Nisam komentaris'o kako igra Liverpul, samo sam napis'o da ne igra u formaciji 4-4-2. Ne znam sta je tu greska.polga je napisao/la:Ispravka.Valencia je napisao/la: Celsi i Lion nikada ne igraju 4-4-2. Barselona nikada ne igra 4-4-2, kao ni Arsenal, Liverpul, Real, Inter,... Od velikih klubova jedino Mancester i (ponekad) Bajern igraju 4-4-2, bez zadnjeg veznog.
Liverpool od dolaska Rafe Beniteza, pa sve do danas, IGRA sa defanzivnim veznim. U pocecima je to bio Alonso (koji je kasnije prekomandovan u centralnog veznog), pa onda kratko Sissoko, pa onda Monster Masch, pa trenutno Lucas, koji bas i ne zadovoljava na toj poziciji.
Ali u prevodu, u onih Rafinih 4-2-3-1, ovo 2 je predstavljalo dva igraca ispred odbrane. Jedan koji je iskljucivo defanzivni vezni, dok je drugi (Alonso) zaduzen za kreiranje akcija i prevodenje lopte.
Brazzo
To je tako u PLBiH, al' ne i u EPL

Lijepo sam objasnio sa je uloga centralnog veznog. Nisam nigdje napis'o da treba biti prikovan, naprotiv,.. 'Prikovani' su uglavnom zadnji vezni koji rijetko prelaze (duboko) na protivnicku polovicu i gotovo su uvijek pozicionirani na sredini terena. Centralni vezni ne smiju biti prikovani, oni moraju raditi od odbrane do napada. Naravno, postoje mjere opreza, jedan veznjak se uvijek malo povece kada drugi krene prema naprijed,.. To je takticka zamisao, centralni veznjaci se moraju nadopunjavati, moraju biti uigrani.
Oba centralna veznjaka moraju biti angazovana u defanzivi, jer odbrana gola uveliko zavisi od veznih igraca (pa i napadaca). Jedan defanzivni vezni ne moze odbraniti svoju zadnju liniju i golmana. Branu koji cini jedan covjek ozbiljna ekipa lako probija. Zato uspjesan vezni red ne mogu ciniti Flecer i Snajder, Flecer i Pastore,.. Moze jedino Flecer I Kerik I Snajder, Flecer I Kerik I Pastore.