Vezano a tvoj post, bio sam prisutan na ovom Sajmu AgriTechu u cetvrtak. Zaprepastio sam se da je bilo samo 15tak standova. Postu su podaci o projektu bili transparentni za sve, sracunas i vidis da je na sajmu bilo manje od 5miliona investicije od projekata. Jedan od organizatora na moju konstataciju slježe ramenima.Asteriks je napisao/la: ↑26 sep 2023, 09:13Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“
EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.
Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).Mozemo zamisliti koliko bi tek EU izdvajala da BiH postane clanica. Primjer HrvatskaUlaskom u EU, od srpnja 2013. godine, Hrvatska je kao punopravna članica na raspolaganje dobila sredstva europskih poljoprivrednih fondova – Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U okviru potpora za izravna plaćanja i sektorske potpore za pčelarstvo i vinarstvo kroz Europski fond za jamstva u poljoprivredi ukupno je dosada isplaćeno 3,5 milijarde eura.
Nastavlja se s potporama poljoprivredi, proizvodnji hrane i ruralnim područjima kroz Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027. kojim je RH na raspolaganju gotovo ukupno 3,8 milijardi eura.![]()
Posjetiioca sajma je bilo svega 30tak, kasnije dovodili djecu iz nekih internacionalnih skola da mi izlagaci imamo s kim promuhabetit i podjeliti malo proizvoda.