Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Plate u drzavnim firmama su male a mogućnost napredovanja nikakva tj zavisi od političke stranke na vlasti. Meni je u Posti sa srednjom skolom plata 1450KM sa svim sto je realno premalo za kolicinu posla koji salterski radnici urade. Ovaj dio za kancelarije je istina mnogi od njih rade 5 dana u mjesecu zavrse posao i tri sedmice samo sjede i zavrsavaju privatne poslove. Npr jedan moj kolega je trazio premještaj u jednu malu postu gdje je minimalan promet a suvisak zna biti 500KM dnevno u odnosu npr na vece poste gdje je 80000KM dnevno. Na poslu zavrsava privatne obaveze i dodatne biznise.
- Chapman1886
- Kontakt:
Dali je moguce da u ovoj jadnoj drzavi de radpise konkurs za referente,cistacice i pomocnog radnika 6.9.2019 g. I nakom mjesec ipo nema nikakve informacije povratne kao da se bira pilot? Meni je stvarno zao ovih strucnih, visih saradnika i eksperata za 5 godina, sad ide reforma javne uprave, rezanje plata i smanjenje broja uhljeba a taman se uhljebili. Od naredne godine odliv istinskih radnika a sve vise penzionera... ko da gledam bice strucnih saradnika na bausteli, pranju guzica itd. Samo strucno. Nevjerovatno kako inventivno zvuce nazivi radnih mjesta u jednoj nerazvijenoj drzavi poput BiH. Nadam se da ce svi novozaposleni na svojim fancy radnim mjestima da ova drzava konacno progleda u skoroj buducnost!
Samo Sloboda | COYG
Ja sam u posti tri mjeseca cekao da me pozovu na testiranje za posao. Takva je procedura dugo se ceka jer je veliki broj prijavljenih.Chapman1886 je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:39Dali je moguce da u ovoj jadnoj drzavi de radpise konkurs za referente,cistacice i pomocnog radnika 6.9.2019 g. I nakom mjesec ipo nema nikakve informacije povratne kao da se bira pilot? Meni je stvarno zao ovih strucnih, visih saradnika i eksperata za 5 godina, sad ide reforma javne uprave, rezanje plata i smanjenje broja uhljeba a taman se uhljebili. Od naredne godine odliv istinskih radnika a sve vise penzionera... ko da gledam bice strucnih saradnika na bausteli, pranju guzica itd. Samo strucno. Nevjerovatno kako inventivno zvuce nazivi radnih mjesta u jednoj nerazvijenoj drzavi poput BiH. Nadam se da ce svi novozaposleni na svojim fancy radnim mjestima da ova drzava konacno progleda u skoroj buducnost!
- ASD
- Kontakt:
Željeznice FBIH?Marsal je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:25Pa evo ja sad idem od privatnika sa veće plate u javno preduzeće na manju platu za nekih 200-250 maraka. Ono što je kod mene presudilo je sigurnost i što me se neće ganjat za svaku sitnicu.
U novembru prošle godine sam imao jedan incident koji je moja greška ali i koji je skoro pa svakodnevnica i kad se to dogodilo ljudi koji nemaju pojma o poslu i nisu iz mog departmenta ali imaju moć odlučivanja mi rekli "Ne dolazi sutra na posao". Svi znamo šta to znači.
Nema veze što sam dotad 4 godine radio bez greške. Sreća pa imamo jak sindikat koji je uspio da pomogne i sačuva nas na poslu.
Ali taj mjesec dana živi haos, toliko sikirancije i upitnika iznad glave. Nek sad materi prijete i sprovode silu.
Imam još odradit otkazni rok i zbogom žohari.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Najbolje tako, sada imas sigurnost i manja je sansa da ces dobiti otkaz. Ja sam radio 3 godine sa jednom firmom iz Zenice koja je nastala od bivsih radnika iz zeljezare. Ma top rade sve, nikada nikakvog problema, samo pozovem i objasnim i zavrse. Jave mi prije mjesec da se firma gasi, ide na prodaju, da su dobili otkaze. Zali Boze ljudi imaju po 50 55 godina, rade top i sada da zavrse na ulici i majstorisu.Marsal je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:25Pa evo ja sad idem od privatnika sa veće plate u javno preduzeće na manju platu za nekih 200-250 maraka. Ono što je kod mene presudilo je sigurnost i što me se neće ganjat za svaku sitnicu.
U novembru prošle godine sam imao jedan incident koji je moja greška ali i koji je skoro pa svakodnevnica i kad se to dogodilo ljudi koji nemaju pojma o poslu i nisu iz mog departmenta ali imaju moć odlučivanja mi rekli "Ne dolazi sutra na posao". Svi znamo šta to znači.
Nema veze što sam dotad 4 godine radio bez greške. Sreća pa imamo jak sindikat koji je uspio da pomogne i sačuva nas na poslu.
Ali taj mjesec dana živi haos, toliko sikirancije i upitnika iznad glave. Nek sad materi prijete i sprovode silu.
Eto ove programerske sto otpustaju, prvi stalno te nesto boduju, nemas zivota, nosis posao kuci, strepis nesto citav zivot, zavisi ti zivot od par projekata. Ebo to, pa meni je uvijek bolje kao ovima u Telecomu. Zavrse u 4 i idu u zivot, slobodan vikend, porodica, ne mozes dobiti otkaz ni da si najgori degen. Pa neka je manja plata ti opet imas ljepsi zivot.
- Chapman1886
- Kontakt:
Ovo ljudi nigdje nema ,vazno privatnici hoce nece uplatiti a naj vjerojatnije nece ništa uplatiti svojim radnicima, e vamo na drzavnim maskama to ide po automatizmu, sto znaci da ce na prevelike plate jos dobiti 1100 km. Zaposlen sam u jednoj Tuzlanskoj privatnoj firmi ,tu sam nekih 25g.Kada sam poslodavcu spomenuo jednokratnu pomoč kad mi oko nije izvadio iz glave.Zašto smo mi u privatno sektoru prepušteni na milost i nemilost privatnicima?Ako vlada isplačuje jednokratnu pomoč zašto i nama ne isplati.I od našeg rada se pune državni budžeti ,plačamo PDV,doprinose,zdravsveno ...Ja od svog poslodavca nikada neču vidjeti tih 1080 km.Jesu li ti državni službenici nešto bolji od nas.Gunther je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:41Ja sam u posti tri mjeseca cekao da me pozovu na testiranje za posao. Takva je procedura dugo se ceka jer je veliki broj prijavljenih.Chapman1886 je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:39Dali je moguce da u ovoj jadnoj drzavi de radpise konkurs za referente,cistacice i pomocnog radnika 6.9.2019 g. I nakom mjesec ipo nema nikakve informacije povratne kao da se bira pilot? Meni je stvarno zao ovih strucnih, visih saradnika i eksperata za 5 godina, sad ide reforma javne uprave, rezanje plata i smanjenje broja uhljeba a taman se uhljebili. Od naredne godine odliv istinskih radnika a sve vise penzionera... ko da gledam bice strucnih saradnika na bausteli, pranju guzica itd. Samo strucno. Nevjerovatno kako inventivno zvuce nazivi radnih mjesta u jednoj nerazvijenoj drzavi poput BiH. Nadam se da ce svi novozaposleni na svojim fancy radnim mjestima da ova drzava konacno progleda u skoroj buducnost!
Samo Sloboda | COYG
- numanumaye22
- Kontakt:
Pa i treba mu zatvorit firmu kad daje 450 KM platu radnicima, koji ce k firma takva osim da se on bogati?Chapman1886 je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:34Sve bivsi giganti i firme koje su poslovale sa milionskim suficitima sada su inkubatori jeftine radne snage...obespravljeni radnici koji rade prekovremeno od jutra do sutra za mizernu platu od 450KM. Nažalost zakon o radu je "sahranio" industriju i industrijske radnike. Gdje nema sistema i zakona imaš pojedinačne "pobune" radnika bez izgleda da se to riješi. Nažalost i neki mediji su aktivno učestvovali da se takav zakon donese. Postojali su fondovi za finansiranje expres restorana ali i vecina studenata je imala stipendije i zagarantovan posao nakon studija, umjesto sto danas bjeze na Zapad cim diplomiraju. Samo 100 koraka dalje bio je studentski servis na broju 44 i bilo je posla da se fino zaradi uz studij i da se naplati odmah. Svaka skola kostaali skolovati strucnjake pa ih isporucivati Zapadu moze samo truHla naša zemlja
E zamisli sad ti ulozis 50K u studiranje, potrgas zivce, potrosis 5-6 godina zivota, ucis, zavrsis sve zivo u roku sa visokim prosjekom. Znaci dodjes da nema dalje, ono sto je do tebe odradio si. Otislo ti vrijeme, pare, zivce. Strucnjak u svom polju.
Ali eto sad bi da radis ono bar sto volis, zrtvovao se. I onda te drzava posalje na biro rada, umjesto u petak kad si zavrsio, da te u ponedjeljak ceka posao njih boli kaarina i ispred tebe dobije posao krezubi uvlakac iz neke stranke sa kupljenom diplomom.
Sta bi ti uradio? Cekao tu da trunes nakon svega, pitajuci se kad ces konacno raditi u svojoj struci, i za to vrijeme radio u Bingu na kasi ili eventualno slagao neke palete kod privatnika robovlasnika?
Ili jednostavno isao linijom manjeg otpora, za 2 mjeseca sve zavrsio, i otisao preko grane gdje ce te cijeniti i ubijao pare za mukotrpan put sto si presao? E eto zasto nam strucna snaga odlazi!
Ti si jarane samo čekao da se tu utvrdi ko jaču štelu imu. I to je sve, a ne broj prijavljenih. Što nema velikog broja prijavljenih za poštare, jer neće niko da radi više taj posao, osim ako kakvog levata stranka ne ugura.Gunther je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:41Ja sam u posti tri mjeseca cekao da me pozovu na testiranje za posao. Takva je procedura dugo se ceka jer je veliki broj prijavljenih.Chapman1886 je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:39Dali je moguce da u ovoj jadnoj drzavi de radpise konkurs za referente,cistacice i pomocnog radnika 6.9.2019 g. I nakom mjesec ipo nema nikakve informacije povratne kao da se bira pilot? Meni je stvarno zao ovih strucnih, visih saradnika i eksperata za 5 godina, sad ide reforma javne uprave, rezanje plata i smanjenje broja uhljeba a taman se uhljebili. Od naredne godine odliv istinskih radnika a sve vise penzionera... ko da gledam bice strucnih saradnika na bausteli, pranju guzica itd. Samo strucno. Nevjerovatno kako inventivno zvuce nazivi radnih mjesta u jednoj nerazvijenoj drzavi poput BiH. Nadam se da ce svi novozaposleni na svojim fancy radnim mjestima da ova drzava konacno progleda u skoroj buducnost!
Što se tiče plata kod nas, prvo i osnovno što bi trebalo promijeniti ili ukinuti jeste porez na dohodak kojeg plaća direkt radnik, a ne poslodavac. Na ovaj način, mnogi radnici svoju ugovorenu platu ne dobiju, nego dobiju iznos ispod toga, jer ako je nekome cirka polazna osnova 629 KM što je sada zakonski minimum, ti zbog poreza na dohodak dobiješ 596 KM. Korisna stvar ili prijedlog zakona koji bi mogao da se pokrene, je da se taj iznos neto plata prije poreza na dohodak do 1000 KM ne oporezuje.
Druga stvar, kada je riječ o minimalnoj neto plati 1000 KM, pa ovakvim uslovima kakvi trenutno vladaju, to bi značilo kraj za veliki broj i malih, a i bome i srednjih preduzeća. Jer na ruke neto 1000 KM, sa uračunatim porezom na dohodak 1, vlasnik preduzeća bi morao da uplati državi još cirka 743-4 KM. To bi zaista po trenutnoj strukturi doprinosa dovelo do velikih problema, otpuštanja, daljnjeg poskupljenja i naravno zatvaranja mnogih obrta, kafića pa i manjih preduzeća.
Ono što je prijedlog trenutnog zakona, jeste da se smanje porezi na platu i iz plate koju plaćaju poslodavci i da se navedena razlika asimilira na platu radnika. Naravno, pitanje je provodivost tog istog zakona, jer moguće je da će upravo mnogi poslodavci, sami zakon okrenuti u svoju korist i da će navedeno smanjenje poreza na doprinose, gledati kao svoju korist. S toga, prva stvar koja bi lično za radnika bila bolja jeste ukidanje poreza na dohodak.
I najvažnija stvar koja se tiče plata, jeste samo strana konkurencija. Mnogi naši "uspješni BH" privatnici se rastale između sebe, po unaprijed dogovorenim iznosima oko plata i toga se drže i na taj način osobe su primorane ili da mijenjaju grad ili da se sele iz BiH. Samo povećanje plate kod naših privatnika jako teško ide, dok se ne pojavi kvalitetna konkurencija. Većina preduzeća koja su se otvorila i koja su izvozno orjentisana imaju znatno veće plate, nego preduzeća koja rade dominantno kod nas na domaćem tržištu ili ugovaraju poslove sa "vladajućom elitom".
Tako blizu, a tako daleko.
3000 ljudi se prijavilo na konkurs za postare i salterske radnike
- ASD
- Kontakt:
Nakon one nesreće u Buzinu

- Znam da nije bio pod utjecajem alkohola, droga ni slično, jer tada doista ne bih imao nikakvog opravdanja za njega. Ovako je to glupost - rekao nam je otac Jana Ehrlicha,

- Chapman1886
- Kontakt:
Od 3,7 mil. ljudi, preko 2 mil. je otišlo vani stomakom za kruhom. Ovo što je ostalo preživljava. Rodbina šalje novac i drže ovaj narod u životu. MoneyGram najjeftinija opcija. Eno u Raiffeisen se besplatno može podići a ne treba ti račun u banci. Da nije transfera i dijaspore neki ljudi ovdje ne bi imali šta da jedu.numanumaye22 je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:57Pa i treba mu zatvorit firmu kad daje 450 KM platu radnicima, koji ce k firma takva osim da se on bogati?Chapman1886 je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:34Sve bivsi giganti i firme koje su poslovale sa milionskim suficitima sada su inkubatori jeftine radne snage...obespravljeni radnici koji rade prekovremeno od jutra do sutra za mizernu platu od 450KM. Nažalost zakon o radu je "sahranio" industriju i industrijske radnike. Gdje nema sistema i zakona imaš pojedinačne "pobune" radnika bez izgleda da se to riješi. Nažalost i neki mediji su aktivno učestvovali da se takav zakon donese. Postojali su fondovi za finansiranje expres restorana ali i vecina studenata je imala stipendije i zagarantovan posao nakon studija, umjesto sto danas bjeze na Zapad cim diplomiraju. Samo 100 koraka dalje bio je studentski servis na broju 44 i bilo je posla da se fino zaradi uz studij i da se naplati odmah. Svaka skola kostaali skolovati strucnjake pa ih isporucivati Zapadu moze samo truHla naša zemlja
E zamisli sad ti ulozis 50K u studiranje, potrgas zivce, potrosis 5-6 godina zivota, ucis, zavrsis sve zivo u roku sa visokim prosjekom. Znaci dodjes da nema dalje, ono sto je do tebe odradio si. Otislo ti vrijeme, pare, zivce. Strucnjak u svom polju.
Ali eto sad bi da radis ono bar sto volis, zrtvovao se. I onda te drzava posalje na biro rada, umjesto u petak kad si zavrsio, da te u ponedjeljak ceka posao njih boli kaarina i ispred tebe dobije posao krezubi uvlakac iz neke stranke sa kupljenom diplomom.
Sta bi ti uradio? Cekao tu da trunes nakon svega, pitajuci se kad ces konacno raditi u svojoj struci, i za to vrijeme radio u Bingu na kasi ili eventualno slagao neke palete kod privatnika robovlasnika?
Ili jednostavno isao linijom manjeg otpora, za 2 mjeseca sve zavrsio, i otisao preko grane gdje ce te cijeniti i ubijao pare za mukotrpan put sto si presao? E eto zasto nam strucna snaga odlazi!
Momci rade u Njemačkoj pošti, imaju po 1800 € neto, stan plaćaju popola 600 € sa svim troškovima ( po 300 € svaki). Za hranu i ostalo troše 500 €. Svaki mjesec uštekaju po 1.000,00 €. Eh sad ko je troškali, džaba da mu ih krojiš.
Samo Sloboda | COYG
Ko od 1800 eur u Njemackoj ustedi 1000 eur, svaka mu čast.
Bojim se i zamisliti kako izgleda taj zivot.
Bojim se i zamisliti kako izgleda taj zivot.
https://www.youtube.com/watch?v=5Gprcg0jUdU
sta bi mi bez nase dijaspore koja pere dupeta Nijemcima pocrkali bi od gladi ovdje
, niko vam nije kriv sto ste bili nesposobni da nadjete normala posao ovdje 

- Chapman1886
- Kontakt:
Ne moze Vama 100 dijaspora pomoci sa takvim mozgovima kada ste dopustili i dopustate da Vas sistematski unistavaju,obespravljuju,sisaju nekolicina koja ima sacicu ljudi iza sebe.Zato sam ja raspalio vani,jer je vecina letargicna,zapela u zabokrecini,poremecen sistem vrijednosti,prava i pravda su misaona imenica. U dijaspori ljudi vise vole BiH, nego u samoj BiH. U dijaposri su ljudi vise ukljuceniji u pomoc BiH, nego sami ljudi u BiH. Drzava BiH je zakazala. Poslijeratna djeca, pamet koja je danas trebala da digne na nige drzavu BiH je otisla vani. Ostali su intelektualci koji su diplome dobili u vecernjim skolama. Na zalost narod je dao podrsku svaki put poslije rata na izborima za porodicu Izetbegovic, narod voli stanje drzave BiH u kakvoj je tako da je opet najvise glasova dalo SDA stranci....
Samo Sloboda | COYG
Generalise se previse.
Godinama sam radio u privatnom sektoru u BiH. Tu i dalje ima strasno sposobnih ljudi koji pokusavaju nesto ovdje da ostvare. Koji su zavrsili fakultete i bave se tim poslom. Reci da su ti ljudi zatupljeni, neambiciozni je uvreda.
Isto tako vazi i za ljude koji su otisli.
Godinama sam radio u privatnom sektoru u BiH. Tu i dalje ima strasno sposobnih ljudi koji pokusavaju nesto ovdje da ostvare. Koji su zavrsili fakultete i bave se tim poslom. Reci da su ti ljudi zatupljeni, neambiciozni je uvreda.
Isto tako vazi i za ljude koji su otisli.
https://www.youtube.com/watch?v=5Gprcg0jUdU
- Chapman1886
- Kontakt:
citam komentare i ko vama kaze da ista osoba radi danas ko sto je juce radila i ko sto ce sutra radit ? kafici imaju po 6 konobara svaki radi 4-5 dana sedmicno ukupno u cemu je problem ?
Samo Sloboda | COYG
- Chapman1886
- Kontakt:
Meni neke stvari stvarno nisu jasne. Imamo Zakon o radu i Pravilnik, imamo Opći koletivni ugovor, i imamo Granski kolektivni ugovor, i svi oni imaju neka svoja pravila i kada treba da gledate prava radnika valja tabirit sva 4. Pa se jedan mijenja, a jedan ne. Napravite brate dragi Zakon o radu i da je za sve radnike u realnom sektoru jednak, kad usvojite min osnovicu nek važi za sve. A tako i za radnike u državnoj službi, odredit koeficijente. I da polazna osnova za sve bude prosječna plata na kraju godine za iduću godinu.
Samo Sloboda | COYG
- Marsal
- Kontakt:
Da.ASD je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:43Željeznice FBIH?Marsal je napisao/la: ↑17 jun 2023, 11:25Pa evo ja sad idem od privatnika sa veće plate u javno preduzeće na manju platu za nekih 200-250 maraka. Ono što je kod mene presudilo je sigurnost i što me se neće ganjat za svaku sitnicu.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- Chapman1886
- Kontakt:
Prioritet treba biti jaka unutardrzavna mreza i da voz zamjeni autobuse kada je rijec o prigradskim linijama te rastereti gradske ulice od automobila kako bi pjesaci povratili primat u gradovima te skloni kamione sa magistrala, pogotovo one koji prevoze opasne materije. Medjunarodne linije su samo šlag na tortu. Koči lobi drumskih prevoznika. Samo kad bi teretni transport stavili u postojeće šine na relacijama gdje već postoje, sve ostale ceste bi rasteretili od sporog saobračaja i uništavanja. Elektrifikacijom i remontom dijela pruga ta bi se mreža i računica proširila. To bi stvorilo bolje uslove da i prevoz putnika bude redovniji i jeftiniji, produktivnost željeznice veći kao i ulaganja u iste.
Samo Sloboda | COYG
- numanumaye22
- Kontakt:
A ne, ne. U BejHa su svi zavrsili fakultete i strucnjaci su u svom polju, niko ne konobarise, ne radi po kladionicama, po Bingu, ne pere guzove i slicno. Molit cu lijepo, ili ne radis nista, spavas do 12 i kafenises po citav dan, ili si inzinjer. Trece nema.Chapman1886 je napisao/la: ↑17 jun 2023, 12:36citam komentare i ko vama kaze da ista osoba radi danas ko sto je juce radila i ko sto ce sutra radit ? kafici imaju po 6 konobara svaki radi 4-5 dana sedmicno ukupno u cemu je problem ?

Svima prvi posao bio projektovati izgradnju neke zgrade. Eventualno rad u ofisu.

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.