Postao/la PeppermintSA » 03 avg 2023, 12:41
Dalove vrline i mane treba objektivno sagledati. Ovdje se sve svodi na priču “mirzin okot”, “mirzino mladunche”, “mora igrati” isl. Garantujem da Dal i naprimjer Vrančić promijene dresove, bilo bi drvlje i kamenje na Vrančića u Dalovom dresu. Da se razumijemo, ovo što Dal igra u zadnje vrijeme je goli očaj. E, sad. Hajmo zaista izanalizirati vrline i mane.
Vrline: Dal je jedini igrač u našoj veznoj liniji koji je dubinac. To je ono zbog čega ga mnogi kude. Uzme loptu, zaleti se u dribling i izgubi loptu pa mu svi jebu mater što nije dodao loptu. Dubinski igrači su neophodni. Idi, driblaj, zabij se u četvoricu, izgubi loptu ali pokušaj. Jedino tako se pravi višak. Dodavanje prvom do sebe ne donosi ništa. Uz to, Dal kad je približen golu itekako je opasan jer odlično upada iz drugog plana u šesnaesterac. Zapravo, on je jedini naš vezni igrač koji puni šesnaesterac. Gol glavom protiv Torpeda je upravo to. Iz drugog plana je ušao ispred štopera i zabio. Izjednačujući gol protiv Veleža u predzadnjoj ligaškoj utakmici u Mostaru je to - upao između linija iz drugog plana i zabio gol. Nije naš problem što Dal igra, već je naš problem što ni jedan drugi igrač iz veznog reda to ne radi. Da radi, Dal bi bio nepotreban. Vrančić je za godinu dana jednom šutnuo na gol. Avramovski uopste ne puni šesnaesterac. Ostali nisu vrijedni pomena. To je razlog zbog kojeg je Dal igrao kod svakog trenera otkad je došao. Budite sigurni da niko Feđi naređivao ko mora igrati. To su stvari koje svaki trener primjeti. E sad, postavlja se pitanje zašto nemamo drugog igrača s tim karakteristikama koji bi mogao zamijeniti Dala. Ja sam u junu, kad smo dovodili one silne igrače, na sva usta kokodakao da moramo dovesti igrača poput Rahmanovića ili onog Slovenca jer su upravo to igrači koji upadaju iz drugog plana, pune šesnaesterac, koriste prostor stvoren vezivanjem štopera za Renu u špici i koji prosto zabijaju puno golova. Dakle, to je razlog zbog kojeg Dal igra a ne naredba. Štaviše, iz prve ruke znam da je iz kluba dolazio pritisak da se Dal klupira u više navrata kod više trenera, ali ne bih o tome.
Mane: kurcobolja. Dalov najveći problem je karakter. Umjesto da zapne kad se na njega okomi pritisak. Umjesto da ima stav koji glasi “E sad ću krv propišati da vam pokažem da ste u krivu i da sam dobar igrač” on počinje mlatarati rukicama, šetkati se po terenu i skrivati od lopte čime samo daje pljuvačima pravo - a ujedno tjera i nas ostale koji smo ga podržavali da mu okrenemo leđa. Ovo što on igra je užas. Bezobrazni užas i vrijeme mu je da pređe na klupu. Potekao si u ovom klubu, otac ti je potekao u ovom klubu, dedo ti je legenda ovog kluba. Dijete si ovog grada. Ne može Ziljkić iz Pazara koji je juče došao ili Reno koji je iz Brazila više gristi od tebe. Mislim da je vrijeme da ga prodamo - nebitno za koliko i da nađemo alternativu sa sličnim urođenim igračkim karakteristikama, ali mnogo mnogo boljim karakterom.