Tektonske promjene: Igman gubi lidersku poziciju
Konjički div Igman, koji je godinama bio suvereni lider namjenske industrije Bosne i Hercegovine, polako pada i sve su prilike da će izgubiti tu titulu. Prihodi Igmana padaju drugu godinu zaredom, dok istovremeno raste prodaja nekih drugih domaćih firmi koje proizvode oružje ili municiju.
Igman je u prvoj polovini ove godine imao ukupne prihode od 39,2 miliona KM, u odnosu na 48,2 iz istog perioda prošle godine. Ovim je nastavljen pad prihoda Igmana.
Kompanija je za cijelu 2022. ostvarila ukupne prihode od 125 miliona KM, što je za čak 25 miliona KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 miliona maraka.
Nije poznato zbog čega drugu godinu zaredom padaju prihodi kompanije u koju je uloženo veoma mnogo novca, o čemu se uprava hvalila proteklih godina.
S druge strane, prihodi drugih kompanija namjenske industrije u BiH rastu, i neke su već došle na korak od preuzimanja liderske pozicije, što bi se moglo desiti već ove godine.
Primjer radi, kompanija Pobjeda Technology Goražde (PTG) imala u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.
To znači da je razlika u prihodima između Igmana i PTG-a spala na manje od tri miliona KM u 2023, dok je u istom periodu lani bila čak 20 miliona maraka. Za samo godinu razlika je smanjena za čak 17 miliona maraka.
Ako se ovaj trend nastavi, PTG koji je u privatnom vlasništvu već ove godine bi mogao prestići Igman i postati najveća domaća kompanija koja se bavi proizvodnjom oružja ili municije. PTG se bavi proizvodnjom sportske, lovačke i privredne municije.
No, on nije jedina kompanija koja sistiže posrnulog konjičkog diva. Druga goraždanska firma – Unis Ginex, također se opasno približila jer je u prvoj polovini ove godine imala prihode od 33,1 milion KM (u istom periodu lani prihodi bili 28,5 miliona).
Dakle, u ovom slučaju razlika je smanjena za oko 14 milona, sa oko 20 miliona na oko 6 miliona maraka. Ginex je, kao i Igman, u većinskom vlasništvu Vlade FBiH.
Još uvijek nisu objavljeni polugodišnji rezultati svih kompanija namjenske industrije, kako bi se napravila sveobuhvatna analiza.
Nije poznato zbog čega padaju prihodi Igmana u koji su uložena ogromna sredstva, i to u vremenu koje je izrazito povoljno za proizvođače oružja i municije.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
France **** 15% of its uranium needs from
Niger.
Niger's coup leaders have now banned uranium exports to France.

I found freedom. Losing all hope was freedom.
Zna li neko ko se bolje razumije u ova dešavanja u Africi, hoće li biti potrebe za NATO oslobađanjem tih državica od diktatora?
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Jel ko sebi kad bojler cistio, jel peglanje? Ves masinu sam uspijevao sam ocistit, pa da se i u ovome okusam 

⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
nijue pegla samo da se ne iznenadis koliko ima vode xd nikad da izadjeDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑01 avg 2023, 12:20Jel ko sebi kad bojler cistio, jel peglanje? Ves masinu sam uspijevao sam ocistit, pa da se i u ovome okusam![]()
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Samo pazi da se ne ubijes strujnim udaromDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑01 avg 2023, 12:20Jel ko sebi kad bojler cistio, jel peglanje? Ves masinu sam uspijevao sam ocistit, pa da se i u ovome okusam![]()

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Covjek je podero izbore, a bio je među zadnjim na listi.ASD je napisao/la: ↑31 jul 2023, 23:06Upravo. Lik je skontao da radi za sebe, drugi kandidati ga ne zanimaju, osim ako ih on ne odredi.Wanderson je napisao/la: ↑31 jul 2023, 22:17Smajo je trenutno jedan od najjacih likova na SDA listama, 70% glasova su njegovi jednostavno covjek citavo vrijeme vodi kampanju i svaki dan je spreman ti izaci u susret i zavrsiti sto moze, zato citave familije i sela glasaju za njega.
Ni Naser ni Azmir trenutno nemaju taj uticaj kod Podrinjaca kakav ima on.
Pored Podrinjaca covjek ima na svim stranama TK glasove bas zbog toga sto zaposljava, lobira, a sve u svoju svrhu.
Meni je dvocifren broj ljudi dolazio da glasam za njega, a nemaju nikakve veze sa Srebrenicom i Podrinjem.
Ako imas iza sebe neke glasove, treba ti nesto od Vlade TK on je uvijek otvoren za saradnju ti njemu glasove i konkurisi za sta hoces zavrseno ti je.
Par godina on drzi kljuceve vlade TK i ako ga imalo naljute ovi iz vladajuce vecine, spreman je vec sutradan dogovoriti novu vecinu i opet biti u vlasti. Prosli mandat cetiri vlade se izmjenjale on bio u sve cetiri u vlasti

- ASD
- Kontakt:
Ne gledam TV skoro nikad. Jel ima N1 na Mojoj TV? Pokušao sam naći ali nisam nigdje vidio da ima.
When nostaldzija kicks hard
Lijepo je vidjeti da Supermen Dženan dobija sve veću podršku javnosti. Veći se krkani skupljaju na SFF, koji su uzgred budi rečeno, najglasniji u ismijavanju ove ljudine.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- ASD
- Kontakt:
Dženan treba iskoristiti situaciju i postati tiktoker.
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
10000%
⚜️~⚜️~⚜️
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Postoji li ikakav podatak za nestanak djece tokom agresije na Bosnu?
⚜️~⚜️~⚜️
- ASD
- Kontakt:
Nema tačnog podatka koliko znam.DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑01 avg 2023, 21:34Postoji li ikakav podatak za nestanak djece tokom agresije na Bosnu?
Najmisteriozniji je nestanak male Selme Musić.
Umjesto da urede moderaciju i naprave cistku, oni prave rebranding twittera. Kao da mreza ne tone evo vec dobrih 5 god.
Propada stranica sa najvise potencijala od svih. I reddit ce krenuti istim putem ne pocne li se malo autoriteta unositi. Na kraju ce ispasti da se Zuck najbolje nosi.
Propada stranica sa najvise potencijala od svih. I reddit ce krenuti istim putem ne pocne li se malo autoriteta unositi. Na kraju ce ispasti da se Zuck najbolje nosi.
Unico amore sei!
❤️🖤
❤️🖤
- VensanKasel
- Kontakt:

Brat najjači

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.