Grand Slam
Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
- Shategabri
- Kontakt:
Re: Grand Slam
Ma mali je fantazija, obzirom koliko je uopšte igrao na travi, uzmeš najvećeg tenisera, vidi se da je nivo iznad ovih next gen.
Koševo Zapad
dedera ne seri deladelinjo je napisao/la: ↑16 jul 2023, 22:47Besmislen post prepun neistina i nagadjanja.jestamaji je napisao/la: ↑16 jul 2023, 22:22današnji dan treba zapisati zlatnim slovima…dan kada je prestala big3 era!
nisu više najbolji, došao je neko bolji od njih koji ih može uzeti ne samo u best of five, nego i na svakom best of five turniru!
jeste ostao samo novak od njih i jeste profulio i set loptu i još par ključnih laganih …. ali nole je danas bio jasno podređen i lošiji igrač! u wimbledonu!! za nevjerovat!!!
apropo karlitosa, sad sigurno neće doći u umag … šteta, a baš bi bio merak još jednom ga gledati uz more
Cestitke Karlitosu. Potpuno zasluzeno. Odlican turnir i jucerasnji mec, izuzev prvog seta 

Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...
- moj uzor-S.G
- Kontakt:
Iskreno, nisam ocekivao Carlosa u finalu jer se dobro sjecam njegove kretnje na proslom Wimbledonu, kao bambi na ledu. Plus zestok put do finala.
Ali zaista nevjerovatan napredak za samo godinu dana, svaka cast sampionu.
Ali zaista nevjerovatan napredak za samo godinu dana, svaka cast sampionu.
ZZ
Alkarazu je ovo najvažnija pobjeda u karijeri, dosadašnjoj i budućoj. Jasno je da u narednim godinama u tenisu slijedi rupa koja se ne može popuniti tako da će on biti jedini top igrač i radi svih osporavanja koje slijede mora imati veliku pobjedu protiv najvećih igrača svih vremena. Kao kad je Federer savladao Samprasa i najavio sve ono što slijedi.
Vjerujem da će on imati još okršaja sa Novakom i to je ključno za njega jer će mu Novak sa 36-7 godina biti najveći rival, to dovoljno govori o ostatku toura.
Vjerujem da će on imati još okršaja sa Novakom i to je ključno za njega jer će mu Novak sa 36-7 godina biti najveći rival, to dovoljno govori o ostatku toura.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Ovo od jucer kasni bar 7,8 godina, a mozda i 10.Prosto nevjerovatno da devedesete ne iznjedrise nijednog atg igraca koji bi imao neki konstantan nivo.Ko bi reko da ce zoomeri nadjebat zadnje generacije milenijalaca 

Ma nema se sta reci Carlosu, dobiti najveceg ikada na Vimbldonu, u finalu nakon sto izgubis prvi set sa 6-1... Pa fenomenalno, sve cestitke. Usudjujem se reci da ce moci ugroziti veliku trojku po uspijesima, samo ako boze zdravlja, ne bude povreda.
On i Djokovic ce voditi borbu na grand slamovima dok Nole skroz ne opadne. Ovo juce je moglo otici i na jednu i na drugu stranu, ali na kraju zasluzeno Alkaraz.
On i Djokovic ce voditi borbu na grand slamovima dok Nole skroz ne opadne. Ovo juce je moglo otici i na jednu i na drugu stranu, ali na kraju zasluzeno Alkaraz.
Novak je do jučer imao samo 5 poraza u karijeri na slemovima kad dobije prvi set. 3 su od Wawrinke(
), 1 od Nadala, i jedan od Melzera na RGu 2010. godine. Znači, da uzmeš 3 od preostala 4 seta do sada je bila statistička greška i nemoguća misija. Što ne čudi s obzirom šta moraš uraditi da izađeš iz deficita a onda i pobijediš, nadjačati ovog luđaka u svim segmentima teniske igre.
Kad je počeo meč, tačnije još u tunelu, osjetilo se da je Carlosa opet uhvatila panika i nervoza kao na RG-u. On nije osjećao uopšte dinamiku udaraca kompletan prvi set. Međutim sad kad vratim film, mislim da je gubitak seta 6-1 za njega bio dobar i pozitivno utjecao na budući tok meča, iz dva razloga:
1. Prvo, jer se opustio, odbacio pritisak i nastavio meč u smislu samo da pružim bilo kakav otpor, da se ne obrukam, pa šta bude.
2. A drugo, i Novak je u podsvijesti imao da će ovo moguće da bude lagan posao i da se mali opet usrao, a posljedica toga je bio značajan pad nivoa u drugom setu. Imam osjećaj da je tek poslije promašenog dropa u TBu za 3-3 počeo da osjeća da se nalazi u opasnosti i da je meč daleko od gotovog.
Ključ TBa po meni nisu promašeni Novakovi bekendi na 6-5 i 6-6 nego dva Carlosova servisa na 3-0 gdje se vratio u život i dao Novaku do znanja da će morati zaraditi set svojim udarcima a ne dobiti ga greškama protivnika, i baš zbog toga idući poen igra nerezonski drop i griješi.
Mnogo teže je okrenuti 0-2 u setovima, nego brejk u petom, i zato je TB bio ključ svega i najveća bitka koju je Alcaraz dobio jučer.
Treći set je čista posljedica drugog, Novak je potrošen i fizički i mentalno, Alcaraz pun samopouzdanja. Meč je u tom trenutku nevjerovatno podsjećao na Novak Thiem iz finala Australije 2020. godine. 2. i 3. set su trajali 2.5 sata, a Novak je izgubio oba, to mu se vjerovatno nije desilo nikad u životu.
Koliko je žilav i koliki je šampion opet je pokazao u četvrtom kad je stao vjetar a on prešao u totalnu ofanzivu. Pustio ruku, totalno promijenio pristup i jasno dao Alcarazu do znanja da će morati još više dići nivo svoje igre ako misli dobiti. Sve je išlo na preokret kao sa Dominikom.
I peti je slično počeo... i onda dolazi španski borbeni mentalitet na djelo. Nećeš me dobit, svaki poen ću odigrati za udarac više, na glavu se bacati(razlog spašene brejk lopte), ono baš Nadal stanje uma, razbi me i samo tako ćeš me dobit. Ako bude egal, ja dobijam
. To je nešto što niko od mlađih tenisera nema uključujući i spomenutog Thiema, a Carlos ima, rođeni je borac, pekao je zanat gledajući Nadala i Đokovića.
U ovakvim mečevima se rađaju šampioni i igrači najvišeg nivoa. Ovako je Federer srušio Samprasa 2001. godine, ovako je Nadal srušio Federera 2008. godine, i ovako je Novak srušio Nadala 2011. godine. Sad je i Novak srušen.
Što se tiče tehničke prirode najviše me je oduševio Carlitosov bekend i način na koji je parirao Novaku u cross-court razmjenama. To nisam očekivao da se može desiti, ali je očigledno da mu brzina podloge mnogo više odgovara za taj udarac nego šljaka i sporiji uslovi. Ubrzanje koje loptica dobije prilikom kontakta sa podlogom naučio je koristiti za generisanje vlastite snage kod tog udarca. Odskok mu je isto jako pogodan, ne hvata ga ni visoko ni prenisko, u zoni komfora udara.
O forhendu je suvišno i pričati jer je već sad taj udarac jedan od najboljih koje sam gledao. Može bukvalno raditi šta poželi s njim. I defanzivno i ofanzivno, razvlačiti po širini, tražiti uglove, a i lupati 160 na sat. Udarac koji nema mane.
Ono što Carlosu daje dimenziju više u odnosu na ostale vršnjake je čisti talenat i osjećaj na koji način koristiti svaki centimetar terena, kad prepoznati situaciju za drop, za izaći na mrežu, za smiriti ritam, za pojačati intenzitet... U gemu kad je servirao za meč pod takvim pritiskom igra savršen lob, savršen drop i savršen volej. To je nešto što se ne uči u školama tenisa nit što ti treneri mogu objasniti i pokazati, to je jednostavno nešto s čim se rodiš, ili imaš ili nemaš.
Od danas je Carlos Alcaraz najbolji teniser na svijetu. Od danas je lovina a ne lovac. I od danas pa ubuduće će biti favorit na svakom slemu protiv Novaka. Tenis je zasigurno dobio novi poredak i Novak sada preuzima ulogu Federera od 2012. pa do kraja karijere. Šanse za osvajanje slemova će i dalje imati, ali se više ne pita najviše, sad se Carlos Alcaraz pita najviše.

Kad je počeo meč, tačnije još u tunelu, osjetilo se da je Carlosa opet uhvatila panika i nervoza kao na RG-u. On nije osjećao uopšte dinamiku udaraca kompletan prvi set. Međutim sad kad vratim film, mislim da je gubitak seta 6-1 za njega bio dobar i pozitivno utjecao na budući tok meča, iz dva razloga:
1. Prvo, jer se opustio, odbacio pritisak i nastavio meč u smislu samo da pružim bilo kakav otpor, da se ne obrukam, pa šta bude.
2. A drugo, i Novak je u podsvijesti imao da će ovo moguće da bude lagan posao i da se mali opet usrao, a posljedica toga je bio značajan pad nivoa u drugom setu. Imam osjećaj da je tek poslije promašenog dropa u TBu za 3-3 počeo da osjeća da se nalazi u opasnosti i da je meč daleko od gotovog.
Ključ TBa po meni nisu promašeni Novakovi bekendi na 6-5 i 6-6 nego dva Carlosova servisa na 3-0 gdje se vratio u život i dao Novaku do znanja da će morati zaraditi set svojim udarcima a ne dobiti ga greškama protivnika, i baš zbog toga idući poen igra nerezonski drop i griješi.
Mnogo teže je okrenuti 0-2 u setovima, nego brejk u petom, i zato je TB bio ključ svega i najveća bitka koju je Alcaraz dobio jučer.
Treći set je čista posljedica drugog, Novak je potrošen i fizički i mentalno, Alcaraz pun samopouzdanja. Meč je u tom trenutku nevjerovatno podsjećao na Novak Thiem iz finala Australije 2020. godine. 2. i 3. set su trajali 2.5 sata, a Novak je izgubio oba, to mu se vjerovatno nije desilo nikad u životu.
Koliko je žilav i koliki je šampion opet je pokazao u četvrtom kad je stao vjetar a on prešao u totalnu ofanzivu. Pustio ruku, totalno promijenio pristup i jasno dao Alcarazu do znanja da će morati još više dići nivo svoje igre ako misli dobiti. Sve je išlo na preokret kao sa Dominikom.
I peti je slično počeo... i onda dolazi španski borbeni mentalitet na djelo. Nećeš me dobit, svaki poen ću odigrati za udarac više, na glavu se bacati(razlog spašene brejk lopte), ono baš Nadal stanje uma, razbi me i samo tako ćeš me dobit. Ako bude egal, ja dobijam

U ovakvim mečevima se rađaju šampioni i igrači najvišeg nivoa. Ovako je Federer srušio Samprasa 2001. godine, ovako je Nadal srušio Federera 2008. godine, i ovako je Novak srušio Nadala 2011. godine. Sad je i Novak srušen.
Što se tiče tehničke prirode najviše me je oduševio Carlitosov bekend i način na koji je parirao Novaku u cross-court razmjenama. To nisam očekivao da se može desiti, ali je očigledno da mu brzina podloge mnogo više odgovara za taj udarac nego šljaka i sporiji uslovi. Ubrzanje koje loptica dobije prilikom kontakta sa podlogom naučio je koristiti za generisanje vlastite snage kod tog udarca. Odskok mu je isto jako pogodan, ne hvata ga ni visoko ni prenisko, u zoni komfora udara.
O forhendu je suvišno i pričati jer je već sad taj udarac jedan od najboljih koje sam gledao. Može bukvalno raditi šta poželi s njim. I defanzivno i ofanzivno, razvlačiti po širini, tražiti uglove, a i lupati 160 na sat. Udarac koji nema mane.
Ono što Carlosu daje dimenziju više u odnosu na ostale vršnjake je čisti talenat i osjećaj na koji način koristiti svaki centimetar terena, kad prepoznati situaciju za drop, za izaći na mrežu, za smiriti ritam, za pojačati intenzitet... U gemu kad je servirao za meč pod takvim pritiskom igra savršen lob, savršen drop i savršen volej. To je nešto što se ne uči u školama tenisa nit što ti treneri mogu objasniti i pokazati, to je jednostavno nešto s čim se rodiš, ili imaš ili nemaš.
Od danas je Carlos Alcaraz najbolji teniser na svijetu. Od danas je lovina a ne lovac. I od danas pa ubuduće će biti favorit na svakom slemu protiv Novaka. Tenis je zasigurno dobio novi poredak i Novak sada preuzima ulogu Federera od 2012. pa do kraja karijere. Šanse za osvajanje slemova će i dalje imati, ali se više ne pita najviše, sad se Carlos Alcaraz pita najviše.
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 17 jul 2023, 12:20, ukupno mijenjano 1 put.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase
- Shategabri
- Kontakt:
Pa i podatak da Nole 10+ godina nije izgubio na ovom terenu, Alcaraz je fakat napravio čudo
Mentalno prije svega da je bio fokusiran do kraja, onda da mu je škola bila to što je presaugo na RG.

Mentalno prije svega da je bio fokusiran do kraja, onda da mu je škola bila to što je presaugo na RG.
Koševo Zapad
bodi123 je napisao/la: ↑17 jul 2023, 12:16Novak je do jučer imao samo 5 poraza u karijeri na slemovima kad dobije prvi set. 3 su od Wawrinke(), 1 od Nadala, i jedan od Melzera na RGu 2010. godine. Znači, da uzmeš 3 od preostala 4 seta do sada je bila statistička greška i nemoguća misija. Što ne čudi s obzirom šta moraš uraditi da izađeš iz deficita a onda i pobijediš, nadjačati ovog luđaka u svim segmentima teniske igre.
I peti je slično počeo... i onda dolazi španski borbeni mentalitet na djelo. Nećeš me dobit, svaki poen ću odigrati za udarac više, na glavu se bacati(razlog spašene brejk lopte), ono baš Nadal stanje uma, razbi me i samo tako ćeš me dobit. Ako bude egal, ja dobijam. To je nešto što niko od mlađih tenisera nema uključujući i spomenutog Thiema, a Carlos ima, rođeni je borac, pekao je zanat gledajući Nadala i Đokovića.

Bodi
Mene je kod Carlosa najvise fascinirala kontrola snage u udarcima, nit je bezglavo i impulsivno reagovao kao na RG, nit se onoliko fizicki trosio, kad kazem fizicki - mislim na silinu u udarcima. Na RG je lupao iz sve snage, a Novak poput zida vracao, na momente je to nestvarno izgledalo.
Forehand je bio perfektan, ni milimetra nije silio, a tacno je znao prepoznati momenat kad da opali onu svoju raketu 130 km/h+.
Kako je to znao uraditi sa 20 god i u svom tek drugom finalu, Allah zna.
Doduse i Novak je pomogao svojim losijim serviranjem, cak je imao i nestvarno dobre procente na 2. servis, ali nije pomoglo.

Mene je kod Carlosa najvise fascinirala kontrola snage u udarcima, nit je bezglavo i impulsivno reagovao kao na RG, nit se onoliko fizicki trosio, kad kazem fizicki - mislim na silinu u udarcima. Na RG je lupao iz sve snage, a Novak poput zida vracao, na momente je to nestvarno izgledalo.
Forehand je bio perfektan, ni milimetra nije silio, a tacno je znao prepoznati momenat kad da opali onu svoju raketu 130 km/h+.
Kako je to znao uraditi sa 20 god i u svom tek drugom finalu, Allah zna.
Doduse i Novak je pomogao svojim losijim serviranjem, cak je imao i nestvarno dobre procente na 2. servis, ali nije pomoglo.
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
-
- Kontakt:
Prvi turnir koji sam gledao (kojeg se sjećam) je masters u Hamburgu 1994 na kojem je mlađahni Kafelnikov sa svojim crvenim nosom dogurao do finala. I od tada sam gledao gotovo pa sve ,od povraćanja Samprasa protiv Corretje na US Openu, od servisa Rusedskog od 213 km/h na Australian Openu protiv Beckera kojim je shjebao ruku i više nije mogao da servira preko 180km/h pa je prokockao vodstvo u setovima od 2:0. Rekord je tad bilo Goranovih 218,8 km/h sa Wimbledona i bilo je samo par igrača koji su mogli da serviraju preko 200 km/h. Gledao dam sve zagondžije Martine Hingis od Ive Heubergera, Juliana Alonsa, Magnusa Normana do Radeka Štepaneka. Ovaj drugi (Alonso) iako ne pretjerano visok je dugo vremena uz Roddicka, Phillipoussisa i Rusedskog spadao među 4 tenisera koji su servirali jače od 230 km/h. Gledao sam i prvi meč Juan Carlosa Ferrera na Eurosportu, bio je to meč prvog kola u Kutzbuhlu protiv Haasa 1999 godine u kojem je zaostajao set i break ali je uspio da preokrene ludu glavu Tommya koji je sedmicu prije toga izgubio finale od M. Normana iako je imao 7:6 6:4 5:4 30:0 i servis. Jedino što nisam vidio je to kako je Agustin Calleri u Hamburgu u svlačionicama namarisao Juan Ignacio "el Flaca" Chelu prije nekih 25 godina i nisam vidio većeg prevaranta i glumca od Novaka Đokovića.
Kakva bre gluten dieta, kakve meditacije i PM.
Nakon što je Rafa na njemu na US Openu 2010 kompletirao sve i oderao ga 15. put Nole je morao nešto radikalno da poduzme, onaj ko vjeruje u onakvu fizičku transformaciju u roku od 2 mjeseca zbog gluten diete taj je prilično naivan.
Kakva bre gluten dieta, kakve meditacije i PM.
Nakon što je Rafa na njemu na US Openu 2010 kompletirao sve i oderao ga 15. put Nole je morao nešto radikalno da poduzme, onaj ko vjeruje u onakvu fizičku transformaciju u roku od 2 mjeseca zbog gluten diete taj je prilično naivan.
ccc nemoj me mrzitijestamaji je napisao/la: ↑17 jul 2023, 08:26dedera ne seri deladelinjo je napisao/la: ↑16 jul 2023, 22:47Besmislen post prepun neistina i nagadjanja.jestamaji je napisao/la: ↑16 jul 2023, 22:22današnji dan treba zapisati zlatnim slovima…dan kada je prestala big3 era!
nisu više najbolji, došao je neko bolji od njih koji ih može uzeti ne samo u best of five, nego i na svakom best of five turniru!
jeste ostao samo novak od njih i jeste profulio i set loptu i još par ključnih laganih …. ali nole je danas bio jasno podređen i lošiji igrač! u wimbledonu!! za nevjerovat!!!
apropo karlitosa, sad sigurno neće doći u umag … šteta, a baš bi bio merak još jednom ga gledati uz more

GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!
RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF
VOLIM ZELJEZNICAR!!
RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF
Sta mislis sta je u pitanjuKennyKFCLofton je napisao/la: ↑17 jul 2023, 16:05Nole je morao nešto radikalno da poduzme, onaj ko vjeruje u onakvu fizičku transformaciju u roku od 2 mjeseca zbog gluten diete taj je prilično naivan.

Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
Ključaj temu do US Opena

jel iko skonto da je novak za vrijeme meča ogulio samo jednu stranu banane i pojeo griz sa korom?
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.