Pominje se cifra od oko 400k kojoj plaćamo hrvatskoj a taj radar što imamo neki primarni zna se desiti da po 3 mjeseca ne radi a sekundarna dva radara na entitetskoj granici gdje par momaka može da ga unistiLegendKiller je napisao/la: ↑14 okt 2023, 23:51Ovo je tačno, samo nije ništa tako dramatično. Kadar HDZ-a je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) koja upravlja BH nebom. Međutim Agencija ne pokriva cijeli teritorij, već Hrvatska pokriva jedan dio na Sjeverozapadu BIH. Mi smo tek 2020. godine pruzeli upravljanje nebom, do tada su to za nas radili Srbija i Hrvatska. Ne plaćamo mi ništa hrvatskoj, već hrvatska naplaćuje nekih 14% avio preleta preko naše teritorije koju ona nadzire, mi naplaćujemo 86% preleta. Ovdje je samo suština u naplaćivanju preleta, jer do 2020 nimo ni marke mogli naplatiti.donDondon je napisao/la: ↑14 okt 2023, 23:03Danas sam čuo zanimljivu informaciju da je Covicev zet direktor naše airlines nešto i da zapravo BiH ne kontrolise nebo.
Neki radari jedan na jahorini drugi na aerodromu a taj sa aerodroma hoće da izmjesti na Pale
Komotno može bilo kakav bombarder ući u državu a da se ne oglasi uzbuna
Placamo hrvatskoj braku nešto para za informacije
Što se tiče bombardera, EUFOR nadzire vojno naš zračni prostor, barem bi trebalo. Ušao bombarder u naš prostor ili ne, mi mu svakako ništa ne možemo. Mada ni Hrvati ni Srbi nemaju kakvih bombardera, a još manje i oni imaju kakav PVO sustav da valja.
Za mene mnogo zabrinjavajuće stvar da tu nemamo kontrolu nikakvu a sve to radi covicev zet koji je direktor te bhanse,u medije izlazi da mi upravljamo nebom a zapravo je to samo površina,zapravo mi ništa ne kontrolisemo
Ovo sam čuo od čovjeka koji je baš upućen u to i podnosi neke prijave tužilaštvu i daje tu temu na parlament koji ne raspravlja o njoj