Automobili, motori...
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Automobili, motori...
Aleme, zimske gume su konstruisane da postizu optimalne rezultate na nizim temperaturama. Napravljene su od materijala koji je elasticniji, pa vidimo da su mekse od ljetnih. Eh tu je vazan kvalitet samog materijala, pa trakcija na razlicitim podlogama.
I onda imas testove koje provodi struka iz auto branse te shodno tome rezultate i rangiranje.
Mnogo vazna je šara, kao i kvalitet iste te ukupno prolaznost gume na pomenutim testovima.
Pusti ti price vozim ja, prelazim, prelazi kolega na jeftinim i slicne. Ovdje se radi generalno o sigurnosti i analizama na veci uzorak, sto je vazan i jedini pravi orijentir spram nekog subjektivnog dojma.
Postoje jeftinije naravno od premium marki, al te jeftinije tipa Save za neke dimenzije su i dalje prilicno pouzdane. Dok se recemo Lassa za dimenziju R16 ne preporucuje kao ni Kormoran za R17.
Msm mozes ti na njima vozit, al je rizik prilicno veci.
I onda imas testove koje provodi struka iz auto branse te shodno tome rezultate i rangiranje.
Mnogo vazna je šara, kao i kvalitet iste te ukupno prolaznost gume na pomenutim testovima.
Pusti ti price vozim ja, prelazim, prelazi kolega na jeftinim i slicne. Ovdje se radi generalno o sigurnosti i analizama na veci uzorak, sto je vazan i jedini pravi orijentir spram nekog subjektivnog dojma.
Postoje jeftinije naravno od premium marki, al te jeftinije tipa Save za neke dimenzije su i dalje prilicno pouzdane. Dok se recemo Lassa za dimenziju R16 ne preporucuje kao ni Kormoran za R17.
Msm mozes ti na njima vozit, al je rizik prilicno veci.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Sumnjam, velicina gume da, ali ista nisam primjetio.forgempp je napisao/la: ↑06 okt 2023, 19:59Da, ali kazu da kvalitetna guma zna drasticno smanjiti potrosnju goriva.alemsa je napisao/la: ↑06 okt 2023, 19:50Samo polovne nikad ne uzimaj, moze biti sara top ali stara k'o Grcka, dzaba joj sara.tuzlak1987 je napisao/la: ↑06 okt 2023, 16:50Ja imam ljetne Hankook i zimske Viking. Naredni put kada budem kupovao cu uzeti one sto kod nas kazu "jeftine". Predjem godisnje 12 hiljada kilometara i to prosjecna brzina 25kmh. Po gradu od toga jedno 10 hiljada, max brzina 70 na sat. Ne trebaju mi bolje od budzet klase.
Ove razlike se vide kad u auto sjedne reli vozac pa ga dere po nekoj planini i onda kazu Conti je najbolji. Jest najbolji al meni nije potreban. Meni je svaka guma traje do 5 godina i kada vidim da je losa mijenjam.
Gledam kod ljudi ima brendiranih guma ali krs stanje. Ja se nikad ne dovodim u tu situaciju ali mi i ne treba R16 guma od 250KM.
@asteriks
Znao sam voziti i zice se vide na gumi (kad neam vremena da zamjenim), pa nista. Iz svog licnog iskustva, vazda cu uzimati nove ali najeftinije sto imaju, jer mi traju priblizno isto 5-10k razlika u miljazi (ako se i desi razlika).
@asteriks
Uzimao sam i michelin i goodyear, LT, michelin me izlazio set preko $1000 sa instalacijom/mijenjanem, i mijenjao svako godinu i nekoliko mjeseci, sad uzimam set $600 sa instalacijom (odnosno vec duze vremena) i isto traju. Tako da, svakom svoje, ne vidim potrebu da placam duplo gume a neam razlike (ja licno), da duplo duze traju ok. I one sto reklamiraju do 80k milja mi nisu vise od 60k prelazile.
...
Preporuka za ljetne gume ( pitam u nevakat

Možda je paradoksalno ili je čak poželjno da se u zimu kupuju ljetne stvari ( tipa frižider) a ljeti šporet na drva

245/45/18 tačne dimenzije. Ne bih neke vrhunske jer ne znam koliko ću auto zadržati a ne bih ni polovne. Onako pouzdane a da nisu 250 ili 300 kerma po gumi.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria
- Centre forward
- Kontakt:
Koje je auto u pitanju kolega?
Možda da vidiš neki Semperit u toj dimenziji, nisu loše.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
- tuzlak1987
- Kontakt:
Uvijek ima neka marka koja se probija. Evo mozda cu da pogresno kazem ali mislim da je sada kupovina Nexena dobar deal.
Aleme, zavisi od stila voznje i ostalih faktora. Vijek trajanja je samo jedan segment, a ostali su ponasanje na razlicitim podlogama itd.
Pisalo se o tome nekoliko puta opsirnije na ovoj temi. Naravno svakom svoje.
Samo jedan kratak primjer nevezan za gume. Komsija voza Mercov kombi TN/T1 iz 80ih. Covjek napravio nekakve improvizirane kocnice tacnije skrpio i cim malo veci nagib pod manjim teretom ne moze skoro nikako stat, ono samo prikoci i uspori. Godinama takav prolazio tehnicki plus nikad nije imao udes il da je proletio, a redovno vozi u Tasovcice. To naravno ne znaci da se moze fuserit sa kvalitetom diskova, disk plocica, kocionim uljem te uopste kocionim sistemom. Vec jednostavno cojk nekako gura i to ti je.
Najveci njemacki autoklub, ADAC je te 2020. takodjer testirao R18 al za 225/40. Tu je Sava prilicno dobro prosla.
Pisalo se o tome nekoliko puta opsirnije na ovoj temi. Naravno svakom svoje.
Samo jedan kratak primjer nevezan za gume. Komsija voza Mercov kombi TN/T1 iz 80ih. Covjek napravio nekakve improvizirane kocnice tacnije skrpio i cim malo veci nagib pod manjim teretom ne moze skoro nikako stat, ono samo prikoci i uspori. Godinama takav prolazio tehnicki plus nikad nije imao udes il da je proletio, a redovno vozi u Tasovcice. To naravno ne znaci da se moze fuserit sa kvalitetom diskova, disk plocica, kocionim uljem te uopste kocionim sistemom. Vec jednostavno cojk nekako gura i to ti je.

Zadnji "jaci" test za datu dimenziju ti je iz msm 2020., u reziji magazina Auto Bilda. Evo rezultati, pa proberi, moze i ispod ove zute granice.

Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 06 okt 2023, 21:51, ukupno mijenjano 1 put.
VW TiguanCentre forward je napisao/la: ↑06 okt 2023, 21:22Koje je auto u pitanju kolega?
Da, Semperit mogu doći u obzir jer ipak nisu NoName. Ima ovih kamara kineskih ili mađarskih kojih je navodno kupio Conti ili Michelin, ali de ti znaj kako stvari stoje.
@asteriks, mahom poznate i dobre marke. Eh sad treba suziti izbor za naše tržište, jer mnoge vjerovatno nisu dostupne. Osim ako se ne poruči.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria
Kumho i Uniroyal bi trebale bit dostupne i ispod 240. Il tik jeftinije Sava, pouzdana i prolazna skoro u svim dimenzijama.
- Centre forward
- Kontakt:
@kolega, i mislio sam da je neki SUV. Grehota je bilo vozit' te Michelinke ljeti
, a i Tiguan se napatio i trošio najmanje desetak posto više dizela.
Ma i čitava ta gumarska industrija je "žrtva" globalizacije, pa tako imaš situaciju da 6 ili 7 mega kompanija drže cjelokupnu industriju.
Conti recimo ima i taj Semperit, Barum, Matador, General Tire u svom vlasništvu. Uniroyal recimo drže skupa Michelin i Continental , zavisi od tržišta.
Goodyear ima Dunlop, Savu, Fuldu i masu takvih primjera. Zato recimo imaš Savinu gumu Made in Germany koja se pravi u Goodyear fabrici u Njemačkoj.
A Pirelli su u potpunosti preuzeli Kinezi. Glupi 'talijani.

Ma i čitava ta gumarska industrija je "žrtva" globalizacije, pa tako imaš situaciju da 6 ili 7 mega kompanija drže cjelokupnu industriju.
Conti recimo ima i taj Semperit, Barum, Matador, General Tire u svom vlasništvu. Uniroyal recimo drže skupa Michelin i Continental , zavisi od tržišta.
Goodyear ima Dunlop, Savu, Fuldu i masu takvih primjera. Zato recimo imaš Savinu gumu Made in Germany koja se pravi u Goodyear fabrici u Njemačkoj.
A Pirelli su u potpunosti preuzeli Kinezi. Glupi 'talijani.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
armando je napisao/la: ↑06 okt 2023, 21:51VW TiguanCentre forward je napisao/la: ↑06 okt 2023, 21:22Koje je auto u pitanju kolega?
Da, Semperit mogu doći u obzir jer ipak nisu NoName. Ima ovih kamara kineskih ili mađarskih kojih je navodno kupio Conti ili Michelin, ali de ti znaj kako stvari stoje.
@asteriks, mahom poznate i dobre marke. Eh sad treba suziti izbor za naše tržište, jer mnoge vjerovatno nisu dostupne. Osim ako se ne poruči.

Jedino sto iole vrijedi ispod dvije i po glave je nexen on ide od 180-230 kermi po gumi, imas uniroyal koje su top gume, i conti sad na sniženju ovo je vrhunska cijena za ovakvu gumu realno
Neki lik na redditu pisao to, evo nasao sam:alemsa je napisao/la: ↑06 okt 2023, 21:12Sumnjam, velicina gume da, ali ista nisam primjetio.forgempp je napisao/la: ↑06 okt 2023, 19:59Da, ali kazu da kvalitetna guma zna drasticno smanjiti potrosnju goriva.alemsa je napisao/la: ↑06 okt 2023, 19:50
Samo polovne nikad ne uzimaj, moze biti sara top ali stara k'o Grcka, dzaba joj sara.
@asteriks
Znao sam voziti i zice se vide na gumi (kad neam vremena da zamjenim), pa nista. Iz svog licnog iskustva, vazda cu uzimati nove ali najeftinije sto imaju, jer mi traju priblizno isto 5-10k razlika u miljazi (ako se i desi razlika).
@asteriks
Uzimao sam i michelin i goodyear, LT, michelin me izlazio set preko $1000 sa instalacijom/mijenjanem, i mijenjao svako godinu i nekoliko mjeseci, sad uzimam set $600 sa instalacijom (odnosno vec duze vremena) i isto traju. Tako da, svakom svoje, ne vidim potrebu da placam duplo gume a neam razlike (ja licno), da duplo duze traju ok. I one sto reklamiraju do 80k milja mi nisu vise od 60k prelazile.
"Vidi, svaka guma u osnovu će ti dati 30 (Kinezi) -100 (Michelin, Goodyear, i ostali top of the line) hiljada kilometara eksploatacije.
I ja sam išao tom logikom pa uzimao Savu pa mi je 1.8td motor trošio 7.5L/100km. Za njih mi je trebalo 205/55/R16 oko 500KM. A godišnje mijenjam jer jako puno prelazim (uvijek mijenjam sve 4)
Onda jedne godine je nestalo te Save zakasnio sam sa montažom zbog nekakve bolesti koja me safatala i uzmem malo skuplju gumu Fuldu, izašle su oko 750KM sve 4.
I voila auto odjednom je trošilo oko 5.7-5.8L/100km. Cijena goriva je već bila između 2 i 3KM znači nije neznatno.
Ja koji prelazim u tom momentu oko 5000km mjesečno dakle 50x100km sam samo na toj razlici štedio 80-100KM mjesečno!
Ja nisam mogao vjerovati koja je razlika, zaista i mislio sam da je to šuplja marketinška, međutim auto koje sam vozio 800km na rezervoar od 60L sad idem 1000, skoro 1100 kilometara.
Raspitaj se malo, probaj ih čak pitaj nekoga ko prodaje da ti posudi samo dan da ih voziš da vidiš kako ide, odi negdje izvedi porodicu da pređeš 150 kilometara kombinovane vožnje, prije toga ga natoči do vrha, nakon toga natoči opet do vrha i toliko si potrošio, izračunaj kolika je potrošnja pa vidi da li ima uštede.
Načelno Sava drži te na cesti ali je potrošnja loša, Kinezi nit drže nit išta valja kod njih i nemoj se igrat ostat ćeš bez auta za 150KM razlike imat ćeš 500KM štete + 200KM kazna minimalno."
Sad da li izmislja, ko zna.
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
al nikad mi nije bilo jasno to igranje raje sa dva najvažnija dijela u autu gume i kocnice, ona prica ma moze to jos jednu sezonu, ma mogu se diskovi istokariti za jos pet hiljada km, i kad takav izleti il se zabije u nekoga svi krivi osim takvog mozga. Nece te nekad i dobra guma spasiti nekih vecih sranja al ce ti barem dati sansu neku da odreagujes il da ti bude manji zaustavni putforgempp je napisao/la: ↑06 okt 2023, 22:52Neki lik na redditu pisao to, evo nasao sam:alemsa je napisao/la: ↑06 okt 2023, 21:12Sumnjam, velicina gume da, ali ista nisam primjetio.
@asteriks
"Vidi, svaka guma u osnovu će ti dati 30 (Kinezi) -100 (Michelin, Goodyear, i ostali top of the line) hiljada kilometara eksploatacije.
I ja sam išao tom logikom pa uzimao Savu pa mi je 1.8td motor trošio 7.5L/100km. Za njih mi je trebalo 205/55/R16 oko 500KM. A godišnje mijenjam jer jako puno prelazim (uvijek mijenjam sve 4)
Onda jedne godine je nestalo te Save zakasnio sam sa montažom zbog nekakve bolesti koja me safatala i uzmem malo skuplju gumu Fuldu, izašle su oko 750KM sve 4.
I voila auto odjednom je trošilo oko 5.7-5.8L/100km. Cijena goriva je već bila između 2 i 3KM znači nije neznatno.
Ja koji prelazim u tom momentu oko 5000km mjesečno dakle 50x100km sam samo na toj razlici štedio 80-100KM mjesečno!
Ja nisam mogao vjerovati koja je razlika, zaista i mislio sam da je to šuplja marketinška, međutim auto koje sam vozio 800km na rezervoar od 60L sad idem 1000, skoro 1100 kilometara.
Raspitaj se malo, probaj ih čak pitaj nekoga ko prodaje da ti posudi samo dan da ih voziš da vidiš kako ide, odi negdje izvedi porodicu da pređeš 150 kilometara kombinovane vožnje, prije toga ga natoči do vrha, nakon toga natoči opet do vrha i toliko si potrošio, izračunaj kolika je potrošnja pa vidi da li ima uštede.
Načelno Sava drži te na cesti ali je potrošnja loša, Kinezi nit drže nit išta valja kod njih i nemoj se igrat ostat ćeš bez auta za 150KM razlike imat ćeš 500KM štete + 200KM kazna minimalno."
Sad da li izmislja, ko zna.
Ja fakat nisam primjetio, a prelazim u prosjeku 150 milja dnevno. Kad imam nekad posla u ovom gradu sto je udaljen 100 milja, treba mi oko pola rezervara da odem i da se vratim, isto mi je i sad.
Odrzavati vozilo je najbitnije, ja sam kombi tretiro libo me godinama, samo nek ide, u zadnje vrijeme kako sam poceo voditi racuna, radi k'o nov. Svjecice, ignition coils, cistiti da nema prasine nikad, mijenjati zracni filter kad god mijenjas ulje, ulje cesto mijenjati itd. To ce ti uticati na gorivo, kad mashina radi kako treba (po istilahu), ti je najbitnije.
@robust
Ja licno ne primjetim razliku u gumama, kod vas je mozda drugacije (je.bene zime), udes imao jednom u zivotu i to prije 10 godina i nisam bio kriv. A vozio sam i sa celavim gumama gdje se bukvalno zice vide. Motor (na 2 tocka) je druga prica, na njeg ne bi sjeo da nisu gume top, tu ti pravi drasticnu razliku po svemu. Logicno da si gume bitne za trakciju i sve, ali kad uzmes nove i ove jeftine gume i na njima je sara i sve. Znaci ne primjetim razliku izmedju michelin LT od $250 po gumi i ove sto uzimam LT $120 po gumi
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 07 okt 2023, 00:40, ukupno mijenjano 2 puta.
A jbt, kako toliko u prosjeku prelazis? Koliko onda cesto moras mijenjati ulje, garant si na kombiju milion presao.alemsa je napisao/la: ↑06 okt 2023, 23:36Ja fakat nisam primjetio, a prelazim u prosjeku 150 milja dnevno. Kad imam nekad posla u ovom gradu sto je udaljen 100 milja, treba mi oko pola rezervara da odem i da se vratim, isto mi je i sad.
Odrzavati vozilo je najbitnije, ja sam kombi tretiro libo me godinama, samo nek ide, u zadnje vrijeme kako sam poceo voditi racuna, radi k'o nov. Svjecice, ignition coils, cistiti da nema prasine nikad, mijenjati zracni filter kad god mijenjas ulje, ulje cesto mijenjati itd. To ce ti uticati na gorivo, kad mashina radi kako treba (po istilahu), ti je najbitnije.
@robust
Ja licno ne primjetim razliku u gumama, kod vas je mozda drugacije (je.bene zime), udes imao jednom u zivotu i to prije 10 godina i nisam bio kriv. A vozio sam i sa celavim gumama gdje se bukvalno zice vide. Motor (na 2 tocka) je druga prica, na njeg ne bi sjeo da nisu gume top, tu ti pravi drasticnu razliku po svemu.

Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
- tuzlak1987
- Kontakt:
Ma nisu ni kod nas zafrkane zime. Mozes doci samo par puta u nezgodnu situaciju kada iznenada napada, a ne cisti se. Meni se to desilo u Olovu i Jahorini u jednom danu kada je u dva sata napadalo snijega kao za citavu zimu, a ne ciste. Nema te gume koja pomaze kada pada, a ne ciste cestu. Taj dan se nije niko proveo dobro osim onih sa 4x4.
Pouka price da treba gledati vremensku prognozu i vozati se po gradu osim ako ti kuca nije nesto kao u Sedreniku.
Pouka price da treba gledati vremensku prognozu i vozati se po gradu osim ako ti kuca nije nesto kao u Sedreniku.
Pa poslom jebga, posebno kad moram na 2-3 strane, a zna se desiti (skoro uvijek) da su na suprotnim stranama grada, evo sutra moram doci ovdje zavrsiti ovaj poso 30 milja od kuce, pa odatle na drugi poso koji je udaljen 50 milja od ovog, pa kuci 50. A kad moram i radnike ostaviti na jednom pa ja ici na drugi pa se vratit po njih pa kuci znam i 200-300 za dan. Ulje uzimam sinteticko Castrol do 10k milja, ali mijenjam na 5-6 (kako ufatim vremena). Ne mogu ovi milion, benzinac 300-350k kapak, pa uzmem drugi.forgempp je napisao/la: ↑06 okt 2023, 23:45A jbt, kako toliko u prosjeku prelazis? Koliko onda cesto moras mijenjati ulje, garant si na kombiju milion presao.alemsa je napisao/la: ↑06 okt 2023, 23:36Ja fakat nisam primjetio, a prelazim u prosjeku 150 milja dnevno. Kad imam nekad posla u ovom gradu sto je udaljen 100 milja, treba mi oko pola rezervara da odem i da se vratim, isto mi je i sad.
@robust
Ja licno ne primjetim razliku u gumama, kod vas je mozda drugacije (je.bene zime), udes imao jednom u zivotu i to prije 10 godina i nisam bio kriv. A vozio sam i sa celavim gumama gdje se bukvalno zice vide. Motor (na 2 tocka) je druga prica, na njeg ne bi sjeo da nisu gume top, tu ti pravi drasticnu razliku po svemu.![]()
Ma ja ću Savine i za zimu uzeti. Sigurica su a da se ne peglam bezveze 

- majestic24
- Kontakt:
Hankookarmando je napisao/la: ↑06 okt 2023, 21:17...
Preporuka za ljetne gume ( pitam u nevakatali kad ste već kod guma) 18e. Imam solidne zimske Mišelinke koje sam nažalost koristio i ljetos. Auto kupio u junu sa tim gumama i kreni stani, koje i kakve da kupim ...prođe ljeto
![]()
Možda je paradoksalno ili je čak poželjno da se u zimu kupuju ljetne stvari ( tipa frižider) a ljeti šporet na drvajer je potražnja manja i povoljnija cijena.
245/45/18 tačne dimenzije. Ne bih neke vrhunske jer ne znam koliko ću auto zadržati a ne bih ni polovne. Onako pouzdane a da nisu 250 ili 300 kerma po gumi.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
- BijeliBordo1946
- Kontakt:
Raja pozdrav. Zanima me misljenje o Chevrolet Cruze 1.6 benzin. ? Unaprijed hvala
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.