Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Bundesliga
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Bundesliga » 02 dec 2023, 12:02

Davidoffgold je napisao/la:
02 dec 2023, 11:15
Nije problem da oni ne mogu nauciti, u njemackoj ljudi stariji od njih koriste iste te tehnologije.
Nije ni blizu isto. U Njemačkoj ljudi koriste kartice čitav život, i staro i mlado. Kod nas penzioneri (dosta njih) nije ni znalo šta je kartica do prije par godina. I hajd ti njega pod stare dane uči. Normalno da će trebati malo vremena. A i strah ih je da im neko ukrade, zloupotrijebi.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Davidoffgold
Kontakt:

Post Postao/la Davidoffgold » 02 dec 2023, 12:11

Kod nas kad neko provuce karticu u prodavnici ljudi se ibrete i smatraju te da se ku.rcis. Nidje veze ja uvijek sa sobom.nosim oko pedeset a na kartici mi je ostalo brate dragi
Une vie honorable est une vie éternelle

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 dec 2023, 12:43

scholsey je napisao/la:
02 dec 2023, 10:18
Baaaš dugo nisam bio u nekoj od naših banaka i po baksuzluku morao jutros kad su penzije. :zviz:

Tačno ne vjerujem šta ljudi sami sebi rade. Redovi i na šalterima i na bankomatima, ni blizu ne znaju koristiti kartice, po troje ih došlo da digne jednu penziju, mole, kukaju, ubiše one jadne radnike u 08h ujutro jer su im ko biva oni krivi za te komplikacije.

I sve bi to bilo potpuno razumljivo da ono nema opciju da mu poštar donese pare na vrata ko gospodinu, da se ne gužva, da olakša i sebi i zajednici.. al jok, ono će u banku (valjda da bude u trendu, šta li).

Nek misli ko šta hoće, ali većina ljudi u Bosni živi puno bolje nego što zaslužuje.
Pa šta ti onds radis u banci ? Bukvalno nema opcije koje sada digitalno ne možeš uraditi.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 12:45

02 dec 2023, 12:11
Kod nas kad neko provuce karticu u prodavnici ljudi se ibrete i smatraju te da se ku.rcis. Nidje veze ja uvijek sa sobom.nosim oko pedeset a na kartici mi je ostalo brate dragi
Prakticnije i lakse, a i ako izgubis novcanik nisi izgubio pare. Plus kod vas hrpa gvozda a i 100km k'o cigla, veca od svakog novcanika.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 dec 2023, 12:53

alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 12:45
Prakticnije i lakse, a i ako izgubis novcanik nisi izgubio pare. Plus kod vas hrpa gvozda a i 100km k'o cigla, veca od svakog novcanika.
Nije kod nas tolika hrpa gvozda kao u Evropi ako plaćaš kešom. Jedan cent, dva, pet, 10 centi…
Realno novčanik vise čovjeku i ne treba, ni za karticu. Možeš lijepo sve mobitelom placat.

Davidoffgold
Kontakt:

Post Postao/la Davidoffgold » 02 dec 2023, 12:55

alemsa je napisao/la:
I plus olaksavas trgovcu ne mora izmisljat nacine da ti vrati kusur. Ali dzaba, kod nas u svijetu je to snobizam haha
Une vie honorable est une vie éternelle

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 02 dec 2023, 12:56

Da ti vidis tek ibreta kad platim sa mobitelom preko gpay :lolno: , u bingu me kasirka zaustavila da pita sta sam ovo uradio :urnebes:

Najveci problem je što mi imamo generaciju od 38-85 stanovništva koje je u potpunosti informaticki nepismeno, a nepismeni su sto su tvrdoglavi i ne zele da nauce misle da ce se svijet prema njima oblikovati, i to ne vazi za stepen obrazovanja nego ljudi ostali vecinom u 89oj po nacinu razmišljanja

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 dec 2023, 12:58

Kod nas bi to dosta suzbilo i rad na crno.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 02 dec 2023, 13:02

Kartica je dobra sve dok je ne proguta bankomat. Sreca sad su manje vise oni banoomati gdje se i ne mora ubacivat.
A imo sam situaciju slabo kesa kod sebe petak vecer da dignem na bankomatu proguta. Yebes ga haj nazovem onaj broj kaze ne otvara se to odmah tako nego kad ga budu punili nekad po rasporedu. 2 dana me ostavili bez para i boli ih tvrtko za to
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 13:06

02 dec 2023, 12:55
alemsa je napisao/la:
I plus olaksavas trgovcu ne mora izmisljat nacine da ti vrati kusur. Ali dzaba, kod nas u svijetu je to snobizam haha
Naravno sve u jednom

ASD je napisao/la:
02 dec 2023, 12:58
Kod nas bi to dosta suzbilo i rad na crno.
Ne bi, imo bi aplikacije poput zelle, cashapp itd. Gdje u 10 secundi prebacis sa bankovskog racuna na drugi (nekom).

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 dec 2023, 13:11

Naravno da bi, natjeraj sve poslodavce da imaju taj način plaćanja, strašan impact bi imao na tom polju.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 13:14

ASD je napisao/la:
02 dec 2023, 13:11
Naravno da bi, natjeraj sve poslodavce da imaju taj način plaćanja, strašan impact bi imao na tom polju.
A dobro, to je sa karticama. Evo recimo dosta barber shops nea da platis karticom iz tog razloga (poreza), ali berberu platim preko cashapp ili zelle i vozdra.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 02 dec 2023, 13:15

jasmin10 je napisao/la:
02 dec 2023, 12:43
scholsey je napisao/la:
02 dec 2023, 10:18
Baaaš dugo nisam bio u nekoj od naših banaka i po baksuzluku morao jutros kad su penzije. :zviz:

Tačno ne vjerujem šta ljudi sami sebi rade. Redovi i na šalterima i na bankomatima, ni blizu ne znaju koristiti kartice, po troje ih došlo da digne jednu penziju, mole, kukaju, ubiše one jadne radnike u 08h ujutro jer su im ko biva oni krivi za te komplikacije.

I sve bi to bilo potpuno razumljivo da ono nema opciju da mu poštar donese pare na vrata ko gospodinu, da se ne gužva, da olakša i sebi i zajednici.. al jok, ono će u banku (valjda da bude u trendu, šta li).

Nek misli ko šta hoće, ali većina ljudi u Bosni živi puno bolje nego što zaslužuje.
Pa šta ti onds radis u banci ? Bukvalno nema opcije koje sada digitalno ne možeš uraditi.
Ponijela žena takve kartice sa sobom na put, meni ostala ova za hitne slučajeve bez aktiviranih digitalnih opcija.. ne pratim kad je penzija pa nisam znao da je gužva.

No, ja ću iz toga nešto naučiti, za razliku od većine zadrtih penzionera koji će se opet idući mjesec naviti u 08h ujutro, jer tad niko ne ide u banku, najmanja gužva, logično. ;)
The saddest thing in life is wasted talent.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 dec 2023, 13:17

Čuj zadrtih penzionera. Daj druze malo poštovanja.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 dec 2023, 13:19

alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 13:14
ASD je napisao/la:
A dobro, to je sa karticama. Evo recimo dosta barber shops nea da platis karticom iz tog razloga (poreza), ali berberu platim preko cashapp ili zelle i vozdra.
U USA? to je baš čudno.

Mađarska je mislim uvela pod obavezno da imaš mogućnost plaćanja karticom. Ono, svaka seoska trgovina to mora imati. Sad ne znam, da li ima izuzetaka.
Mada sad kad razmislim, kod nas bi to bio sekljakluk. Natjerale bi gazde radnike i radnice da mole ljude da se plaća kešom.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 13:19

jasmin10 je napisao/la:
02 dec 2023, 13:17
Iznerviro se coj'k :rol: pa jeste jedno od najvecih iritacija stajati u redu u banci, jos posebno kad se neko naklati na salter pa je doso vise da se s nekim isprica nego da zavrsi sta mu treba. Bas ti ono bude ma mrs u pm vise

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 02 dec 2023, 13:23

jasmin10 je napisao/la:
pa kod nas je tradicionalna stvar u javnom prevozu vidjeti jedne te iste penzice koji nemaju pametnija posla u sedam ujutro da se vozaju u javnom prevozu

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 02 dec 2023, 13:25

Druže, moja nana sa 84 godine i 4 osnovne fura čak i mobilno bankarstvo, a poprilično sam siguran da zna više sura nego slova.

Osim toga, uvijek uči nove stvari jer je svjesna da je život takav. Iako nije u ekstra zdravstvenom stanju, nije ljenčuga koja se predala i čeka smrt.. kao što je to većinom slučaj.

Svim takvim ljudima duboko poštovanje. Svoje obaveze ću rado podrediti njihovim kad vidim da imaju volju.

Mnogi drugi su zadrti kompleksaši koji kao da hoće da svoje nezadovoljstvo u što većoj mjeri prenesu na okolinu. Nemam razumijevanja za takve i tačka.
The saddest thing in life is wasted talent.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 dec 2023, 13:26

alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 13:19
jasmin10 je napisao/la:
Iznerviro se coj'k :rol: pa jeste jedno od najvecih iritacija stajati u redu u banci, jos posebno kad se neko naklati na salter pa je doso vise da se s nekim isprica nego da zavrsi sta mu treba. Bas ti ono bude ma mrs u pm vise
Jah. Eto svi su glupi sto stoje u redu, jer nemaju razloga. Samo on pametan ima dobar razlog da bude u redu.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 02 dec 2023, 13:29

ASD je napisao/la:
02 dec 2023, 13:19
alemsa je napisao/la:
02 dec 2023, 13:14
ASD je napisao/la:
U USA? to je baš čudno.

Mađarska je mislim uvela pod obavezno da imaš mogućnost plaćanja karticom. Ono, svaka seoska trgovina to mora imati. Sad ne znam, da li ima izuzetaka.
Mada sad kad razmislim, kod nas bi to bio sekljakluk. Natjerale bi gazde radnike i radnice da mole ljude da se plaća kešom.
Pa u tom postu kazes natjeraj svakog poslodavca misleci da ima karticom placanje, sto znaci da mora prikazati na porezu, ne moze muljati na to sam otiso. A Usa u 99% mjesta mozes platit karticom ili apple pay ili google pay, a ako odes ne znam kod vulkanizera on ce preferirati da mu platis cashom ili preko zelle/cashapp da ne mora prikazati na porezu svatas. Tako radi dobra vecina berbera, cisto zbog taxe, ima ih i dosta sto imaju, ali preferira ovo drugo.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo, JackW, kraljttbvb i 9 gostiju.