Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VensanKasel
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la VensanKasel » 21 jun 2023, 17:28

muhamedhulk je napisao/la:
21 jun 2023, 12:45
Puma je napisao/la:
21 jun 2023, 10:45
Murga je napisao/la:
21 jun 2023, 07:26

Ma gledo auto za rentanje, ali vecina reviews na google su neki arapi i turci pa nisam bas bio siguran koliko je napuhano. Hvala na komentaru.
Mislim da je europcar najbolji, bar po iskustvima mase ljudi, ja ne vozim, niti imam dodira sa rent-a-carom, ali sam u bliskoj bransi.
pozitivna iskustva sa europcarom isto..
Europcar je dobar , kao ostale jake franšize SIXT i Avis . U SIXT-u je obavezna kreditna kartica i depozit od 500 eura za najmanju klasu .
Europcar poslije korone malo šteka , prije su bili ubjedljivo broj 1 .

Od Enterprisea bježi , naplaćuju iste štete ljudima i nikad nemaš puno osiguranje .

Ako ti treba auto javi mi se u privatne poruke , moj rent a car je na aerodromu , Kapitals se zove .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 21 jun 2023, 17:32

donDondon je napisao/la:
21 jun 2023, 15:26
AshburtonG je napisao/la:
21 jun 2023, 13:16
donDondon je napisao/la:
21 jun 2023, 12:29
mislim da je profesor vedran bas pricao o toj inflaciji kako stranci dolaze placaju skupo i tako stvaraju inflaciju,ako je on glup i ja sam.

Radi se zgrada gdje stan treba da kosta 90k on nabije cijenu 150k jer zna da ce neki stranac to platiti,tako ga mi pusimo ovdje, ja ne vidim taj plus za bh ekonomiju,a dodje na 10 dana u Bosnu.

uostalom sto bi jedan drzavljanin bio drugaciji od mene,on ima dva drzavljanstva a ja ne mogu imati,svima ukinuti
Ulaganja dijaspore nemaju mnogo veze sa plateznom moci Bosanaca i Hercegovaca. Ti ako nisi mogao kupit stan dok je bio 170k, uglavnom ga neces moci kupit ni ako je 20k vise. I tih 20k je previse za utjecaj dijaspore na cjenovni nivo. Nije doso Meho iz Minhena pa kupio 50 hektolitara ulja, pa ti cijena skocila na 5KM.
To sto ti zivis u nekoj zabludi da su cijene materijala i rada prilagodjene plateznoj moci gradjana neke drzave je druga stvar.
ne ne ti si upravu,sad cu zvati profesora Vedrana koji je izabran za najboljeg prosvjetnog radnika i jedan od najpametnijih ljudi koje ova drzava ima da zivi u zabludi,da je vamo na forumu neko rekao da nije upravu.
Ne kontas kume. Nije Vedran u krivu, nego si ti nesposoban za procesirat sta je covjek rekao. :)

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 21 jun 2023, 17:45

alemsa je napisao/la:
21 jun 2023, 17:16
dscile je napisao/la:
21 jun 2023, 15:33
Meni licno nikada nece biti jasna ta opsjednutost dijasporaca sa nekretninama u BiH. Evo u mojoj okolini, pa u vecini novoizgradjenih zgrada, pola stanova prodano a prazno. Tj dijasporci kupuju da bi bili 10 dana godisnje u njima, a u onim stanarskim viber grupama prvi su da nesto kenjaju kad dodju na tih 10 dana.

Razumio bih da se iko od njih planira skroz vratiti, ali cinjenica je da ne planira niti se iko vraca.
I meni je to vazda bila glupost, ako odlucis da se vratis, prodas sve pa kupis sebi u Bosni da zivis. Poznavao sam ljude koji su ovdje recimo zivjeli na minimalcu da bi dole napravili top kuce. Lik se se vratio nakon 6 mjeseci umro...... 20 godina radio za tu kucu da bi proveo 6 mjeseci u istoj.
Pa bas to. A oni ovdje pokupovase igdje ista samo da bi bilo prazno. Tih 10 dana sto provedu ovdje mogu iznajmiti bilo kakvu vikendicu ili se gotiviti po hotelima do kraja svog zivota i opet ih nece izaci kao ta kuca/stan koju kupe. U redu ko ima neku djedovinu pa nece da je proda, ali kupovati samo da bi kupovao mi nije jasno.

Koliko ti cesto dolazis, s obzirom da si u cak u Americi?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 21 jun 2023, 17:52

dscile je napisao/la:
21 jun 2023, 17:45
alemsa je napisao/la:
dscile je napisao/la:
Meni licno nikada nece biti jasna ta opsjednutost dijasporaca sa nekretninama u BiH. Evo u mojoj okolini, pa u vecini novoizgradjenih zgrada, pola stanova prodano a prazno. Tj dijasporci kupuju da bi bili 10 dana godisnje u njima, a u onim stanarskim viber grupama prvi su da nesto kenjaju kad dodju na tih 10 dana.

Razumio bih da se iko od njih planira skroz vratiti, ali cinjenica je da ne planira niti se iko vraca.
I meni je to vazda bila glupost, ako odlucis da se vratis, prodas sve pa kupis sebi u Bosni da zivis. Poznavao sam ljude koji su ovdje recimo zivjeli na minimalcu da bi dole napravili top kuce. Lik se se vratio nakon 6 mjeseci umro...... 20 godina radio za tu kucu da bi proveo 6 mjeseci u istoj.
Pa bas to. A oni ovdje pokupovase igdje ista samo da bi bilo prazno. Tih 10 dana sto provedu ovdje mogu iznajmiti bilo kakvu vikendicu ili se gotiviti po hotelima do kraja svog zivota i opet ih nece izaci kao ta kuca/stan koju kupe. U redu ko ima neku djedovinu pa nece da je proda, ali kupovati samo da bi kupovao mi nije jasno.

Slazem se, ma i uzmes stan na Airbnb, ja ga placo po $300 za 20 dana.

2006, 2010, pa je bio period od 6 godina, kad me uopste nije interesovo taj dio svijeta, i onda 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. S tim da sam od augusta 2020e, do jula 2021 bio 3 puta, vise skoro proveo u Bosni taj period nego ovamo. U Augustu 20 dana, u Nov 2 mjeseca pa od Aprila do jula.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 21 jun 2023, 18:02

Ljudi osiguravaju novac kupovinom nekretnina, sta vam je cudno? Ako nemas novca da kupis gdje zivis, onda kupujes gdje mozes. Da li to bila Turska, Hrvatska, CG, Bosna ili Madagaskar, koga boli qrc.

kinder_jaje
Kontakt:

Post Postao/la kinder_jaje » 21 jun 2023, 18:03

Da li neko ima iskustva sa Albanskim morem,smjestaj,hrana,avion ili auto.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 21 jun 2023, 18:03

dscile je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
dscile je napisao/la:

Ima jedna živi u Svici neće da kupi stan ovdje, nego kad dodje ovdje 5-6 dana uvijek ide u neki bolji hotel.

Kaze kad dodjem treba mi dan dok sredim stan, plus dolazi mi rodbina da me obilazi.

Ovako u hotelu drugi za mene sređuju sobu, imam 3 obroka, a rodbinu koju želim da vidim zovnem na ručak u neki restoran...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 21 jun 2023, 18:05

21 jun 2023, 18:02
Ljudi osiguravaju novac kupovinom nekretnina, sta vam je cudno? Ako nemas novca da kupis gdje zivis, onda kupujes gdje mozes. Da li to bila Turska, Hrvatska, CG, Bosna ili Madagaskar, koga boli qrc.
A dobro, ako ce kupiti u Bosni za 150k da mu stoji prazno. Bolje mu uzet neki stancic ovdje za te pare i rentat ga za $900, ali dobro svakom svoje.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 21 jun 2023, 18:23

alemsa je napisao/la:
21 jun 2023, 18:05
A dobro, ako ce kupiti u Bosni za 150k da mu stoji prazno. Bolje mu uzet neki stancic ovdje za te pare i rentat ga za $900, ali dobro svakom svoje.
U pravu je orao.

Nekretnina je vazda nekretnina, a lova ispari kroz inflaciju.

Pametni ljudi pare drže u nekretninama, koje mogu prodati kad god hoće. I uvijek mogu izvuci stvarnu lovu iz nekretnine, bila inflacija ili ne...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 21 jun 2023, 18:36

kraljttbvb je napisao/la:
21 jun 2023, 18:03
dscile je napisao/la:
alemsa je napisao/la:

Ima jedna živi u Svici neće da kupi stan ovdje, nego kad dodje ovdje 5-6 dana uvijek ide u neki bolji hotel.

Kaze kad dodjem treba mi dan dok sredim stan, plus dolazi mi rodbina da me obilazi.

Ovako u hotelu drugi za mene sređuju sobu, imam 3 obroka, a rodbinu koju želim da vidim zovnem na ručak u neki restoran...
slika

Eto mu stana (dnevni, soba, kuhinja), 2 kilometra od City Centra, $30 noc, dovodi drustvo radi sta hoce, wifi, kablovska.

kraljttbvb je napisao/la:
21 jun 2023, 18:23
alemsa je napisao/la:
21 jun 2023, 18:05
U pravu je orao.

Nekretnina je vazda nekretnina, a lova ispari kroz inflaciju.

Pametni ljudi pare drže u nekretninama, koje mogu prodati kad god hoće. I uvijek mogu izvuci stvarnu lovu iz nekretnine, bila inflacija ili ne...
Naravno, samo sto u mom scenariu ima stvarnu lovu + kiriju..

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 21 jun 2023, 18:53

Da, goriću u paklu.

I found freedom. Losing all hope was freedom.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 21 jun 2023, 18:59

alemsa je napisao/la:
21 jun 2023, 17:52
dscile je napisao/la:
alemsa je napisao/la:

Slazem se, ma i uzmes stan na Airbnb, ja ga placo po $300 za 20 dana.

2006, 2010, pa je bio period od 6 godina, kad me uopste nije interesovo taj dio svijeta, i onda 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. S tim da sam od augusta 2020e, do jula 2021 bio 3 puta, vise skoro proveo u Bosni taj period nego ovamo. U Augustu 20 dana, u Nov 2 mjeseca pa od Aprila do jula.
Dobar si, bas cesto dolazis s obzirom na udaljenost.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 21 jun 2023, 19:34

jasmin10 je napisao/la:
21 jun 2023, 15:21
Sto ne bi radio kad uzima duple pare.
Naredni post, radio sam samo 3 dana.
Hahahahahahahahhaha
Ma lik ns zna vise gdje udara. Duple smjene u McDonaldsu ga ubise :kafa:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 21 jun 2023, 19:37

dscile je napisao/la:
21 jun 2023, 18:59

Dobar si, bas cesto dolazis s obzirom na udaljenost.
Imam u planu i da se vratim za jedno decenciju, mozda i prije, jer mogu ovamo napraviti da mi kapa $2k mjesecno, i u Bosni sta raduckat cisto da ne sjedim, 5 milja dosta. Penzija sa 40. Mislim to su mi neke misli nije cilj. Mada mi u Bosni vazda bude top, zato ne kontam ovog @numana ali haj svako drugacije dozivljava mozda, nikad neugodno situaciju nisam imo, dapace spijateljis se s ljudima kso da ih znas 100 godina. Evo ovaj @ corhelo doso po mene iz TZ u SA, niti me zna niti pozna osim ovo s foruma. Ko bi ti to uradio ono kontas.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 21 jun 2023, 19:52

kinder_jaje je napisao/la:
21 jun 2023, 18:03
Da li neko ima iskustva sa Albanskim morem,smjestaj,hrana,avion ili auto.

Kendi brat, travel vlogger :)
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 21 jun 2023, 19:53

Nešto kontam. Zašto Ameri recimo ne dođu kod nas i ne počnu masovno kupovat zemlju, ili iznajmljivat da se zaobiđe zakon.
Ne mislim na zemlju oko Sarajeva, nego recimo negdje kao što je Livno ili tako to. Mogu sebi napraviti raj na zemlji za cijenu debelo nižu nego u Americi.

Eto ti Aleme biznis ideje. S obzirom da poznaješ mentalitet tamo i znaš gdje bi to mogao prodati.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 21 jun 2023, 19:58

Zato sto imaš mnogo atraktivnijih država od nas i mnogo jeftinijih.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 21 jun 2023, 19:59

ASD je napisao/la:
21 jun 2023, 19:53
Nešto kontam. Zašto Ameri recimo ne dođu kod nas i ne počnu masovno kupovat zemlju, ili iznajmljivat da se zaobiđe zakon.
Ne mislim na zemlju oko Sarajeva, nego recimo negdje kao što je Livno ili tako to. Mogu sebi napraviti raj na zemlji za cijenu debelo nižu nego u Americi.

Eto ti Aleme biznis ideje. S obzirom da poznaješ mentalitet tamo i znaš gdje bi to mogao prodati.
Pa ne mogu valjda? Moras imati drzavljanstvo valjda? A Ameri idu po Juznoj Americi, Filipine itd. Na Filipinima stan na plazi $120 mjesecno. Preko 40k Amera zivi u Buenos Aieresu, na Filipinima preko 300k

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 21 jun 2023, 20:03

https://www.klix.ba/komentar/24630751

Kakva diskusija :tokralju:

I omjer lajkova govori sa kakvim personama živimo. Ovo ko onaj profil što @ASD postavi neki dan.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 21 jun 2023, 20:09

alemsa je napisao/la:
21 jun 2023, 19:59
ASD je napisao/la:
21 jun 2023, 19:53

Pa ne mogu valjda? Moras imati drzavljanstvo valjda? A Ameri idu po Juznoj Americi, Filipine itd. Na Filipinima stan na plazi $120 mjesecno. Preko 40k Amera zivi u Buenos Aieresu, na Filipinima preko 300k
Možda bi i moglo ako bi osnovali farmu kao firmu. Što je sasvim normalna stvar u Americi. Na to ciljam, ne službeni retirement.

Prednost naše države je što smo rijetko naseljeni. 50 ljudi na km kvadratni. Na Filipinima je 330. I još raste.

Istina, vjerovatno ne bi mogli konkurisati Argentini, em je država rijetko naseljena, em ih inflacija jede, tamo kad dođeš s dolarima si lord, ali opet ne znam koliko se isplati ulagati tamo.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: BaiMai i 2 gosta.