Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

H8Z7
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la H8Z7 » 28 sep 2023, 19:18

Gdje se mogu gledati online domaće serije?
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 28 sep 2023, 19:26

scholsey je napisao/la:
28 sep 2023, 18:51
Marsal je napisao/la:
28 sep 2023, 18:37
scholsey je napisao/la:
28 sep 2023, 18:07
Guli alem Amere ko u priči :urnebes:

Mada ga vala i treba oguliti kad ne zna kauč sklopiti.
Ne guli, to su tamo normalne cijene.
Možda čak daje manje ponude i manje naplati od majstora koji su domaći.

Znam kad je sestra htjela renovirat porch, Ameri joj dali ponude tipe 12.000$, drugi jedan mislim da je tražio 9.000$ da bi na kraju došao neki Bošnjo i uradio joj isti projekat sa istim materijalima ko prethodna dvojica za 4500$ :mrgreen:
Ma zajebavam se, znam da su takve usluge tamo skupe. Stepenice i tako neke verande su druga priča, to realno treba znati.. više se ibretim što uopšte zovu majstora da im sklopi kauč ili zavrne dva šarafa.

Kod nas se s tim skillovima haman rađaš.. ili smo se rađali, većina današnje omladine daj Bože da zna sijalicu zavrnuti.
Nisam baš u toj kategoriji, al' deff nisam ni neko ko će kuhinju sklapati.

Kuhinju, krevet, ormare, sve što sam kupovao uključivao sam i postavljanje/sklapanje. Košta, al' jbg kad me ne interesuju te stvari. :mrgreen:

Veš mašinu sam u toku korone sa starim preko video poziva popravljao. :rol:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 sep 2023, 19:29

alemsa je napisao/la:
28 sep 2023, 16:55

Ne znam kako ko, ovaj moj drug u Sarajevu je majstor i uzima nekad i 5k za 10 dana bruto. Znaci sigurno mu se nekad desavalo da je izlazio 8-10k mjesecno cisto (nisam coj'ka pito jer mi je ofirno, i sad mi je glupost pricati o tome ali eto). To je 10x vise od prosjecne Bosanske plate jel
Majstori su posebna prica.

Sigurno se moze zaraditi na vise nacina, samo trebas ideju plus mehanizaciju i opremu. Recemo ja u zadnje vrijeme pored posla sve vise radim s motorkom kad stignem, iako smo otac i ja tek nedavno kupili nesto sume plus dobio sam i dio u nasljedstvo.

A glede ideja, prosle jeseni jedan lik u Mostaru ono bas skontao foru. Skucao mali pokretni stand gdje se prodaju casice zrna kukuruza sa sosom plus kesteni. Ta casa kukurza dodje 3,5 KM a msm bilo je slicno i pomenutih kestena, gdje dobijes nekih 10ak komada, mozda koji vise. Raje se uhvatilo u redovima, a kukuruz mu bolje isao vec onaj u šećerac u konzervi po trgovinama. Zna ga jedan kolega, kaze za tri mjeseca uzeo oko 15k. E zamisli sad da je jos imao svoje kestene.

To ti je ona, svaka ideja u pocetku izgleda ko ludost. :mrgreen:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 28 sep 2023, 20:01

Najisplatnije je drzat forum. Ne radis nista, raja sama pisu, samo nadjes jednog ovako normalnog da pobrise politiku…

Pereira
Kontakt:

Post Postao/la Pereira » 28 sep 2023, 20:06

IceTea je napisao/la:
28 sep 2023, 11:16

I ja imam 2500KM u Bosni pa ne pričam toliko o tome. :salut:
Svaka cast brate, samo nebo ti je granica. Ja svaki mjesec uzimam 6 tisuca CHF, dodje mi mucnih momenata kad ne znam kud cu sa novcem :yawn:
Stone hands👊

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 28 sep 2023, 20:08

gaston je napisao/la:
28 sep 2023, 19:26
scholsey je napisao/la:
Marsal je napisao/la:

Znam kad je sestra htjela renovirat porch, Ameri joj dali ponude tipe 12.000$, drugi jedan mislim da je tražio 9.000$ da bi na kraju došao neki Bošnjo i uradio joj isti projekat sa istim materijalima ko prethodna dvojica za 4500$ :mrgreen:
Ma zajebavam se, znam da su takve usluge tamo skupe. Stepenice i tako neke verande su druga priča, to realno treba znati.. više se ibretim što uopšte zovu majstora da im sklopi kauč ili zavrne dva šarafa.

Kod nas se s tim skillovima haman rađaš.. ili smo se rađali, većina današnje omladine daj Bože da zna sijalicu zavrnuti.

Kuhinju, krevet, ormare, sve što sam kupovao uključivao sam i postavljanje/sklapanje. Košta, al' jbg kad me ne interesuju te stvari. :mrgreen:

Gledam vala da sve što mogu uradim sam. Nije da sam sveznalica ili mi žao platiti, nego eto.. nisam ni smotan, a i volim čačkati oko toga, učiti kako šta, liječiti živce. :kafa:

Nedavno sam bojler sam promijenio. Govorim ženi probaću pa ako ne budem znao zvaću majstora. Malo google, malo logika i eno ga ko bombona. Ništa specijalno, a danima frcao od ponosa. :mrgreen:
The saddest thing in life is wasted talent.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 sep 2023, 20:45

To sto Alem uzima u Americi je sasvim normala, nikakvo zakidanje, tamo su zarade enormne, sasvim je normalno za troclanu porodicu za zaradjuju 15-20k dolara mjesecno, to je europljanima nepojmljivo, a kamoli da objasnjavas na forumu Bejha. I to ih ne cini nikakvim bogatasima uopste vec imaju jednostavno normalan zivot gdje sve mogu priustiti. Uz sve te pare jos su im tehnika i gorivo uvjerljivo najjeftiniji na svijetu. Pa sto su zarade recimo od Youtube uvjerljivo najvece tamo? Zato sto imaju prejaku kupovnu moc, 500 puta prije ce ti amerikanac kupit nesto kad lupis reklamu na neki video, pretplatit se na neki servis, nego sto ce europljanin, a tek balkanac. Sta da kazem, blago mu se ko je tamo.

Jedini minus su sigurnost (negdje) i definitivno zdravstvo koje postoji za "elite". Mozda i dealbreaker kod Amerike u poredjenju sa recimo Svicarskom.
Zadnja izmjena: numanumaye22, dana/u 28 sep 2023, 20:57, ukupno mijenjano 1 put.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 sep 2023, 20:52

gaston je napisao/la:
scholsey je napisao/la:
Marsal je napisao/la:

Definitivno jedan od najmržih poslova koje sam radio je unošenje namještaja.
Mislim, nisam radio u firmi kad komšija zovne, odem da pomognem.
:puke:

IceTea
Kontakt:

Post Postao/la IceTea » 28 sep 2023, 21:47

Pereira je napisao/la:
28 sep 2023, 20:06
IceTea je napisao/la:
28 sep 2023, 11:16

I ja imam 2500KM u Bosni pa ne pričam toliko o tome. :salut:
Svaka cast brate, samo nebo ti je granica. Ja svaki mjesec uzimam 6 tisuca CHF, dodje mi mucnih momenata kad ne znam kud cu sa novcem :yawn:
Hvala brato. :salut: Ja sam uvijek vjerovao u tebe i znao sam da si gigant, dok su te neki osporavali ovdje. Putovanja, dobra auta i luksuz, sve to ide uz tebe. :salut: Pazi se samo lakih žena.. :yawn:
𝐒𝐋𝐎𝐁𝐎𝐃𝐀 𝐓𝐔𝐙𝐋𝐀

𝐅𝐔𝐊𝐀𝐑𝐄 𝟏𝟗𝟖𝟕

𝐅𝐑𝐄𝐄 𝐏𝐀𝐋𝐄𝐒𝐓𝐈𝐍𝐄

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 29 sep 2023, 10:18

ASD je napisao/la:
28 sep 2023, 20:52
gaston je napisao/la:
scholsey je napisao/la:

Definitivno jedan od najmržih poslova koje sam radio je unošenje namještaja.
Mislim, nisam radio u firmi kad komšija zovne, odem da pomognem.
:puke:
Ne znate vi muke kako je živjeti na sedmom spratu a lif prkno, bukvalno kad kupujem namještaj il tehniku ne gledam gdje je jeftinije nego gdje je dostava u stan :rol: :rol: prije dvije godine sam unio frižider i deset dana sam polomljen bio

deantinho
Kontakt:

Post Postao/la deantinho » 29 sep 2023, 12:19

Apropo inostranstva.

Prije nekih 7 godina sam namjeravao preko, tad bio popularan onaj work and travel sistem, dobiješ na 6 mjeseci,ostaneš 30 godina. U Ameriku.Da ne detaljišem, ko je imalo upućen zna. Pošto sam završavao državni faks, sve sam bio uskladio, skontao šta i kako, za početak podići kredit i obaviti što je potrebno. I na kraju, kažem sebi nećeš ti nigdje.

Dosta drugara je otišlo godinu ranije, neki baš te godine. Kad kažem dosta, njih 4-5. Jedan od najboljih drugova je takođe.
Mnogi kriju kako se tamo probijaju. A probijaju se uglavnom nelegalnim radnjama. Pa dok ih ne otkriju. Odmah da kažem tu su papiri i najmanji problem. U principu plaćaj Amerima porez i baš ih briga.

Uglavnom, stavovi ovih drugara koji su godinama tamo, nesumnjivo zaradili fine pare za naše uslove, obezbijedili nekretninu, kvalitetno auto ovamo.... se mogu podijeliti u par ključnih stavki.

- društveni život ne postoji. Novac nije razlog.

- naši ljudi (zovi ih Srbima, Bošnjacima ili Hrvatima, koji su tamo 20 godina +) u 98% slučajeva su teška ****. Djevojke takođe. Treća, četvrta generacija totalno posrnule u svakom smislu. Momci se još nekako i drže.

- hrana je očajna, jer je skoro sve dostupno i jeftinije GMO. Ono što je organsko je odlično, ali je preskupo. Jednako tako preskup je i smještaj. Osim ako nisi u nekoj žalosti od države, gdje su ti i prihodi značajno manji i ako ne želiš provesti dan u kontejneru.

- naši koji odu tamo i poznaju se međusobno uglavnom ne opstanu duže od godinu dana u dobrim odnosima.

- mnogi su baš tamo osjetili čari razvrata i kriminala. Unište svoj život u roku od godinu dana.

Sve u svemu, najbolji drugar čeka da završi započeto i da se vrati, pa kad prilika dozvoli otići će na par mjeseci opet. Nisam navodio liberalne zakone i odgoj djece u javnim institucijama. To je katastrofa isto.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 sep 2023, 12:49

@destinho

To mozda ko je otiso sa 20+ godina pa mu se bilo tesko uklopiti, ima mozda takav stav ili dozivljaj. Svakom svoje, ne bih se skoro ni u cemu slozio, posebno ne za drustveni zivot (gosti i ici u goste su mi bukvalno dojadili skoro svaki vikend), hranu, i te neke ilegalne stvari (gluho bilo)

@marsal

Mislim da su te orve cifre od kompanije, a one deru. Onaj sto bi uradio taj poso ne bi zaradio puno vise od tog Bosnje

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 sep 2023, 12:52

Zanimljivo opazanje, za malo otisao, ipak nije a opet sve zna o zivotu u inostranstvu. :rol:

Koje generaliziranje covjece, sad svi koji odu postanu kriminalci, zderu losu hranu, nemaju prijatelja i slicno. :urnebes: Ali dobro, mora se naci nacin da se nekako utjesi i opravda losa odluka jer takve raskrsnice imas u zivotu samo jednom.

Pa ako je u americi hrana smece (gdje imas sve zivo nabavit na svijetu) sta onda tek reci za nas, pa kod nas meso nema nikakvu kontrolu uopste. Ali ne, sranje je Mek, BK i KFC a 100 % zdravi su cevapi i masni bureci kojima meso po par dana stoji kao i luk. :rol: Kad bi ljudi vidjeli kako to sve prave, ne bi usli nikad vise u burekdzinicu.

Pa bolan mi vodu pijemo jos 70 % iz azbestnih kancerogenih cijevi koje su zabranjene i uklonjene svugdje na svijetu.

deantinho
Kontakt:

Post Postao/la deantinho » 29 sep 2023, 13:03

Jedan od najboljih drugara mi je tamo. Dečko nikada nije bio asocijalan. Štaviše ex sportista.

Što se tiče hrane, jesi li nekad bio u USA? Rekao bih da hvališ čisto eto da se pomene.

Nema razloga da me laže. Finansijski je ostvario ozbiljnu priču, sve legalno. Mogao i puno više da je krenuo nekim drugim tokovima.

Ja se ne hranim po fast fudovima, tako da ne mogu shvatiti koliko je to loše kod nas.

Pijem izrazito kvalitetnu i provjerenu vodu sa česme.

Suština priče nije da sad poredimo i jedni drugi vrijeđamo u fazonu "vidi ga nije otišao, pa sad pljuje ili pljuje jer je neko drugi otišao i uspio". Apsolutno naprotiv. Što kažu informacije iz prve ruke. Još jedan drugar je na Aljasci. Sve je ovo potvrdio.

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 29 sep 2023, 13:27

Ja nisam gore ali jeste mi otac tako da mogu reći da imam ok uvid u USA, pogotovo jer je stari bio u Michiganu a sad je u Texasu. I on radi privatno pa mu je extra dobro sto se tiče $..Sad recimo ima problem što sina do prve autobuske stanice za školu mora voziti 2 kilometra jer oni nemaju vozača pa valjda ovi ne skreću više do "pred kuću".Da se razumijemo 2 km nisu problem ali očekuješ od USA da ti dijete ne mora hodati toliko do bus stanice, mozda griješim..Ljekarsko koje masno plaća je prezadovoljan, tjeraju ga na preglede krvi, prostate i svakojake te stvari koje bi čovjek sa 50+ godina trebao pregledati, porađanje žene je bilo nešto smiješno malo para iako je bilo komplikacija. Pati otac za socijalnim životom jer voli popit a kad piješ ne voziš, taxi je preskup, a kazne još gore. Da ima dešavanja ima, više nego bilo gdje u Evropi, festivali su veći, zvijezde su veće, sve je veće, samo što ja mislim da taj komplet ugođaj odlaska na neki event,cirkanja tamo satima nema taj full dozivljaj kao kod nas..J.bg ja krenem na tekmu Slobode par sati ranije, mogu se devastirati eto mi tu stadiona a i taxi je dzaba, dok za neki NBA NFL event nisam baš siguran koliko se mozes opustiti..Nekako za USA imam osjećaj da je sve tu a opet i nije...Mama je s druge strane u Evropi, socijala drži ne daj, sve je bliže ali $ nisu ni blizu isti kao USA...
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 sep 2023, 13:34

@deathino

Iskustva su individualna, imam i ja druga koji mi je bio komsija u Sarajevu (85-o godiste), pa je 06-e zivio malo u FRA, pa 2008 u Svabiji pa se vratio u BiH, i 2013-e otiso za Virginiju (brat mu tamo) i uspio ostati, prije 2 godine preselio ovdje kod mene (5 minuta), i za njeg ne postoji bolja drzava na svijetu i ne planira nikad nigdje. Eto da ti je on drug, mozda bi ti sad drugacije mislio Lol.

@slatinash

Pa uber mu je jeftiniji Lol. To za school bus, dosta naselja ima da moras zivjeti 2 milje udaljen od skole da bi autobus pokupio dijete. Ima tailgating za NFL tekme, znao sam otic nekoliko sati ranije (ako je u 3 tekma) i prziti pa na tekmu.

deantinho
Kontakt:

Post Postao/la deantinho » 29 sep 2023, 13:45

alemsa

Sve je individualno. Tu se slažemo. Problem je što sam ja istu priču čuo od petorice ljudi koji su godinama tamo. Pri tome većina ih živi u neposrednoj blizini najvećih centara Amerike. Dakle nisu u nekim pripizdinama ala Finiks, Baltimor ili Denver.

Riječ je uglavnom o školovanim ljudima koji su prije tridesete otišli tamo. Svjesni kako je kod nas po svim pitanjima. Nisu otišli tamo da uživaju u diskotekama 3 dana sedmično.

Većina ovih drugova je uspjela završiti i papire. Dakle čisti su sa te strane.

Društveni život 0 bodova.
Hrana skoro pa 0 bodova.
Odnos balkanaca domorodaca 0 bodova.
Odnos naših žena 0 bodova. ( i to ne misica, već djevojaka koje su suvi prosjek za naše ovamo)

Nije sve u parkovima, utakmicama, koncertima... pa ni prostitutkama.

Pri tome drugari nisu nekakvi krndelji da od njih neko bježi. Momci izgledaju više nego pristojno.

Sve kad se sabere. Jedino čime su potpuno zadovoljni je zarada.

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 29 sep 2023, 13:58

Druže ne može ti negativna karakteristika strane države biti odnos našeg svijeta u njoj..Čuj odnos naših žena 0 bodova..pa ti si se ograničio automatski..u državi od 300 miliona ljudi ti hoćeš našu, nema ih 100 hiljada gore, kad podijeliš na države prije ćeš naći normalnu ženu na "heroinu" nego normalnu našu, jednostavno igra velikih brojeva to ne dozvoljava..Sto se tiče hrane koliko para toliko muzike, to samo još kod nas ne vrijedi, nego seljaka jadnog zarobi, jaja i mlijeko snizi mu max da ti mozes "uzivati"..

Ne znam te cake oko ubera iskreno i oko busa, kazem samo sta njemu smeta..jbg ne mozes ocekivati od covjeka od skoro 60 godina da taxi nalazi na aplikaciji nekoj, mislim mozes ali..I recimo kod nas je škola preko ceste u naselju gore ti do busa treba određeni vremenski period..Opet kazem to su njegova iskustva, nije nista alarmantno zbog cega bi USA proglasio nepozelnom drzavom za zivjeti..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 sep 2023, 14:06

deantinho je napisao/la:
29 sep 2023, 13:45
alemsa

Sve je individualno. Tu se slažemo. Problem je što sam ja istu priču čuo od petorice ljudi koji su godinama tamo. Pri tome većina ih živi u neposrednoj blizini najvećih centara Amerike. Dakle nisu u nekim pripizdinama ala Finiks, Baltimor ili Denver.

Riječ je uglavnom o školovanim ljudima koji su prije tridesete otišli tamo. Svjesni kako je kod nas po svim pitanjima. Nisu otišli tamo da uživaju u diskotekama 3 dana sedmično.

Većina ovih drugova je uspjela završiti i papire. Dakle čisti su sa te strane.

Društveni život 0 bodova.
Hrana skoro pa 0 bodova.
Odnos balkanaca domorodaca 0 bodova.
Odnos naših žena 0 bodova. ( i to ne misica, već djevojaka koje su suvi prosjek za naše ovamo)

Nije sve u parkovima, utakmicama, koncertima... pa ni prostitutkama.

Pri tome drugari nisu nekakvi krndelji da od njih neko bježi. Momci izgledaju više nego pristojno.

Sve kad se sabere. Jedino čime su potpuno zadovoljni je zarada.
Mozda je nekom tako, ja nisam imao takvo iskustvo nikad, i kad sam zivio sam, stan mi je vrio od raje uvijek, sto nasih, sto Amera, uvijek sam imo s kim otic na pivu, pogledati, tekmu, ufc sta god. Sad kad sam u braku, prvi taj drug sto sam ga pomeno, dodje sa zenom ili odemo bar 5 puta mjesecno, i jos + 7-8 parova (sto nasih, sto Amera), vazda nekom rodjendan (dijetetu ili nesto), ili ovako ili onako da mi je vise dojadilo realno. Znaci za drustveni se ne mogu sloziti ja licno, mozda jeste opcenito tako. Hrana je extra meni.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 29 sep 2023, 14:07, ukupno mijenjano 1 put.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 sep 2023, 14:07

deantinho je napisao/la:
29 sep 2023, 13:03
Jedan od najboljih drugara mi je tamo. Dečko nikada nije bio asocijalan. Štaviše ex sportista.

Što se tiče hrane, jesi li nekad bio u USA? Rekao bih da hvališ čisto eto da se pomene.

Nema razloga da me laže. Finansijski je ostvario ozbiljnu priču, sve legalno. Mogao i puno više da je krenuo nekim drugim tokovima.

Ja se ne hranim po fast fudovima, tako da ne mogu shvatiti koliko je to loše kod nas.

Pijem izrazito kvalitetnu i provjerenu vodu sa česme.

Suština priče nije da sad poredimo i jedni drugi vrijeđamo u fazonu "vidi ga nije otišao, pa sad pljuje ili pljuje jer je neko drugi otišao i uspio". Apsolutno naprotiv. Što kažu informacije iz prve ruke. Još jedan drugar je na Aljasci. Sve je ovo potvrdio.
Najbolji su ti sto odu vani zivit i pricaju kako ne valja, kako se treba vratit a uredno beru lovu i koriste sve blagodati koje daje uredjen sistem. :urnebes:

Za pocetak treba navesti da je Amerika kao zemlja ogromna i da nije isto zivjeti u Utahu i Kaliforniji, ili na Floridi sigurno. Sve je to individualno i kako se snadjes. Koliko ova konstatacija stoji, provjeris lako da ti je kod njih glavno prevozno sredstvo izmedju gradova- drzava avion.

U zemljama kao sto su Amerika, Njemacka i slicne naravno postoji dosta beskucnika, ali niko to ne mora biti ukoliko ne zeli. Svako moze da nadje posao i zaradi sebi za zivot.

Bukvalno imas likove u New Yorku, Frankfurtu i slicnim gradovima koji spavaju na cesti a preko puta njih imas 2-3 hotela u koji da odu, dobili bi odmah neki posao. Sve je stvar stava i zelje.

Nema sta, pravo nam je kvalitetna i provjerena voda iz cesme. :rol:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.