Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Asteriks
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2023, 12:35

numanumaye22 je napisao/la:
20 jul 2023, 12:14

Evo ovdje u Njemackoj rijeke ciste, sume na svakom koraku netaknute, smeca nigdje, sve sortirano i reciklirano, sve vise elektricnih i hibridnih auta, sve skoro eko green, svaki drugi autobus elektricni a opet nedavno prije mjesec dana bio tornado. Isto sve padala drveca na šine.
Gdje bolan svako drugi bus elektricni sto lupetas. Njemacka ima oko 1,1 milion eletkricnih osobnih vozila (od ukupno 48 miliona registrovanih) te mozda blizu 2000 elektricnih autobusa. Po tvojoj racunici znacilo bi da ih ima barem 25k.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 12:37

I sto mi slagase citav zivot da je kod nas priroda najljepsa. Bokte vidio odem u Bavarsku, sume jezera, sve netaknuto, prelijepo za odmor, bukvalno pluca Europe. Za Svicarsku da ne govorim. Berlin tolika metropola pa sam ima ja mislim preko 2500 parkova, Pariz isto. Jest najljepsa kad ne maknes nigdje drugo pa se tjesis da je to jedino sto eto imamo, najveci sterotip ikad definitivno, ko je igdje bio vani u EU moze potvrdit.

slika

Eto ti prosjecan grad EU, Vilnius. Posjetis, vidis normalne fasade, funkcionalnost grada, odvoz smeca, jbena Litvanija bokte.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 20 jul 2023, 12:42

Frajer prica o prirodi, i onda okaci sliku iz grada. Drvored = priroda. Prejako :rol:

Priroda je NP Sutjeska, NP Kozara, kanjon Drine, Neretva, Livanjsko polje, Romanija, Jahorina, vodopadi u Jajcu, Vlasic, itd.. A ne park u gradu. Normalno da treba biti zelenila u gradovima, ali navoditi to kao neki primjer prirode je komicno.

Sprda se sa onim sto je sinoc bilo i mogu reci da sam dobro pogodio da on ni ne zivi ovdje, cim onako komentarise. Kao i onaj dio oko autosovinizma, gdje njemacko g*vno mirise ako treba, dok nase smrdi.
Zadnja izmjena: dscile, dana/u 20 jul 2023, 12:45, ukupno mijenjano 3 puta.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 20 jul 2023, 12:43

20 jul 2023, 12:37
I sto mi slagase citav zivot da je kod nas priroda najljepsa. Bokte vidio odem u Bavarsku, sume jezera, sve netaknuto, prelijepo za odmor, bukvalno pluca Europe. Za Svicarsku da ne govorim. Berlin tolika metropola pa sam ima ja mislim preko 2500 parkova, Pariz isto. Jest najljepsa kad ne maknes nigdje drugo pa se tjesis da je to jedino sto eto imamo, najveci sterotip ikad definitivno, ko je igdje bio vani u EU moze potvrdit.

slika

Eto ti prosjecan grad EU, Vilnius. Posjetis, vidis normalne fasade, funkcionalnost grada, odvoz smeca, jbena Litvanija bokte.
upravu si sve,ko misli da u svietu nema ljepse vara se,najbrojat cu 10 najmanje drzava sad sa ljepsom prirodom ali ono sto nasu cini ljepsom jeste divljina,sloboda,zapustenost,mogucnost da uzivas u prirodi samo tako kako mi znamo,dok je tamo vani sve nekako umjetno puno zabrana itd
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 jul 2023, 12:44

Nema Njemačka ni blizu prirodne ljepote kao BiH.
To malo što imaju to i održavaju.
Da si pomenuo Austriju pa hajde.
Koševo Zapad

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 20 jul 2023, 12:45

Vi ste gori što ulazite u rasprave sa njim :mrgreen:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 jul 2023, 12:46

Bosniak10 je napisao/la:
20 jul 2023, 12:25
Je li moguće da je ovaj BASH ustvari McDonalds samo pod drugim imenom, nešto kao u Rusiji? Bukvalno ista stvar. :mrgreen:
Samo će prepakovati dok se riješe stvari.
Nalijepe preko McD i to je to.
Koševo Zapad

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 20 jul 2023, 12:47

Arvid je napisao/la:
20 jul 2023, 12:45
Vi ste gori što ulazite u rasprave sa njim :mrgreen:
Bas je idiot lik. Kaze nije to nista bilo je toga i prije :mrgreen: A doslovno pola razvijenog svijeta gura zelenu politiku. Sto li boze. :mrgreen:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 12:50

20 jul 2023, 12:30

Sigurno nema sporeta u rijekama, dodji i uvjeri se. Imas gradove koji leze na 2-3 rijeke i sve je cisto. Ja licno nisam rekao ni da su nase rijeke prljave, ima ih sigurno, ali svaka nije.
Švabo bi zlata dao da može prebaciti naše rijeke kod njih.
Mada, moram se složiti. Pravo je čudo kako su naše rijeke opstale do sad s obzriom kakvi smo glupani i koliko ih čuvamo, i koliko dugo ćemo ih imati.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 20 jul 2023, 12:50

donDondon je napisao/la:
20 jul 2023, 12:43
20 jul 2023, 12:37

slika

upravu si sve,ko misli da u svietu nema ljepse vara se,najbrojat cu 10 najmanje drzava sad sa ljepsom prirodom ali ono sto nasu cini ljepsom jeste divljina,sloboda,zapustenost,mogucnost da uzivas u prirodi samo tako kako mi znamo,dok je tamo vani sve nekako umjetno puno zabrana itd
Niko ne govori da je najljepša , nego ovaj uštipak voli da sere po Bosni i Hercegovini kad god stigne . Kad ga neko poklopi činjenicama ( a to je svaki drugi post bukvalno ) , onda šuti kao zaliven . Evo maloprije ga @Asteriks popišao , on na sliku prirode stavlja sliku grada :urnebes:

Ja sam ovo postavio u smislu da imamo puno zanimljivih turističkih sadržaja , netaknute prirode ali da slabo koristimo .

Mogu misliti kako se jede na činjenicu da Bosna i Hercegovina ovako malena ima više vodopada od njegove velike Njemačke :kafa:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 20 jul 2023, 12:52

Shategabri je napisao/la:
20 jul 2023, 12:44
Pa to je najveca razlika, sto su oni drzava u pravom smislu te rijeci, a mi samo na papiru.

Imamo jednu od poslednjih prasuma na ovom kontinentu, bogati smo rijekama/planinama/jezerima, vodopad u Jajcu je po raznim izborima medju najljepsim na svijetu.. i slabo sta mozemo i znamo iskoristiti. A gdje je istorijski kontekst drzave, gdje imas one silne tvrdjave, manastire, dzamije, crkve, stare po nekoliko vijekova, stećke, pecine.. Postojnska jama je velika turisticka atrakcija, a ja ti garantujem da kod nas 98 od 100 ljudi ne zna da i mi imamo nesto slicno i kod nas, Vjeternicu, Orlovacu, itd..

Dosta je do toga sto nam se ne promovise sve to i kao sto rekoh, sto smo generalno kao narod autosovinisti. Uzmi sliku sa Romanije i posalji ovom u Njemacku, samo napisi da je u pitanju npr. Svicarska, ima da svrsava na to. Ako napises da je Romanija, reakcija ce biti: "Meh, nista posebno".

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 20 jul 2023, 12:55

VensanKasel je napisao/la:
20 jul 2023, 12:50
Niko ne govori da je najljepša , nego ovaj uštipak voli da sere po Bosni i Hercegovini kad god stigne . Kad ga neko poklopi činjenicama ( a to je svaki drugi post bukvalno ) , onda šuti kao zaliven . Evo maloprije ga @Asteriks popišao , on na sliku prirode stavlja sliku grada :urnebes:

Ja sam ovo postavio u smislu da imamo puno zanimljivih turističkih sadržaja , netaknute prirode ali da slabo koristimo .

Mogu misliti kako se jede na činjenicu da Bosna i Hercegovina ovako malena ima više vodopada od njegove velike Njemačke :kafa:
Perucica, Janj , Lom. Medju posljednjim prasumama u Europi. Ni 2% potencijala nije iskoristeno. Recimo niko nece otici u Bihac tj USK ako bas ne mora jer za 290 KM od Sarajeva ti treba 5-6 sati. Losa putna komunikacija. Hrvatska Plitvicka jezera maksimalno iskoristila. Dnevna karta 400 kuna ako nije sad i vise , a kod nas je daj sto das. Sve propada i raspada se.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 12:55

Njemačka je generalno ružna država.
Francuska, Austrija, Italija su 1000 puta ljepše.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 jul 2023, 13:05

ASD je napisao/la:
20 jul 2023, 12:28
meepo je napisao/la:
20 jul 2023, 06:19

Druze ima ona izreka sta posijes to pozenjes. Ti ako mislis da je ovo random promjena vremena onda si budala teska. Izadjes u svoju avliju smece svugdje, rijeke zagadjene, zivotinjske vrste unistene i istrebljene, mikroplastike puno more, temperature nikad vece , a vrijeme nikad nestabilnije.
Evo ovdje u Njemackoj rijeke ciste, sume na svakom koraku netaknute, smeca nigdje, sve sortirano i reciklirano, sve vise elektricnih i hibridnih auta, sve skoro eko green, svaki drugi autobus elektricni a opet nedavno prije mjesec dana bio tornado. Isto sve padala drveca na šine.
Gdje ti vidiš rijeku u Njemačkoj?
VIše čistih rijeka imaš kod nas nego kod njih, kada se uzme veličina u obzir.
Da fuq? :rol:

Zivio sam u 6-7 gradova u Njemackoj i svaki je imao rijeku koja prolazi kroz pola grada bukvalno.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 20 jul 2023, 13:07, ukupno mijenjano 1 put.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2023, 13:07

Ljudi misle elektrifikacija u punom jeku, kao sto ovaj rece skoro sve eko green.

A Svabija recemo ima oko 87 000 punionica za elektricna vozila i debelo kaska po pitanju infrastrukture na tih nesto jace od 1,1 milion cisto elektricnih osobnih vozila.

I sto se EU tice nije puno bolje, preko 40 % od svih punionica je smjesteno samo u dvije drzave (izvor ACEA). Samo je u cijeloj EU ukupno oko 57k punionica za brze punjenje.

Dalje vecina tih punionica su one obicne snage cirka 22 kW i mozda malo jace. Punionice od 150 kW (koje su rijetke) elektricno vozilo do 80 % mogu napuniti za nekih 15 minuta. Ove obicne to rade za sat i jace.

E pa zamislite da Svabo primjer ima svaki drugi elektricni bus :lol: , koji koristi baterije veceg kapaciteta i snage. Prvo, ti e-busevi sa jednim punjenjem kada su puni putnika (uz ukljucne potrosace npr. klimu) ne mogu prevaliti bogzna kakvu kilometrazu.

Onda, ugalj je i dalje jedan od kljucnih energenata u proizvodnji struje u Njemackoj. Znaci ta elektro vozila se dobrim dijelom pune na "prljavu" struju.

Da ne pominjem ogromno opterecenje na elektro mrezu i sa ovim brojem elektro auta.

Manite se suplje i nekakvih mitova.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 13:18

Smjehotres. Koje lupanje bokte :rol:

¸
slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
Pa onda vodopadi:
slika

slika

slika

slika

slika

slika
Cisto da pobijemo te sterotipe, ko ima vremena. Prevelika zemlja. Samo kroz Bavarsku satima bukvalno voz vozi kroz sume i prirodu. Gradove sa parkovima nema smisla ni stavljati, ukucajte samo manje poznate gradove kao iz bajke, Bamberg, Lübeck, Rothenburg ob der Tauber i sl, sve ce vam se samo pokazati.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 jul 2023, 13:19

dscile je napisao/la:
20 jul 2023, 12:52
Shategabri je napisao/la:
20 jul 2023, 12:44
Pa to je najveca razlika, sto su oni drzava u pravom smislu te rijeci, a mi samo na papiru.

Imamo jednu od poslednjih prasuma na ovom kontinentu, bogati smo rijekama/planinama/jezerima, vodopad u Jajcu je po raznim izborima medju najljepsim na svijetu.. i slabo sta mozemo i znamo iskoristiti. A gdje je istorijski kontekst drzave, gdje imas one silne tvrdjave, manastire, dzamije, crkve, stare po nekoliko vijekova, stećke, pecine.. Postojnska jama je velika turisticka atrakcija, a ja ti garantujem da kod nas 98 od 100 ljudi ne zna da i mi imamo nesto slicno i kod nas, Vjeternicu, Orlovacu, itd..

Dosta je do toga sto nam se ne promovise sve to i kao sto rekoh, sto smo generalno kao narod autosovinisti. Uzmi sliku sa Romanije i posalji ovom u Njemacku, samo napisi da je u pitanju npr. Svicarska, ima da svrsava na to. Ako napises da je Romanija, reakcija ce biti: "Meh, nista posebno".
Ma najveći dušmani sami sebi.
I rekao bih prokleti, sve nam dato, a ništa nemamo.

Kao onaj što je imao i jesti i piti, ali za čim god bi posegnuo, ne bi mogao dohvatiti.
E mi smo stvarna verzija tog prokletnika :D
Koševo Zapad

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 13:24

Najvece tjesenje ikad i sterotip da je nama sve dato, da imamo najbolju prirodu na svijetu, da imamo najpitkiju vodu na svijetu. :rol: Aha, jes jes. Izadjite malo i proputujte, promijenit cete brzo misljenje za 180.

Eto nama sve to dato a mi kao baksuzi i to ne stitimo i zato propada. :rol: :tokralju:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 20 jul 2023, 13:28

AshburtonG je napisao/la:
20 jul 2023, 13:05
ASD je napisao/la:
20 jul 2023, 12:28

Gdje ti vidiš rijeku u Njemačkoj?
VIše čistih rijeka imaš kod nas nego kod njih, kada se uzme veličina u obzir.
Da fuq? :rol:

Zivio sam u 6-7 gradova u Njemackoj i svaki je imao rijeku koja prolazi kroz pola grada bukvalno.
Otiđi u šumu pa ćeš vidjeti. Kilometri šume bez potočića.
Kod nas na svakom ćošku.

Nećeš se kupati ili piti iz rijeke u gradu.

Ja vozio biciklo po Badem-Wutembergu s ljudima koji su tu preko 40 godina i znaju predjele napamet, vozis desetine kilometara, a ne vidis nigdje kap vode.
Ovdje kod nas je ne mozes mimoici.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 20 jul 2023, 13:35, ukupno mijenjano 4 puta.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 20 jul 2023, 13:31

Pa ja u svakom manjem gradu sto sam bio ima rijeku jebote, a bio sam u preko 30 gradova bukvalno. Kako lupa lik jbtt :rol:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 13 gostiju.