chily-rz je napisao/la: ↑31 okt 2023, 13:49
Centre forward je napisao/la: ↑31 okt 2023, 13:31
U današnje vrijeme. kada je svijet "na dlanu" i kada informacije za Sekundu stignu sa Aljaske u Hamburg, velika većina čovječanstva zaista nema pojma šta se "baš" dešava u kriznim ratnim zonama.
Ako je tako, a haman da jeste, koliko možemo da vjerujemo u historiju recimo 2 Svjetskog rata, ili još dalje u vrijeme Krstaša, Maora, Mongola i co.
Naravno da nije legalno uradit' invaziju na bilo koga, al' od kad je svijeta i vijeka to se radi i radiće se i dalje, da se ne lažemo. Ići u historiju po toj liniji vjerovatno bi došli do hordi, plemena ili rodova, možda čak i dalje.
Ok onda, zašto je onda jedno teorije zavjere a drugo istina ?
Zašto je vjerovati da je 11 septembar Američka unutrašnja operacija teorija zavjere a priča o talibanima koji otimaju avione tek tako i lagano ga parkiraju u po Washingtona istina ?
Što se tiče covida mi vidimo da je to uzrokovalo kršenje osnovnih ljudskih prava, sloboda izbora i sloboda kretanja, to se ne može osporiti.
Ako već vidimo da je na snazi politika ličnih interesa kapitalista i da se u svemu vidi zarada pa i u ratovima i da su ljudi samo usputna šteta zašto onda vjerovati da se svjetska zdravstvena organizacija vodi moralnim načelima ?
Vidi, ne znam na šta si mislio da je "jedno teorija zavjere a drugo istina" ?
O 11 septembru imam neko mišljenje i bliži sam tome da su avioni oteti. Zašto? Zato što od kad avioni lete, oni se i otimaju, iz ovih ili onih razloga. Koliko god Amerika bila moćna apsolutno je nemoguće da maximalno kontrolišu sigornost "svog" neba, kopna ili vode. Dakle, moguće je da im, i bilo kojoj drugoj zemlji, neko otme avion i napravi havariju.
Moguća je i ta varijanta da je vojni, poltički ili bilo koji vrh Amerike odlučio da im je u tom momentu, a na duge staze, potrebno da se na njihovoj teritoriji desi nešto takvo zarad budućih ciljeva. Fakat ima smisla i ta varijanta. Nije to ništa novo, bilo je toga kroz historiju.
Covid je najspecifičnija biološko-antropološka-genealoška pojava u modernoj ljudskoj historiji. Svakako da se u toj havariji pobrkalo svašta, pa i demokratija. Bio experiment iz labosa, ili se proširio sa neke Kineske pijace, jasno je da je čovječanstvo palo na ispitu.
Naravno da je na "tržištu" politika krupnog kapitala. Živimo taj vakat, volio to neko ili ne. Za mene su uopšte svjetske organizacije, bilo kog tipa, mjesta gdje se zapošljavaju ljudi koji nisu uspjeli u svojim oblastima. UN je recimo šminka već odavno.
Naravno da nema moralnih načela, kad su o tome pisali Marx i Špengler. Ovaj sistem će se urušiti. Pa Rim je prop'o koji je za onaj vakat im'o organizaciju kakva je nemjerljiva sa bilo kojom. Sve će leć', sem Britanije.