Dosta toga je do regije u kojoj živiš. Tu razlike stvarno mogu biti ogromne.. do mjere da se u nekim mjestima i ne osjećaš kao u Njemačkoj. Sudeći po mojim iskustvima (Freiburg; Baden-Württemberg), ipak se malo pretjeruje u videu. Pogotovo ovo sa jezikom i hladnoćom Švaba.
Recimo u mojoj firmi (iako je marketinška i direktno je usmjerena na Njemačko govorno područje) veliki broj ljudi ne priča Njemački (skoro niko od programera). Mislim, pričaju neke osnove, ali nije to na nekom C2 nivou. Godinama su tu i ne žale se da imaju problema sa integracijom u društvo.
Znaju Švabe biti malo distancirane prema strancima, ali ne bih rekao da je to nešto specijalno. Ne znam šta ljudi očekuju.. da ti nepoznati ljudi na ulici pričaju viceve ili šta?
U ovih skoro 5 godina, ja stvarno nisam imao i nemam tih problema. Neki od najboljih prijatelja su mi Švabe. Družim se, izlazim s njima, sve top. Zahvaljujući imenu, nivou poznavanja jezika, kulture i običaja, možda malo i zbog izgleda (jer mi često kažu da izgledam švabski 1/1

), nepoznati ljudi uopšte ne primjete da nisam Švabo dok im ne kažem.
Istina je da su svi stranci bez obzira na sve za njih uvijek Ausländeri. Primjetio sam recimo da biraju teme kad su s nama u društvu, a i na par derneka sam ih uhvatio kako nas (ili mene) neofirno tračaju. Obično zbog kulturoloških razlika. Kakogod, nije mi se to pretvorilo u negativno iskustvo. Rekao bih da više komentarišu jer im je nešto čudno.
I da, hoće komšije za svaku glupost zvati policiju. Ja sam recimo do sad 3-4 puta platio kaznu za parking jer me neko od njih uslikao. Ali to mi stvarno ne smeta.. pogriješio sam, neka sam dobio kaznu. Barem se svi toga pridržavaju.
Sve u svemu, ko hoće miran život u lijepom okruženju i sa iznadprosječnim primanjima, neće pogriješiti sa Njemačkom.

The saddest thing in life is wasted talent.