Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ASD
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 14:20

Centre forward je napisao/la:
20 jul 2023, 14:12
Ljepote Države su subjektivne. Ameri vjerovatno samtraju da je Aspen naj naj naj skijalište na svijetu, a istina je da bi neko van 50 saveznih Država teško potvrdio njihovu priču. Ima još masa primjera.

Pričati da je recimo naša Država ljepša od Njemačke nije baš OK. Po geološkom i geomorfološkom sklopu to jednostavno nije moguće, a tome se može dodat' i veličina teritorije. Druga stvar je što se ovdje miješaju pojmovi iskonske prirode i kompletnog uredjenja Države koje utiče na istu.

U Njemačkoj, ili par kilometara od nje izviru dvije najvažnije rijeke Evrope, u hidrološkom i svakom drugom mogućem smislu.

Ja sam studirao PMF, i u okviru njega sam dosta obiš'o Evropu. Nešto malo manje i "civilno" . Mogu sa sigurnošću reći da je Una naše pravo i jedino bogastvo, ako pričamo o rijekama naravno.

Im'o sam profesora iz Novog Sada koji je poprilično obiš'o Dunjaluk. Pokaziv'o nam je masu izvora, ličnih videa od Australije, preko Kanade do Čilea. Ja sam još tad zaključio koliko je Evropa "normalna" i koliko imamo sreću što smo tu nastanjeni. Nije slučajno da je zovu stari kontinent.

Kolega je napisao da kod nas u svakom mogućem žbunu imaš potok ili neki drugi vodotok, za razliku od opet te Njemačke. Na stranu što onda uvozimo tolike količine vode, i to je apsolutna destrukcija, ali je takodje i mit.

BiH uopše nije bogata vodama koliko se generalno smatra. Otud i veći broj hidroakumulacija koje su izgradjene zbog potreba i privrede i stanovništva uopšte.

Shvatam da je nekome Bosna ljepša od recimo rijeke Špre,i to je OK, i sam tako mislim, ali ne smijemo bit' isključivi.

Iako je nisam baš plaho preš'o ali ono što sam ja vidio, Francuska je za mene najljepša Država na svijetu. Sve ima, a eto kad smo kod voda njena hidrografska mreža je dar prirode.
Mi uvozimo vodu jer nemamo kapacitete i infrastrukturu.

Francuska nije nešto bogata vodama, ali zbog kvalitetne infrastrukture ima jako dobru vodu. Dobra na česmi, dobra flaširana. Jedino, kada sam pio francusko pivo, zbog vode je drugačije od ostatka Evrope. Heineken kod njih i u Njemačkoj je totalno drugačiji.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 14:20

Pusti ti punjenje, Njemacka nema nikakav problem s tim, u buducnosti ce sve vise da budu elektricna auta, nerijetko vidis Teslu, Audija i slicna auta. Na svakom skoro parkingu ima mjesto za punjenje tih auta. Kad sam bio u BejHa mogao sam samo to na slici da vidim. Ovdje imas Wechselpremium koji dobijes kad se rijesavas starog ohrdanog auta i uzmes novo. Pa onda imas od drzave poticaje kad kupujes E-auto, cak i hibrida.

Naravno da u skorije vrijeme nece ta auta potpuno da zamjene na sagorijevanje, na kraju krajeva i to je svabo izmislio, radio bi protiv samog sebe jer znamo koji su najbolji i najpouzdaniji motori.

Pravi problem je taj sto ti, a ni svi mi necemo dozivjeti da se provozamo autoputem od Save do mora. To treba da ti bude pravo razocarenje s obzirom koliko nam je zemlja mala a opet tako nepovezana. Do nedavno si ratnim putevima isao do jedinog izlaza u jadran, a i to su nam hrvati halalili, malo te obalice i mora. A nisu trebali, kad nisu bili u stanju 30 godina napravit normalan prohodan put do toga.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jul 2023, 14:26

ASD je napisao/la:
20 jul 2023, 14:20
Ljepote Države su subjektivne. Ameri vjerovatno samtraju da je Aspen naj naj naj skijalište na svijetu, a istina je da bi neko van 50 saveznih Država teško potvrdio njihovu priču. Ima još masa primjera.

Pričati da je recimo naša Država ljepša od Njemačke nije baš OK. Po geološkom i geomorfološkom sklopu to jednostavno nije moguće, a tome se može dodat' i veličina teritorije. Druga stvar je što se ovdje miješaju pojmovi iskonske prirode i kompletnog uredjenja Države koje utiče na istu.

U Njemačkoj, ili par kilometara od nje izviru dvije najvažnije rijeke Evrope, u hidrološkom i svakom drugom mogućem smislu.

Ja sam studirao PMF, i u okviru njega sam dosta obiš'o Evropu. Nešto malo manje i "civilno" . Mogu sa sigurnošću reći da je Una naše pravo i jedino bogastvo, ako pričamo o rijekama naravno.

Im'o sam profesora iz Novog Sada koji je poprilično obiš'o Dunjaluk. Pokaziv'o nam je masu izvora, ličnih videa od Australije, preko Kanade do Čilea. Ja sam još tad zaključio koliko je Evropa "normalna" i koliko imamo sreću što smo tu nastanjeni. Nije slučajno da je zovu stari kontinent.

Kolega je napisao da kod nas u svakom mogućem žbunu imaš potok ili neki drugi vodotok, za razliku od opet te Njemačke. Na stranu što onda uvozimo tolike količine vode, i to je apsolutna destrukcija, ali je takodje i mit.

BiH uopše nije bogata vodama koliko se generalno smatra. Otud i veći broj hidroakumulacija koje su izgradjene zbog potreba i privrede i stanovništva uopšte.

Shvatam da je nekome Bosna ljepša od recimo rijeke Špre,i to je OK, i sam tako mislim, ali ne smijemo bit' isključivi.

Iako je nisam baš plaho preš'o ali ono što sam ja vidio, Francuska je za mene najljepša Država na svijetu. Sve ima, a eto kad smo kod voda njena hidrografska mreža je dar prirode.

Francuska nije nešto bogata vodama, ali zbog kvalitetne infrastrukture ima jako dobru vodu. Dobra na česmi, dobra flaširana. Jedino, kada sam pio francusko pivo, zbog vode je drugačije od ostatka Evrope. Heineken kod njih i u Njemačkoj je totalno drugačiji.
Mi imamo kvalitetne vode za sebe, čak i za izvoz, ali ne nešto pretjerano, da se razumijemo. Nijednoj zemlji nije infrastruktura pala s' Marsa. Mi uvozimo vodu jer smo po mentalitetu debili i to ne može da objasni nijedna antropološka nauka.

Mislim da se ne razumijemo u korijenu, ali ti mogu reć' da je Francuska izuzetno bogata vodom, bar tako su me učili. :)
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 14:30

20 jul 2023, 14:26

Mislim da se ne razumijemo u korijenu, ali ti mogu reć' da je Francuska izuzetno bogata vodom, bar tako su me učili. :)
Jesu možda bogati podzemnim vodama, kao i Njemačka. Kvalitetna infrastruktura je tamo, pogotovo u Francuskoj.
Nama su vode na dohvat ruke. Ali je infrastruktura katastrofalna.

Iako, koliko znam, suša je debelo naštetila Francuskoj. Imali su water shortage zadnje 2 godine.
Ja iskreno ne znam da ima ijedna država bolju vodu na česmi od Francuske.

Ja kad vozim biciklo po Bosni, čim se odmaknem od naselja, svakih pola kilometra vidim izvor pitke vode kraj puta. To rijetko gdje ima.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 20 jul 2023, 14:39, ukupno mijenjano 2 puta.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 14:32

Covjek uvjerava ljude da dvije najvece Europske drzave nisu bogate rijekama i vodama. :rol: :tokralju:

Bukvalno neko ko nikad nije ni bio u tim zemljama ga moze demantovat na Google u 2 klika al covjek i dalje nastavlja. :rol:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 jul 2023, 14:33

numanumaye22 je napisao/la:
Pusti ti punjenje, Njemacka nema nikakav problem s tim, u buducnosti ce sve vise da budu elektricna auta, nerijetko vidis Teslu, Audija i slicna auta. Na svakom skoro parkingu ima mjesto za punjenje tih auta. Kad sam bio u BejHa mogao sam samo to na slici da vidim. Ovdje imas Wechselpremium koji dobijes kad se rijesavas starog ohrdanog auta i uzmes novo. Pa onda imas od drzave poticaje kad kupujes E-auto, cak i hibrida.

Naravno da u skorije vrijeme nece ta auta potpuno da zamjene na sagorijevanje, na kraju krajeva i to je svabo izmislio, radio bi protiv samog sebe jer znamo koji su najbolji i najpouzdaniji motori.

Pravi problem je taj sto ti, a ni svi mi necemo dozivjeti da se provozamo autoputem od Save do mora. To treba da ti bude pravo razocarenje s obzirom koliko nam je zemlja mala a opet tako nepovezana. Do nedavno si ratnim putevima isao do jedinog izlaza u jadran, a i to su nam hrvati halalili, malo te obalice i mora. A nisu trebali, kad nisu bili u stanju 30 godina napravit normalan prohodan put do toga.
Putevi jesu ogroman problem, cudi me i da nema vise udesa. Kad ti se kamion natovari, niti on ima cestog prosirenja niti ga mozes preteci kad je krivina svako 20 metara, a preticanje opcenito je glava u vreci. No, valjda kad zivis tu i dugo godina vozis, znas i da ti je 10 metara dovoljno u nekim situacijama. Meni je bilo zeznuto dok se nisam uhodo, ali i tad radije ne bi.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 20 jul 2023, 14:33

Mi imamo kvalitetne vode za sebe, čak i za izvoz, ali ne nešto pretjerano, da se razumijemo. Nijednoj zemlji nije infrastruktura pala s' Marsa. Mi uvozimo vodu jer smo po mentalitetu debili i to ne može da objasni nijedna antropološka nauka.

Mi uvozimo vodu jer imas dobar dio likova sa mentalnim sklopom kao ovaj numnajnejne, koji misli da je npr. Radenska bolja od Tesanjskog kiseljaka samo zato sto je iz Slovenije i slicno.

Svakako, ne znam cifre oko toga koliko mi mozemo proizvesti za sebe i slicno, ali sam siguran da nismo u takvoj situaciji da nam trziste treba 3x vise uvozne vode od domace. Ali smo takav narod, prije ce ti neko u prodavnici uzeti Janu nego neku nasu vodu.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jul 2023, 14:39

Moram odustat' :mrgreen: , ali bih drugu leoreyu mor'o skrenut pažnju da

20 jul 2023, 14:32
Covjek uvjerava ljude da dvije najvece Europske drzave nisu bogate rijekama i vodama. :rol: :tokralju:
Ukrajina i Rusija već imaju svoju temu. :cool:
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 20 jul 2023, 14:40

A znaci leorey je ovanj njumanja, pa to sve objasnjava :rol:

Jos kontam sto onaj na prethodnoj stranici pise sto uopste odgovaramo ovom. :rol:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 jul 2023, 14:41

20 jul 2023, 14:39

Ukrajina ima najbolju zemlju mozda i na svijetu, oni sta god da posiju nice nenormalno. Hitler je u ww2, tone zemlje iz Ukrajine vozio za Svabiju, jer je u ww1, 400k Svaba umrlo od gladi zbog blokade.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 14:46

Ukrajinu i Rusiju ne smatram pod Europom, svakako nisu u EU pa tako nisu ni mjerilo ove rasprave.

Kako zanimljivo, cim vas neko argumentovano pobije vi odmah spominjete da je neko neki forumas od prije, stavljajuci mu etiketu. Ali nije da nismo navikli. :rol:

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jul 2023, 14:46

alemsa je napisao/la:
20 jul 2023, 14:41
20 jul 2023, 14:39

Ukrajina ima najbolju zemlju mozda i na svijetu, oni sta god da posiju nice nenormalno. Hitler je u ww2, tone zemlje iz Ukrajine vozio za Svabiju, jer je u ww1, 400k Svaba umrlo od gladi zbog blokade.
Pa da, to je taj pojas "Černozem" najkvalitetnijeg zemljišta na svijetu, a u Ukrajini ga ima skoro trećinu koliko se ja sjećam. Dalje se proteže ka istoku tim putem bivših Sovjetskih republika.

Zemljište u Vojvodini je recimo ta neka "2 klasa" Černozema. Propada, a takvo bogastvo.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 20 jul 2023, 14:49

alemsa je napisao/la:
20 jul 2023, 14:41
Ukrajina je u tom segmentu bila najbogatija i najplodnija Sovjetska republika, i opet kao takvi su umirali masovno od gladi 30-ih godina zahvaljujući bolesnoj politici smrada Staljina. Koga više interesuje neka potraži pojam "Holodomor".
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jul 2023, 14:50

Ma to za "ko je ko" je čista zayebancija, i ja sam negdje pročit'o da si ti leorey, i kakve to veze ima sa bilo čim ? Nisi ni prvi ni zadnji.
20 jul 2023, 14:46
Ukrajinu i Rusiju ne smatram pod Europom, svakako nisu u EU pa tako nisu ni mjerilo ove rasprave.
Eto šta ti misliš jel normalno ovo što si napis'o ? Je li onda i našu Državu ne smatraš Evropom ?
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 20 jul 2023, 14:54

Jel realno da je lik na prošlom profilu pljuvao dijasporu i sve sto se tiče dijaspore, a na ovom se ponosi sto je dijaspora ? :rol:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 14:54

20 jul 2023, 14:50
Ma to za "ko je ko" je čista zayebancija, i ja sam negdje pročit'o da si ti leorey, i kakve to veze ima sa bilo čim ? Nisi ni prvi ni zadnji.
20 jul 2023, 14:46
Eto šta ti misliš jel normalno ovo što si napis'o ? Je li onda i našu Državu ne smatraš Evropom ?
Ne smatram forum toliko vaznim aspektom mog zivota da bi trazio ko je ko u stvarnosti, niti me to ne interesuje, mahalanje me nikad nije zanimalo.

Mi smo na Europskom kontinentu, u Europi nismo sigurno, a vjerovatno nikad necemo ni biti. Sta nam vrijedi sto smo na najstarijem kontinentu? Pa do 2010 si bukvalno imao zeljeznu zavjesu, nisi mogao nigdje ni maketi.

Meni je jasan dokaz i dosta mi je vidjeti kad sletis na aerodrom, kako odvoje ove Non-Eu u stranu na posebne saltere i kontrolu, ko cukice. :rol: Ali dobro to je vec druga tema.

RacioEmocionalan
Kontakt:

Post Postao/la RacioEmocionalan » 20 jul 2023, 14:55

Moze li mi neko objasniti smisao izricaja da je mlijeko bijelo, kao u ovih zadnjih par stranica gdje se dokaziva da je Njemacka naprednija drzava od BiH a uz to tu neku srecu zbog tudje nesrece, sto bi Svabe rekle Schadenfreude od ovog numanuma? Malo sta je uredjeno, ali druze ako imas familiju dole, a imas je, serres i po njima tim izricajima srece koje prosto isijavaju iz tvojih postova kada opisujes koliko je u Bosni lose.

Ne razumijem uopste sta se tim pokusava postici. Ja se iskreno osjecam neuogodno citajuci sve ovo. Neukusno skroz.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2023, 14:55

Zamisli ljetne guzve evo na benzinskim pumpama gdje u roku sat vremena svrati i po 50 vozila, kod nas u BiH.

E pa zamisli u Svabiji na tim e-punionicama, uz njihovih 1,1 milion osobnih elektro vozila, onda odredjen broj lakih komercijalnih elektro vozila te turista sa tim BEV vozilima. Eto nek svaki od kuce krene sa napunjenim vozilom i nek posjeduje kucni prikljucak - Wallbox, a nije tako. Pomenuti prikljucak je snage izmedju 11 kW i 22 kW te puni recemo dva sata u prosjeku i kao takav je opet pet puta brzi od obicne uticnice.

Ponavljam vecina javnih punionica je snage izmedju 22 kW i 50 kW. Ono primjer na jednoj punionici, koja ima kapacitet da primi pet vozaca e-vozila tj. 5 onih prikljucaka. Ljudi moraju na pice barem satak vremena ako zele da napune blizu max i ta punionica je zauzeta vec sat - sat i po, sto je gubitak vremena onom koji puni a onaj koji dolazi i dodatno cekanje, ako u blizni nema druge.

Druga stvar, pratim njemacku autoindustriju i znam da je vecina elektro vozila koja je na cestama tamo realnog dometa od 250 - 350 km. To ti je relacija Hamburg - Hannover i nazad (250), eventualno mal se provozas po gradu.

Znaci da se vratimo na srz, Svabija ima mozda 80 000 buseva (ovo je ono sturo, nisam detaljnije provjeravao ovu info) i od toga svega blizu 2000 e buseva.

Gotovo cijela mreza dostave u EU, tj. cca 90 % teretnjaka, tegljaca, pa i vecina lakih komercijalnih vozila, sve su to i dalje SUS motori i vecinom dizelasi. Ovo navodim da vidis (i po pitanju autobusa) kako je dizel i dalje najpogodniji za prevoz tereta, ljudi i robe. Pa gradjevinske masine itd.

Radujem se buducnosti i vecem broj elektricnih vozila i nije da sad branim primjer dizel, ali govorim kakvo je trenutno stanje.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 20 jul 2023, 15:03, ukupno mijenjano 2 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jul 2023, 14:59

Dokaziva ? Maket ? Koji vam je qrac jbt ljulja :think:

Željezna zavjesa, nisi mog'o maknut' do 2010 godine ?

Iskreno se nadam da se zayebaješ.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

MerciBien
Kontakt:

Post Postao/la MerciBien » 20 jul 2023, 15:03

ASD je napisao/la:

Sticajem okolnosti sam zivio u Francuskoj jedan fin period i ovo definitivno mogu potvrditi. Imaju vodu bas dobru, Evian i Volvic tu prednjace, definitivno top klase mada ima i dosta drugih isto kvalitetnih voda. A i drzava je za pozeljeti, za zivot bas dobra opcija

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 5 gostiju.