Mi uvozimo vodu jer nemamo kapacitete i infrastrukturu.Centre forward je napisao/la: ↑20 jul 2023, 14:12Ljepote Države su subjektivne. Ameri vjerovatno samtraju da je Aspen naj naj naj skijalište na svijetu, a istina je da bi neko van 50 saveznih Država teško potvrdio njihovu priču. Ima još masa primjera.
Pričati da je recimo naša Država ljepša od Njemačke nije baš OK. Po geološkom i geomorfološkom sklopu to jednostavno nije moguće, a tome se može dodat' i veličina teritorije. Druga stvar je što se ovdje miješaju pojmovi iskonske prirode i kompletnog uredjenja Države koje utiče na istu.
U Njemačkoj, ili par kilometara od nje izviru dvije najvažnije rijeke Evrope, u hidrološkom i svakom drugom mogućem smislu.
Ja sam studirao PMF, i u okviru njega sam dosta obiš'o Evropu. Nešto malo manje i "civilno" . Mogu sa sigurnošću reći da je Una naše pravo i jedino bogastvo, ako pričamo o rijekama naravno.
Im'o sam profesora iz Novog Sada koji je poprilično obiš'o Dunjaluk. Pokaziv'o nam je masu izvora, ličnih videa od Australije, preko Kanade do Čilea. Ja sam još tad zaključio koliko je Evropa "normalna" i koliko imamo sreću što smo tu nastanjeni. Nije slučajno da je zovu stari kontinent.
Kolega je napisao da kod nas u svakom mogućem žbunu imaš potok ili neki drugi vodotok, za razliku od opet te Njemačke. Na stranu što onda uvozimo tolike količine vode, i to je apsolutna destrukcija, ali je takodje i mit.
BiH uopše nije bogata vodama koliko se generalno smatra. Otud i veći broj hidroakumulacija koje su izgradjene zbog potreba i privrede i stanovništva uopšte.
Shvatam da je nekome Bosna ljepša od recimo rijeke Špre,i to je OK, i sam tako mislim, ali ne smijemo bit' isključivi.
Iako je nisam baš plaho preš'o ali ono što sam ja vidio, Francuska je za mene najljepša Država na svijetu. Sve ima, a eto kad smo kod voda njena hidrografska mreža je dar prirode.
Francuska nije nešto bogata vodama, ali zbog kvalitetne infrastrukture ima jako dobru vodu. Dobra na česmi, dobra flaširana. Jedino, kada sam pio francusko pivo, zbog vode je drugačije od ostatka Evrope. Heineken kod njih i u Njemačkoj je totalno drugačiji.