije kod nas tolika hrpa gvozda kao u Evropi ako plaćaš kešom. Jedan cent, dva, pet, 10 centi…
Realno novčanik vise čovjeku i ne treba, ni za karticu. Možeš lijepo sve mobitelom placat.
Ne treba ti ni telefon više , možeš sa pametnim satom plaćati je l' de ? Može li tako ?
Može.

Davidoffgold
Kontakt:

Post Postao/la Davidoffgold » 02 dec 2023, 16:17

Nije to frka kako ce neko platiti racun. Dal ce prislonit karticu, telefon, guzicu, dat keš...svejedno je. Problem je što starije osobe dakle generacije 60 godište i na niže ne želi i čak je grubo u tom smislu da mlađeg od sebe pita kako da uradi nešto što mu realno u životu treba i što bi mu olakšalo život u gradskoj sredini. Ne moraš plaćati karticom, okej ne voliš taj tip plaćanja, ali ne razumijem da si obrazovana starija osoba i ne znaš koristiti vagu u konzumu, ili nećete vjerovati ne znaju da otvore vrata od ulaza. Ne zna da ukuca šifru. Hajd što to ne zna možda i ne vide realno,ali ne zna ni da prisloni onaj čip na ključu na senzor na čitaču. Nije to da ne zna, nego se pravi grbav realno. Šta imaš ne znat u prislanjanju ključa na senzor. Kod mene su vrata ulaza non stop otvorena i narod bukvalno sere po liftovima et vjerujte .
Une vie honorable est une vie éternelle

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 02 dec 2023, 16:20

Davidoffgold je napisao/la:
02 dec 2023, 16:17
Nije to frka kako ce neko platiti racun. Dal ce prislonit karticu, telefon, guzicu, dat keš...svejedno je. Problem je što starije osobe dakle generacije 60 godište i na niže ne želi i čak je grubo u tom smislu da mlađeg od sebe pita kako da uradi nešto što mu realno u životu treba i što bi mu olakšalo život u gradskoj sredini. Ne moraš plaćati karticom, okej ne voliš taj tip plaćanja, ali ne razumijem da si obrazovana starija osoba i ne znaš koristiti vagu u konzumu, ili nećete vjerovati ne znaju da otvore vrata od ulaza. Ne zna da ukuca šifru. Hajd što to ne zna možda i ne vide realno,ali ne zna ni da prisloni onaj čip na ključu na senzor na čitaču. Nije to da ne zna, nego se pravi grbav realno. Šta imaš ne znat u prislanjanju ključa na senzor. Kod mene su vrata ulaza non stop otvorena i narod bukvalno sere po liftovima et vjerujte .
To cak nije ni do drzava, jednako nezainteresirani i "glupi" za novu tehnologiju su i stari u Njemackoj, Americi, Japanu i slicnim drzavama. Meni je to okej, stvar je izbora. Ali zbog cega bi ja izgubio sat, dva dok u Minhenu odem i platim licno racune ili u banci? Odlazak, redovi, provizija, jednostavno se to ne isplati, pogotovo ne u vecem gradu.

Zamislite to raditi u Los Angelesu koji je u krugu od 100 km gusto naseljen. Zar nije lakse zavrsit to za par sekundi iz kreveta? I to kad jednom platis i ukucas racune bukvalno imas sablonski sve ti stoji, par sekundi i gotovo.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 02 dec 2023, 16:30

Ajd što Leorey lupa, to je standard, ali ima i ovih ostalih. Vi izgleda ne shvatate koncept da mozak kod 60-godišnjaka ne radi isto kao mozak kod 20-godišnjaka i da njima treba više vremena za uraditi nešto, naučiti, a isto tako i brže zaboravljaju. Tačno vam je @vensan dobro rekao, vi mislite da ćete uvijek biti mladi.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 02 dec 2023, 16:31

Bundesliga je napisao/la:
02 dec 2023, 16:30
Ajd što Leorey lupa, to je standard, ali ima i ovih ostalih. Vi izgleda ne shvatate koncept da mozak kod 60-godišnjaka ne radi isto kao mozak kod 20-godišnjaka i da njima treba više vremena za uraditi nešto, naučiti, a isto tako i brže zaboravljaju. Tačno vam je @vensan dobro rekao, vi mislite da ćete uvijek biti mladi.
Pa ko kritikuje stare ljude? Ja sam rekao da mi je to okej, stvar je samo licnog izbora. Isto tako danasnji 60-godisnjaci su sigurno u tom smislu "pametniji" od prijasnjih. Pa i danas ti skoro svaki 60-godisnjak ima android telefon jer je jednostavno potreba i standard.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 16:36

Ma ko ulazi u to, nek radi ko sta hoce, govorim iz svoje perspektive lakse mi platit struju online ili nazvati nego ici direktno kod njih ili u postu ili nesto. Ti idi, ja preferiram ovo prvo kad imam izbor

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 02 dec 2023, 16:36

scholsey je napisao/la:
02 dec 2023, 13:15
jasmin10 je napisao/la:
02 dec 2023, 12:43
scholsey je napisao/la:
02 dec 2023, 10:18
Baaaš dugo nisam bio u nekoj od naših banaka i po baksuzluku morao jutros kad su penzije. :zviz:

Tačno ne vjerujem šta ljudi sami sebi rade. Redovi i na šalterima i na bankomatima, ni blizu ne znaju koristiti kartice, po troje ih došlo da digne jednu penziju, mole, kukaju, ubiše one jadne radnike u 08h ujutro jer su im ko biva oni krivi za te komplikacije.

I sve bi to bilo potpuno razumljivo da ono nema opciju da mu poštar donese pare na vrata ko gospodinu, da se ne gužva, da olakša i sebi i zajednici.. al jok, ono će u banku (valjda da bude u trendu, šta li).

Nek misli ko šta hoće, ali većina ljudi u Bosni živi puno bolje nego što zaslužuje.
Pa šta ti onds radis u banci ? Bukvalno nema opcije koje sada digitalno ne možeš uraditi.
Ponijela žena takve kartice sa sobom na put, meni ostala ova za hitne slučajeve bez aktiviranih digitalnih opcija.. ne pratim kad je penzija pa nisam znao da je gužva.

No, ja ću iz toga nešto naučiti, za razliku od većine zadrtih penzionera koji će se opet idući mjesec naviti u 08h ujutro, jer tad niko ne ide u banku, najmanja gužva, logično. ;)
Penzioneri su opcenito nama najveci problem. Jednostavno ih ima sad ko radnika skoro, preveliki su teret drzavi i najvaznije su glasacko tijelo, oni najvise iste biraju i pecate sudbinu covjeku koji tek treba da pocne karijeru recimo sa 20 godina. Imate masu videa na taj nacin, pa tako i Vucic uzima izbore.

Kad se sjetim redova po Srbiji za vrijeme korone za brasno. :rol:

Penzioneri neka i cekaju, svakako su navikli na redove, posebno kad dodju nakon sto se nazderu bijelog luka. Njima je isto cekati u redu, ha za kasiku graha, ha u banci. Nas ce penzioneri sahranit, tj nasu drzavu.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 02 dec 2023, 16:40

alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 16:36
Ma ko ulazi u to, nek radi ko sta hoce, govorim iz svoje perspektive lakse mi platit struju online ili nazvati nego ici direktno kod njih ili u postu ili nesto. Ti idi, ja preferiram ovo prvo kad imam izbor
Ma dobro, to normalno. Nisam ni govorio za tebe. Nek svako plaća kako hoće, nego mi smiješno ovo prozivanje penzionera. Kaže nauči i budi brz kao mladić, a kod njega pomrlo pola moždanih ćelija. Kao što sam rekao njih treba skloniti sa ceste, tj ne dati im da voze. Može ga srčani spucat za sekund, spori su, ne mogu reagovati na vrijeme.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 dec 2023, 16:49

02 dec 2023, 16:00

To je tacno istrazivanje jer nijemci vjeruju vecinom kesu, ali cinjenica je da uopste nije potreban, sve mozes platit karticom i mobitelom.
Ovdje misli na Ladenkasse, sto jednostavno prevedno znaci kasa. Ovo je statistika koja se odnosi na placanja pri kupovini u trgovinama i tu je bila zastupljena gotovina.

Sad racuni, narudzbe preko nekih stranica itd., sigurno da je upotreba kartice i mobitela prilicno zastupljena.

Ili recemo njihov javni prevoz gdje imas milion opcija kupiti kartu pocev od Google paya, kartice, itd. Iako se jos placa gotovinom na DB automatima, sigurno ce sve vise biti zastupljene i druge metode.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 02 dec 2023, 16:52

Asteriks je napisao/la:
02 dec 2023, 16:49
02 dec 2023, 16:00

Ovdje misli na Ladenkasse, sto jednostavno prevedno znaci kasa. Ovo je statistika koja se odnosi na placanja pri kupovini u trgovinama i tu je bila zastupljena gotovina.

Sad racuni, narudzbe preko nekih stranica itd., sigurno da je upotreba kartice i mobitela prilicno zastupljena.

Ili recemo njihov javni prevoz gdje imas milion opcija kupiti kartu pocev od Google paya, kartice, itd. Iako se jos placa gotovinom na DB automatima, sigurno ce sve vise biti zastupljene i druge metode.
Naravno, ali vecina mladih placa telefonom, satom i karticom. Karticom se jedino ne isplati placati ispod 20 eura kad je cifra, tipa odes na kafu i hoces da platis, onda ti dodje veci Entgeltabrechnung od banke i skine ti mjesecno vise uz odrzavanje racuna.

Na DB automatima se svakako moze platiti karticom i mobitelom.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 17:08

Centre forward je napisao/la:
02 dec 2023, 14:31

Baš me zanima kako je to riješeno recimo u Japanu? Da im je sistem ko kod nas, vjerujem da niko nikad ne bi mog'o završit'.
.
Ne znam kako im je sad, jer su radnici pa i nisu imali vremena da lalemudaju :rol: Ali se to promjenilo zadnjih godina, nakon nekoliko slucajeva da su ljudi bukvalno umirali od rada, bio je onaj famozni slucaj gdje lik radio od 8 ujutru do 5 ujutru, osto da zavrsi neki projekat i bukvalno lik umro, pa su promjenili da ne mos raditi poslije 11 ako si poceo u prvoj smijeni. Onda su vidjeli da im populacija opada /porodica pa se onda vlada angazovala da i to promjeni, tipa svakom dijetetu je zdrastvo 100% pokriveno od vlade do 16-e godine, ako imas manju djecu, 80% vlada placa obdaniste, ako jedno radi u kuci dobija se dodatna plata za supruga/suprugu. Imo si Amera koji su zivjeli/radili u Japanu i njemu ispadne da se mora vratit u Usa recimo da odradi neki projekat 6 mueseci, zena mu u Japanu dobija dodatnu platu jer se vodi kao jedna plata za kucu. Japan je ba sila :rol:

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 02 dec 2023, 17:14

Robust je napisao/la:
02 dec 2023, 14:19
scholsey je napisao/la:
02 dec 2023, 13:25
Druže, moja nana sa 84 godine i 4 osnovne fura čak i mobilno bankarstvo, a poprilično sam siguran da zna više sura nego slova.

Osim toga, uvijek uči nove stvari jer je svjesna da je život takav. Iako nije u ekstra zdravstvenom stanju, nije ljenčuga koja se predala i čeka smrt.. kao što je to većinom slučaj.

Svim takvim ljudima duboko poštovanje. Svoje obaveze ću rado podrediti njihovim kad vidim da imaju volju.

Mnogi drugi su zadrti kompleksaši koji kao da hoće da svoje nezadovoljstvo u što većoj mjeri prenesu na okolinu. Nemam razumijevanja za takve i tačka.
Eno samo udji u konzumu u BBI i vidi kolicine redova na kasama i pored stoji pet samo uslužnih kasa uvijek stoje prazne, meni nisu bankomati toliko crnjak koliko je ljude strah otkucati sta na tim kasama isto kao da ce sjebati sta :rol: :rol:
Ma bezobrazno bolan. Lijeno. Go neradnik. Priča ala "ja sam svoje izučio". Dobro ba jarane, evo vidimo gdje nas je vaša pamet dovela. Ako ti se ne živi, lezi i čekaj da te zagrnemo.

Šta, mi sad svi trebamo oplakivati tvoju muku? Tačno ste zaslužili, mislili ste na nas mlađe, nema šta.. mi onako otišli na Zapad, nezahvalni, željni svega. Mrš!

Pozdrav za brata dijasporca @numannumaye22! Samo udri po šugi brate, al Bgt ne pljuj po Bosni. :bih:
The saddest thing in life is wasted talent.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 dec 2023, 17:20

alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 17:08

Baš me zanima kako je to riješeno recimo u Japanu? Da im je sistem ko kod nas, vjerujem da niko nikad ne bi mog'o završit'.
.
Ne znam kako im je sad, jer su radnici pa i nisu imali vremena da lalemudaju :rol: Ali se to promjenilo zadnjih godina, nakon nekoliko slucajeva da su ljudi bukvalno umirali od rada, bio je onaj famozni slucaj gdje lik radio od 8 ujutru do 5 ujutru, osto da zavrsi neki projekat i bukvalno lik umro, pa su promjenili da ne mos raditi poslije 11 ako si poceo u prvoj smijeni. Onda su vidjeli da im populacija opada /porodica pa se onda vlada angazovala da i to promjeni, tipa svakom dijetetu je zdrastvo 100% pokriveno od vlade do 16-e godine, ako imas manju djecu, 80% vlada placa obdaniste, ako jedno radi u kuci dobija se dodatna plata za supruga/suprugu. Imo si Amera koji su zivjeli/radili u Japanu i njemu ispadne da se mora vratit u Usa recimo da odradi neki projekat 6 mueseci, zena mu u Japanu dobija dodatnu platu jer se vodi kao jedna plata za kucu. Japan je ba sila :rol:
Ma nije lako tamo živjeti.
Ima mnogo toga što se njima ne sviđa, ali vjeruj da im je takva kultura da su uglavnom poslušni.
Naravno, to sve donosi i mnoge benefite.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 02 dec 2023, 17:46

ASD je napisao/la:
02 dec 2023, 17:20
alemsa je napisao/la:

.
Ima mnogo toga što se njima ne sviđa, ali vjeruj da im je takva kultura da su uglavnom poslušni.
Sinoc bas gledam Robertov serijal u Japanu i bas neki njegov jaran Japanac prica kako tamo postoji ta kultura postovanja gostiju i da bez obzira kakav gost bio prema njima (bezobrazan, galamio, psovao) radnik ce uvijek da se pokloni gostu i kaze hvala vam i dodjite opet. A ona zena sto zivi tamo iz Srbije cini mi se kaze da oni rade sporo ali precizno, nisu bas toliko brzi kao sto postoji misljenje, i da nema multitaskinga u poslu kao kod nas da moras znati svasta pomalo nego je svako strucnjak u onome sto radi, tipa u kuhinji neko je ekspert za ciscenje tune i samo to ce raditi, i biti ekspert u tome. I zato kad dodju u te vece kompanije prodju svaki odjel i vide gdje se najbolje snalaze i sta im najbolje odgovara i onda na kraju kad odluce ostanu tu do kraja, tj penzije.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 02 dec 2023, 18:09

alemsa je napisao/la:

.
Kakav je to narod i kakav im je uopšte mentalitet ja sam davno sazn'o još u gimnaziji, čitajući o famoznom vojniku Hiru Onodi. Ja sam se fascinir'o. Ako budeš im'o prilike da nadješ nešto o njemu, toplo preporučujem :thumbup:
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 18:20

rio_Ferdy88 je napisao/la:
02 dec 2023, 17:46
ASD je napisao/la:
02 dec 2023, 17:20
alemsa je napisao/la:

Sinoc bas gledam Robertov serijal u Japanu i bas neki njegov jaran Japanac prica kako tamo postoji ta kultura postovanja gostiju i da bez obzira kakav gost bio prema njima (bezobrazan, galamio, psovao) radnik ce uvijek da se pokloni gostu i kaze hvala vam i dodjite opet. A ona zena sto zivi tamo iz Srbije cini mi se kaze da oni rade sporo ali precizno, nisu bas toliko brzi kao sto postoji misljenje, i da nema multitaskinga u poslu kao kod nas da moras znati svasta pomalo nego je svako strucnjak u onome sto radi, tipa u kuhinji neko je ekspert za ciscenje tune i samo to ce raditi, i biti ekspert u tome. I zato kad dodju u te vece kompanije prodju svaki odjel i vide gdje se najbolje snalaze i sta im najbolje odgovara i onda na kraju kad odluce ostanu tu do kraja, tj penzije.
Kako da ne, disciplina/profesionalnost na vrhunskom nivou. Ma nije mit za rad, jest da se promjenilo i da to nije rintanje kao sto se predstavlja ali ako ti je radno vrijeme do 4 ne ides u 4, imas pravo otici naravno, ali te onda drustvo gleda da si lijen, a to im je medju najgorim osobinama sto mogu nekog oznaciti, obicno ostanu dok sef ne kaze dosta je/krene kuci. To ih najvise nervira kod stranaca sto ono u 4 cao :rol:

Davidoffgold
Kontakt:

Post Postao/la Davidoffgold » 02 dec 2023, 18:26

Kod nas kad ti neko kaze "jesi lijen/gotovan" ta osoba se pocne smijat boli ga kurko ccc
Une vie honorable est une vie éternelle

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 02 dec 2023, 18:29

Robust je napisao/la:
02 dec 2023, 14:19
scholsey je napisao/la:
02 dec 2023, 13:25
Druže, moja nana sa 84 godine i 4 osnovne fura čak i mobilno bankarstvo, a poprilično sam siguran da zna više sura nego slova.

Osim toga, uvijek uči nove stvari jer je svjesna da je život takav. Iako nije u ekstra zdravstvenom stanju, nije ljenčuga koja se predala i čeka smrt.. kao što je to većinom slučaj.

Svim takvim ljudima duboko poštovanje. Svoje obaveze ću rado podrediti njihovim kad vidim da imaju volju.

Mnogi drugi su zadrti kompleksaši koji kao da hoće da svoje nezadovoljstvo u što većoj mjeri prenesu na okolinu. Nemam razumijevanja za takve i tačka.
Eno samo udji u konzumu u BBI i vidi kolicine redova na kasama i pored stoji pet samo uslužnih kasa uvijek stoje prazne, meni nisu bankomati toliko crnjak koliko je ljude strah otkucati sta na tim kasama isto kao da ce sjebati sta :rol: :rol:
One samouslužne kase u Konzumu su jako loše urađene, nakon svake transakcije mora doći radnik/ca da prisloni neku karticu koju imaju samo oni da kasa ponovo proradi, zato ih raja izbjegava (stariji zbog tehnofobije, mlađi zbog opasnosti od ulaska u interakciju sa ljudima :rol: ). Za razliku od njih, one u Crvenoj jabuci na Marijin Dvoru su super, imaju user-friendly interface koji ih čini prilično jednostavnima za korištenje.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
L : ⭐×7
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.