Za sada, relativno miran dan za Palestinice, nadati se da će tako i ostati.
U suštini, Palestina je u jako teškoj poziciji. Nasrallah se jasno ogradio od napada i više puta napomenuo da je teroristički napad bio isplaniran isključivo od strane Hamasa, ne znam ko može vjerovati u one njegove priče o crvenim linijama koje ukoliko Izrael pređe oni će intervenirati. Previše toga je u Libanu, da bi tek tako ušli u rat. Jemen je geografski predaleko od Izraela, uz to imaš Saudijsku Arabiju, koja će oboriti svaki njihov projektil. Turska je smiješna, mada stanovništvo tamo vrši ozbiljan pritisak na Erdogana da nešto poduzme (jasno od toga nema ništa). Najžalosnije od svega je to što ih je i Iran koji je definitivno krivac za ovu situaciju, samo tako napustio.
Dolazimo do zaključka da je Palestina usamljena, nema tu podrške. Čak su i zvaničnici Hamasa izjavljivali da su iznenađeni sa količinom američke podrške Izraelu. Biden samo klima glavom, tako da Izrael ima pravo doslovno na sve. Mogu srušiti svaku bolnicu u Palestini, svaku džamiju ili školu, neće biti odgovora jer imaju mantru koja prolazi - "Hamas se krije u tunelima ispod xy građevine".
Ne znam da li bi situaciju poboljšalo da se Palestinici sami okrenu protiv Hamasa, jer prekid vatre treba da bude prioritet svih. Samo neki ozbiljni paćenici imaju želju da se sukob nastavi/proširi.
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.