Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

nebeskasila
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la nebeskasila » 02 nov 2023, 18:26

Cijena mu 15k KM 1 vlasnik, utegnut ko nov, nema sta, nema jedne tacke na njemu, a imao sam golfa 5 1.9 tdi prodao ga jucer, pa sad mislio uzeti ovu sedmicu, al neko kaze 1.6 ne valja motor, neko kaze ne valja 2.0 nez sam

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 nov 2023, 18:51

nebeskasila je napisao/la:
02 nov 2023, 18:26
Cijena mu 15k KM 1 vlasnik, utegnut ko nov, nema sta, nema jedne tacke na njemu, a imao sam golfa 5 1.9 tdi prodao ga jucer, pa sad mislio uzeti ovu sedmicu, al neko kaze 1.6 ne valja motor, neko kaze ne valja 2.0 nez sam
Vidi, prica oko 1.6 TDI je mnogo slozenija vec sto na prvu izgleda. Prije svih, rijetko koji majstor ce raditi generalku ovog motora, ovo ti govorim sto se HNK tice. I oni koji urade to su (polu)generalke. Ovi motori nisu konstruisani na duze staze, kao sto je bio njegov prethodnik 1.9 TDI ili najbolji motor u VW Grupaciji za kompakt klasu, 2.0 TDI CR.

Divlja trzista tipa BiH, Srbije, pa i Hrvatske te po istoku EU, vecinom su najbolji poligoni za polovnjake koji gaze preko 300k. Tu se vidi sta traje, ali ima mnogo fuseraja zbog upitnih dogradjenih dijelova. Prosjecna starost voznog parka Njemacke ti je 10 godina. Znaci, dobar dio vozila i prije prvog velikog servisa promjeni vlasnika ili se izveze van. Kada gledas testove izdrzljivosti po njihovim auto magazinima, onda to obicno ide sa trake do 150k.

Eh sada ono preciznije za tvoj upit. Prvo i osnovno, ne postoji garancija na predjene kilometre. Sa kilometrazom se mulja, pocev od Svabije i to svu vec zvanicne info.

Dalje, 1.6 TDI u svim modelima do 2015. imao je problem trajnosti dizni te vezano za to, cijene njihove zamjene. Drugi problem jeste ulje/uljasta masa na deklu/poklopcu ventila, koje se skuplja u utorima dizni. Obicno se sumnja da poklopac negdje nije progorio. U biti se radi o tome da na poklopcu ventila ulje dolazi preko ventilacije kucista radilice, te se sliva i skuplja oko dizni.

VW je reagovao te proizveo modifikovani poklopac ventila. Medjutim nemamo svi pristup tom poklopcu i slabo ih ima na nasem trzistu. Ali, struka je i za trenutne poklopce ventila u opticaju, znaci one fabricki "sfuserene" dala upute kako ih zbrtviti. Samo sto se toga rijetko koji servis ili majstor kod nas pridrzava. Uvijek ces dobit odgovor - nije to nista strasno, samo ćeraj.

Eto ti onako šturo ono osnovno oko 1.6 TDI. Moj ti je savjet i to u 10 od 10 puta, gledaj 2.0 TDI.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 02 nov 2023, 20:38

Asteriks je napisao/la:
02 nov 2023, 18:51
nebeskasila je napisao/la:
02 nov 2023, 18:26
.

Ok brate hvala ti puno na odgovoru, razmislicu dobro sta cu, kako god bilo i sta god uzeo sve je to preko 200k i sve je to nesigurno, a za nesto bas novije i bolje nit imam pare nit bi isao na lizinge i te stvari, u sloveniji sam auto gledao

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 03 nov 2023, 09:44

Novi Superb. Definitivno najbolja i najluksuznija Škoda ikad.

slika
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 03 nov 2023, 14:31

Asteriks je napisao/la:
Lave imas li kakvu preporuku u Mostaru ili okolici da neko radi kljuceve za auta? Treba mi kljuc za Passat5.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 03 nov 2023, 16:39

harden je napisao/la:
03 nov 2023, 14:31
Asteriks je napisao/la:
Lave imas li kakvu preporuku u Mostaru ili okolici da neko radi kljuceve za auta? Treba mi kljuc za Passat5.
Beks, Dolina sunca. Tako mi rece jaran, mehanicar odozdo.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 03 nov 2023, 16:46

Asteriks je napisao/la:
03 nov 2023, 16:39
harden je napisao/la:
03 nov 2023, 14:31
Asteriks je napisao/la:
Beks, Dolina sunca. Tako mi rece jaran, mehanicar odozdo.
Hvala na odgovoru, kontaktirat cu ga.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Sarajlijica1946
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijica1946 » 05 nov 2023, 09:04

Asteriks, mozes li mi reci koji sve dijelovi spadaju pod zamjenu za veliki servis i isto tako koji su broj 1, u pitanju je obicni tdi 1.9 66 bos pumpa,poceo mi je spaner cviliti pretpostavljam da je vrijeme za veliki

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 05 nov 2023, 10:04

Set zupcastog kaiša sa vodenom pumpom, Mikro kaiš (PK), remenica radilice, remenica alternatora, rashladna tečnost i destilovana voda.
Pošto je VW u pitanju preporučio bih Continental set. :thumbup:
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 nov 2023, 10:37

Eto CF ti je naveo sta se mijenja.

Imas originalne dijelove nekog proizvodjaca kao i one preporucene. Jer, proizvodjaci imaju svoje dobavljace, pa tako npr. Gates, SKF su izmedju ostalog na listi dobavljaca za VW. Pa imas renomirane dobavljace tipa Bosch, Continental, ZF, Denso, Valeo, Magna itd, ovisno sta je cija specijalnost.

Primjer, Continental - specijalizirali za preradu guma te proizvoda poput - remenja, zupcastog kaisa, valjaka za zatezanje.

Samo nemoj neke zlj dobavljace.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 05 nov 2023, 11:00

Continental ima puno širi opus djelatnosti. Godinama su akvizirali razne firme i kupovali tehnologiju pa sad imaju masu toga.

@asterix, gled'o sam skoro otvaranje Continental firme u Novom Sadu. Firma je specijalizovana haman za proizvodnju displeja za nova vozila.

Kontam, hoće li nas u BiH dotać' šta il ćemo dovijeka izvozit' trupce i rudna bogastva ? :roll:

Kolega, kad budeš radio veliki, odradi i mali servis, nije to skupo za taj motor, biće "ruke" jeftinije, a i preporučuje se.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Sarajlijica1946
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijica1946 » 05 nov 2023, 11:04

Hvala vam na odgovoru momci, valjda ce me zacepiti za dijelove 450 km

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 05 nov 2023, 11:56

Sarajlijica1946 je napisao/la:
05 nov 2023, 11:04
Hvala vam na odgovoru momci, valjda ce me zacepiti za dijelove 450 km
Ako radis oba izaci ce te vise sigurno
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 nov 2023, 12:06

@CF

Za Continental sam naveo sturo cime se bave, cisto da cojk vidi sirinu izbora.

A recemo malo raje zna da je Gates fakat jedan od dobavljaca originalnih zamjenskih dijelova za VW.

Dalje, npr. kod Audija za odredjenu seriju i klasu, sigurnosni sistem je isporucivao Valeo, interijer Magna, siceve Lear, lezajeve Luk, onda Hirshvogel msm dizne itd. A znamo da prosjecno vozilo ima 30k dijelova, pa sad zamisli brojke i saradnje. Evo lista najvecih svjetskih dobavljaca iz prosle godine.
slika
I naravno oni koji zele opstati i biti konkurentni moraju siriti svoje poslovanje pogotov u ovoj elektrifikaciji...
Kontam, hoće li nas u BiH dotać' šta il ćemo dovijeka izvozit' trupce i rudna bogastva
Pored one fabrike u Kragujevcu, tacnije trenutne reorganizacije i elektricnog Fiata od iduce godine, gledajuc znacaj i doprinos poslovanja u autoindustriji, Srbija bi trebala dobiti i fabriku za proizvodnju baterija, a vec msm imaju onu fabriku za prizvodnju LFP baterija.

Kod nas je problem sto nemamo stabilnu politicku situaciju, niti razgranatu mrezu autoputeva, potrebnu za ozbiljnog investitora (jer vrijeme je novEc :mrgreen: ), kao sto nemamo privlacne subvencije.

Glede ulaganja u razvoj i istrazivanje po industrijskim sektorima, recemo u EU se najvise izdvaja bas u autoindustriju. Tu smo mogli profitirati, ali, ali....
slika

MerciBien
Kontakt:

Post Postao/la MerciBien » 05 nov 2023, 17:47

Da li neko zna sta bi moglo biti u situaciji kada vozilo proizvodi cudan zvuk (nesto kao zujanje/zavijanje u vrlo kratkim, ali periodicnim vremenskim intervalima).

Zvuk dolazi iz zone vrlo blizu motora, te se manifestuje kao dodatak onom osnovnom (vrlo mirnom) zvuku motora. Ovo primjecujem samo pri paljenju vozila, te cim se vozilo ugrije - zvuk nestaje (nakon par minuta otprilike) i sve djeluje sasvim normalno. Pri ovom zujanju, nema skokova u obrtajima motora, pri pritiskanju/spustanju kvacila zvuk ostaje isti. Pretpostavljam nije nista u vezi kvacila, motora

Golfov motor 1.6 tdi, prije par sedmica uradjen veliki servis, do tada nikakvih problema. Svakako sam planirao posjetiti mehanicara za detaljniji uvid, ali da li je neko imao nesto slicno ili da otprilike zna sta mogu ocekivat :)

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 05 nov 2023, 21:09

Centre forward je napisao/la:
03 nov 2023, 09:44
Novi Superb. Definitivno najbolja i najluksuznija Škoda ikad.

slika
Nisu mene nesto kupili dizajnom. Mozda uzivo izgleda bolje, ali sto se vanjskog izgleda tice zadnji model Superba mi je puno bolji
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 06 nov 2023, 14:54

slika

klasik
Kontakt:

Post Postao/la klasik » 08 nov 2023, 09:58

Moze li mi neko pomoc il.preporucit gdje da pogledam multimedije ta auto (golf 6), ovo po olx-u gledam uglavnom su najslabije verzije za malo rama, i drug mi je imao problem da blokiraju, da su spore i tako.. pa eto ja bi i platio al da to radi kako treba
ᴛᴜᴢʟᴀɴꜱᴋᴀ ꜱʟᴏʙᴏᴅᴀ

xinxee
Kontakt:

Post Postao/la xinxee » 08 nov 2023, 18:53

Pozz,

jedno pitanje u vezi felgi, mozda i glupo:

imam tri celicne VW felge , 14ke, ET 35 , cetvrta mi malo ostecena i nisam siguran da li je pametno na nju stavljati gumu

Je li problematično ako mi cetvrta felga ima ET42, a ove tri su ET 35?

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 08 nov 2023, 21:55

Asteriks je napisao/la:
06 nov 2023, 14:54
Druže kako se pokazala Insignija 2.0 CDTI 88kW 2014. godište?

Ili imaš neki bolji prijedlog za auto do 20 hiljada KM, marka mi nije bitna.
Bitna mi je pouzdanost, da je godište 2014. i mladje i da je prešlo do 200 hiljada kilometara.

Gledao sam i Astre K 1.6 CDTI medjutim pročitao sam da su ovi motori imali problema sa lancem, tačnije natezačem lanca pa me to odbilo od istih pa sam krenuo sad u zagledanje ovih Insignija poslije 2014e. Vidim da su dizajnom identične prvoj seriji al u motorima postoje odredjene razlike.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.