Istina i ove trenutne ankete su skucene u pogledu rezultata za cijelo drustvo neke zemlje, trebalo bi to par godina istrazivat po velikim trznim centrima u svakoj vecoj sredini.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Kod mene tetak kaze da tako štedi drva.Surreal je napisao/la: ↑02 dec 2023, 11:22Penzioneri u Sarajevu su posebna sorta, živi na Malti ode na Ilidžu po hljeb, popije kafu/pivu u lokalnoj kafani, vrati se kući i njemu top. Izgubio par sati dana, baci malo pogled na srednjoškolke u autobusima, popljuje državu i krene ona u naše doba je bilo...
Eno samo udji u konzumu u BBI i vidi kolicine redova na kasama i pored stoji pet samo uslužnih kasa uvijek stoje prazne, meni nisu bankomati toliko crnjak koliko je ljude strah otkucati sta na tim kasama isto kao da ce sjebati stascholsey je napisao/la: ↑02 dec 2023, 13:25Druže, moja nana sa 84 godine i 4 osnovne fura čak i mobilno bankarstvo, a poprilično sam siguran da zna više sura nego slova.
Osim toga, uvijek uči nove stvari jer je svjesna da je život takav. Iako nije u ekstra zdravstvenom stanju, nije ljenčuga koja se predala i čeka smrt.. kao što je to većinom slučaj.
Svim takvim ljudima duboko poštovanje. Svoje obaveze ću rado podrediti njihovim kad vidim da imaju volju.
Mnogi drugi su zadrti kompleksaši koji kao da hoće da svoje nezadovoljstvo u što većoj mjeri prenesu na okolinu. Nemam razumijevanja za takve i tačka.
Upravu je, moji su zatvarali firmu/otvarali par puta. Otvoris za dan, zatvoris za 2 mjeseca.Centre forward je napisao/la: ↑02 dec 2023, 14:31Nas u državi ima šaka jada, i gdje god da dodješ sve su neke gužve. Imaš osjećaj da u državi ima 20 miliona ljudi, a ne dva.
Baš me zanima kako je to riješeno recimo u Japanu? Da im je sistem ko kod nas, vjerujem da niko nikad ne bi mog'o završit'.
Skoro je jedan moj prijatelj zatvar'o firmu. Priča mi čojk da je to tako komplikovano da bi dao 10 hiljada maraka da ga je sve to moglo obić'. Sad, ne znam da li pretjeruje ali vjerujem da priča ima osnova.
Ne treba ti ni telefon više , možeš sa pametnim satom plaćati je l' de ? Može li tako ?jasmin10 je napisao/la: ↑02 dec 2023, 12:53Nije kod nas tolika hrpa gvozda kao u Evropi ako plaćaš kešom. Jedan cent, dva, pet, 10 centi…alemsa je napisao/la: ↑02 dec 2023, 12:45Prakticnije i lakse, a i ako izgubis novcanik nisi izgubio pare. Plus kod vas hrpa gvozda a i 100km k'o cigla, veca od svakog novcanika.Davidoffgold je napisao/la: ↑02 dec 2023, 12:11Kod nas kad neko provuce karticu u prodavnici ljudi se ibrete i smatraju te da se ku.rcis. Nidje veze ja uvijek sa sobom.nosim oko pedeset a na kartici mi je ostalo brate dragi
Realno novčanik vise čovjeku i ne treba, ni za karticu. Možeš lijepo sve mobitelom placat.
Evo ja u Bosni i Hercegovini sve plaćam kešom , apsolutno sve . Evo i ratu za kredit kad treba platiti odem u banku i čekam u redu .numanumaye22 je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:36Pa ja u Njemackoj slabo sta kesom placam. Svi podrzavaju Apple Pay bukvalno. Racune placas isto aplikacijom. Bilo gdje da odes u biro za strance ili drugu instituciju, nema nista davati pare u ruke, vec imas automate na kojima platis uslugu, i tu onda logicno mozes kes ubacit al vecinom ide kartica.
Ma treba ti za licnu kartu/vozacku i tojasmin10 je napisao/la: ↑02 dec 2023, 12:53Nije kod nas tolika hrpa gvozda kao u Evropi ako plaćaš kešom. Jedan cent, dva, pet, 10 centi…alemsa je napisao/la: ↑02 dec 2023, 12:45Prakticnije i lakse, a i ako izgubis novcanik nisi izgubio pare. Plus kod vas hrpa gvozda a i 100km k'o cigla, veca od svakog novcanika.Davidoffgold je napisao/la: ↑02 dec 2023, 12:11Kod nas kad neko provuce karticu u prodavnici ljudi se ibrete i smatraju te da se ku.rcis. Nidje veze ja uvijek sa sobom.nosim oko pedeset a na kartici mi je ostalo brate dragi
Realno novčanik vise čovjeku i ne treba, ni za karticu. Možeš lijepo sve mobitelom placat.
Evo naletio sam na jedan zanimljiv isječak (Handelsblatt). Istrazivanje ovog EHI instituta mi djeluje ozbiljno. Tamo, između ostalog stoji...numanumaye22 je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:36Pa ja u Njemackoj slabo sta kesom placam. Svi podrzavaju Apple Pay bukvalno. Racune placas isto aplikacijom. Bilo gdje da odes u biro za strance ili drugu instituciju, nema nista davati pare u ruke, vec imas automate na kojima platis uslugu, i tu onda logicno mozes kes ubacit al vecinom ide kartica.
Stos trositi vrijeme hodati, cekati itd. Kad mos online platit sve ili nazvati.VensanKasel je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:42Evo ja u Bosni i Hercegovini sve plaćam kešom , apsolutno sve . Evo i ratu za kredit kad treba platiti odem u banku i čekam u redu .numanumaye22 je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:36Pa ja u Njemackoj slabo sta kesom placam. Svi podrzavaju Apple Pay bukvalno. Racune placas isto aplikacijom. Bilo gdje da odes u biro za strance ili drugu instituciju, nema nista davati pare u ruke, vec imas automate na kojima platis uslugu, i tu onda logicno mozes kes ubacit al vecinom ide kartica.
Račune naravno idem gdje god treba , jednostavno može mi se . Kada mi kažu možete platiti karticom , pošaljem ih u onu stvar .
Može mi se jednostavno , nisam rob tehnologije i ćeif mi .alemsa je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:45Stos trositi vrijeme hodati, cekati itd. Kad mos online platit sve ili nazvati.VensanKasel je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:42Evo ja u Bosni i Hercegovini sve plaćam kešom , apsolutno sve . Evo i ratu za kredit kad treba platiti odem u banku i čekam u redu .numanumaye22 je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:36Pa ja u Njemackoj slabo sta kesom placam. Svi podrzavaju Apple Pay bukvalno. Racune placas isto aplikacijom. Bilo gdje da odes u biro za strance ili drugu instituciju, nema nista davati pare u ruke, vec imas automate na kojima platis uslugu, i tu onda logicno mozes kes ubacit al vecinom ide kartica.
Račune naravno idem gdje god treba , jednostavno može mi se . Kada mi kažu možete platiti karticom , pošaljem ih u onu stvar .
Pa dobro preferiras, mos ti i biciklom na more, ali lakse i brze automVensanKasel je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:49Može mi se jednostavno , nisam rob tehnologije i ćeif mi .alemsa je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:45Stos trositi vrijeme hodati, cekati itd. Kad mos online platit sve ili nazvati.VensanKasel je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:42
Evo ja u Bosni i Hercegovini sve plaćam kešom , apsolutno sve . Evo i ratu za kredit kad treba platiti odem u banku i čekam u redu .
Imam dosta slobodnog vremena .
Ma jok , možeš i sa mobitelom na morealemsa je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:51Pa dobro preferiras, mos ti i biciklom do mora, ali lakse automVensanKasel je napisao/la: ↑02 dec 2023, 15:49Može mi se jednostavno , nisam rob tehnologije i ćeif mi .
Imam dosta slobodnog vremena .![]()
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 66 gostiju.