zaostrog je napisao/la: ↑16 jul 2023, 01:33
Napokon fina i konstruktivna rasprava, a svi argumenti koje pišete stoje
U biti, svaki klub je slučaj za sebe, svako ima svoje specifičnosti. Velež je osakaćen ratom najviše, a onda i poslije, uslijed užasnih rezultata, baza se osula. Možda je to moj dojam, ali u nekim gradovima gdje je apsolutna većina navijala za Velež (
recimo Konjic), sada je tu masa koji su Sarajevo/željo i takvi su većina. S druge strane, Sarajevo kao grad ima najveći priliv stanovništva sa strane i onda čak i ako ti ljudi ne navijaju za Sarajevo/Želju, njihova djeca da. Znam masu raje koja je došla ovdje iz Krajine, srednje Bosne ili sjevera TK, čija djeca danas navijaju za Sarajevo/Želju, pa onda i oni pomalo simpatišu. Jednostavno, integrišu se.
Meni je zanimljivo koliko je Čelik održao bazu sve ove godine. Realno, rezultati užasni, oko kluba kriminal i politika, ništa normalno. Da ima neko svjetlo na kraju tunela, nema. I svi su imali nekakve nade, oni slabo vala. Ali, bez problema će napuniti Bilino Polje i iz sezone u sezonu su to radili, ma koliko loši bili. Ok, ispuše to brzo kad se vrate u realnost, ali nije se moglo desiti da igraju 1. ili 2. kolo sa Sarajevom, a da nije krcato Bilino Polje. ili kad god postoji osnova za nekakvu euforiju. A, nije jednostavno da dođe 10+ hiljada ljudi. Nisu ni Zenica i okolina pošteđeni tih odlazaka, pa čak evo i pojava ovih manjih klubova iza rata, tipa Mladost DK, Žepče koji su im mogli utjecati na bazu. Bez da sad rasprava ode u krivom smjeru, ali mi se čini da Sloboda nikad ne može izazvati takvu euforiju. Velež hajd ok, mada je specifično. I s tog aspekta bi fantastično bilo nekad Čelik vidjeti u Evropi.