Suvorov je napisao/la: ↑04 nov 2023, 01:07
mosarajvosa83 je napisao/la: ↑04 nov 2023, 01:03
Suvorov je napisao/la: ↑04 nov 2023, 00:59
Sta je ovo? Ovo svi koristimo ili samo.Srbi?
To je bre srpski jezik opsss to su turcizmi sunce ti. Nego sta kaze Konstantin Porfirogenit,ja mislim da je i on lazov bio?
Pa turcizmi koje svi ovdje koriste.
Nabroji mi turcizme koje koriste samo Srbi, a Bosnjaci ne.
Obrnuto sam vec nabrojao desetak primjera:
Vakat
Aferim
Dunjaluk
Bujrum
Halaliti
Dzenet
Ibretiti
Zijan
Nafaka
Rahat
Sevap
Sabur
Dzenaza
Čije je vaše ime
Da li znate šta znači Vaše prezime? Možda je turcizam koji upućuje na poreklo, zanimanje ili telesnu osobinu nekog vašeg pretka. Raspitajte se, sve ima svoju priču. Nemojte biti sasvim sigurni da je Vaše prezime čisto srpsko. Gospođa Nada Vanlić me je jednom upitala da li je njeno prezime turskog porekla. Imajući u vidu etimologiju reči odlučno sam odgovorila da nije, a onda mi je ona ispričala svoju priču. Nјen pradeda je početkom 19. veka u potrazi za poslom došao u Srbiju iz Vana, grada na krajnjem istoku Turske. Odmah su ga prozvali Vanlija. Kasnije je prešao u pravoslavlјe, oženio se i postao čuveni trgovac Toma Vanlić. Sigurno i vi poznajete nekoga čije je prezime izvedeno od turcizma: Abrašević (čovek pegavog lica), Amidžić (stric), Barjaktarević ili Bajraktarević (zastavnik), Borozan (trubač), Bulut (oblak), Vermezović (koji ne daje), Delibašić (najbolјi junak, zapovednik odreda delija), Delić (junak; stražar kod vezira i paša), Dizdarević (upravnik tvrđave), Dunđerski (stolar i zidar), Jaramaz (nepristojan, nestašan; koji ne vredi), Karakašević (crnih obrva), Karadžić (crnomanjast), Lagumdžija (miner), Malbašić (starešina mahale ili sela), Mutavdžić (zanatlija koji pravi prostirke i pokrovce od kozje dlake), Subašić (nadzornik imanja ili gradski nazornik, „gradski menadžer”), Peškir (ubrus), Terzić (krojač), Topalović (hroma osoba), Tufegdžić (puškar). Uzunmirković (visoki Mirko), Šebek (pavijan; ružan i drzak čovek), Šišmanović (debeo). Mozda se pronadjes ovdje.