Sheyi je napisao/la: ↑12 sep 2023, 14:07
Imam dva pitanja ako bi mogao neko da odgovori, onako prije misljenja u biti
1. Je li iko misli da ima ikakve sanse da se mi kao nacija/drzava izvucemo iz ovog jer evidentno da smo mi u slobodnom padu kao nacija/drzava u svim segmentima samo toga nismo svjesni izgleda?
i drugo
2. Da li mislite da nam je ovo neko planski uradio ili mi nismo sposobni za voditi drzavu nakon stotina godina pod drugim vodstvima?
1. U ovakvom uredjenju to jednostavno nije moguce. BiH je hronicni bolesnik na aparatima tj life supportu od strane USA i EU. Do kad ce biti takva ovisi iskljucivo o tome hoce li ugasiti aparate ili nece. Sve su prilike da je jedino rjesenje za ovakvu BiH nazalost isto ono rjesenje za Ex Yugu. Stranci su skrojili ovu drzavu, odrazavaju je i dan danas, imas Eufor, OHR, MMF i EU koja finansira i upumpava novac, bez tog ne bi bilo plata i penzija (ne postoji penzioni fond), drzava bi krahirala preko noci, imao bi socijalne nemire a mozda i gradjanski rat.
2. Planski mora biti jer su je ponavljam skrojili stranci zajedno sa 3 covjeka (predsjednika) ciji su ljudi i danas u drzavnim insitucijama. Ali ne moze se reci da nije bilo sansi jer Dejtonski sporazum je predvidjen bio da se nakon par godina promijeni, sto nikad nije napravljeno. Dobili smo milijarde donacija koje su pokradene, firme privatizirane i opljackane. Zadnja sansa je otisla vjerovatno aprilskim paketom.
Dodik je nazalost upravu kad kaze da je ovakvo stane neodrzivo i ne donosi dobro nikom. Tj narodu, ni nama ni hrvatima ni srbima. Ali donosi politicarima koji na taj fazon pljackaju stanovnistvo pod okriljem nacionalizma a strancima odgovara, daju im kredite, a s druge strane im uzimaju skolovane ljude, zato BiH nece nikada u EU, bar ne u ovom sistemu u kakvom je danas.
Licno mislim da ovakav sistem drzave nece postojati do 2050.