dscile je napisao/la: ↑21 jun 2023, 17:45
alemsa je napisao/la: ↑21 jun 2023, 17:16
dscile je napisao/la: ↑21 jun 2023, 15:33
Meni licno nikada nece biti jasna ta opsjednutost dijasporaca sa nekretninama u BiH. Evo u mojoj okolini, pa u vecini novoizgradjenih zgrada, pola stanova prodano a prazno. Tj dijasporci kupuju da bi bili 10 dana godisnje u njima, a u onim stanarskim viber grupama prvi su da nesto kenjaju kad dodju na tih 10 dana.
Razumio bih da se iko od njih planira skroz vratiti, ali cinjenica je da ne planira niti se iko vraca.
I meni je to vazda bila glupost,
ako odlucis da se vratis, prodas sve pa kupis sebi u Bosni da zivis. Poznavao sam ljude koji su ovdje recimo zivjeli na minimalcu da bi dole napravili top kuce. Lik se se vratio nakon 6 mjeseci umro...... 20 godina radio za tu kucu da bi proveo 6 mjeseci u istoj.
Pa bas to. A oni ovdje pokupovase igdje ista samo da bi bilo prazno. Tih 10 dana sto provedu ovdje mogu iznajmiti bilo kakvu vikendicu ili se gotiviti po hotelima do kraja svog zivota i opet ih nece izaci kao ta kuca/stan koju kupe. U redu ko ima neku djedovinu pa nece da je proda, ali kupovati samo da bi kupovao mi nije jasno.
Koliko ti cesto dolazis, s obzirom da si u cak u Americi?
Slazem se, ma i uzmes stan na Airbnb, ja ga placo po $300 za 20 dana.
2006, 2010, pa je bio period od 6 godina, kad me uopste nije interesovo taj dio svijeta, i onda 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. S tim da sam od augusta 2020e, do jula 2021 bio 3 puta, vise skoro proveo u Bosni taj period nego ovamo. U Augustu 20 dana, u Nov 2 mjeseca pa od Aprila do jula.