Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Asteriks
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Asteriks » 02 dec 2023, 13:37

slika
slika
Svabeci i Ameri vole kesovinu. Cak sam gledao u javnom prevozu u Minhenu na onim automatima kupovine karata za S-Bahn, U-Bahn i sl., gurnu evrice i cekaju kusur. :mrgreen:

Istina i ove trenutne ankete su skucene u pogledu rezultata za cijelo drustvo neke zemlje, trebalo bi to par godina istrazivat po velikim trznim centrima u svakoj vecoj sredini.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 02 dec 2023, 13:50

ASD je napisao/la:
02 dec 2023, 13:19

Mada sad kad razmislim, kod nas bi to bio sekljakluk. Natjerale bi gazde radnike i radnice da mole ljude da se plaća kešom.
Svaki drugi bi bio u "kvaru".

slika
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Davidoffgold
Kontakt:

Post Postao/la Davidoffgold » 02 dec 2023, 14:13

Ali nije to samo slucaj u banci/bankomatu. Neki dan u bingu dolazi lik ma nema vise od 55 godina. Uzeo ljudina voca/povrca/sve zivo na vagu. Nista,al bas nista nije izvagao. Hajd minimarket je u pitanju i govori njemu zena na kasi de ako vam nije problem da izvagate jer je zeni kasa stvarno glupo napravljena i dok ona izadje treba joj 20 tak sekundi uzak je bingo, a vaga je 5 metara od kase.Ja mu govorim reko ma samo broj stisnete i udarite stampaj. I ode ljudina kod vage gleda u nju isto ja u integral u srednjoj skoli.Dodje do kase opet i govori kasirki meni ono nista nije jasno imaju neki brojevi neka slova.... Druze imas 55 godina ( jos uvijek po mom nekom standardu nisi starija osoba) a ne znas da koristis vagu ili neces da pitas nekoga. E **** ja a znas da visis po facebooku i trazis gole zene ma bjez ba
Une vie honorable est une vie éternelle

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 02 dec 2023, 14:16

Surreal je napisao/la:
02 dec 2023, 11:22
Penzioneri u Sarajevu su posebna sorta, živi na Malti ode na Ilidžu po hljeb, popije kafu/pivu u lokalnoj kafani, vrati se kući i njemu top. Izgubio par sati dana, baci malo pogled na srednjoškolke u autobusima, popljuje državu i krene ona u naše doba je bilo...
Kod mene tetak kaze da tako štedi drva.

Ustane u 8, nesto malo jede i nakon dorucka ode u Dom penzionera na kafu/caj. Tamo jos neka 2 sata igra domina/saha/tavle i poslije napravi krug po gradu. Dodje kuci oko 12 i tek tad loži vatru.

Kaže 4 sata nisam morao loziti vatru, uštedio drva...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 02 dec 2023, 14:19

scholsey je napisao/la:
02 dec 2023, 13:25
Druže, moja nana sa 84 godine i 4 osnovne fura čak i mobilno bankarstvo, a poprilično sam siguran da zna više sura nego slova.

Osim toga, uvijek uči nove stvari jer je svjesna da je život takav. Iako nije u ekstra zdravstvenom stanju, nije ljenčuga koja se predala i čeka smrt.. kao što je to većinom slučaj.

Svim takvim ljudima duboko poštovanje. Svoje obaveze ću rado podrediti njihovim kad vidim da imaju volju.

Mnogi drugi su zadrti kompleksaši koji kao da hoće da svoje nezadovoljstvo u što većoj mjeri prenesu na okolinu. Nemam razumijevanja za takve i tačka.
Eno samo udji u konzumu u BBI i vidi kolicine redova na kasama i pored stoji pet samo uslužnih kasa uvijek stoje prazne, meni nisu bankomati toliko crnjak koliko je ljude strah otkucati sta na tim kasama isto kao da ce sjebati sta :rol: :rol:

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 02 dec 2023, 14:31

Nas u državi ima šaka jada, i gdje god da dodješ sve su neke gužve. Imaš osjećaj da u državi ima 20 miliona ljudi, a ne dva.

Baš me zanima kako je to riješeno recimo u Japanu? Da im je sistem ko kod nas, vjerujem da niko nikad ne bi mog'o završit'.

Skoro je jedan moj prijatelj zatvar'o firmu. Priča mi čojk da je to tako komplikovano da bi dao 10 hiljada maraka da ga je sve to moglo obić'. Sad, ne znam da li pretjeruje ali vjerujem da priča ima osnova.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 02 dec 2023, 14:34

Ma yebes banku, bingo i redove.. Neku noć vozim kroz Tuzlu i tako neki hijeroglif od 80+ mi samo izleti ispred auta, van pješačkog, pogleda u mene i namjerno samo izađe na cestu jer zna da "moram zakočit". Još maše rukom kao "odyebi". Toliki bezobrazluk i kurcobolju još nisam doživio. Umri više mater ti yebem prahistorijsku
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Davidoffgold
Kontakt:

Post Postao/la Davidoffgold » 02 dec 2023, 14:37

Centre forward je napisao/la:
02 dec 2023, 14:31
Nas u državi ima šaka jada, i gdje god da dodješ sve su neke gužve. Imaš osjećaj da u državi ima 20 miliona ljudi, a ne dva.

Baš me zanima kako je to riješeno recimo u Japanu? Da im je sistem ko kod nas, vjerujem da niko nikad ne bi mog'o završit'.

Skoro je jedan moj prijatelj zatvar'o firmu. Priča mi čojk da je to tako komplikovano da bi dao 10 hiljada maraka da ga je sve to moglo obić'. Sad, ne znam da li pretjeruje ali vjerujem da priča ima osnova.
Upravu je, moji su zatvarali firmu/otvarali par puta. Otvoris za dan, zatvoris za 2 mjeseca.
Une vie honorable est une vie éternelle

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 dec 2023, 14:39

U Japanu ljudi preferiraju cash, možda je covid šta promijenio ali do covida je cash bio dominantan sistem plaćanja.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 14:45

ASD je napisao/la:
02 dec 2023, 14:39
U Japanu ljudi preferiraju cash, možda je covid šta promijenio ali do covida je cash bio dominantan sistem plaćanja.
U Tokiju ti nije potreban toliko

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 dec 2023, 15:36

Pa bićete i vi nekad penzioneri yebo vas grob , i kartice i telefoni ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 02 dec 2023, 15:36

Pa ja u Njemackoj slabo sta kesom placam. Svi podrzavaju Apple Pay bukvalno. Racune placas isto aplikacijom. Bilo gdje da odes u biro za strance ili drugu instituciju, nema nista davati pare u ruke, vec imas automate na kojima platis uslugu, i tu onda logicno mozes kes ubacit al vecinom ide kartica.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 dec 2023, 15:37

jasmin10 je napisao/la:
02 dec 2023, 12:53
alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 12:45
Davidoffgold je napisao/la:
02 dec 2023, 12:11
Kod nas kad neko provuce karticu u prodavnici ljudi se ibrete i smatraju te da se ku.rcis. Nidje veze ja uvijek sa sobom.nosim oko pedeset a na kartici mi je ostalo brate dragi
Prakticnije i lakse, a i ako izgubis novcanik nisi izgubio pare. Plus kod vas hrpa gvozda a i 100km k'o cigla, veca od svakog novcanika.
Nije kod nas tolika hrpa gvozda kao u Evropi ako plaćaš kešom. Jedan cent, dva, pet, 10 centi…
Realno novčanik vise čovjeku i ne treba, ni za karticu. Možeš lijepo sve mobitelom placat.
Ne treba ti ni telefon više , možeš sa pametnim satom plaćati je l' de ? Može li tako ?

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 dec 2023, 15:42

numanumaye22 je napisao/la:
02 dec 2023, 15:36
Pa ja u Njemackoj slabo sta kesom placam. Svi podrzavaju Apple Pay bukvalno. Racune placas isto aplikacijom. Bilo gdje da odes u biro za strance ili drugu instituciju, nema nista davati pare u ruke, vec imas automate na kojima platis uslugu, i tu onda logicno mozes kes ubacit al vecinom ide kartica.
Evo ja u Bosni i Hercegovini sve plaćam kešom , apsolutno sve . Evo i ratu za kredit kad treba platiti odem u banku i čekam u redu .
Račune naravno idem gdje god treba , jednostavno može mi se . Kada mi kažu možete platiti karticom , pošaljem ih u onu stvar .

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 15:43

jasmin10 je napisao/la:
02 dec 2023, 12:53
alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 12:45
Davidoffgold je napisao/la:
02 dec 2023, 12:11
Kod nas kad neko provuce karticu u prodavnici ljudi se ibrete i smatraju te da se ku.rcis. Nidje veze ja uvijek sa sobom.nosim oko pedeset a na kartici mi je ostalo brate dragi
Prakticnije i lakse, a i ako izgubis novcanik nisi izgubio pare. Plus kod vas hrpa gvozda a i 100km k'o cigla, veca od svakog novcanika.
Nije kod nas tolika hrpa gvozda kao u Evropi ako plaćaš kešom. Jedan cent, dva, pet, 10 centi…
Realno novčanik vise čovjeku i ne treba, ni za karticu. Možeš lijepo sve mobitelom placat.
Ma treba ti za licnu kartu/vozacku i to

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 dec 2023, 15:44

Evo naletio sam na jedan zanimljiv isječak (Handelsblatt). Istrazivanje ovog EHI instituta mi djeluje ozbiljno. Tamo, između ostalog stoji...

Potrošači u Njemačkoj i dalje radije plaćaju gotovinom. Gotovinom je namireno 60 % svih transakcija na blagajni/kasama prošle godine. To proizlazi iz istraživanja tržišta koje je proveo EHI, institut za maloprodaju i savjetovanje. U 2021. godini udio gotovine iznosio je 60,9 %.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 02 dec 2023, 15:46, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 15:45

VensanKasel je napisao/la:
02 dec 2023, 15:42
Evo ja u Bosni i Hercegovini sve plaćam kešom , apsolutno sve . Evo i ratu za kredit kad treba platiti odem u banku i čekam u redu .
Račune naravno idem gdje god treba , jednostavno može mi se . Kada mi kažu možete platiti karticom , pošaljem ih u onu stvar .
Stos trositi vrijeme hodati, cekati itd. Kad mos online platit sve ili nazvati.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 dec 2023, 15:49

alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 15:45
Može mi se jednostavno , nisam rob tehnologije i ćeif mi .
Imam dosta slobodnog vremena .

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 15:51

02 dec 2023, 15:49
alemsa je napisao/la:

Pa dobro preferiras, mos ti i biciklom na more, ali lakse i brze autom :)

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 02 dec 2023, 15:53

alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 15:51
02 dec 2023, 15:49
alemsa je napisao/la:

Pa dobro preferiras, mos ti i biciklom do mora, ali lakse autom :)
Ma jok , možeš i sa mobitelom na more :D
Kako ću djecu i ženu na biciklo ... :kafa:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: AshburtonG i 31 gost.