rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑29 sep 2023, 14:12
alemsa je napisao/la: ↑29 sep 2023, 13:34
@deathino
Iskustva su individualna, imam i ja druga koji mi je bio komsija u Sarajevu (85-o godiste), pa je 06-e zivio malo u FRA, pa 2008 u Svabiji pa se vratio u BiH, i 2013-e otiso za Virginiju (brat mu tamo) i uspio ostati, prije 2 godine preselio ovdje kod mene (5 minuta), i za njeg ne postoji bolja drzava na svijetu i ne planira nikad nigdje. Eto da ti je on drug, mozda bi ti sad drugacije mislio Lol.
Dobro, iskreno drugačije je kad se ode sam u tako veliku zemlju, kao prijatelji od deantinha, i to prilično formirane ličnosti, da napustiš život ovdje, porodicu, prijatelje i sve drugo, a drugačije je kad se ode dok si dijete sa roditeljima uz tebe kao što si ti uradio, ili kad dođeš kod nekoga svoga, kao taj jaran koji ima brata tu, ili što bi maršal mogao kod sestre, to je velika prednost i odma ti je lakše. Još ako si oženjen pa ideš sa ženom i/ili djecom onda isto.
Po meni nema tog novca koji može zamijeniti to da ja vidim i zagrlim svoje roditelje ako ne svaki dan, onda barem vikendom, da se družimo, brat i njegova porodica pa i amidže i tetke itd..
Ako ti odluku o ostanku temeljis na tome da si ti blizu bratu, mami, tati, amidzi, onda je to sigurno pogresno. Bar ces kasnije skontati. Roditelji nece zivjeti zauvijek, to je opcenito problem kod nas. Pa roditelji su zasnovali svoj zivot, prozivjeli svoje, radili, stvarali, brat ima svoj zivot, naci ce zenu, dobiti dijete, odseliti. Amidza isto. Svako ima svoj pravac, ne mozes ocekivat da cete do kraja zivota vi kao porodica zivjeti u velikoj kuci na 3 sprata dok svi ne umrete.
Imam osjecaj da se samo kod nas ljudi tako vezu za roditelje i zive s njima skupa pod jednim krovom i kad imaju 30+ godina. To meni nikako nije ispravno i gotovo.
Moj stari je stvarao, radio 35 godina, covjek sebi penziju zaradio i to finu. Imao covjek svoj pravac. Sta ja sad trebam, ne maketi se iz njegovog stana, komsiluka, njega cuvat u starosti i prepustit se sudbini, ne zasnovati familiju svoju? Bjezi bolan.
Dobije covjek u Americi cca 100k dolara godisnje ponudu da mlati i sad treba ostat, odbit to i lagano hladit muda s tatom i mamom dok on vecinu placa, dok ne umre ili radit na nekom tamo minimalcu.