Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VensanKasel
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la VensanKasel » 29 jul 2023, 23:14

bob je napisao/la:
29 jul 2023, 22:32
VensanKasel je napisao/la:
29 jul 2023, 21:33
Al' ubija Panna Cotta , pa šta je ono , kako radi objekat :bow:
gdje je to :D
Ilidža :kafa:
Top hrana , normalne cijene . :salut:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 29 jul 2023, 23:23

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
29 jul 2023, 22:44
Ali zašto bi dizao spomen ploču ljubavnom paru koji su pokušali dezertirati?
Sarajveski pacifizam i kretenizam
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 30 jul 2023, 09:03

Izdrzi legendo

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Pogba
Kontakt:

Post Postao/la Pogba » 30 jul 2023, 11:32

Stigle ga kletve forumasa.
░▌J▐▌U▐▌V▐▌E▐▌N▐▌T▐▌U▐▌S▐░

#MaxOUT

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 jul 2023, 12:15

Valjda mu je neko mozak vratio u vinkl.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 jul 2023, 12:38

Resetovo ga frajko

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jul 2023, 13:22

Gledam sinoć na twitteru post o djeci koja umiru od gladi u Somaliji, sa veoma gadnim slikama za vidjeti.
Uđem da čitam komentare i vidim puno negativnih komentara. Uglavnom ljudi koji su donirali nekad prije i odjednom stali, ne žele više.

Veoma je gadna situacija, vidiš slike neuhranjene djece i logično da ćeš donirati. Međutim, sredstva koja idu dole su poprilično velika, ali ne idu gdje treba. Donirajući im samo produžuješ agoniju jer te pare idu terorističkim organizacijama koje ih svjesno drže u stanju gladi.

Situacija poznata kao Deadly Dilemma.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 jul 2023, 13:39

Ljudi opcenito nemaju informacije kako se ta pomoc dijeli, nevezano za neku zemlju specificno i kako funkcionisu te organizacije. Eto neko ce u vrijeme kapitalizma pomagat drugima za dz. How yes no. Raja misli ako da 10€ da svih 10€ ide tamo gdje su "nanijetili", a realno je da ta cifra u 99% ne prelazi 10-20%

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 jul 2023, 13:46

Ne ide njima ni 1 % a ne 20%. Totalno bacanje para i vremena. Musk je postavio pitanje fino liku koji ga je prozvao sto ne donira milijarde za glad u svijetu, pitajuci ga na koji nacin, kome i kako da da pare, da sve bude transparentno, odmah ce to uraditi. Naravno nikad nije ni dobio vise odgovor.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jul 2023, 13:53

AshburtonG je napisao/la:
30 jul 2023, 13:39
Ljudi opcenito nemaju informacije kako se ta pomoc dijeli, nevezano za neku zemlju specificno i kako funkcionisu te organizacije. Eto neko ce u vrijeme kapitalizma pomagat drugima za dz. How yes no. Raja misli ako da 10€ da svih 10€ ide tamo gdje su "nanijetili", a realno je da ta cifra u 99% ne prelazi 10-20%

Pa da, uvijek je najbolje dijeliti lično. Bez posrednika, koji su u ovom slučaju birokrati.
Međutim, u slučaju Somalije to skoro nije moguće jer imaju terorističku organizaciju Al Shabab koja pregovara sa humanitarnim organizacijama i postavlja uslove, a ovu sirotinju koja na svoju ruku traži pomoć kažnjava.

Ako se iskorijeni glad i svi problemi u Somaliji. Al Shabab ostaje bez prihoda, vladini korumpirani birokrati ostaju bez prihoda, birokrati humanitarnih organizacija ostaju bez prihoda. U tom slučaju imamo problem oko stimulacije.

Bio je neki naš dole u Africi, ne konktretno u Somaliji. Koji je prikupljao pare za bunare. U državi gdje ljudi umiru od žeđi.
Kasnije ga ljudi skontali da je izbacivao slike istih bunara, samo uz malo promijenjen ambijent.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 jul 2023, 14:40

ASD je napisao/la:
30 jul 2023, 13:53

Pa da, uvijek je najbolje dijeliti lično. Bez posrednika, koji su u ovom slučaju birokrati.
Međutim, u slučaju Somalije to skoro nije moguće jer imaju terorističku organizaciju Al Shabab koja pregovara sa humanitarnim organizacijama i postavlja uslove, a ovu sirotinju koja na svoju ruku traži pomoć kažnjava.

Ako se iskorijeni glad i svi problemi u Somaliji. Al Shabab ostaje bez prihoda, vladini korumpirani birokrati ostaju bez prihoda, birokrati humanitarnih organizacija ostaju bez prihoda. U tom slučaju imamo problem oko stimulacije.

Bio je neki naš dole u Africi, ne konktretno u Somaliji. Koji je prikupljao pare za bunare. U državi gdje ljudi umiru od žeđi.
Kasnije ga ljudi skontali da je izbacivao slike istih bunara, samo uz malo promijenjen ambijent.
Ma imaju oni izgleda taj neki biznis s bunarima. Ja sam skoro upoznao curu, koja je valjda donirala pare da se napravi cesma/bunar i to mi se bas cini Somalija, ali nisam siguran. Jbg izgleda legit, jer je ugravirano njeno ime u kamenu. Ali je nisam pitao koliko je platila. Malo je imucnija, pa su je sigurno oderali, a vjerovatno realna cijena izgradnje je 500€ u vrh glave. :D

Ja vise marke ne dam za te humanitarne organizacije, pogotovo ne za organizacije i akcije van BiH. Odjeca, obuca i hrana ako si u mogucnosti i posaljes direktno osobi u svom gradu. Puca mi qrc za Somaliju, kad imam komsije koji su gladni i zedni, a djeca bez knjiga za skolu.
Normalno, ako se desi nesto poput Turske ili HR, onda je malo drugacije, ali ovu ograniziranu mafiju treba izbjegavat ako je ikako moguce, barem unutar svoje zemlje.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 30 jul 2023, 14:42

slika
I found freedom. Losing all hope was freedom.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 30 jul 2023, 14:45

Teško je biti pametan u ovakvim situacijama.

Čovjek bi da pomogne, ali uvijek postoji neka sumnja da pare neće otići gdje treba.

Gledam često ove naše cigane kupuju cigare i alkohol, a raja se bukvalno takmici ko ce im prije dati marku ili dvije.

Slično je i sa ovim donacijama. Ko zna gdje pare na kraju završe i koliko dodje do onih kojima je potrebno.

Sjećam se u ratu kod nas lik tonu konzervi ukrao iz Mehrameta (radio tamo, bio dežurni i čitavu noć ih prevozio kolicima do kuće), morali mu i običnu i vojnu policiju zvati, da bi ga natjerali da to vrati. I koliko je takvih širom svijeta, supci bez duše, koji samo cekaju da nešto maznu :puke:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jul 2023, 14:49

30 jul 2023, 14:40
ASD je napisao/la:
30 jul 2023, 13:53

Ma imaju oni izgleda taj neki biznis s bunarima. Ja sam skoro upoznao curu, koja je valjda donirala pare da se napravi cesma/bunar i to mi se bas cini Somalija, ali nisam siguran. Jbg izgleda legit, jer je ugravirano njeno ime u kamenu. Ali je nisam pitao koliko je platila. Malo je imucnija, pa su je sigurno oderali, a vjerovatno realna cijena izgradnje je 500€ u vrh glave. :D

Ja vise marke ne dam za te humanitarne organizacije, pogotovo ne za organizacije i akcije van BiH. Odjeca, obuca i hrana ako si u mogucnosti i posaljes direktno osobi u svom gradu. Puca mi qrc za Somaliju, kad imam komsije koji su gladni i zedni, a djeca bez knjiga za skolu.
Normalno, ako se desi nesto poput Turske ili HR, onda je malo drugacije, ali ovu ograniziranu mafiju treba izbjegavat ako je ikako moguce, barem unutar svoje zemlje.
U podcast incubatoru onaj hrvatski chef (istetovirani onaj, ne znam ime) kaže kad je htio donirati za bunar u Africi, cijena išla do 15 000.
On otišao i uzeo stvar u svoje ruke pa spustio cijenu na 1500.
Meni je najveći problem kod Afrike što zbog velikog rasta stanovništva koliko god da doniraš je nedovoljno.

Kod mene otac svakakvim budalama daje pare, kad se očigledno vidi da je prevara.
Dok sam ja drugačiji, ne volim kad neko laže i vara.
Jel se sjećaš u Banovićima velikog prikupljanja za N.P.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 30 jul 2023, 20:59

Ja licno ne dajem nikome. Mislim, davao sam dok sam dole bio po principu ako hoce da im nesto kupim da jedu. Novce nikome. Bilo ih je par kad mu kazes hajde sa mnom unutra pa cu da ti kupim, nece. Samo daj novac.

Na kraju krajeva, nije nicija obaveza hraniti nekoga. Imas ljudi pravi dole djecu po principu reproduktivno sposoban, kognitivno ogranicen i onda daj da mu drugi djecu hrani. Izgleda da prirodna selekcija i nije bas svemocna jer takvi ni u kojem slucaju ne zasluzuju imati potomstvo.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 30 jul 2023, 22:12

Pomoziba iz raja izasli.
Sto se svega ostalog tice toliko sam stvari dozivio i cuo, vidjeo da ne vjerujem ni nani sto prosi na korzu da nece na heroin spucat marku sto bi joj dao. Znam supak ispast svi za stolom se hvataju novcanika kad neko trazi ali jbg.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jul 2023, 22:26

Ma ja sam prije 10 godina progledao po tom pitanju.
Lik kojem se skupljalo za operaciju (to je istina bila, invalid od malena) i za to treba donirati, dok su se prikupljala sredstva za njeg širom BiH, on svaku noć zatvarao kafane. Za veoma kratak period poslije operacije napravio sprat kuće i kupio auto.

Mada opet dadnem kad je u komšiluku nešto i kad sam upoznat sa situacijom.

I kasnije još ga kao invalida uvalili u jednu kantonalnu instituciju s Kallosovom diplomom za iznadprosječnu platu.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 30 jul 2023, 22:57

Ma to su vecinom sve prevare zesce. Kod mene sestra svaki put uzme one markice za djecu sa Down sindromom i tako tim stvarima, uglavnom za pomoc djeci. Nakupila ih sigurno jedno 10. Vecinom su po 3 marke bile i na kraju se ispostavi da je sve bila prevara. Ljudi sebi pare uzimali :rol:

Jedino kome dam pare su pomozi ba i to je to.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 30 jul 2023, 23:00

Pomozi ba sam donirao dosta dugo dok se nisam uvjerio da su se okrenuli nacionalnoj diskriminaciji oko pomoci

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: filip13, JayCatwright i 38 gostiju.