Ilidžabob je napisao/la: ↑29 jul 2023, 22:32gdje je toVensanKasel je napisao/la: ↑29 jul 2023, 21:33Al' ubija Panna Cotta , pa šta je ono , kako radi objekat![]()
![]()

Top hrana , normalne cijene .

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Ilidžabob je napisao/la: ↑29 jul 2023, 22:32gdje je toVensanKasel je napisao/la: ↑29 jul 2023, 21:33Al' ubija Panna Cotta , pa šta je ono , kako radi objekat![]()
![]()
Sarajveski pacifizam i kretenizamDuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑29 jul 2023, 22:44Ali zašto bi dizao spomen ploču ljubavnom paru koji su pokušali dezertirati?
AshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:39Ljudi opcenito nemaju informacije kako se ta pomoc dijeli, nevezano za neku zemlju specificno i kako funkcionisu te organizacije. Eto neko ce u vrijeme kapitalizma pomagat drugima za dz. How yes no. Raja misli ako da 10€ da svih 10€ ide tamo gdje su "nanijetili", a realno je da ta cifra u 99% ne prelazi 10-20%
Ma imaju oni izgleda taj neki biznis s bunarima. Ja sam skoro upoznao curu, koja je valjda donirala pare da se napravi cesma/bunar i to mi se bas cini Somalija, ali nisam siguran. Jbg izgleda legit, jer je ugravirano njeno ime u kamenu. Ali je nisam pitao koliko je platila. Malo je imucnija, pa su je sigurno oderali, a vjerovatno realna cijena izgradnje je 500€ u vrh glave.ASD je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:53AshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:39Ljudi opcenito nemaju informacije kako se ta pomoc dijeli, nevezano za neku zemlju specificno i kako funkcionisu te organizacije. Eto neko ce u vrijeme kapitalizma pomagat drugima za dz. How yes no. Raja misli ako da 10€ da svih 10€ ide tamo gdje su "nanijetili", a realno je da ta cifra u 99% ne prelazi 10-20%
Pa da, uvijek je najbolje dijeliti lično. Bez posrednika, koji su u ovom slučaju birokrati.
Međutim, u slučaju Somalije to skoro nije moguće jer imaju terorističku organizaciju Al Shabab koja pregovara sa humanitarnim organizacijama i postavlja uslove, a ovu sirotinju koja na svoju ruku traži pomoć kažnjava.
Ako se iskorijeni glad i svi problemi u Somaliji. Al Shabab ostaje bez prihoda, vladini korumpirani birokrati ostaju bez prihoda, birokrati humanitarnih organizacija ostaju bez prihoda. U tom slučaju imamo problem oko stimulacije.
Bio je neki naš dole u Africi, ne konktretno u Somaliji. Koji je prikupljao pare za bunare. U državi gdje ljudi umiru od žeđi.
Kasnije ga ljudi skontali da je izbacivao slike istih bunara, samo uz malo promijenjen ambijent.
U podcast incubatoru onaj hrvatski chef (istetovirani onaj, ne znam ime) kaže kad je htio donirati za bunar u Africi, cijena išla do 15 000.AshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 14:40Ma imaju oni izgleda taj neki biznis s bunarima. Ja sam skoro upoznao curu, koja je valjda donirala pare da se napravi cesma/bunar i to mi se bas cini Somalija, ali nisam siguran. Jbg izgleda legit, jer je ugravirano njeno ime u kamenu. Ali je nisam pitao koliko je platila. Malo je imucnija, pa su je sigurno oderali, a vjerovatno realna cijena izgradnje je 500€ u vrh glave.ASD je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:53AshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:39Ljudi opcenito nemaju informacije kako se ta pomoc dijeli, nevezano za neku zemlju specificno i kako funkcionisu te organizacije. Eto neko ce u vrijeme kapitalizma pomagat drugima za dz. How yes no. Raja misli ako da 10€ da svih 10€ ide tamo gdje su "nanijetili", a realno je da ta cifra u 99% ne prelazi 10-20%
Pa da, uvijek je najbolje dijeliti lično. Bez posrednika, koji su u ovom slučaju birokrati.
Međutim, u slučaju Somalije to skoro nije moguće jer imaju terorističku organizaciju Al Shabab koja pregovara sa humanitarnim organizacijama i postavlja uslove, a ovu sirotinju koja na svoju ruku traži pomoć kažnjava.
Ako se iskorijeni glad i svi problemi u Somaliji. Al Shabab ostaje bez prihoda, vladini korumpirani birokrati ostaju bez prihoda, birokrati humanitarnih organizacija ostaju bez prihoda. U tom slučaju imamo problem oko stimulacije.
Bio je neki naš dole u Africi, ne konktretno u Somaliji. Koji je prikupljao pare za bunare. U državi gdje ljudi umiru od žeđi.
Kasnije ga ljudi skontali da je izbacivao slike istih bunara, samo uz malo promijenjen ambijent.![]()
Ja vise marke ne dam za te humanitarne organizacije, pogotovo ne za organizacije i akcije van BiH. Odjeca, obuca i hrana ako si u mogucnosti i posaljes direktno osobi u svom gradu. Puca mi qrc za Somaliju, kad imam komsije koji su gladni i zedni, a djeca bez knjiga za skolu.
Normalno, ako se desi nesto poput Turske ili HR, onda je malo drugacije, ali ovu ograniziranu mafiju treba izbjegavat ako je ikako moguce, barem unutar svoje zemlje.
Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 50 gostiju.