To može biti kada neko radi na malo.
Čim pređe na veće to prestaje.
Brajlović se hvali kako je sve proizvedeno kod njega, što će naravno svaki dobar kuhar opovrgnuti.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
To može biti kada neko radi na malo.
Ovdje ne znam je l pricas o zivim ili zaklanim zivotinjama, pa ne mogu ni komentarisati. Doduse za ovce ne znam, ali za telad znam kako i sta ide ako su u pitanju ziva.Vecina mesa sto se trenutno nalazi po mesarama je iz uvoza i to ono iz dubokog zamrzavanja. Uvozna upitna ovca mesara kosta 80 KM, dok tele u pola manje od onog sto bi dali da kupuju na selu i ovo je milion posto provjeren podatak.
Ne znam vala ni na sta ovdje mislis. Uvijek mozes kupiti nesto bez "veterinarskog pregleda", ali ako se radi legalno, recimo da zivotinja ide u klaonicu, veterinarski certifikat mora pratiti svaku zivotinju. A na kraju krajeva, ko kupuje sebi privatno npr. za zimine, u 99.9% nece zvati veterinara da mu pregleda tele, ovcu ili svinju kada vidi na oko da je zdrava.Na selu moze kupit kvalitet to stoji direktno od covjeka, ali su dobrim dijelom te krave i telad bez veterinarskog pregleda. Opet, to je najsigurnija varijanta kada covjek ono drzi za sebe.
Ma ako se hoce muljati moze se muljati sa svim, ali zato i postoje inspekcije. Na kraju krajeva, ti ako kao privatno lice kupujes tele recimo bez ili sa certifikata, svakako ne mozes znati ima li npr. rezidua lijekova u njima, jer se certifikat izdaje i bez te informacije, tj bez tih analiza. Certifikat je samo potvrda da je zivotinja zdrava i da ima odredjene vakcine i analize koje su propisane zakonom.
Ma znam svedscile je napisao/la: ↑21 avg 2023, 11:05Ma ako se hoce muljati moze se muljati sa svim, ali zato i postoje inspekcije. Na kraju krajeva, ti ako kao privatno lice kupujes tele recimo bez ili sa certifikata, svakako ne mozes znati ima li npr. rezidua lijekova u njima, jer se certifikat izdaje i bez te informacije, tj bez tih analiza. Certifikat je samo potvrda da je zivotinja zdrava i da ima odredjene vakcine i analize koje su propisane zakonom.
Pricam o zivim zivotinjama, ovca je 80 do 90 KM. Znam milion posto, kao sto znam da im se ne isplati drzati svoje jer ih nema nigdje.Ovdje ne znam je l pricas o zivim ili zaklanim zivotinjama, pa ne mogu ni komentarisati. Doduse za ovce ne znam, ali za telad znam kako i sta ide ako su u pitanju ziva
Da, samo sto si zaboravio da se sastojci ne kupe sami i ne ispeku sami.ArtemisFowl je napisao/la: ↑21 avg 2023, 09:07Ako proizvod u restoranu košta 10KM, sastojci koštaju maksimalno 5. To je svugdje tako, od običnih pekara, ćevapara, burgera do ovih "ozbiljnijih" restorana.AshburtonG je napisao/la: ↑20 avg 2023, 22:52@alemsa
Ne bukvalisem ja, nego vi lupate ovdje neki normativ i otkrivate toplu vodu. Eto nismo znali da je jeftinije pravit kuci posmatrajuci apsolutne brojeve. Ima nesto sto se zove kolicina u nabavci. Ne zaradi gastronom na tebi pojedincu, nego na jos 500 takvih koji mu naruce pizzu. Na svakoj uzima nesto sitno, nisu to marze kakve se ovdje zamisljaju, pa da je nemoguce ponudit legit proizvod za pristojnu cijenu. On ako zaradi 1.5KM na toj pizzi od 7-8KM to je vec odlicno.
Pizza kod nas se rijetko i pravi s mozzarellom, nego se koriste jeftinije verzije sira, poput goude, koriste se konzervirane gljive i jeftina sunka, koja se svakako i kupuje na veliko, kao i sve ostalo. Sve to utjece na povoljnu cijenu, koja je i glavna stavka u marketing-mixu. Ne mora znacit da jedes kancerogene proizvode, moze bit i da gastronom nabavlja ogromne kolicine, pogotovo se to odnosi na Sarajevo.
Ja nisam rekao da se ne uvozi meso sa strane, samo da nije svo meso uvozno. Ne baratam tim ciframa iz razlicitih agencija, ali sam poprilicno siguran da je broj zaklanih zivotinja veci od toga, makar nezvanicni, jer kod nas nikada nije sve zvanicno.Asteriks je napisao/la: ↑21 avg 2023, 11:10Ovako, sve meso koje se nalazimo po mesarama i trznim centrima se dijeli na ono uvozno (iz zamrzavanja i ziva stoka), te na ono koje dolazi iz klaonica. Sad u klaonicama imas mali dio domaceg ali veci dio uvezenih zivih zivotinja, koje se znaci tu kolju.
Podaci o klanju stoke u klaonicama prikupljaju se redovnim mjesecnim istrazivanjem za poslovne subjekte, posebno za pravne osobe a posebno za obrtnike. Tako je rasclanjeno zakonom te provedeno kroz zvanicnu statiskiku FBIH Zavoda.
Mjesecno po klaonicama se mogu vidjeti podaci gdje stoji evo npr. za juni 2023., da je broj zaklanih grla goveda u FBiH iznosio 2104. Kategorija goveda, kako se tamo vodi, nisu samo telad i junad, vec krave te bikovi. Znaci da od ovog broja, manji je udio zaklane teladi/junadi za pomenuti mjesec.
Naveo sam statisticko stanje teladi i junadi u FBiH za cijelu godinu, ali to opet ne znaci da je taj broj zaklan u klaonicama nego ukupan broj za dati period. Ako oces preciznije, od januara do juna 2023., u FBiH je zaklano 15900 goveda, znaci za pola godine. To nije dovoljno da se podmire potrebe jednog veceg grada za taj period a kamo li cijele Federacije.Pricam o zivim zivotinjama, ovca je 80 do 90 KM. Znam milion posto, kao sto znam da im se ne isplati drzati svoje jer ih nema nigdje.Ovdje ne znam je l pricas o zivim ili zaklanim zivotinjama, pa ne mogu ni komentarisati. Doduse za ovce ne znam, ali za telad znam kako i sta ide ako su u pitanju ziva
BiH ima problem sa uvoznim mesom i to se pokazalo vise puta. Jedan od razloga je nedostatak kontrola. Minoran je udio mesa iz prve dvije klase.
Ko hoce da pravi pravu pizzu, mora platiti prave sastojkerio_Ferdy88 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 08:51Isplativije jest sigurno, jer nećes sam jesti, ako vas je dvoje ili troje to su tri pice, dakle 30 KM minimalno, ovamo ja za i žena za tu lovu napravimo 5 pica, tijesto uzmem gotovo i nabacam sastojke koje znam šta su i kakvi su, u piceriji nikad ne znaš šta stavlja. A to gdje će se peći meni ne igra neku ulogu, jer mi je ova domaća top, ubijem se i sa njom kao i sa tom, a treba mi 15-20 min da bude gotovabodi123 je napisao/la: ↑20 avg 2023, 23:03Picu stvarno ne znam kako se može kući isplatiti praviti ikome bez obzira na sastojke. Fazon je u kvalitetu tijesta kao i samoj peći gdje se peče, to kući ne možeš imati sve da kupiš šunku od 100 maraka džaba ti. Recimo u Barsi za 10-15 KM dobiješ vrhunsku picu, meni najbolja u gradu, a lično znam glavnog kuhara i kako se kod njih kvalitetno radi, nema zabušavanja, sve je na visokom nivou od sastojaka do pripreme.![]()
Isto što alem kaže za meso, još ako imaš provjerenog mesara i voliš to, onda je užitak praviti sebi tako
Ili riba recimo, ko voli, ode kod ribara kad je na moru, kupi svježe odma iz ulova i deset puta jeftinije nego u restoranu, i onda na gradele i lagano, malo marinade i uživancija![]()
Gefufna tema stvorena za tebe...
Jel ti stvarno mislis da picerije koriste sve te sastojke koje si nabrojaoRobust je napisao/la: ↑21 avg 2023, 12:28
Ko hoce da pravi pravu pizzu, mora platiti prave sastojke
-1kg 00 caputo brasna za neonapoletana pizzu je oko 3.50KM
- 400g kvalitetne purece deluxe sunke je 9KM
- gljive 2.80KM
- paradajz podloga najjeftiniji a kvalitetni mutti pizza sos je oko 3KM
- mozzarella najjeftinija da valja je 6KM za 150g u crvenoj jabuci
- zelenis po izboru
Svi koriste klasika brašno tip 400/500. Da koriste ove sastojke što je on napisao bila bi pizza u Sarajevu sigurno 25 KM.19vendetta87 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 12:58Jel ti stvarno mislis da picerije koriste sve te sastojke koje si nabrojaoRobust je napisao/la: ↑21 avg 2023, 12:28
- gljive 2.80KM
- zelenis po izboru
![]()
Pa normalno. Svaka picerija gleda da sto jeftinije prođe sa sastojcima, pogotovo u zadnje vrijeme kad su krenula poskupljenja. Neke picerije stede cak i na siru koji je glavni sastojak, a tek niko ne kupuje to posebno brasno, za koje prvi put cujem. 99% raje ne bi ni skontalo koje je brasno u piciarelinho je napisao/la: ↑21 avg 2023, 13:00Svi koriste klasika brašno tip 400/500. Da koriste ove sastojke što je on napisao bila bi pizza u Sarajevu sigurno 25 KM.19vendetta87 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 12:58Jel ti stvarno mislis da picerije koriste sve te sastojke koje si nabrojaoRobust je napisao/la: ↑21 avg 2023, 12:28
- gljive 2.80KM
- zelenis po izboru
![]()
Trenutno korisnika/ca: Quartararo i 8 gostiju.