Recimo brat od strica. To je valjda drugi amidža, ili od starog amidža, ili stari.. ne kontam.

EDIT. Cura mi kaže da je to amidžić. Nauči se nešto i na godišnjem.

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Bgm to sam cuo bas od Srba iz tog gore kraja Banjaluka, Prijedor, Gradiska, Mrkonjic i ostalo. Bukvalno niko od njih ne govori rodjak/rodica, svi iskljucivo to brat/sestra. Prvo sam se sje.bo bio otkud im toliko brace i sestara pa sam onda skonto da su rodjaci i rodice u pitanju.dscile je napisao/la: ↑17 avg 2023, 11:11Ne znam u kojem si regionu bio u BiH medju Srbima, ali ja ne znam niti jednog da tako govori. Ali bukvalno niti jednog iz RSa. Opet, ne kazem da ih nema, ali u mom okruzenju niko tako ne kaze.
Prvi put sam se sa tim susreo na faksu, i bilo je tu i ljudi iz Banjaluke, Zvornika, Bijeljine.. niko nije upotrebljavao te termine, samo rodjak ili rodica. Doduse, uvijek imas onih dupeuvlakaca koji su nakon mjesec propricali ekavicu i poceli koristiti takve termine.
Pa to brat se odnosi na dijete od starijeg clana. Npr brat od tetke je kod nas "tecic" ili "tetic" ili samo "rodjak" sve ovisi gdje.
Pa jeste tako dođe kad ti se objasni, ali kad skontas "brat od tetke"
Nikad se ja na to ne bih navikao.MaroonBjelave je napisao/la: ↑17 avg 2023, 11:18Pa jeste tako dođe kad ti se objasni, ali kad skontas "brat od tetke"![]()
Prvi put kad sam to čuo me baš izulo iz cipela. Jer mi je rekla osoba koja mi je prije rekla da nema niti brata niti sestre.
Možeš.AshburtonG je napisao/la: ↑17 avg 2023, 11:34Nego, da li je moguce izvadit novi pasos ako trenutni vazi jos preko godinu dana? Nigdje ne mogu naci pravilnik o tome.
Garant je to.ASD je napisao/la: ↑17 avg 2023, 11:01Pa dobro, Hayat pun Sandža.JohnCleese je napisao/la: ↑17 avg 2023, 10:51Čitam na hayatu naslov u kojem se spominje naziv "brat od tetke" !?
30 godina živim u Bosni, ali nisam čuo da se koristi taj termin.
Taj termin koriste Srbijanci, Crnogorcima, a možda poslije rata i bh srbi, ali da urednici hayata to koriste zacudio sam se.
Dal se tako u Sarajevu zbori?
Mislim da koriste svi iz cijele Srbije.xaviesta je napisao/la: ↑17 avg 2023, 11:03To sigurno ne koriste ni srbijanci.JohnCleese je napisao/la: ↑17 avg 2023, 10:51Čitam na hayatu naslov u kojem se spominje naziv "brat od tetke" !?
30 godina živim u Bosni, ali nisam čuo da se koristi taj termin.
Taj termin koriste Srbijanci, Crnogorcima, a možda poslije rata i bh srbi, ali da urednici hayata to koriste zacudio sam se.
Dal se tako u Sarajevu zbori?
I mi u Banovićima koristimo termin ujna. Ali ne i stic.
Da, ja prije 2 sedmice izvadio novi zbog vize za USA iako mi stari istice tek dogodine u novembru.AshburtonG je napisao/la: ↑17 avg 2023, 11:34Nego, da li je moguce izvadit novi pasos ako trenutni vazi jos preko godinu dana? Nigdje ne mogu naci pravilnik o tome.
Hm, amidžić - amidžin sin?
Shategabri je napisao/la: ↑17 avg 2023, 11:42Brat od tetke![]()
S majčine strane - daidža
S očeve - amidža
Trenutno korisnika/ca: GeriOldman i 32 gosta.