In total, the U.S. deliveries to the USSR through Lend-Lease amounted to $11 billion in materials (equivalent to $133 billion in 2021), over 400,000 jeeps and trucks; 12,000 armored vehicles (including 7,000 tanks, about 1,386 of which were M3 Lees and 4,102 M4 Shermans); 11,400 aircraft (of which 4,719 were Bell P-39 Airacobras, 3,414 were Douglas A-20 Havocs and 2,397 were Bell P-63 Kingcobras)[58] and 1.75 million tons of food.
Roughly 17.5 million tons of military equipment, vehicles, industrial supplies, and food were shipped from the Western Hemisphere to the USSR, 94% coming from the US. For comparison, a total of 22 million tons landed in Europe to supply American forces from January 1942 to May 1945.
Ruska invazija na Ukrajinu
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Ruska invazija na Ukrajinu
Da se podsjetimo koliko su zapravo Ameri pomagali Rusiji/sovjetskom savezu
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Samo Rusija i Izrael.dscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:18Je l iko ikad u istoriji dobio vojne pomoci kao Ukrajina protiv Rusa? Pitam, posto cesto vidim taj narativ kako je "izostala pomoc zapada", pa me zanima ima li kakav konkretan podatak.
Zapad je pomagao do kad to nije pocelo uticati na njih direktno, a onda su vjerovatno smanjili. A na kraju krajeva, one sankcije koje su davali Rusiji su svakako smijesne. Kao necemo uzimati ovo ili ono direktno od Rusa, ali cemo uzimati od npr. Indijaca koji kupuju to od Rusa. Predstava za siroke narodne mase.
Zadnja izmjena: MortemHz, dana/u 19 nov 2023, 10:35, ukupno mijenjano 1 put.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dobro, znaci u 3 godine rata protiv sile koja je htjela da zauzme svijet USSR je dobio od Amera 133 milijarde vojne vrijednosti, gledajuci danasnje vrijeme.
Koliko su dobili Ukrajinci u ove nepune dvije godine? Zanima me poredjenje, cisto onako. Znao sam za ovaj Americki lend-lease program u WWII, ali generalno cifre niti znam niti istrazujem.
Koliko su dobili Ukrajinci u ove nepune dvije godine? Zanima me poredjenje, cisto onako. Znao sam za ovaj Americki lend-lease program u WWII, ali generalno cifre niti znam niti istrazujem.
S tim da su Rusi imali ozb neprijatelja i rat,dok Izraelci su vecinom maltretirali i ubijali civile.Pricam o blizoj proslosti.MortemHz je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:34Samo Rusija i Izrael.dscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:18Je l iko ikad u istoriji dobio vojne pomoci kao Ukrajina protiv Rusa? Pitam, posto cesto vidim taj narativ kako je "izostala pomoc zapada", pa me zanima ima li kakav konkretan podatak.
Zapad je pomagao do kad to nije pocelo uticati na njih direktno, a onda su vjerovatno smanjili. A na kraju krajeva, one sankcije koje su davali Rusiji su svakako smijesne. Kao necemo uzimati ovo ili ono direktno od Rusa, ali cemo uzimati od npr. Indijaca koji kupuju to od Rusa. Predstava za siroke narodne mase.
Tu pomoc su koristili vecinom za utjerivanje straha i maltretiranje.
FK SARAJEVO.
FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.
FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.
- ASD
- Kontakt:
Imali su i Arapi veliku pomoć od sovjetskog saveza.
Tada su imali te socijalističke lidere koji su znali bar kod Rusa da lobiraju.
Kada je muslimansko bratstvo počelo jačati, sahranili su svaku mogućnost saradnja s bilo kim. Lobiranje 0 bodova.
Tada su imali te socijalističke lidere koji su znali bar kod Rusa da lobiraju.
Kada je muslimansko bratstvo počelo jačati, sahranili su svaku mogućnost saradnja s bilo kim. Lobiranje 0 bodova.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Da ali nisu samo Rusi. Često se spominje da su kao Rusi pobijedili Njemačku a u realnosti su svi bili na istoj strani. Amerika, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i ostali su svi bili na istoj strani protiv Njemačke, jedina razlika je u tome što su Rusi došli sa istoka i to je to, sami ne bi mogli ništa bez ogromne pomoći Amerike i saveznika tad. Nacisti su totalno pregazili Ruse na početku kad su bili jedni protiv drugih. Britanci su bombardovali Njemce, uhvatili Himmlera, Amerikanci Geringa i npr. suđenje su vodile sudije iz ove 4 države a predsjedavao je Amerikanac, na engleskom je sve bilo i po američkom zakonu. Ima tu još more stvari za napisati ali da ne dužim, shvataš poentu.mma_hz je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:40S tim da su Rusi imali ozb neprijatelja i rat,dok Izraelci su vecinom maltretirali i ubijali civile.Pricam o blizoj proslosti.MortemHz je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:34Samo Rusija i Izrael.dscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:18Je l iko ikad u istoriji dobio vojne pomoci kao Ukrajina protiv Rusa? Pitam, posto cesto vidim taj narativ kako je "izostala pomoc zapada", pa me zanima ima li kakav konkretan podatak.
Tu pomoc su koristili vecinom za utjerivanje straha i maltretiranje.
Za Izrael se slažem, posebno ova bliža prošlost kako navodiš. U početku se jesu branili ali je to poslije preraslo u pravo maltretiranje, da budem blag.
Zadnja izmjena: MortemHz, dana/u 19 nov 2023, 10:58, ukupno mijenjano 1 put.
dscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:35Dobro, znaci u 3 godine rata protiv sile koja je htjela da zauzme svijet USSR je dobio od Amera 133 milijarde vojne vrijednosti, gledajuci danasnje vrijeme.

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Hvala. Znaci sustinski oko 80 milijardi za malo jace od godinu i po rata, ali gledajuci cijeli zapad, ne samo Amere.Brokula je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:54dscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:35Dobro, znaci u 3 godine rata protiv sile koja je htjela da zauzme svijet USSR je dobio od Amera 133 milijarde vojne vrijednosti, gledajuci danasnje vrijeme.
Sustinski, trebace im mnogo vise da obnove ono sto je unisteno, sto i jeste najtuznije. A one ljude koji su zbog toga otisli vjerovatno nikada nece vratiti.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Nakon što je sinoć ministar Staša Košarac blokirao odluku o ulasku Palestinaca, srodnika bh. državljana, u našu zemlju, jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara na kojoj je donesena odluka da im se dopusti ulazak, saznaje Klix.ba.Brokula je napisao/la: ↑18 nov 2023, 21:07Koliko je to bolestan narod, taj srpski, to prelazi sve granice zdravog razuma zaista.
Blokirati sve sto s cim se bosnjacka strana slaze i kociti cijelu drzavu te time tjerati i svoj narod u generacijsko siromastvu i agoniju, a za sta?
Nevidjeno radikalizovano i bolesno drustvo
Svi ministri su bili "za" i sada je preostalo da se organizuje put iz Dohe za Sarajevo. U avionu bi se trebalo naći 20 državljana BiH i 30 Palestinaca, srodnika bh. državljana.
Sa kim i sa cim poredis?dscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:18Je l iko ikad u istoriji dobio vojne pomoci kao Ukrajina protiv Rusa? Pitam, posto cesto vidim taj narativ kako je "izostala pomoc zapada", pa me zanima ima li kakav konkretan podatak.
Ukraina jeste dobila enormnu pomoc, ali i ta velika pomoc je nedovoljna za poraziti silu koja ih je napala. Rusija je i dalje druga najjaca vojna sila na svijetu i svim kapacitetima udarili su na jednu siromasnu i korumpiranu Ukrainu. Niko nije mislio da ce rat trajati duze od mjesec dana.
Ne znam ko vam je ova, ali onako odokativno mogu reci da vjerovatno nije isla ni u srednju skolu '94. godine, a ovaj je proziva ko da je ratni dezerter

- tuzlak1987
- Kontakt:

Albanci najpametniji zato im i ide
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Zastupnica u austrijskom parlamentu, bila je ministrica pravde Austrije. Otišla je u agresiji na BiH sa 10 godina iz Tuzle u Beč.
Cijelo gradovi su sravnjeni sa zemljom, ne raste tu trava visedscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:57Hvala. Znaci sustinski oko 80 milijardi za malo jace od godinu i po rata, ali gledajuci cijeli zapad, ne samo Amere.Brokula je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:54dscile je napisao/la: ↑19 nov 2023, 10:35Dobro, znaci u 3 godine rata protiv sile koja je htjela da zauzme svijet USSR je dobio od Amera 133 milijarde vojne vrijednosti, gledajuci danasnje vrijeme.
Sustinski, trebace im mnogo vise da obnove ono sto je unisteno, sto i jeste najtuznije. A one ljude koji su zbog toga otisli vjerovatno nikada nece vratiti.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Da hoce ovo celavo smece poginuti negdje. Ne postoji odvratnije stvorenje na planeti.
Realno јebeš državu gdje se Staša Košarac i Nenad Nešić nešto pitaju.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Lako je Izraelu kad imaju pomoć u genocidu i etničkom čišćenju.
Mi smo imali embargo da nas se lakše istrijebi ali bit će da smo mi krivi jer nismo imali lobi.
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!
- ASD
- Kontakt:
Lobi je nešto na čemu se radi i gradi. Ne spada s neba.
Trenutno korisnika/ca: Burberry46 i 5 gostiju.