Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la numanumaye22 » 10 okt 2023, 18:26

Rosicky je napisao/la:
10 okt 2023, 18:24
FoSte95 je napisao/la:
10 okt 2023, 17:30
Nego šta vi mislite o ovom minimalcu od 1000 KM?
Meni to predobro zvuči da bi bilo realno
Nadam se da to neće utjecati na ljude koji imaju vecu platu od 1k km.

Jer ako minimalac dignu na 1k km a oni koji imaju 1400km u istoj toj firmi npr ne dobiju iznos da razlika koja je bila izmedu njih prije pomjeranja minimalca ostane ista.

Kolega ima 800 a ti 1200.
Dignu minimalac gdje on dođe do 1000 a ti ostanes na 1200km :D tu ce bit problema siguran sam.

A opet moze bit opcija kada su ljudi uplaćivali 400km minimalca na banku a ti onda dodes u firmu i vratiš 50km :D
Pa sto bi bio problem to, rijec je minimalcu, ovdje kad su uveli minimalac 12 eura, to je koristilo 7M ljudi, koliko ih radi za minimalac od 83M i niko se nije bunio.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 10 okt 2023, 18:32

numanumaye22 je napisao/la:
10 okt 2023, 18:26
Rosicky je napisao/la:
10 okt 2023, 18:24
FoSte95 je napisao/la:
Nadam se da to neće utjecati na ljude koji imaju vecu platu od 1k km.

Jer ako minimalac dignu na 1k km a oni koji imaju 1400km u istoj toj firmi npr ne dobiju iznos da razlika koja je bila izmedu njih prije pomjeranja minimalca ostane ista.

Kolega ima 800 a ti 1200.
Dignu minimalac gdje on dođe do 1000 a ti ostanes na 1200km :D tu ce bit problema siguran sam.

A opet moze bit opcija kada su ljudi uplaćivali 400km minimalca na banku a ti onda dodes u firmu i vratiš 50km :D
Pa sto bi bio problem to, rijec je minimalcu, ovdje kad su uveli minimalac 12 eura, to je koristilo 7M ljudi, koliko ih radi za minimalac od 83M i niko se nije bunio.
Pa dobro postoji sistematizacija mjesta u firmi.
Jer ako je danas razlika između nekog voditelja u proizvodnji npr i običnog radnika 500km,podizanjem minimalca moze biti razlika 200.
Samim tim tvoje obaveze nisu adekvatno placene.

Iako podržajem podizanje minimalca mislim da ce ovdje doci do velikih problema.

Mogu navest primjer svoje firme sa iznosima da bi priblizio sta mislim :D

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 10 okt 2023, 18:35

Morati ce firme mijenjati sistematizaciju radnih mjesta jer bi onda cistacica imala vecu platu u nekim firmama od sekretarica i arhivara.

U RS je vec otisla na 650 tako da negdje cistacice imaju kao drugi radnici.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 okt 2023, 18:36

FoSte95 je napisao/la:
Velika stvar, baš golema i itekako realna. Federacija ima mnogo para, uglavnom pogrešno raspoređenih ponajviše zbog višedecenijske nebrige zelenih kriminalaca kojima su propadali silni grantovi i zbog kojih smo izopšteni iz svih mogućih fiskalnih kombinacija EU i MMF.

Smanjiće se doprinosi na plate sa 60,5% na 28%, tako da će poslodavci imati dovoljno prostora da prežive ove promjene. Najvažnije je da zdravstveni i penzioni fond ne trpe i vjerovatno će se u početku pomagati iz budžeta. Biće tu malo problema i na nižim, lokalnim nivoima, ali ovakve reforme su uvijek teške, ali neophodne.

Najveći problem će biti inflacija koja je sasvim normalna u ovakvim situacijama, ali vjerujem da će naći neki model da je svedu na minimum.

Veliki korak, sigurno istorijski, ali kad odeš na SDA glasila tipa Klix, ove vijesti su negdje na dnu, to ti dovoljno govori koliko je ozbiljno.

Crna Gora je ovo uradila prije dvije godine, ali oni su ukinuli doprinose na zdravstvo i razliku dodali na plate pa su napravili cirkus i sad se zdravstvo finansira iz budžeta, a država ne plaća redovno i nastao je haos. Federacija će to uraditi mnogo pametnije i sasvim su realne šanse da se to održi.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 okt 2023, 18:39

tuzlak1987 je napisao/la:
10 okt 2023, 18:35
Morati ce firme mijenjati sistematizaciju radnih mjesta jer bi onda cistacica imala vecu platu u nekim firmama od sekretarica i arhivara.
Upravo to, radnici sa većim platama će dobiti dobar dio razlike u doprinosima koja će biti manja za 32,5%.
Voli te tvoje Sarajevo.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 10 okt 2023, 18:39

Ma nema od tog ništa jer je neizdrživo za pofin broj malih i srednjih preduzeća kao i malih obrta koji su stub ekonomije.
Također navodi kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.

Trenutno je ukupno opterećenje na rad ili platu veće od 60 posto, odnosno doprinosi iznose 31 posto i oni će biti smanjeni, 17 posto odlazi na PIO, a 12,50 posto na zdravstveno osiguranje.
Dakle ako sam dobro shvatio smanjit će doprinose za 32% a iz tih doprinosa se finansira zdravstvo kao i penzioni fond?

Pa ko će onda puniti budžet? :mrgreen:
Hoće bit veselo kad ionako krnjavom zdravstvu prepoloviš finansiranje i kad penzioneri ne budu mogli dobiti ni onaj jadni minimalac. :mrgreen:

Ima ovdje neka caka koju je ministar naravno prešutio jer poprilično sam siguran da razliku u doprinosima neće namirivat ni poslodavac ni Vlada.

Imate 3 pokušaja da pogodite ko će i dalje punit te budžete :mrgreen:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 10 okt 2023, 18:42

NoDi80 je napisao/la:
10 okt 2023, 12:30
Nece ljudi da im se zene prce okolo
I ove nase lagano u rospije idu po uzoru na zapad
Vise se razvode ljudi nego sto se zene
Zene na bobama partijaju
Prce se okolo dok je muz na terenu
nek nasi sastave nesto s tudjim dijelovima kad je tako lahko
I u mercedesima novim a,c,e klasi je motor od Renault
Mnogi dijelovi nisu uopste mercedesovi
Zasto je sramota ako neko auto ima Renault motor. Renault je kroz citavu historiju pravio najbolje motore. Mozda nisu atraktivni i privlacni ali su uvijek bili pouzdani :mrgreen:
Zadnja izmjena: tuzlak1987, dana/u 10 okt 2023, 18:42, ukupno mijenjano 1 put.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 10 okt 2023, 18:42

Pa sigurno pozitivna vijest, ali za privatnike smrt. Jedino da se to sa manjim doprinosima ostvari, ali realno tesko valjda na vecu platu idu i veci doprinosi. Jer kako ces ti jednom autolimaru (primjer) objasnit da ce za svoja 3 radnika u autolimarskoj radnji od januara morati placati jos cca 1000KM mjesecno vise, plus jace doprinose. To je godisnje cca 12 000 KM+ cifra. Time ce onda rasti i cijene usluga, pa ce poliranje i slicno biti skuplje. Logicno je onda da ce plate ostati iste, tj radnik ce morati vratiti odredjenu cifru, ovo ce se sigurno raditi.

Ali pozdravljam odluku, da vidimo kako ce i hoce li funkcionisati.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 okt 2023, 18:46

Marsal je napisao/la:
10 okt 2023, 18:39
Dakle ako sam dobro shvatio smanjit će doprinose za 32% a iz tih doprinosa se finansira zdravstvo kao i penzioni fond?

Neće budžet mnogo trpiti.

60% od 600 KM koliko je danas, iznosi 360 KM

28% od 1000 KM će ti biti 280 KM

Nije to velika razlika koju budžet Federacije ne može podnijeti.
Voli te tvoje Sarajevo.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 10 okt 2023, 18:52

Virtu4l je napisao/la:
10 okt 2023, 18:46
Marsal je napisao/la:
10 okt 2023, 18:39

Neće budžet mnogo trpiti.

60% od 600 KM koliko je danas, iznosi 360 KM

28% od 1000 KM će ti biti 280 KM

Nije to velika razlika koju budžet Federacije ne može podnijeti.
Ti stvarno misliš da će Vlada Federacije pokriti tu razliku? :mrgreen:

Ako misliš, halali, ali ili si najoptimističniji čovjek ikada ili je francuska sobarica pojam lukavosti u poređenju s tobom.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 10 okt 2023, 18:55

Bice kuknjava u firmama koje imaju dosta radnika u oba entiteta. Ali evo recimo u ovoj gdje sam ja je PURS dva puta mijenjao pravila, prvi put su svi dobili vise jer je smanjen neki danak, drugi put su neki kao cistacice sa minimalcem profitirali.

Npr. Citavo vrijeme u RS cistacica mora imati 650 neto i na to TO, minuli rad, karata i to. Dok u federaciji racunovodja ima to sve isto i 700 KM :D

Kuknjava ce biti ali nisam ja pravio PURS i PUF. Svako radi po svom i u svom.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 10 okt 2023, 19:04

Vlada Federacije moze pokriti iznose samo kad politicari sebi dizu plate, drugacije nikako. :rol:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 okt 2023, 19:06

Marsal je napisao/la:
10 okt 2023, 18:52
Ti stvarno misliš da će Vlada Federacije pokriti tu razliku? :mrgreen:

Ako misliš, halali, ali ili si najoptimističniji čovjek ikada ili je francuska sobarica pojam lukavosti u poređenju s tobom.
Pazi burazeru, ne radi ovo samo Vlada Federacije, ovakve drastične korake kontroliše neko iznad i oni ništa od ovoga ne smiju uraditi bez saglasnosti prije svega MMF-a, pa onda EU.

Treba sačekati da se ovo usvoji, brzo će 1. januar, pa da vidimo kako će funkcionisati. Jbg, 30 godina kukamo i sad kad se napokon nešto konkretno dešava, idemo odmah sa negativnim konotacijama. Ne znam kako onda da napredujemo? Ovo je valjda taj proces koji čekamo?
Voli te tvoje Sarajevo.

muhamedhulk
Kontakt:

Post Postao/la muhamedhulk » 10 okt 2023, 19:23

Za vikend bio u Sa i haj da odem i u kfc jesti..na kraju razocarao se i to debelo - pomfrit los, piletina nije hrskava, haman nije ni vruce nego kao da je podgrijano, jedino sok :mrgreen: prolazna ocjena. I ljutoca kod krilcadi.
Inace kuci pravim chickenwings i moji su bolji, odgovorno tvrdim.
Mek i dalje top topova. Vidim i BK se otvara uskoro, da i to probamo…
NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!

Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 10 okt 2023, 19:29

10 okt 2023, 18:42
NoDi80 je napisao/la:
10 okt 2023, 12:30
Nece ljudi da im se zene prce okolo
I ove nase lagano u rospije idu po uzoru na zapad
Vise se razvode ljudi nego sto se zene
Zene na bobama partijaju
Prce se okolo dok je muz na terenu
nek nasi sastave nesto s tudjim dijelovima kad je tako lahko
I u mercedesima novim a,c,e klasi je motor od Renault
Mnogi dijelovi nisu uopste mercedesovi
Zasto je sramota ako neko auto ima Renault motor. Renault je kroz citavu historiju pravio najbolje motore. Mozda nisu atraktivni i privlacni ali su uvijek bili pouzdani :mrgreen:
Nije sramota nista brate
Pa ni ladu vozat
To ti je samo balkanski kompleks
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 10 okt 2023, 19:34

muhamedhulk je napisao/la:
10 okt 2023, 19:23
Za vikend bio u Sa i haj da odem i u kfc jesti..na kraju razocarao se i to debelo - pomfrit los, piletina nije hrskava, haman nije ni vruce nego kao da je podgrijano, jedino sok :mrgreen: prolazna ocjena. I ljutoca kod krilcadi.
Inace kuci pravim chickenwings i moji su bolji, odgovorno tvrdim.
Mek i dalje top topova. Vidim i BK se otvara uskoro, da i to probamo…
Ma katastrofa su, užasno fušere. Baš su mi razočarenje.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 10 okt 2023, 19:37

Virtual je u pravu. Pošto smo mi protektorat i banana država svaka ozbiljna politička i ekonomska mjera dolazi sa strane.

Vidjećemo kako će ići implementacija svega toga.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 10 okt 2023, 19:42

10 okt 2023, 18:55
Bice kuknjava u firmama koje imaju dosta radnika u oba entiteta. Ali evo recimo u ovoj gdje sam ja je PURS dva puta mijenjao pravila, prvi put su svi dobili vise jer je smanjen neki danak, drugi put su neki kao cistacice sa minimalcem profitirali.

Npr. Citavo vrijeme u RS cistacica mora imati 650 neto i na to TO, minuli rad, karata i to. Dok u federaciji racunovodja ima to sve isto i 700 KM :D

Kuknjava ce biti ali nisam ja pravio PURS i PUF. Svako radi po svom i u svom.
pa ne mora se firma iz RSa prilagođavati rezidentu FBiH , taman da je u FBiH startna plata 5000 , ako razumiješ šta ti hoću reći, znam primjere iz prve ruke.
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 10 okt 2023, 19:46

Centre forward je napisao/la:
10 okt 2023, 12:38
Kad je FAMOS pravio motore i mjenjače, niko istočno od Berlina nije znao mlin za kafu napravit', al' mi smo majstori za razyebat' sve živo.

Renault motori nisu nikad išli u Mercedes E klase, iz prostog razloga što od te klase i "počinje" Mercedes.

Konstrukcijski jesu isti, al' su ti Renault motori kao "poluproizvod" išli u Mercedesove fabrike i bili doradjivani, tako da nisu baš identični. Stvarno misliš da je isti motor instaliran u Daciu i Mercedes ?

Rijetko koji proizvidjač ne saradjuje sa drugim po pitanju razvoja motora. Prosto, tako se smanjuju troškovi.

Koliko bi koštala npr Škoda da ne koristi paletu VW grupe motora ? Propali bi za heftu.
To Renault nema dobre motore za Mercedesa ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 10 okt 2023, 19:52

VensanKasel je napisao/la:
10 okt 2023, 19:46
Centre forward je napisao/la:
10 okt 2023, 12:38
Kad je FAMOS pravio motore i mjenjače, niko istočno od Berlina nije znao mlin za kafu napravit', al' mi smo majstori za razyebat' sve živo.

Renault motori nisu nikad išli u Mercedes E klase, iz prostog razloga što od te klase i "počinje" Mercedes.

Konstrukcijski jesu isti, al' su ti Renault motori kao "poluproizvod" išli u Mercedesove fabrike i bili doradjivani, tako da nisu baš identični. Stvarno misliš da je isti motor instaliran u Daciu i Mercedes ?

Rijetko koji proizvidjač ne saradjuje sa drugim po pitanju razvoja motora. Prosto, tako se smanjuju troškovi.

Koliko bi koštala npr Škoda da ne koristi paletu VW grupe motora ? Propali bi za heftu.
To Renault nema dobre motore za Mercedesa ?
A gdje sam ja to napis'o ? Ja samo kažem da neke vitalne dijelove motora Mercedes sam proizvodi i instalira u Renault blok.

05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.