Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 03 sep 2023, 13:17

sljivo je napisao/la:
03 sep 2023, 13:13
Sve se može objasniti, samo oni koji to mogu nemaju ni vremena ni živaca, a niti vide poentu jer ljudi uprkos očiglednim stvarima to ne žele prihvatiti kao objašnjenje.
Pa tesko je objasniti iz danasnjeg doba, kad onaj tad nije imo dizalice :mrgreen: A bili su sigurno napredniji i pametniji nego sto mislimo, ostavili su nam te strukture kao dokaz toga.

slika

Djavola je ovo uradio cekicem.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 03 sep 2023, 13:48, ukupno mijenjano 2 puta.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 03 sep 2023, 13:45

Mnogo toga se ne moze objasniti jos pogotov kada prelistas vecinu validne literature vezanu za prahistoriju, kao i zacetke naseg ponasanja iz razdoblja kada smo prvi put poceli sahranjivati umrle.

Msm literatura je stvarno obimna ali evo mogao bi ti preporuciti kapitalno djelo vazno za pocetke religije (uopste) u svim njenim oblicima - Mirca Elijade - Istorija religijskih vjerovanja i ideja i slicne.

Dalje, samo cu navesti da sa cimpanzama dijelimo oko 99 % DNK. Postoji naucni model ajmo rec geografske izoliranosti, prema kojem izolirana vrsta podlijeze naglim promjenama tokom kraceg perioda, sto rezultira nastankom nove (pod)vrste.

Onda stanje svijesti i cinjenica da smo sazdani od energije, koja ne moze nestati vec samo mijenja oblik (sto kaze fizika) i ciji izvor na nizim razinama vidimo u nasim mitohondrijama. U casu smrti, sistem se gasi a energija nastavlja ide u prostor. Ta energija tvoj skelet, organe, nervni sistem drzi na okupu te u radnom taktu.

Nista ne fukncionise samo od sebe, sto mi opet olako shvatamo i trazimo opise razlazuci materiju u detalje teorijom i pokusima. Ideja o visem bicu je prisutna od nasih pocetaka razuma i utkana u nas tako sto iznova vijekovima trazimo smisao, a trazeci pomenutu, kroz krhkost i prolaznost, uvijek se vracamo tom savrsenstvu. Cim zaradim malo vise kesa, odo po svijetu da trazim nestale civilizacije.:mrgreen:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 03 sep 2023, 13:47

alemsa je napisao/la:
03 sep 2023, 13:17
Dzavola je ovo uradio cekicem.
A šta kažeš za Mikelanđela :mrgreen:

slika
I found freedom. Losing all hope was freedom.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 03 sep 2023, 13:57

:rol: :rol: :rol:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 sep 2023, 14:01

Arvid je napisao/la:
03 sep 2023, 13:47

A šta kažeš za Mikelanđela :mrgreen:

slika
Perfekcija

Ali haj on je prije 500 godina, a onaj iz Egipta prije 5k godina
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 03 sep 2023, 14:05, ukupno mijenjano 1 put.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 03 sep 2023, 14:02

Tekashi je napisao/la:
03 sep 2023, 13:57

:rol:
:urnebes: :urnebes: :urnebes:

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 03 sep 2023, 14:29

Da sam kojim slučajem ja u drugoj sutuaciji polomio bih saigrača.
Ali komentator
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 03 sep 2023, 14:48

alemsa je napisao/la:
03 sep 2023, 14:01
Vidiš, to je predrasuda da su oni drugi nesposobni ili nerazvijeni. To je stotine/hiljade ljudi radilo, najbolje zanatlije tog doba na tom podrucju - nisu dva majstora sa pika.

Uglavnom sve se moze objasniti, ili je unutar nekog okvira u kom lezi objasnjenje, a taj okvir je opet nesto formirano znanjem o prirodnim i ljudskim/socijalnim zakonima. Nista ne treba neko posebno, nad, transcedentalno objasnjenje. A ako ga trazis, onda je do pojedinca, da bi potvrdio nesto svoje, neke predrasude, teznje ili neki smisao koji ne moze naci.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 03 sep 2023, 14:55

slika

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 sep 2023, 16:02

sljivo je napisao/la:
03 sep 2023, 14:48
alemsa je napisao/la:
Vidiš, to je predrasuda da su oni drugi nesposobni ili nerazvijeni. To je stotine/hiljade ljudi radilo, najbolje zanatlije tog doba na tom podrucju - nisu dva majstora sa pika.

Uglavnom sve se moze objasniti, ili je unutar nekog okvira u kom lezi objasnjenje, a taj okvir je opet nesto formirano znanjem o prirodnim i ljudskim/socijalnim zakonima. Nista ne treba neko posebno, nad, transcedentalno objasnjenje. A ako ga trazis, onda je do pojedinca, da bi potvrdio nesto svoje, neke predrasude, teznje ili neki smisao koji ne moze naci.
Istina, medjutim postavlja se pitanje cime i kako, jer mi u zadnjih barem 300 godina, znamo tacno kako se sta i cime gradilo, za njih ne znamo a nema dokaza o tome da su imali mashine, struju i ostalo svatas. Ako je ista i bilo izgorilo je u biblioteci Alexandrije. Isto kao sto ce ljudi za hiljadu godina znati da smo danas imali avione, auta, mashine, dizalice i ostalo. Ostat ce dokumentacija toga, snimci , kao sto znamo kako su ljudi zivjeli u 18om vijeku, sta je bio vid transportacije itd. Znaci misljenje se bazira na tome sta su ljudi imali prije 500 godina, a sta su tek imali prije 5k, i onda se struktura poput piramide ne podudara s time, svatas

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 03 sep 2023, 16:13

alemsa je napisao/la:
03 sep 2023, 16:02
sljivo je napisao/la:
03 sep 2023, 14:48
alemsa je napisao/la:

Istina, medjutim postavlja se pitanje cime i kako, jer mi u zadnjih barem 300 godina, znamo tacno kako se sta i cime gradilo, za njih ne znamo a nema dokaza o tome da su imali mashine, struju i ostalo svatas. Ako je ista i bilo izgorilo je u biblioteci Alexandrije. Isto kao sto ce ljudi za hiljadu godina znati da smo danas imali avione, auta, mashine, dizalice i ostalo. Ostat ce dokumentacija toga, snimci , kao sto znamo kako su ljudi zivjeli u 18om vijeku, sta je bio vid transportacije itd. Znaci misljenje se bazira na tome sta su ljudi imali prije 500 godina, a sta tek prije 5k, i onda se struktura poput piramide ne podudara s time, svatas
Kažu da su piramide gradili tako što bi završili jedan dio, pa ga zakopali pijeskom da im bude ravno za slaganje kamena i sve tako do vrha.
Na kraju 100 000 robova otkopali piramidu i ona ostala da stoji.
Znači nisu dizali kamenje u zrak, nego im vazda bilo ravno i samo ga slagali.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 03 sep 2023, 17:51

Da, pravili su rampe, a za rampu ti treba jedino ono cega Egipat ima u izoboilju, pijesak. I to nije radilo malo ljudi vec njih desetak, dvadest hiljada, 20 godina, i to vecinu dana u godini, jer klima to omogucuje.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 sep 2023, 18:04

sljivo je napisao/la:
03 sep 2023, 17:51
Da, pravili su rampe, a za rampu ti treba jedino ono cega Egipat ima u izoboilju, pijesak. I to nije radilo malo ljudi vec njih desetak, dvadest hiljada, 20 godina, i to vecinu dana u godini, jer klima to omogucuje.
Moguce je, to su teorije, ostaju strukture da se analiziraju. Mi danas ne mozemo objasniti kako su Rimljani pravili beton, koji se mogo i pod vodom prolijevati, mi ga ne znamo tako napraviti, dok cigle su radili k'o i mi. Koloseum je mozda i najbolja struktura ljudi ikad, i dan danas stoji, trebalo im manje od 10 godina da ga naprave. Fenomen arhitekture.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 03 sep 2023, 18:33, ukupno mijenjano 1 put.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 03 sep 2023, 18:32

alemsa je napisao/la:
03 sep 2023, 18:04
sljivo je napisao/la:
Moguce je, to su teorije, ostaju strukture da se analiziraju. Mi danas ne mozemo objasniti kako su Rimljani pravili beton, koji se mogo i pod vodom prolivati, mi ga ne znamo tako napraviti, dok cigle su radili k'o i mi. Koloseum je mozda i najbolja struktura ljudi ikad, i dan danas stoji, trebalo im manje od 10 godina da ga naprave. Fenomen arhitekture.
Lupaš bezveze

Roman concrete=better than ours is a myth.

Our current concrete is able to hold expontentially more weight with expontentially less material. For our standards Roman concrete buildings were way over engineered. For example: Pantheon, while it's an engineering marvel, it's walls are 6m thick on the street level. For comparison here in Finland, where bomb shelters are by law requierd to be built when building houses certain amount of people regularly, most sturdy ones' walls are on average 0,5m thick. And those are the ones desinged to withstand straight bomb hit and subsequent building collapse

Survivorship bias. Most of the Roman concrete structures surviving to this day are in places where temperature stays above freezing throughout the year. So freeze degredation isn't a factor. And those buildings are usually also culturally significant so they are maintained.

3. Steel-reinforced concrete is widely used due to its strength and low cost, but steel's tendency to rust can weaken the reinforcement and cause concrete deterioration through expansion and stress. Corrosion of embedded steel reinforcement is currently the most common cause of concrete deterioration. 4. Our concrete is easier to work with.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 sep 2023, 18:40

StevieG8 je napisao/la:
03 sep 2023, 18:32
alemsa je napisao/la:
03 sep 2023, 18:04
sljivo je napisao/la:
Moguce je, to su teorije, ostaju strukture da se analiziraju. Mi danas ne mozemo objasniti kako su Rimljani pravili beton, koji se mogo i pod vodom prolivati, mi ga ne znamo tako napraviti, dok cigle su radili k'o i mi. Koloseum je mozda i najbolja struktura ljudi ikad, i dan danas stoji, trebalo im manje od 10 godina da ga naprave. Fenomen arhitekture.
Lupaš bezveze

Roman concrete=better than ours is a myth.

Our current concrete is able to hold expontentially more weight with expontentially less material. For our standards Roman concrete buildings were way over engineered. For example: Pantheon, while it's an engineering marvel, it's walls are 6m thick on the street level. For comparison here in Finland, where bomb shelters are by law requierd to be built when building houses certain amount of people regularly, most sturdy ones' walls are on average 0,5m thick. And those are the ones desinged to withstand straight bomb hit and subsequent building collapse

Survivorship bias. Most of the Roman concrete structures surviving to this day are in places where temperature stays above freezing throughout the year. So freeze degredation isn't a factor. And those buildings are usually also culturally significant so they are maintained.

3. Steel-reinforced concrete is widely used due to its strength and low cost, but steel's tendency to rust can weaken the reinforcement and cause concrete deterioration through expansion and stress. Corrosion of embedded steel reinforcement is currently the most common cause of concrete deterioration. 4. Our concrete is easier to work with.
Nije mit, zato sto nas beton kad je exponiran recimo morskoj vodi puca, dok njihov postaje jaci. Imas masu studija o tome. I jos ne znamo tacno kako/zasto.

The research team discovered that while modern concrete is made to be inert, the Roman version interacts with the environment. When seawater interacts with the mixture, it forms rare minerals aluminous tobermorite and phillipsite which are believed to strengthen the material.

Logicno da su oni koristili vise materijala, nisu imali tehnologiju, kompjutere i ostalo. Naravno da ako je njima trebalo 10 tona materijala, nama treba 2. Ali sama forma cementa im je bila kvalitetnija.

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 03 sep 2023, 20:45

Mnogo toga bi znali, ali krivci po meni su mnogi ratovi i uništenje biblioteka, knjiga svega dragocjenog. Najbolji primjer jesu zločini Mongola tokom osvajanja, a izdvaja se rušenje Bagdad i Bayt al-Hikmah.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 sep 2023, 01:11

H8Z7 je napisao/la:
03 sep 2023, 20:45
Mnogo toga bi znali, ali krivci po meni su mnogi ratovi i uništenje biblioteka, knjiga svega dragocjenog. Najbolji primjer jesu zločini Mongola tokom osvajanja, a izdvaja se rušenje Bagdad i Bayt al-Hikmah.
Naravno, samo mi onako (ono sve je moguce) da pravis nesto 20 godina, 2 miliona blokova po tonu i pol teska, a da ti nea nikakve svrhe osim da ti faraon umre u njima, nea mi toliko smisla ali eto ko zna. Posebno jer postoje i u Mexiku, a ta dva naroda nisu imali nikakvog dodira jedni s drugim (koliko znamo). Sto su ih i oni pravili?

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 04 sep 2023, 01:24

Da budu bliži bogu/nebu, i sve sto nosi grandioznost jednog takvog objekta. Simbol moci, vlasti, bozanskog statusa..

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 04 sep 2023, 02:05

dje mi je Tekashi? :kafa:

" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 46 gostiju.