Pa tesko je objasniti iz danasnjeg doba, kad onaj tad nije imo dizalice

Djavola je ovo uradio cekicem.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Pa tesko je objasniti iz danasnjeg doba, kad onaj tad nije imo dizalice
Perfekcija
Vidiš, to je predrasuda da su oni drugi nesposobni ili nerazvijeni. To je stotine/hiljade ljudi radilo, najbolje zanatlije tog doba na tom podrucju - nisu dva majstora sa pika.
Istina, medjutim postavlja se pitanje cime i kako, jer mi u zadnjih barem 300 godina, znamo tacno kako se sta i cime gradilo, za njih ne znamo a nema dokaza o tome da su imali mashine, struju i ostalo svatas. Ako je ista i bilo izgorilo je u biblioteci Alexandrije. Isto kao sto ce ljudi za hiljadu godina znati da smo danas imali avione, auta, mashine, dizalice i ostalo. Ostat ce dokumentacija toga, snimci , kao sto znamo kako su ljudi zivjeli u 18om vijeku, sta je bio vid transportacije itd. Znaci misljenje se bazira na tome sta su ljudi imali prije 500 godina, a sta su tek imali prije 5k, i onda se struktura poput piramide ne podudara s time, svatassljivo je napisao/la: ↑03 sep 2023, 14:48Vidiš, to je predrasuda da su oni drugi nesposobni ili nerazvijeni. To je stotine/hiljade ljudi radilo, najbolje zanatlije tog doba na tom podrucju - nisu dva majstora sa pika.
Uglavnom sve se moze objasniti, ili je unutar nekog okvira u kom lezi objasnjenje, a taj okvir je opet nesto formirano znanjem o prirodnim i ljudskim/socijalnim zakonima. Nista ne treba neko posebno, nad, transcedentalno objasnjenje. A ako ga trazis, onda je do pojedinca, da bi potvrdio nesto svoje, neke predrasude, teznje ili neki smisao koji ne moze naci.
Kažu da su piramide gradili tako što bi završili jedan dio, pa ga zakopali pijeskom da im bude ravno za slaganje kamena i sve tako do vrha.alemsa je napisao/la: ↑03 sep 2023, 16:02Istina, medjutim postavlja se pitanje cime i kako, jer mi u zadnjih barem 300 godina, znamo tacno kako se sta i cime gradilo, za njih ne znamo a nema dokaza o tome da su imali mashine, struju i ostalo svatas. Ako je ista i bilo izgorilo je u biblioteci Alexandrije. Isto kao sto ce ljudi za hiljadu godina znati da smo danas imali avione, auta, mashine, dizalice i ostalo. Ostat ce dokumentacija toga, snimci , kao sto znamo kako su ljudi zivjeli u 18om vijeku, sta je bio vid transportacije itd. Znaci misljenje se bazira na tome sta su ljudi imali prije 500 godina, a sta tek prije 5k, i onda se struktura poput piramide ne podudara s time, svatassljivo je napisao/la: ↑03 sep 2023, 14:48Vidiš, to je predrasuda da su oni drugi nesposobni ili nerazvijeni. To je stotine/hiljade ljudi radilo, najbolje zanatlije tog doba na tom podrucju - nisu dva majstora sa pika.
Uglavnom sve se moze objasniti, ili je unutar nekog okvira u kom lezi objasnjenje, a taj okvir je opet nesto formirano znanjem o prirodnim i ljudskim/socijalnim zakonima. Nista ne treba neko posebno, nad, transcedentalno objasnjenje. A ako ga trazis, onda je do pojedinca, da bi potvrdio nesto svoje, neke predrasude, teznje ili neki smisao koji ne moze naci.
Moguce je, to su teorije, ostaju strukture da se analiziraju. Mi danas ne mozemo objasniti kako su Rimljani pravili beton, koji se mogo i pod vodom prolijevati, mi ga ne znamo tako napraviti, dok cigle su radili k'o i mi. Koloseum je mozda i najbolja struktura ljudi ikad, i dan danas stoji, trebalo im manje od 10 godina da ga naprave. Fenomen arhitekture.
Lupaš bezvezealemsa je napisao/la: ↑03 sep 2023, 18:04Moguce je, to su teorije, ostaju strukture da se analiziraju. Mi danas ne mozemo objasniti kako su Rimljani pravili beton, koji se mogo i pod vodom prolivati, mi ga ne znamo tako napraviti, dok cigle su radili k'o i mi. Koloseum je mozda i najbolja struktura ljudi ikad, i dan danas stoji, trebalo im manje od 10 godina da ga naprave. Fenomen arhitekture.
Nije mit, zato sto nas beton kad je exponiran recimo morskoj vodi puca, dok njihov postaje jaci. Imas masu studija o tome. I jos ne znamo tacno kako/zasto.StevieG8 je napisao/la: ↑03 sep 2023, 18:32Lupaš bezvezealemsa je napisao/la: ↑03 sep 2023, 18:04Moguce je, to su teorije, ostaju strukture da se analiziraju. Mi danas ne mozemo objasniti kako su Rimljani pravili beton, koji se mogo i pod vodom prolivati, mi ga ne znamo tako napraviti, dok cigle su radili k'o i mi. Koloseum je mozda i najbolja struktura ljudi ikad, i dan danas stoji, trebalo im manje od 10 godina da ga naprave. Fenomen arhitekture.
Roman concrete=better than ours is a myth.
Our current concrete is able to hold expontentially more weight with expontentially less material. For our standards Roman concrete buildings were way over engineered. For example: Pantheon, while it's an engineering marvel, it's walls are 6m thick on the street level. For comparison here in Finland, where bomb shelters are by law requierd to be built when building houses certain amount of people regularly, most sturdy ones' walls are on average 0,5m thick. And those are the ones desinged to withstand straight bomb hit and subsequent building collapse
Survivorship bias. Most of the Roman concrete structures surviving to this day are in places where temperature stays above freezing throughout the year. So freeze degredation isn't a factor. And those buildings are usually also culturally significant so they are maintained.
3. Steel-reinforced concrete is widely used due to its strength and low cost, but steel's tendency to rust can weaken the reinforcement and cause concrete deterioration through expansion and stress. Corrosion of embedded steel reinforcement is currently the most common cause of concrete deterioration. 4. Our concrete is easier to work with.
Naravno, samo mi onako (ono sve je moguce) da pravis nesto 20 godina, 2 miliona blokova po tonu i pol teska, a da ti nea nikakve svrhe osim da ti faraon umre u njima, nea mi toliko smisla ali eto ko zna. Posebno jer postoje i u Mexiku, a ta dva naroda nisu imali nikakvog dodira jedni s drugim (koliko znamo). Sto su ih i oni pravili?
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.