Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VensanKasel
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la VensanKasel » 01 dec 2023, 14:59

AshburtonG je napisao/la:
01 dec 2023, 14:36
Pa pazi, ima on pravo donekle, ali malo i pretjeruje. Maastrich nije toliko los, ja sam mislio da je znatno dalji od tog metropolisa (Leverkusen, Bonn, Köln, Düsseldorf). Otprilike su svi oko 100km udaljeni sto je prihvatljivo.

Srednja Njemacka definitivno fali, Bec i Memmingen. Mada to pricam pod uslovom da kompanija fakat zeli ozbiljno radit, a ne pokupit pare i otici kroz 6 mjeseci. :mrgreen:
Nadam se da su se ovi iz Tuzle barem ogradili ugovorom u tom smislu, a poznavajuci nesposobnost tuzlanskih vladajucih struktura, ne bi me cudilo da nisu, osim ako ne peru pare preko ove kompanije.
E to i mene najviše interesuje , kakav je ugovor napravljen . Najbolje bi bilo letjeti ove linije , a usput završiti sve obećanja u vezi samog aerodroma . Onda će biti puno lakše pregovarati sa ostalim kompanijama . Banja Luka je bila opasan protivnik , ali im je Dodik prepolovio subvencije , hoće li biti koncesija ili ne ...

U međuvremenu još jedan tender za nove linije Sarajeva .

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je objavila još jedan natječaj za nove linije iz Aerodroma Sarajevo. Natječaj je identičan onom prošlom, osim što je sada previđen i avion od 50 mjesta, dok je na prošlom bilo minimalno 100 mjesta. Nije tajna da se ovaj natječaj ponavlja kako bi se na isti javio Norwegian koji je zakasnio na prošli natječaj te se istim nije mogao kvalificirati, a što je i više nego bitno za Sarajevo. Sarajevu ozbiljno nedostaju linije za Copenhagen, te cjelogodišnja linija za Stockholm sa najmanje dva leta tjedno, koja se sada operira tek jedan let tjedno u sezoni, a dobro bi mu došli i letovi za Helsinki, te cjelogodišnja linija za Oslo (sada ju Norwegian operira kao sezonsku). Sve ovo može dobiti sa Norwegianom. Kako Norwegian ima baze još i u Bergenu, Stavangeru, Trondheimu, Rigi, Malagi, Alicanteu i Barceloni nije nemoguće da otvori još neku liniju iz Sarajeva uz Oslo, Stockholm, Copenhagen i Helsinki.

Prema izjavi Turističke zajednice Kantona Sarajevo interes za letove prema Skandinaviji ima i SAS. Stoga je jasno da se natječaj u prvom redu ponovio radi Norwegiana i SAS-a što je u konačnici i dobro, te sve pohvale Kantonu i Aerodromu Sarajevo. Na prošlom natječaju LOT i TUI nisu dostavili sve potrebne dokumente, što bi ovaj puta mogli učiniti, a smanjenje aviona na do 50 mjesta bi i te kako odgovaralo LOT-u koji u načelu leti u regiju sa E170 i E175. Natječaj je otvoren do 28.12.2023.

Mogao bi Ryanair fin posao napraviti u Sarajevu .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 01 dec 2023, 15:03

samoposmatram je napisao/la:
01 dec 2023, 14:55
VensanKasel je napisao/la:
01 dec 2023, 12:15
DamirT je napisao/la:
01 dec 2023, 12:00

Djeluje mi kao da su samostalna kompanija. To bi najbolje trebao znati @vensankasel :mrgreen:
Samostalna je kompanija .

Lumiwings u floti ima samo dva aviona, jedan Embraer E195LR sa 118 sjedala koji je star 13,1 godinu i jedan Boeing 737-700 sa 149 sjedala koji je star 20,5 godina. Kompanija je upravo iz flote izbacila B737-300. Iskreno za Tuzlu bi bolji bio E195, no i 737-700 nije loša opcija. Kompanija ima sjedište u Grčkoj (Atena), a leti iz Italije (Fogglia) gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar Italije, te jednu sezonsku inozemnu liniju, prema Mostaru. Lumiwings je prošle godine iznajmio jedan avion u wet leasu Air Serbiji.
Usudi li covjek sjesti u te avione?
Pa Lufthansa je imala avione stare preko 30 godina , pa svi su letjeli :D
Ma nema tu problema , ne sekiraj se ako hoćeš da letiš .

Eto sjeti se kad je zadnji put u Evropi bila fatalna avio nesreća ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 01 dec 2023, 15:11

MortemHz je napisao/la:
Iz Poljske kreće isporuka prvog novog tramvaja za Kanton Sarajevo :opaopa:

slika

Kad krenu potpisi volim te Almasa, i instagram tagovi zapratite me na profil :rol: :sick:

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 01 dec 2023, 15:38

01 dec 2023, 15:03
samoposmatram je napisao/la:
01 dec 2023, 12:15

Samostalna je kompanija .

Lumiwings u floti ima samo dva aviona, jedan Embraer E195LR sa 118 sjedala koji je star 13,1 godinu i jedan Boeing 737-700 sa 149 sjedala koji je star 20,5 godina. Kompanija je upravo iz flote izbacila B737-300. Iskreno za Tuzlu bi bolji bio E195, no i 737-700 nije loša opcija. Kompanija ima sjedište u Grčkoj (Atena), a leti iz Italije (Fogglia) gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar Italije, te jednu sezonsku inozemnu liniju, prema Mostaru. Lumiwings je prošle godine iznajmio jedan avion u wet leasu Air Serbiji.
Usudi li covjek sjesti u te avione?
Pa Lufthansa je imala avione stare preko 30 godina , pa svi su letjeli :D
Ma nema tu problema , ne sekiraj se ako hoćeš da letiš .

Eto sjeti se kad je zadnji put u Evropi bila fatalna avio nesreća ?
Hvala mirniji sam sada. Petak popodne pa stress uzima maha.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 01 dec 2023, 15:56

redbull93 je napisao/la:
01 dec 2023, 14:13
avenija je napisao/la:
01 dec 2023, 14:03
Pratite storije Kristijana Iličića. Možda malo kasnim jer su jučer bili fascinantni, dolazak u Venecuelu itd ali i danas je nastavio.
Niko bolje od njega ne dočara svjetske destinacije, tačno dobijes volju odmah da nesto posjetiš.
Pratim ga godinama, nevjerovatno kako covjek to sve radi i uziva. U planu je aBd i jedna tura sa njim, najvise bi volio ovako petiod nove godine na Tajland ici. Afganistan bi isao isto, sta fali, jedini ima te lude ture.

Kuba i juzna amerika prioritet za zivota obici.
Meni su Juzna Amerika i New York dječački snovi ali ne nešto kratko nego jedno 20-tak dana da se lagano u miru obidje. Mislim za jedno 2-3 godine da će i to doci na red.

Svakako dosta se nekih stvari i nauci uz Kristijana u polju geografije. Evo i najveci slap na svijetu danas..

slika
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 01 dec 2023, 16:23

mislim da je prije bio puno bolji ,vise pokazivao cijene svega po putovanjima danas malo jaca komercijala ali oke kontam i to valja zivjeti od neceg
al najjaci je video kada u Mozambiku upozna bosanca iz Banja luke koji drzi etiopljanski restoran
Pa se odvale od sljivovice
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 01 dec 2023, 16:39

avenija je napisao/la:
01 dec 2023, 15:56
redbull93 je napisao/la:
avenija je napisao/la:
Pratite storije Kristijana Iličića. Možda malo kasnim jer su jučer bili fascinantni, dolazak u Venecuelu itd ali i danas je nastavio.
Niko bolje od njega ne dočara svjetske destinacije, tačno dobijes volju odmah da nesto posjetiš.
Pratim ga godinama, nevjerovatno kako covjek to sve radi i uziva. U planu je aBd i jedna tura sa njim, najvise bi volio ovako petiod nove godine na Tajland ici. Afganistan bi isao isto, sta fali, jedini ima te lude ture.

Meni su Juzna Amerika i New York dječački snovi ali ne nešto kratko nego jedno 20-tak dana da se lagano u miru obidje. Mislim za jedno 2-3 godine da će i to doci na red.
Dobar je Kurt sto se tice obilaska J. Amerike

Don't believe the hype.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 01 dec 2023, 16:50

Meni želja Vijetnam i Peru, skromno :D
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 01 dec 2023, 17:14

avenija je napisao/la:
01 dec 2023, 15:56
redbull93 je napisao/la:
avenija je napisao/la:

Svakako dosta se nekih stvari i nauci uz Kristijana u polju geografije. Evo i najveci slap na svijetu danas..
slika
[/spoiler]
Definitivno da moze, ne znam od kad ga pratis, ali gledao sam kada je mjesec dana istrazivao juznu ameriku. Haos bio sta je prosao covjek. U džungli se probijao, pa zapeli, pa vojska ih nasla.... izmedju ostalog i na ovaj vodopad je isao prvo sam. Kad je sta opasno ide sam, kad nije vodi ovu svoju andreu, a ovo sad je grupno putovanje.

Sto se tice cijena sve prikaze, doduse kad sam ide i kad je na putovanju. Od racuna u hotelu do racuna u restoranima. Za grupna putovanja na web stranici sve cijene isto imas. Kako koja destinacija, ali cijene idu od 1500-2500€ po osobi i uzima ovako grupe od 10tak ljudi.

Ima turu u Afganistan jbt, vodi ih talibanima haha, pa u neku africku drzavu idu, voze se vozom, ali u oni vagonima sa rudom. Tu provedu ovako 2 dana, na uglju tom bukvalno tj. na otvorenom od jedne strane afrike do druge. Svi crno budu, obuku se u ko nindje.

Radi dobar posao, nema se tu sta reci. Nema poznatog magazina koji ga nije objavio i pregledo njegove price. Samo bude i zajebanih situacija, kad je sam isao po tim africkim zemljama tipa somalija i to. Krio je negdje, dok ne predju to podrucje, jer ako vide stranca odmah ga otmu i traze otkupninu. Dobar je, sta znam, prikaze nesto sto nemas gdje drugo vidjeti.

I onaj nas Robert iz Banja Luke je isto dobar. Jest da ima malo drugaciji princip rada, ali je bas ok.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 01 dec 2023, 17:20

Ma samo putovati, ko moze logicno. Pare ces zaradit uvijek, vrijeme vratit neces nikad a zivi se jednom.

Taj Robert govori 5 jezika, ima fakultet zavrsen odavno i godinama je bio na birou i trazio posao a nista nije dobio od drzave dok se nije "proslavio" na blogu i Youtube. A onda su poceli diplomatski pasosi i saradnja sa bankama i Telecomom. Tipicno za nas. Cak je snimao video na 5 jezika gdje moli za posao, niko se ziv nije javio da mu pomogne.

Robert je imao pored znanja srecu i ustrajanost. Koliko samo drugih to nema, a imaju fakultet i znanje jezika, ali su nazalost prepusteni samo sebi, kao i on.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 01 dec 2023, 23:29

Kako siba! :ljepota:

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 02 dec 2023, 00:31

akisarajevo92 je napisao/la:
01 dec 2023, 16:39

dobar je Kurt, eno ga trenutno u Brazilu hoda po džungli. Vazda neku dobru latinoamerikanku pokupi da ga voda, ovu Marijani sam počeo pratiti nakon njegovih videa. Sada je sa nekom Brazilkom bolja je od ove Venecuelanke.

Drew Binsky je bio u BIH ali ništa posebno, malo Sarajevo malo Mostar i to je to. Istočno Sarajevo mu vrhunac ture bilo.

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 02 dec 2023, 01:05

LegendKiller je napisao/la:
02 dec 2023, 00:31
akisarajevo92 je napisao/la:
01 dec 2023, 16:39

dobar je Kurt, eno ga trenutno u Brazilu hoda po džungli. Vazda neku dobru latinoamerikanku pokupi da ga voda, ovu Marijani sam počeo pratiti nakon njegovih videa. Sada je sa nekom Brazilkom bolja je od ove Venecuelanke.

Drew Binsky je bio u BIH ali ništa posebno, malo Sarajevo malo Mostar i to je to. Istočno Sarajevo mu vrhunac ture bilo.
Bald je za sve njih Tito svi pokusavaju biti on i skidati njega al onog ludjaka niko ne moze prepisati sta je uradio sa ovim dokumentarcem iz Venezuele do americke granice ono samo moze on :opaopa: :opaopa: , posebno sad u svjetlu desavanja dole oni yt klipovi otvaraju oci jos vise :bow:

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 02 dec 2023, 02:18

Nisam znao da je Ava Max Albanka :ljepota:

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 02 dec 2023, 03:25

Kurt je babuka, pratim ga redovno
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 02 dec 2023, 09:31

Ja sam haman jedini čovjek na svijetu koji ne voli putovat i koji nije svjetski putnik :mrgreen: meni mrak na oči padne kad moram dalje od Bugojna.

Da mi neko kaže ne smiješ nikad izaći dalje od Zenice ne bih imao ništa protiv. Mrzim putovanja i te zaebancije.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 02 dec 2023, 09:45

Marsal je napisao/la:
02 dec 2023, 09:31
Ja sam haman jedini čovjek na svijetu koji ne voli putovat i koji nije svjetski putnik :mrgreen: meni mrak na oči padne kad moram dalje od Bugojna.

Da mi neko kaže ne smiješ nikad izaći dalje od Zenice ne bih imao ništa protiv. Mrzim putovanja i te zaebancije.
Mrzim trošak vremena i energije izgubljen u prevoznim sredstvima.
Volio bih proputovati Svijet, ali samo poslovno, ako je moguće. :D

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 02 dec 2023, 10:10

L-Train je napisao/la:
29 nov 2023, 16:02
Black Friday u RSu:
slika
Građani Rudog izražavaju ogorčenje zbog gubitka jedine banke i lokalne kafane u gradu, što je izazvalo negodovanje među stanovništvom.

Za najmanje bankarske usluge moraće da putuju u jednom pravcu 40 kilometara i to do Višegrada.
Ljepota u RS-u, ni banku vise nemaju u Rudom :salut: :salut:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 dec 2023, 10:18

Crni čaj, jedan od najomiljenijih napitaka širom svijeta, poznat je po svom jakom okusu i stimulirajućem kofeinu. Međutim, nedavno istraživanje koje je provela organizacija ÖKO-TEST na 24 vrste crnih čajeva nije donijelo ohrabrujuće rezultate.

Kada temperature padnu, šolja čaja postaje omiljeni topli napitak. No, ponekad lišće čaja može sadržavati nepoželjne dodatke, poput kompleksne mješavine pesticida, što je nedavno otkriveno u istraživanju ÖKO-TEST-a.
Neke od tih hemikalija zabranjene su ili više nisu dopuštene prema njemačkim propisima o uzgoju. Na primjer, glifosat se može pronaći u gotovo svakom konvencionalnom čaju. Sveukupno gledano, više od polovice testiranih čajeva nije zadovoljilo potrebne standarde i ocijenjeno je kao "dovoljno" ili "nezadovoljavajuće".

Pesticidi su prisutni u mnogim vrstama čajeva.

Od dvanaest pesticida koje je ÖKO-TEST otkrio u 24 crna čaja, Pesticide Action Network (PAN) gotovo sve klasificira kao "vrlo opasne".

Šest od njih je zabranjeno ili više nije dopušteno zbog ozbiljnih razloga. Primjerice, insekticid tiakloprid sumnja se da je kancerogen i štetan za reprodukciju, dok je klotianidin, vrlo otrovni insekticid, poznat po štetama na pčelama.

Isto vrijedi i za sredstvo za prskanje Propargit, koje je Europska agencija za hemikalije (ECHA) klasificirala kao "vjerojatno kancerogeno". Iako je glifosat trenutno dopušten za uzgoj u EU, očito je široko rasprostranjen u uzgoju čaja i može se pronaći u svakom konvencionalno uzgojenom čaju koji je testirao ÖKO-TEST

Samo dvije marke čaja ocijenjene su kao "vrlo dobre" od 24 testirane

ÖKO-TEST Magazine je njemački potrošački magazin koji testira i ocjenjuje proizvode na osnovu brojnih kriterija. Iznad svega, ÖKOTEST brine o potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s proizvodom. Stavlja poseban naglasak na zdravlje i okoliš, ali karakteristike performansi su također postavljene na opsežna praktična testiranja.
Jest da su ovo crni ali i ostale vrste su vecinom smetlje. Ko vec pije cajeve, samo domaci sipurak i majcina dusica, nezamjenjivo.

Jos jedna vijest glede popularnog voca u ovo doba, tacnije radi se o tome da je ponovo zabranjen uvoz mandarina iz Hrvatske. Ozbiljna ispitivanja struke su pokazala da se pomenuta od ranije moze uzgajati u dijelovima Hercegovina, sto uostalom pokazuju i primjeri iz Ljubuskog.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 02 dec 2023, 10:22, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa i 6 gostiju.