Mrs!
Ovo je patnja.
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
On average it rains for 156.2 days per year
Postoje razliciti sistemi navodnjavanja i vrhunska iskoristivost vode. Niko ne kaze da ce biti jeftino, al se dugorocno isplati. Primjer u Srbiji (koja je u ovom segmentu cak nivo iznad nas) poljoprivredom se bavi vise stanovnistva vec u Holandiji ali tamosnja poljoprivreda zaradi preko 25x vise.dscile je napisao/la: ↑17 jul 2023, 23:35
Problem je sto prosjecan seljak jedva skupi pare za sjetvu, a da ne pricamo o mogucnosti uvodjenja nekih modernih/skupih tehnologija. To mogu samo oni veliki, koji svakako imaju i koji su dobrim dijelom razlog sto nam je ovako kako je.
Ono osnovno, kao sami sistemi za navodnjavanje, je toliko skupo da cak i oni veci proizvodjaci ganjaju EU fondove da bi to kupili, a jos mislim da na svaki hektar trebas imati bunar. I cak i da imas to ako ti se desi kisna godina dodje do toga ti propadne rod. Ili te jednostavno drzava unisti sa uvoznim zitaricama cija je cijena ispod rentabilne cijene za naseg proizvodjaca.
Dakle, lako je reci da se treba ulagati u nove tehnologije, tesko je to izvesti.
rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 00:11Ovo ce postati normala ubuduce, velika vecina planete je pogodjena toplotnim valovima sad, od Indije, Kine, Amerike do Evrope. Globalno zagrijavanje je uhvatilo maha tako da je sada pitanje hocemo li uspjeti ista uraditi da se zadrzi na povecanju od 1,5 stepeni u prosjeku, sve preko toga je katastrofalno.
2 degrees warmer in average, a place that has previously seen a high-temperature of 35 degrees, may now see anything from 43-49 degrees. Imagine 4 degrees in average.
kakvi smaraci sa ovim takozvanim klimatskim promjenama, pa i Titanic je 1912. je potunuo zbog neuobicajeno tople zime, garant se i tad kukaloVensanKasel je napisao/la: ↑18 jul 2023, 01:00rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 00:11Ovo ce postati normala ubuduce, velika vecina planete je pogodjena toplotnim valovima sad, od Indije, Kine, Amerike do Evrope. Globalno zagrijavanje je uhvatilo maha tako da je sada pitanje hocemo li uspjeti ista uraditi da se zadrzi na povecanju od 1,5 stepeni u prosjeku, sve preko toga je katastrofalno.
2 degrees warmer in average, a place that has previously seen a high-temperature of 35 degrees, may now see anything from 43-49 degrees. Imagine 4 degrees in average.
Nećeš vjerovati , ali i prije 60 godina je znalo biti "toplotnih valova" .
Meni je top ovakvo prženje , jedva sam čekao sunce poslije 2 mjeseca kiše svaki dan .
Evo sad baš upalio TV i RTL LIVING , emisija RTL DIREKT počinje dramatičnim tonom voditeljke , gori sve ali bukvalno![]()
U šta su se pretvorili mediji , sve im bolesno yebem![]()
Potonuo je u aprilu zbog ljudske gluposti, jer se mislilo da ne moze potonuti, jer zaista je mogao ploviti i sa 4 departmenta pod vodom, ali ne i 5im. Tako da se nisu igrali sudbine, stali bi tu noc, pa bi ujutru krenuli kad se bolje vidjelo. No, njima su bili bitni naslovi/bahatost. A Californian im je i rekao za sante leda, oni su i stali, a koliko su ovi bili bahati, da nisu ponijeli ni dovoljno camaca a ni rakete koje se ispaljuju kad imaju problem.akisarajevo92 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 01:42
kakvi smaraci sa ovim takozvanim klimatskim promjenama, pa i Titanic je 1912. je potunuo zbog neuobicajeno tople zime, garant se i tad kukalo![]()
Bice "smaraci" kada postanemo Venera, a nismo daleko.akisarajevo92 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 01:42kakvi smaraci sa ovim takozvanim klimatskim promjenama, pa i Titanic je 1912. je potunuo zbog neuobicajeno tople zime, garant se i tad kukaloVensanKasel je napisao/la: ↑18 jul 2023, 01:00rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 00:11
Ovo ce postati normala ubuduce, velika vecina planete je pogodjena toplotnim valovima sad, od Indije, Kine, Amerike do Evrope. Globalno zagrijavanje je uhvatilo maha tako da je sada pitanje hocemo li uspjeti ista uraditi da se zadrzi na povecanju od 1,5 stepeni u prosjeku, sve preko toga je katastrofalno.
Nećeš vjerovati , ali i prije 60 godina je znalo biti "toplotnih valova" .
Meni je top ovakvo prženje , jedva sam čekao sunce poslije 2 mjeseca kiše svaki dan .
Evo sad baš upalio TV i RTL LIVING , emisija RTL DIREKT počinje dramatičnim tonom voditeljke , gori sve ali bukvalno![]()
U šta su se pretvorili mediji , sve im bolesno yebem![]()
![]()
znam da je kriv i ljudski faktor, da je kapetan zurio unatoc upozorenjima sta se nalazi ispred itd. itd., ja pricam o tome otkud ti ledenjaci tu, valjda znas kako to funkcionisealemsa je napisao/la: ↑18 jul 2023, 02:05Potonuo je u aprilu zbog ljudske gluposti, jer se mislilo da ne moze potonuti, jer zaista je mogao ploviti i sa 4 departmenta pod vodom, ali ne i 5im. Tako da se nisu igrali sudbine, stali bi tu noc, pa bi ujutru krenuli kad se bolje vidjelo. No, njima su bili bitni naslovi/bahatost. A Californian im je i rekao za sante leda, oni su i stali, a koliko su ovi bili bahati, da nisu ponijeli ni dovoljno camaca a ni rakete koje se ispaljuju kad imaju problem.akisarajevo92 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 01:42
kakvi smaraci sa ovim takozvanim klimatskim promjenama, pa i Titanic je 1912. je potunuo zbog neuobicajeno tople zime, garant se i tad kukalo![]()
Svatam buraz sta govoris, ali u tom slucaju je 99% kriv ljudski faktor. Samo da su ponijeli rakete koje signaliziraju problem. Californian bi im doso koji je bio u blizini i svi bi prezivjeli, medjutim oni su ponijeli samo rakete bijele boje, koji signaliraju dernek. Zato je Californian dosao 6-7 sati kasnije.akisarajevo92 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 02:36znam da je kriv i ljudski faktor, da je kapetan zurio unatoc upozorenjima sta se nalazi ispred itd. itd., ja pricam o tome otkud ti ledenjaci tu, valjda znas kako to funkcionisealemsa je napisao/la: ↑18 jul 2023, 02:05Potonuo je u aprilu zbog ljudske gluposti, jer se mislilo da ne moze potonuti, jer zaista je mogao ploviti i sa 4 departmenta pod vodom, ali ne i 5im. Tako da se nisu igrali sudbine, stali bi tu noc, pa bi ujutru krenuli kad se bolje vidjelo. No, njima su bili bitni naslovi/bahatost. A Californian im je i rekao za sante leda, oni su i stali, a koliko su ovi bili bahati, da nisu ponijeli ni dovoljno camaca a ni rakete koje se ispaljuju kad imaju problem.akisarajevo92 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 01:42
btw. ovaj čiča je stradao u podmornici Titan
alemsa je napisao/la: ↑18 jul 2023, 02:39Svatam buraz sta govoris, ali u tom slucaju je 99% kriv ljudski faktor. Samo da su ponijeli rakete koje signaliziraju problem. Californian bi im doso koji je bio u blizini i svi bi prezivjeli, medjutim oni su ponijeli samo rakete bijele boje, koji signaliraju dernek. Zato je Californian dosao 6-7 sati kasnije.akisarajevo92 je napisao/la: ↑18 jul 2023, 02:36znam da je kriv i ljudski faktor, da je kapetan zurio unatoc upozorenjima sta se nalazi ispred itd. itd., ja pricam o tome otkud ti ledenjaci tu, valjda znas kako to funkcionisealemsa je napisao/la: ↑18 jul 2023, 02:05
Potonuo je u aprilu zbog ljudske gluposti, jer se mislilo da ne moze potonuti, jer zaista je mogao ploviti i sa 4 departmenta pod vodom, ali ne i 5im. Tako da se nisu igrali sudbine, stali bi tu noc, pa bi ujutru krenuli kad se bolje vidjelo. No, njima su bili bitni naslovi/bahatost. A Californian im je i rekao za sante leda, oni su i stali, a koliko su ovi bili bahati, da nisu ponijeli ni dovoljno camaca a ni rakete koje se ispaljuju kad imaju problem.
btw. ovaj čiča je stradao u podmornici Titan
Razumijem da hos reci da su krenuli u junu da ne bi ni bilo santi, i da je zima bila "topla", ali su oni znali za sante kad su krenuli iz Engleske, i Californian im je rekao koji je dosao na tu lokaciju prije njih. Ignorisali su sve.
Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 4 gosta.