Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

Asteriks
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 29 avg 2023, 11:43

slika
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 avg 2023, 13:05

Imao sam jednu manju nesreću automobilom za koju sam kriv. Auto je kasko osigurano i sad će oni to platiti. Medjutim ovaj agent osiguranja mi prodaje priču kao da oni ne mogu uplatiti meni pare na konto, nego direkt radnji gdje ću raditi auto. Iskreno sumnjam u istinitost toga jer par kolega s kojima sam pričao su uzeli pare i pravili auto u Bosni.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 29 avg 2023, 13:29

jasmin10 je napisao/la:
29 avg 2023, 13:05
Imao sam jednu manju nesreću automobilom za koju sam kriv. Auto je kasko osigurano i sad će oni to platiti. Medjutim ovaj agent osiguranja mi prodaje priču kao da oni ne mogu uplatiti meni pare na konto, nego direkt radnji gdje ću raditi auto. Iskreno sumnjam u istinitost toga jer par kolega s kojima sam pričao su uzeli pare i pravili auto u Bosni.
Nisam jos cuo za takav slucaj, ne vjerujem da je tacno. Koje je osiguranje u pitanju?
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 avg 2023, 13:52

Grawe osiguranje.
Ne znam zašto mu je u cilju da uplati direkt mehanicaru a ne meni.
Mada maloprije mi neka žena iz osiguranja istu priču prodavala da bi na kraju rekla da mogu birat.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 29 avg 2023, 14:00

jasmin10 je napisao/la:
29 avg 2023, 13:52
Grawe osiguranje.
Ne znam zašto mu je u cilju da uplati direkt mehanicaru a ne meni.
Mada maloprije mi neka žena iz osiguranja istu priču prodavala da bi na kraju rekla da mogu birat.
Postoje dvije opcije - da platis popravak pa ti refundiraju iznos koji utvrde ili da osiguranje plati direktno servisu. Opet pitanje sta si cekirao prilikom zakljucivanja kaska, ali nekak mislim da bi oba rjesenja trebala biti dostupna klijentu u nekom osnovnom paketu, pa da biras sta zelis.

Msm da imas puno i djelomicno kasko osiguranje, pa vjv neke doupnske stavke, steceni bonus itd.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 29 avg 2023, 14:08, ukupno mijenjano 1 put.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 29 avg 2023, 14:08

Pogledaj u ugovoru. Za stetu koju si sam prouzrokovao se moze u ugovor stavit da ti isplacuju samo u slucaju da ides preko oficijalnog mehanicara tj. mehanicarske radnje. Isto tako ako se odlucis ipak za isplatu, tj. ako je ugovorom moguce, onda oni odlucuju ko ce napravit procjenu stete, a ne ti i vrlo cesto je povezano sa povecanjem SF klase (mislim da si u DE). Dakle, ako nije neka steta bolje popravi u Njemackoj, nego sto ces ustedit par stotina €.
Etwas anders verhält es sich bei Kaskoschäden, also Schäden, die der Versicherungsnehmer selbst verursacht hat. In diesem Fall ist die Barauszahlung häufig gar nicht möglich. Viele Versicherer haben in ihren Versicherungsbedingungen festgehalten, dass die Kosten für Kaskoschäden nur im Fall der Reparatur durch eine Werkstatt übernommen werden.

Wer sein Auto sowieso selbst reparieren möchte oder den Schaden aufgrund Geringfügigkeit belässt, ist gut beraten, wenn er keinen finanziellen Ausgleich von der Vollkaskoversicherung verlangt. Dies hätte nämlich zur Folge, dass der Versicherungsnehmer in der SF-Klasse schlechter gestellt wird.

Dazu kommt, dass die eigene Versicherung den Gutachter bestimmen darf. Die Auszahlung eines Vollkaskoschadens ist also mit Vorsicht zu genießen.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 avg 2023, 14:21

Die Reparatur zahlen wir meistens an die Werkstatt – das können Sie jedoch selbst entscheiden.

Ovo mi je napisala u mailu. Tako da pretpostavljam da ja odlučujem, osim ako ne baca šuplje. :mrgreen:

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 29 avg 2023, 14:55

Pa da, ako je ugovorom tako propisano, ti mozes odlucit hoces li izabrat sam radnju gdje ce oni uplatit novac ili ces odlucit da ti uplate na racun, onda ce oni odlucit ko ce procijenit stetu. U tom slucaju ces dobit najnizu mogucu procjenu i vjerovatno manje povoljno osiguranje pri produzenju, ako ostanes kod njih.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 avg 2023, 15:01

AshburtonG je napisao/la:
29 avg 2023, 14:55
Pa da, ako je ugovorom tako propisano, ti mozes odlucit hoces li izabrat sam radnju gdje ce oni uplatit novac ili ces odlucit da ti uplate na racun, onda ce oni odlucit ko ce procijenit stetu. U tom slucaju ces dobit najnizu mogucu procjenu i vjerovatno manje povoljno osiguranje pri produzenju, ako ostanes kod njih.
Hvala momci na odgovorima. Nisam kući pa ću provjeriti ugovor kad dodjem.
Uglavnom ja moram naći neku radnju, oni će poslati nekog svoga da to procijeni. Tako su mi rekli.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 29 avg 2023, 15:01

Mene je udarilo na semaforu i kad mi se javilo osiguranje poslali su me da idem procjenit stetu kod "gutachtera"

Covjek procjenio i poslo meni i osiguranju procjenu. Osiguranje mi se javilo da odvucem auto u radionicu. Ja ih nazvao da mi isplate stetu kazu nema problema. Dobio sam netto isplatu i rekli ako popravim auto a skuplje bude da im posaljem racun da oni to regulisu

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 29 avg 2023, 15:08

Drugacije je kad si kriv i kad nisi. U tvom slucaju sve troskove snosi osiguranje ovog lika koji te udario, a u Jasminovom slucaju sve troskove snosi njegovo osigranje. Zbog toga oni pokusavaju sto bolje proci.

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 29 avg 2023, 16:13

jasmin10 je napisao/la:
29 avg 2023, 13:05
Imaš agencije/ljude koje možeš ovlastiti da se bave time u tvoje ime. Znaju se mnogo bolje bosti s rogatim, a uzimaju proviziju 10-13%.
Ja nedavno za manji udes koji sam popravio za dvije glave, dobio 1800.
(u BiH doduše, ne znam kako je tamo vani regulisano)

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 31 avg 2023, 15:49

Novi radari i čak 34 kamere za otkrivanja neregistrovanih i ukradenih vozila u Sarajevu
Ekspertna radna grupa je usvojila šest lokacija kao opravdane, tri su radara u procesu postavljanja (Ul. Adema Buće kod škole, Ul. Zagrebačka, M-18 Semizovac), a za preostala tri lokacije se vrši istraživanje tržišta za nabavku (Ul. Alipašina, Ul. Džemala Bijedića, M-18 Poturovići).
Pored ovih šest lokacija, Jedinica za saobraćaj je zahtijevala postavljanje stacionarnog radara u ulici Obala Kulina Bana, kod BH Pošte, te je u toku postavljanje kućišta.

Također, Odjeljenje za videonadzor je za naredni period planiralo proširenje analitičkih kamera “Sparta”, s ciljem otkrivanja neregistriranih, ukradenih te vozila koja su predmet istraga, koje uključuje nabavku 34 analitičke kamere.

U ovu svrhu je neophodno instaliranje novih optičkih kablova duž glavne longitudinale, što je i učinjeno u toku rekonstrukcije tramvajske pruge, a zaključkom vlade je usvojena inicijativa MUP-a da se prilikom svih projekata u KS vrše konsultacije po pitanju dodatne instalacije optičkih kablova.

U planu je da se do 2025. godine optičkom mrežom povežu 164 raskrsnice u Kantonu Sarajevo što bi imali veliki značaj za uspostavu savremenog videonadzora.

jelle
Kontakt:

Post Postao/la jelle » 04 sep 2023, 08:12

Asteriks mozel jedno strucno pitanje ? ...da li si upoznat da li ima mercedes a klasa 180 - 20213 god.- 1.6 benzin filter goriva ?....isao sam da radim mali servis i majstor mi rece da nema filter goriva nego nekakvo sito kako vec ...nigdje nisam mogao naci informaciju da li ima filter goriva , a ovako sto sam pitao neke ljude , oni me ubjedjuju da mora imati filter goriva ..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 04 sep 2023, 11:10

jelle je napisao/la:
04 sep 2023, 08:12
Asteriks mozel jedno strucno pitanje ? ...da li si upoznat da li ima mercedes a klasa 180 - 20213 god.- 1.6 benzin filter goriva ?....isao sam da radim mali servis i majstor mi rece da nema filter goriva nego nekakvo sito kako vec ...nigdje nisam mogao naci informaciju da li ima filter goriva , a ovako sto sam pitao neke ljude , oni me ubjedjuju da mora imati filter goriva ..
Kod nekih modela imas filter na pumpi goriva kako bi se sprijecile prljavstine iz rezervoara a drugi filter je u crijevu dovoda prema motoru (ono imas ulaz/izlaz na filteru).

Prvi filter vjv to sito se mijenja kod nekih auta sa pumpom goriva u kompletu.

Neka vozila filter goriva imaju direktno u rezervoaru blizu otvora gdje se kopcaju odvod i dovod.

Kako god, tvoj Merc A 180 1.6 benzinac ima taj filter samo je stos gdje se nalazi. A majstor je mislio vjerovatno na ovo prvo sto sam naveo.

Najbolje nazoves ovlasteni servis, das im broj sasije i sta vec trazili i mozda ti kazu eto ga ispod blatobrana negdje. :mrgreen:

jelle
Kontakt:

Post Postao/la jelle » 04 sep 2023, 12:26

Asteriks je napisao/la:
04 sep 2023, 11:10
jelle je napisao/la:
Kod nekih modela imas filter na pumpi goriva kako bi se sprijecile prljavstine iz rezervoara a drugi filter je u crijevu dovoda prema motoru (ono imas ulaz/izlaz na filteru).

Neka vozila filter goriva imaju direktno u rezervoaru blizu otvora gdje se kopcaju odvod i dovod.

Kako god, tvoj Merc A 180 1.6 benzinac ima taj filter samo je stos gdje se nalazi. A majstor je mislio vjerovatno na ovo prvo sto sam naveo.

Najbolje nazoves ovlasteni servis, das im broj sasije i sta vec trazili i mozda ti kazu eto ga ispod blatobrana negdje. :mrgreen:
Evo pogledo sam i par klipova na yt i niko ne spominje nit mjenja filter goriva ...samo filter ulja ...a i majstor je narucio po broju sasije ...

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 04 sep 2023, 14:21

Asteriks je napisao/la:
04 sep 2023, 11:10
jelle je napisao/la:

Imam i ja jedno pitanje pa ako ti se da odgovoriti :D

Na autu su mi radili obradu glave jer je dihtung glave pukao,to sam shvatio jer je auto izbijalo jako puno bijelog dima i nestalo mi je tekućine tj antifriza.

E sad,auto u nižoj brzini pri velikim obrtajima izbacuje jako dosta crnog dima ali a zna da dosta dimi kada stoji iako sada nemam problema sa uljem i vodom.

kada ga potegnem u nižoj na dosta obrtaja baš zadimi momački i stoji mi onaj znakić motora na tabli upaljen nekada,kažu da ga trebam prodimiti e sad da li je to razlog i za malo više dima kada su normalni obrtaji i kada stoji

1.9 ctdi je motor.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 04 sep 2023, 14:51

Rosicky je napisao/la:
04 sep 2023, 14:21

Na autu su mi radili obradu glave jer je dihtung glave pukao,to sam shvatio jer je auto izbijalo jako puno bijelog dima i nestalo mi je tekućine tj antifriza.

E sad,auto u nižoj brzini pri velikim obrtajima izbacuje jako dosta crnog dima ali a zna da dosta dimi kada stoji iako sada nemam problema sa uljem i vodom.

kada ga potegnem u nižoj na dosta obrtaja baš zadimi momački i stoji mi onaj znakić motora na tabli upaljen nekada,kažu da ga trebam prodimiti e sad da li je to razlog i za malo više dima kada su normalni obrtaji i kada stoji

1.9 ctdi je motor.
Prije svega pitanje kako su obavili tu (polu)generalku. Da li je uradjen hidrotest kojim se traze eventualne pukotine. Jedna od mana neprofesionalne i brze obrade glave je neravna obrada, a tolerancija baze glave na zakrivljenosti je tek jedva 0.02 mm.

Usput se izvrsi provjera klipova te izmjeri kompresija, obzirom da je taj dihtung garant da pomenuta kompresija ostaje unutar komore.

Moze dimiti iz vise razloga, zbog nakupljanja cadji u filteru, zbog kratkih relacija pa nekad i kondenza, onda zbog kapanja vode (razlog neispravan ovaj gore dihtung glave) kao i izgaranju ulja u komori za izgaranje unutar cilindra (to je onda onaj plavkasti dim) itd.

Prati stanje rashladne tekucine, malo ga ispusi na predvidjenim dionicama za to i kada zelis voziti na krace relacije, pusti ga da odradi malo i slobodno zagasaj nekad u leru.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 04 sep 2023, 15:38

Crash test: 6 zvjezdica
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 04 sep 2023, 15:43

Rosicky je napisao/la:
04 sep 2023, 14:21

Nema za tebe odgovora jer nam sprdaš ten Haaga :nene: :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.