Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la alemsa » 15 avg 2023, 14:40

ArtemisFowl je napisao/la:
15 avg 2023, 14:05

U fazonu Balvan revolucije. :mrgreen:
Srbi su u top 5 posjedovanja oružja po glavi stanovnika.
Na svijetu?

Ma dobro to je bilo na etnickom nivou, ovo je na gradjanskom, bilo je gore u Oregon-u prije nekoliko godina, zbog zemlje, taxe i sta je vec bilo, ali se tako moze desiti i na drzavnom nivou. Ako bi doslo do neceg sto se tice gradjana sirom drzave.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 avg 2023, 14:41

nerkolfc je napisao/la:
15 avg 2023, 14:35
samoposmatram je napisao/la:
15 avg 2023, 14:28
nerkolfc je napisao/la:
15 avg 2023, 13:16

Nadam se da će IZ to srediti sama od sebe. Iako bi bilo najbolje da bar neko iz familije ode po tijelo I da mu njih 7 otklanja dzenazu I kraj. Ne mora niko ni znati ni gdje ni kad ni nista osim njih sto moraju biti tu.
Sto se ti neponudis? Ja cu platit da ti ga dostave.

Da je tvoja cerka ili tvoj otac i brat i majka bili u pitanju, qurac bi ovake pizdarije pisao.
Ne znam u cemu je problem. Reis izdao izjavu da ce se klanjati dzenaza, ef. Jusuf Dzafic napisao članak kako se odvija proces prije I za vrijeme klanjanja u ovakvim situacijama, hodza u dzematu gdje je on placao vazifu nema opcije nego da ju klanja.
Monstrumu se dzenaza ne moze klanjati da sto reisova kaze. Prva stvar je nacin samog pogreba, onda hodzin vaz te upit o halalu, sve sto u ovom slucaju nema nikakvog smisla.

Tabut se prema obicajima prenosi do mezara, a ako dodju da ga samo zatrpaju te prouce nesto, onda se preskace sustina.

Druga stvar, sta ce ucit ljudi, msm uvijek se uci za dusu umrlog. Ovdje treba jedino proucit da ga se sto bolje isprzi na onom svijetu.

Istina nasa IZ opravdava Ajvatovicu, mevlude etc, znaci sve ono sto prema izvornom islamu spada pod novotarije. Onda vjv moze ako cemo islam na bosnjacki nacin :mrgreen:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 15 avg 2023, 14:43

Ne znam, eto nece mu se klanjati jer Asteriks tako.kaze, koga briga za reisa.

https://hanefijskimezheb.wixsite.com/bo ... i-zlocinac
Zadnja izmjena: nerkolfc, dana/u 15 avg 2023, 14:45, ukupno mijenjano 1 put.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 avg 2023, 14:43

Asteriks je napisao/la:
15 avg 2023, 14:41
nerkolfc je napisao/la:

Da je tvoja cerka ili tvoj otac i brat i majka bili u pitanju, qurac bi ovake pizdarije pisao.
Ne znam u cemu je problem. Reis izdao izjavu da ce se klanjati dzenaza, ef. Jusuf Dzafic napisao članak kako se odvija proces prije I za vrijeme klanjanja u ovakvim situacijama, hodza u dzematu gdje je on placao vazifu nema opcije nego da ju klanja.
Monstrumu se dzenaza ne moze klanjati da sto reisova kaze. Prva stvar je nacin samog pogreba, onda hodzin vaz te upit o halalu, sve sto u ovom slucaju nema nikakvog smisla.

Tabut se prema obicajima prenosi do mezara, a ako dodju da ga samo zatrpaju te prouce nesto, onda se preskace sustina.

Druga stvar, sta ce ucit ljudi, msm uvijek se uci za dusu umrlog. Ovdje treba jedino proucit da ga se sto bolje isprzi na onom svijetu.

Istina nasa IZ opravdava Ajvatovicu, mevlude etc, znaci sve ono sto prema izvornom islamu spada pod novotarije. :mrgreen:
U pravu je @nerko, Islamska zajednica u BiH ide po tome da se svakom klanja dzenaza

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 avg 2023, 14:46

Mah gubi se sustina islama. Treba neki isjecak validnih hadisa, neki kur'anski ajet bilo sto, da bi opravdao ovaj slucaj, a ne samo reis kaze.

Ponavljam, reis ce opravdati nase novotarije jer ocito da se protiv tradicije ne moze.

Poenta dzenaze jeste da se prouci nesto za dusu umrlog, da se halali i tjt.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 15 avg 2023, 14:50

Asteriks je napisao/la:
15 avg 2023, 14:46
Mah gubi se sustina islama. Treba neki isjecak validnih hadisa, neki kur'anski ajet bilo sto, da bi opravdao ovaj slucaj, a ne samo reis kaze.

Ponavljam, reis ce opravdati nase novotarije jer ocito da se protiv tradicije ne moze.

Poenta dzenaze jeste da se prouci nesto za dusu umrlog, da se halali i tjt.
Druže to je hanefijski mezheb, oni ne vjeruju da djela izvode iz Islama osim očitog kufra ili širka.

Eno postavio sam ti link, pregledaj.

Novotarije :damn:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 avg 2023, 14:51

Asteriks je napisao/la:

Slazem se, mogu odbiti kao sto je to u Francuskoj bilo, ali u BiH se vjerovatno drze stava da se svakom klanja. Ni sam Poslanik nije isao na dzenaze samoubicama i duznicima ali nije zabranjivao odrzavanje i da ide ko hoce.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 avg 2023, 14:56

alemsa je napisao/la:
15 avg 2023, 14:51
Asteriks je napisao/la:

Slazem se, mogu odbiti kao sto je to u Francuskoj bilo, ali u BiH se vjerovatno drze stava da se svakom klanja. Ni sam Poslanik nije isao na dzenaze samoubicama i duznicima ali nije zabranjivao odrzavanje i da ide ko hoce.
Upravo to. Treba jasna i cvrsta linija, uz koncizna objasnjenja, ali bez da se ide naustrb moralnih nacela. Mogucnost izbora vec spada u tu kategoriju.

Ne bi me iznenadilo da mu na toj dzenazi neko ko vampiru osjece glavu. Ono gdje si bio, ma na sahrani katila, onako bilo ljudi sve fino obavljeno. :lol:

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 15 avg 2023, 15:01

Poslanik ﷺ je bukvalno znao ko je munafik pa nije branio da im se klanja samo on nije isao klanjati.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 15 avg 2023, 15:01

tbekčina :tokralju:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 15 avg 2023, 15:08

nerkolfc je napisao/la:
nerkolfc je napisao/la:

Nadam se da će IZ to srediti sama od sebe. Iako bi bilo najbolje da bar neko iz familije ode po tijelo I da mu njih 7 otklanja dzenazu I kraj. Ne mora niko ni znati ni gdje ni kad ni nista osim njih sto moraju biti tu.

Problem je što se reis igra Boga.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 15 avg 2023, 15:10

nerkolfc je napisao/la:
VivaLaStella je napisao/la:
15 avg 2023, 11:02
"AVAZ" SAZNAJE

Niko ne želi preuzeti tijelo ubice Nermina Sulejmanovića, poznanici kažu da je njegov otac rekao: Ne interesuje me to go**o
Koju dženazu ubici, monstrumu?
Čemu to?
Rođeni otac ga se stidi, eto dokle je došlo.
Ako si vjernik, zašto se trudiš obesmisliti vjeru?

Nek ga preuzmu gradske institucije i zakopaju no name.
Kakva dženaza kakvi bakrači...
Koševo Zapad

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 avg 2023, 15:11

Asteriks je napisao/la:
15 avg 2023, 14:56
alemsa je napisao/la:
Asteriks je napisao/la:

Upravo to. Treba jasna i cvrsta linija, uz koncizna objasnjenja, ali bez da se ide naustrb moralnih nacela. Mogucnost izbora vec spada u tu kategoriju.

Ne bi me iznenadilo da mu na toj dzenazi neko ko vampiru osjece glavu. Ono gdje si bio, ma na sahrani katila, onako bilo ljudi sve fino obavljeno. :lol:
Da, ali eto ocigledno da se vode time, ako naprave jednom iznimku, da ce onda biti sta je iznimka a sta ne, ovako se drze toga svakom i to je to. Da ima novotarija ima, to ni nerko ne moze poreci, cvijece na mezarju, nikad nije bilo niti je u nasoj tradiciki, pojedini nisani takodjer, doduse to Islamska zajednica ne moze kontrolisati, mogu ti samo reci sta nije po propisama

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 15 avg 2023, 15:14

alemsa je napisao/la:
15 avg 2023, 15:11
Asteriks je napisao/la:
15 avg 2023, 14:56
alemsa je napisao/la:

Da, ali eto ocigledno da se vode time, ako naprave jednom iznimku, da ce onda biti sta je iznimka a sta ne, ovako se drze toga svakom i to je to. Da ima novotarija ima, to ni nerko ne moze poreci, cvijece na mezarju, nikad nije bilo niti je u nasoj tradiciki, pojedini nisani takodjer, doduse to Islamska zajednica ne moze kontrolisati, mogu ti samo reci sta nije po propisama
Ma puno toga nije kad bi se gledalo kako je izvorno.
Recimo kurban, zna se kako i kome, a kod nas ide ti meni-ja tebi, to nema nikakve veze s vezom.

Tako i ovo sa dženazama, došlo da se klanjaju dženaze onima koji nisu vjernici. Čemu to?
Šta imaš klanjati dženazu onom ko nije bio u vjeri? Koja je tu logika?
Koševo Zapad

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 15 avg 2023, 15:15

nerkolfc je napisao/la:
15 avg 2023, 15:01
Poslanik ﷺ je bukvalno znao ko je munafik pa nije branio da im se klanja samo on nije isao klanjati.
Hadis muslimanu nalaze da ga se slijedi.

I onda te ja pitam sto trazis da mu se ide klanjati?

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 15 avg 2023, 15:19

15 avg 2023, 15:15
nerkolfc je napisao/la:
15 avg 2023, 15:01
Hadis muslimanu nalaze da ga se slijedi.

I onda te ja pitam sto trazis da mu se ide klanjati?
Ne trazim ja od tebe nista, ja kazem da mu se mora klanjati. Ne smije biti vise od 7 ljudi tu, najbolje ujutro oko sabaha da niko I ne vidi, ne trazi se halal za njega, ali se ukopava u muslimansko mezarje. Propis je propis.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 15 avg 2023, 15:26

nerkolfc je napisao/la:
15 avg 2023, 14:50
Druže to je hanefijski mezheb, oni ne vjeruju da djela izvode iz Islama osim očitog kufra ili širka.

Moj nerko, uhvatio si se zabludjele sufijske stranice pod plastom hanefijskog mezheba i jos citas neznalicu poput Dzafica.... Vidim u potpisu i opasne akidetske devijacije imas...

Prihvati se Safeta Kuduzovica i odgledaj 2. i 3. dio novog ciklusa tefsir sure Alu Imran, da uz Allahovu pomoc izbijes te maturidijske (filozofske) fazone iz glave. :thumbup:

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 15 avg 2023, 15:28

Federer17 je napisao/la:
15 avg 2023, 15:26
nerkolfc je napisao/la:
15 avg 2023, 14:50

Moj nerko, uhvatio si se zabludjele sufijske stranice pod plastom hanefijskog mezheba i jos citas neznalicu poput Dzafica.... Vidim u potpisu i opasne akidetske devijacije imas...

Prihvati se Safeta Kuduzovica i odgledaj 2. i 3. dio novog ciklusa tefsir sure Alu Imran, da uz Allahovu pomoc izbijes te maturidijske (filozofske) fazone iz glave. :thumbup:
Da te Allah uputi. Slusam ja Safeta ali ne po pitanju akide.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 15 avg 2023, 15:29

Tog smecara treba zapaliti pa ostatke pomesti u kanalizaciju.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 15 avg 2023, 15:30

Mene samo zanima da li ce se iko ikada upustati sa ovom policajkom s obzirom da je sada u javnosti poznata po tome sto ju je tamburao ovaj orangutan.
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 130 gostiju.