Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

alemsa
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la alemsa » 15 nov 2023, 18:55

Centre forward je napisao/la:
15 nov 2023, 18:42
Honda je najveći proizvodjač motora na svijetu, za razne namjene. Takodje, mislim i da su po broju proizvedenih motocikala ubjedljivo prvi.

Accord sedme generacije nedosanjan san.
Danas su i oslabili kako je to bilo jarane (sto se tice na dva tocka), modeli do negdje 2005 samo ulje mijenjas, nea izdera, nista se ne kvari. Sad i oni malo prave da vozis u servis jebga ali i to ces dosta redje nego sa drugim brandom.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 nov 2023, 18:58

Iako vecinu europskih komercijalnih vozila Ford proizvodi u Turskoj, ovaj Transit Courier nove generacije proizvodit ce u Rumuniji. Tanije to je Ford Otosan, koji ce kupiti vlasnistvo nad Ford Rumunija.
Continuing Ford’s accelerated transformation of its business in Europe to achieve an all-electric future, Ford of Europe officially transfers ownership of its Romanian plant to Ford Otosan. Following a previous announcement and regulatory approval, the agreement between Ford of Europe and Ford Otosan has now been finalised.
U vlasnickoj strukturi Forda Otosan, KOC Grupacija i Ford Motor Company imaju udjela po 41 %.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 15 nov 2023, 19:48

Aleme, kod mene komšija ima Hondin agregat. Slagaću al' mislim da mu ima 30 godina, možda i jače. Neuništiv.

@asterix, dobar taj Cady :cool: Za 10 godina VW i Ford će postat' jedna firma. Dosadašnji USA-Germany brakovi nisu uspijevali, al mislim da će njihov bit' pun pogodak.

tabba77 je napisao/la:
15 nov 2023, 18:46
Jeste li kupovali replike felgi? Kakva iskustva imate s istim?
Bježi od toga. Samo original polovno. Sad zavisi koja veličina, al' se extra mogu kupit' za 5-6 stoja. Na aluminijske mislim, naravno.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 nov 2023, 20:08

@Cf, saradnja moze imat blistavu buducnost kada se proizvodjaci kvalitetno nadopunjavaju, jer primjer na polju komercijalnih vozila, Fordu nema ravnih.

Pogotov u segmentu lakih komercijalnih vozila. Prodajni rezulati sa EU i americkog trzista idu u prilog tome.

E kinesko trziste njihovi Wulinzi i slicni su neka druga tema.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 nov 2023, 20:42

15 nov 2023, 19:48
Aleme, kod mene komšija ima Hondin agregat. Slagaću al' mislim da mu ima 30 godina, možda i jače. Neuništiv.

@asterix, dobar taj Cady :cool: Za 10 godina VW i Ford će postat' jedna firma. Dosadašnji USA-Germany brakovi nisu uspijevali, al mislim da će njihov bit' pun pogodak.

Pa da, sta god naprave to ti je beton. Honda Civic benzin presla milion milja orginalni motor, dali coj'ku novu za tu, i tu stavili u show room. Hondin motorcikl Goldwing ce preci vise od svakog prosjecnog benzinca (auta), ja sam vidjo Valkyrie sa 300k milja orginalan motor.

jelle
Kontakt:

Post Postao/la jelle » 17 nov 2023, 09:55

15 nov 2023, 19:48

tabba77 je napisao/la:
15 nov 2023, 18:46
Jeste li kupovali replike felgi? Kakva iskustva imate s istim?
Bježi od toga. Samo original polovno. Sad zavisi koja veličina, al' se extra mogu kupit' za 5-6 stoja. Na aluminijske mislim, naravno.
Ima dobrih replika i nista mu nece biti realno ... malo tih polovnih ces naci u dobrom stanju za neku realnu cijenu ...vecinom su i one varene ili bas u losem stanju ..

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 17 nov 2023, 11:44

Pa dobro, replike recimo za Ford, a nije plaho drugačije ni za ostala budget vozila, vel 17 je oko 700 KM minimalno.

Ja sam originalne u extra stanju, bukvalno nove, kupio za 5 stoja. Niti varene, niti oštećenja, logično da ćeš pogledat' prije nego kupiš. To mi je za zimski set, i još uvijek su k'o prvi dan. Zima, rizla, sol, ništa im nije. Na replikama bilo kojim bi bilo sigurno oštećenja. Plus, i da oštetiš, replike je izuzetno teško vratit u prvobitno stanje. Ja sam svoju ljetnu jednu nešto malo oštetio na trotoar i radio kod jednog majstora u Tuzli, pa sve ovo što pišem su suštinski njegove riječi. Kae, nemoj te Kineze nikad na auto.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

tabba77
Kontakt:

Post Postao/la tabba77 » 18 nov 2023, 08:09

Uzeo sam replike na kraju, 16ke koje planiram samo ljeti koristiti bas iz razloga da ih sol ne ošteti. Vidjet ćemo kako će se pokazati. Nije sad da planiram ne izbjegavati rupe i trotoare pa da razmisljam o oštećenjima. Za zimu sam ostavio originalne koje su došle na autu i uzeo Continental gume. Da li znate nekoga ko mi može instalirati navigaciju po malo nižoj cijeni od Porsche Sarajevo?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 nov 2023, 13:02

Da se prisjetimo legende, koju cak i danas mozemo vidjeti po nekim selima, pogotov kod ljudi koji rade cumurane i slicne poslove te "napadaju" nepristupacne sumske terene..
slika
slika
TAM 110 T7 B/BV 4X4 je terensko vozilo namenjeno za prevoz ljudi i
materijala i za vuču prikolica. Opremljen je dizel motorom snage 80 KW (110 KS),
transmisijom na sve točkove i specijalnim jednostrukim pneumaticima.

Redukovanje stepena prenosa, centralno podešavanje pritiska vazduha u pneumaticima i blokiranje rada diferencijala, omogućuju savlađivanje raskvašenih, blatnjavih,peskovitih i snegom prekrivenih terena kao i vodenih prepreka dubine 1 m.
Aleme, ti si vjv mislio na TAM 2000, tj. legendarni Tamić, a to je opet posebna prica. Msm da nas narod duguje duboki naklon Golfu 2, Tomi Vinkovicu i bas pomenutom Tamiću, koji su nas poseban nacin obiljezili jedan period te uveliko pomogli da se prevazidju neka teska razdoblja. Tamić je bio visenamjesnko vozilo. Pomenuti su po potrebni bili vatrogasna vozila, vozila hitne pomoci, pa za prevoz drva, sijena itd. Tomo cak za izvlacenje drva itd.

Tamić, fabricki deklarisane nosivosti do 1,2 tone, ne tako rijetko natovaren haman duplo. :lol:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 nov 2023, 13:24

Ma ja ba, samo mi se cini da je Svabo pravio taj tamic, ili sam nesto pobrko. Sabah
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 18 nov 2023, 13:29, ukupno mijenjano 2 puta.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 nov 2023, 13:28

alemsa je napisao/la:
18 nov 2023, 13:24
Ma ja ba, samo mi se cini da je Svabo pravio taj tamic, ili sam nesto pobrko. Sabah
Zanimljivo, TAM 2000 ‘Tamić’, kako su ga zvali od milja, za razliku od većih modela 4500 i 5000, bio je konstruiran od strane domaćih stručnjaka, po klasičnoj kamionskoj koncepciji.Pokretao se klasičnim pretkomornim OHV dizelašem, koji sepo licenci Perkins proizvodio u tvornici IMR u Rakovici. Prva je verzija raspolagala sa 60 KS, što je bilo razmjerno slabašno i omogućavalo je najveću brzinu od 75 km/h. Snaga je potom rasla, s oznakom 2001 već je raspolagao sa 70 KS, kad je dobio 76 KS dobio je oznaku 75, potom 80. Na kraju je ugrađen dizelaš IVECO s 90 KS.Vrlo robusna izvedba omogućavala je nosivost standardno od 2000 kg, iznimno i 3000 kg, a mogao se voziti i s dozvolom B-kategorije, ali je tada nosivost bila ograničena na 1500 kg. Bio je izdržljiv, pouzdan, a za kamion i razmjerno štedljiv, trošio je 15 litara na 100 km.Na toj šasiji napravljene su i brojne posebne verzije, komunalne, vatrogasne, hladnjače, minibus do čak 15 sjedala, kamper. JNA ga je također masovno koristila, a proizvodio se i kao kiper. Ukratko, mali kamionet velikih mogućnosti, na sto načina. Bio je jednostavan za vožnju,, ali trebala je ‘muška’ snaga u rukama i nogama, služio je vjerno, uz normalno održavanje bio je ‘nepoderiv’. Koliko je bio dobro napravljen, potvrđuje što su u Hrvatskoj još deseci u funkciji.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 nov 2023, 13:30

slika

Ovaj multi-purpose odnosno Bosnjo ga za sve zivo koristio :)

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 nov 2023, 13:41

Okupiravši Jugoslaviju, Nemci su u Mariboru odmah osnovali fabriku za proizvodnju avionskih delova, u kojoj je sredinom rata radilo preko četiri hiljade radnika. Fabrika se zvala ”Tovarna letalskih delov”. Godine 1944. fabrika je bombardovana i tada je poginulo mnogo iskusnih radnika. Već 14. maja 1945. godine, dan pre konačnog završetka rata na teritoriji Jugoslavije, radnici su pozvani nazad u pogone. Fabrika je svečano otvorena 31. decembra 1946. godine i dobila je ime “Tovarna avtomobilov Maribor”. Iz nje su najpre izlazile čuvene ”Prage RN – pionir”, čija prozvodnja je prebačena iz predratnog ”IMADA” (”Industrija motora – akcionarsko društvo”) Rakovica. ”Prage” su licencno proizvođene do 1962. godine (1.700 komada). Bavila se i sklapanjem vozila iz programa pomoći UNRA; to su bili kamion ”GMC”. Iskustva je sticala na ”Pioniru”, ali i na eksperimentalnim kamionima ”Prvenac” i ”Luka” (nazvan prema narodnom heroju Francu Leskovšeku – Luki). Godine 1957. nakon ispitivanja više modela različitih proizvođača, naša država rešila je da potpiše licencni ugovor s nemačkom firmom ”Klöckner Humboldt Deutz AG (KHD)”. Iduće godine, posle montiranja linija i osvajanja proizvodnje, ”TAM” počinje da proizvodi vozila i motore ”Magirus Dajca” (”Magirus Deutz”). Fabrika je 1961. godine promenila ime u ”Tovarna avtomobilov i motorjev Maribor”, ali je u logotipu ostalo samo jednom M, kao i do tada. Do 1986. godine ”TAM” je proizveo 200.000 vozila za vojnu i privrednu upotrebu.
”TAM” je ozbiljnu serijsku proizvodnju počeo sa modelom ”4500”. To je bio sandučar, kiper, nosivosti 4,5 tona (odatle broj u modelu), sa četvorocilindričnim dizel agregatom 5.3 snage 85 KS. To je bio licencni model ”Magirus – Deutz S4500” koji je ova firma proizvela za Vermaht do 1943. godine u količini od oko 600 primeraka. Iz tog modela Nemci su razvili modele ”A 4500”, ”A 4500/112”, ”A 6500” i ”A 7500”. Za naše uslove bila je to idealna konfiguracija i za vojsku i za privredu, a zahvaljujući svom vojničkom izgledu (šasija je bila nepromenjena u odnosu na model iz rata), on je mnogo puta bio i učesnik ratnih filmova. Na vozilu je primenjena šasija ”U” profila i poprečnih nosača.

Ovaj kamion u verziji 4×4 stigao je da učestvuje i u Jomkipurskom ratu. Izvanredne osobine ovog vozila bile su veoma pogodne za razvoj brojnih modifikacija: ”TAM 4500 D” – prednji i zadnji pogon, ”TAM 4500 DV” – prednji i zadnji pogon i vitlo, ”TAM 4500 K” – vozilo za samoistovar (kiper) na sve tri strane i ”TAM 4500 DK” – vozilo sa prednjim i zadnjim pogonom i mogućnošću samoistovara.

Pored njih, ”TAM” je proizvodio i komunana vozila:

Kamion za odvoz fekalija, ”TAM P” – za pranje i polivanje ulica, ”TAM SM” – za odvoz smeća, ”TAM VL” – tegljač, ”TAM HS” – hladnjaču i ”TAM G” – vatrogasni. Postojala je čak i autobuska verzija. ”TAM” je imao i izvoznu varijantu, ”TAM 4000” sa smanjenom nosivošću kako bi motor lakše podneo pustinjske uslove rada. Zna se da je prvih 50 primeraka izvezeno u Indoneziju.
Eto malo dobrog teksta generalo o TAM-u.

A taj VW t2 T3 pijacar je fenomen. U izvedbi 1.6 dizelas, 70ak konja, ono, po nasim krajevima dobio nekakav naziv žiga. :mrgreen:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 nov 2023, 13:45

Ti mislis na ovaj :

slika

Bio je i ovaj cest, ali ovo je ozbiljno vec, taj gore je nemoguca misija :rol: pijacar jest :rol:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 nov 2023, 13:48

Ovaj gore plavi, prvi na toj slici, VW Type 2 T3 precizniji naziv. :mrgreen:

Tu izvedbu TAM-a sto si postavio, danas koriste jos cigici. :lol:

Koji su ovo nepoderivi strojevi.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 nov 2023, 13:57

Asteriks je napisao/la:
18 nov 2023, 13:48
Ovaj gore sto si postavio, plavi prvi na toj slici, VW Type 2 T3 precizniji naziv. :mrgreen:

Koji su ovo nepoderivi strojevi. :lol:
Stani ovaj zadnji sto sam postavio sto se koristio i kao vatrogssac itd. je tamic? A ovaj plavi je obicni kombi? Jessm li skonto. A dobro ovom zutom je i prikladno da se tovari i vuce svasta, ali u ovig plavog se sce zivo tovarilo, 15 ljudi natrpaju kad idu na tekme :rol:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 nov 2023, 14:11

alemsa je napisao/la:
18 nov 2023, 13:57
Asteriks je napisao/la:
18 nov 2023, 13:48
Ovaj gore sto si postavio, plavi prvi na toj slici, VW Type 2 T3 precizniji naziv. :mrgreen:

Koji su ovo nepoderivi strojevi. :lol:
Stani ovaj zadnji sto sam postavio sto se koristio i kao vatrogssac itd. je tamic? A ovaj plavi je obicni kombi? Jessm li skonto. A dobro ovom zutom je i prikladno da se tovari i vuce svasta, ali u ovig plavog se sce zivo tovarilo, 15 ljudi natrpaju kad idu na tekme :rol:
Evo ti jedna od verzija Tamića
slika
Taj narandzasti sto si postavio je takodjer jedna od izvedbi TAM-a, jer se proizvodio i kao furgon, minibus, kamion sa dvostrukom kabinom itd. Imas Tamic 75, 80 i sl.

A plavi je VW-ov kombi type 2 T3, zvani pijacar. :mrgreen:
slika

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 18 nov 2023, 14:24

@aleme, jel ozbiljno nisi znao razliku izmedju Tamića i VW Transportera il' malo ložiš kolegu @asterixa :D

Tamić je druga najveća legenda bivše države. Prvi je ipak FAP 13 i njegova preteča. Na početku Saurer (CH) licenca a kasnije Mercedes, nakon što su ovi preuzeli Saurer pod svoje.

Izgradili su državu od temelja a i masovno se izvozili. Zbog jedne konstrukcijske greške, da ne davim sad, FAP je u paklu Afrike bio traženiji od Mercedesa kljunaša tog doba.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 nov 2023, 14:29

Evo bas naleti na sliku Tamica 80ke. :mrgreen:
slika
Sa stranicama vec spreman za prevoz stoke, drva, uglja, sijena, ono, samo nebo je granica.

Da, tu je i FAP itd. Jedno bogato razdolje.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 18 nov 2023, 14:34

Je.bes mu mater konto sam da je to sve spadalo pod tamice samo razliciti modeli. Nauci covjek nesto svaki dan, a i jebga dugo je proslo.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 15 gostiju.