L-Train je napisao/la: ↑22 avg 2023, 23:22
AshburtonG je napisao/la: ↑22 avg 2023, 22:33
feniksptica je napisao/la: ↑22 avg 2023, 22:21
Ma konto sam da ce na drugi nacin razvijat karijeru...malo vise damski. Bez nepotrebnih svadbih klupskih nastupa.
Koncert pjevacica da bude a ne obicna pevaljka.
Propali generacijski talent
Nema tu para kod nas. Ne znam ima li 10 koncert pjevaca na ovim prostorima. Svirke i svadbe su dosta manji i laksi posao, a pare sto zarade za nekih 10 svadbi prevazilaze novac koji bi zaradila jedna arena tipa, gdje moras iznajmit cijelu dvoranu makar jedan dan, platit logistiku i makar 100 radnika, te platit porez.
Ima ako si velika zvijezda,pa evo Merlin ce zaraditi 2,3 mil eura na samo beogradskim koncertima,to neces zaraditi da citav zivot tezgaris.
Merlin je najveca regionalna zvijezda i jedini umjetnik koji vjerovatno u svakom glavnom gradu regiona moze napravit koncert sa 50k ljudi. Dzejla za 10 zivota nece bit na tom nivou. Marija Serifovic je osvojila ES, pa ne moze Merlinu cistit kopacke, sto se tice nastupa ovog tipa. Zato i pjeva po privatnim zabavama/svadbama. Mnogo njih to i porice, jer im je ispod casti reci.
S druge strane, Merlin si moze priustit luksuz koncentriranje na te nastupe, jer ima publiku i momacke cijene. Mislim da je najjeftinija karta 30€.
Ostalima se to apsolutno ne bi isplatilo u tolikoj mjeri kao njemu. Nek ti dodje 15k i nek imas u prosjeku 30€ kartu, to je 450k. Oduzmes odmah 20% poreza u Srbiji, vec si na 360€. Ulozio su u marketing sigurno 10%, a platit ces sigurno radnike, logistiku, dvoranu i sve ostalo sto je vezano za organizaciju makar 100k. Tebi tu ne ostane ni 50%. S druge strane, ako si npr Aca Lukas. Uzimas 15k po nastupu, a na svadbama duplo + baksis. Da ne govorim o bolesnim romskim svadbama gdje na muziku nerijetko ode preko 50 milja. Onda ti je jasno zbog cega se nasi ne odlucuju za ceste koncerte. Ogromni projekti, ogroman trud, a zarada u poredjenju sa svadbama/svirkama u relaciji s tim faktorima nije na istom nivou. Jos prijave poreznoj neku pausalnu zaradu od 1000€, a sve ostalo kesovina.